Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Kersenbiertje proberen (Red Monty)  (gelezen 363 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Yoren

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Land: 00
  • Als het lekker is, is het goed gebrouwen!
Kersenbiertje proberen (Red Monty)
« Gepost op: 11-06-2018 22:33 u »
Dag iedereen,

Omdat mijn vader ergens aan zoete kersen kan komen was ik op het idee gekomen om eens een fruitbiertje proberen te brouwen.
Ik zou mezelf niet zijn als ik stukjes van andere recepten samengooi in mijn eigen receptje.
Wij thuis drinken allemaal graag een zwaarder biertje, waardoor ik met dit brouwsel ook iets wil brouwen met een extra alcoholprocentje  ;)
Het is normaal ook niet de bedoeling om er een 'zoet' biertje aan over te houden, zolang de smaak van de kersen er maar goed inzit.

Zie hier mijn receptje van de Red Monty, ik hoop dat ik er alles heb ingezet. Opmerkingen mogen zeker vermeld worden, want wie niks doet kan ook niks fout doen!

Basis            
Omschrijving   Waarde         
Naam       Red Monty
Volume   20         
Begin SG   1,065 SG         
Eind SG   1,010 SG         
Berekende bitterheid   25 IBU         
Kooktijd   75 min.         
            
Vergistbare ingredinten            
Hoeveelheid   Naam         
3,2 kg   Pilsmout         
1,0 kg   Vienna mout         
0,40 kg   Tarwemout         
10,0 kg   Kersen         
            
Maischschema            
Omschrijving   Temperatuur   Tijd      
1ste stap   52C   10 min      
2de stap   62C   35 min      
3de stap    72C   30 min      
4de stap   80C   5 min      
            
bevroren overgieten met wort 50C voor hoofdgisting            
            
Hop            
Hoeveelheid   Naam   % alfazuur   Kooktijd/toevoeging   IBU
35 g   Hallertau Mittelfurh   4,50%   75 min   21 IBU
20 g   Golding   0,05%   laatste 10   4 IBU
            
Gist            
Hoeveelheid   Naam         
Korrel   Brewferm Blanche   

Dank u zeer,

Yoren      

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.065
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kersenbiertje proberen (Red Monty)
« Reactie #1 Gepost op: 12-06-2018 07:42 u »
Als je er maar niet vanuit gaat dat het gebruik van "zoet" fruit, een zoet biertje opleverd, eerder zuur.
De smaak van de kersen zal overheersen met 10kg op 20 liter

Het beste bier brouw jezelf


Offline Koen S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Kersenbiertje proberen (Red Monty)
« Reactie #2 Gepost op: 12-06-2018 09:06 u »
Als je er maar niet vanuit gaat dat het gebruik van "zoet" fruit, een zoet biertje opleverd, eerder zuur.
De smaak van de kersen zal overheersen met 10kg op 20 liter

Het beste bier brouw jezelf
Gewone zoete kersen geven weinig smaak aan je bier, daarvoor heb je krieken/zure kersen nodig (Kelleriis  of Morel).
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kers_(fruit)

Die 10 kg zullen niet overheersen , maar het alcoholgehalte wat verhogen als het sg van je kersen hoger is dan het sg van je bier. Dat sg van je kersen kan je eenvoudig meten met een druppeltje sap op je refractometer.
Het sap van de kersen zal de rest van je bier sowieso verdunnen, verwacht er dus maar niet te veel van.
Als je echt een stevige fruitsmaak wil, kies dan voor krieken, 5 kg/20 liter geeft een mooie donkerrode kleur en veel smaak. 2 tot 3 maanden laten lageren (met pitten erin).

Offline Yoren

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Land: 00
  • Als het lekker is, is het goed gebrouwen!
Re: Kersenbiertje proberen (Red Monty)
« Reactie #3 Gepost op: 12-06-2018 10:14 u »
Gewone zoete kersen geven weinig smaak aan je bier, daarvoor heb je krieken/zure kersen nodig (Kelleriis  of Morel).
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kers_(fruit)

Die 10 kg zullen niet overheersen , maar het alcoholgehalte wat verhogen als het sg van je kersen hoger is dan het sg van je bier. Dat sg van je kersen kan je eenvoudig meten met een druppeltje sap op je refractometer.
Het sap van de kersen zal de rest van je bier sowieso verdunnen, verwacht er dus maar niet te veel van.
Als je echt een stevige fruitsmaak wil, kies dan voor krieken, 5 kg/20 liter geeft een mooie donkerrode kleur en veel smaak. 2 tot 3 maanden laten lageren (met pitten erin).

Maar gaan we wel iets proeven van de kersen in het uiteindelijke bier? Of gaat het kersensap het bier zo fel verdunnen dat het de moeite niet meer is?
We wouden met kersen werken omdat we die bij vrienden voor niks mogen gaan plukken :)

Offline Koen S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Kersenbiertje proberen (Red Monty)
« Reactie #4 Gepost op: 12-06-2018 10:18 u »
Maar gaan we wel iets proeven van de kersen in het uiteindelijke bier? Of gaat het kersensap het bier zo fel verdunnen dat het de moeite niet meer is?
We wouden met kersen werken omdat we die bij vrienden voor niks mogen gaan plukken :)
De meeste kersen hebben weinig smaak, behalve het zoete, maar dat vergist. Of er nog wat smaak overblijft, zal afhangen van de kersensoort. Witbuiken hebben weinig smaak, donkerrode wat meer.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.986
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Kersenbiertje proberen (Red Monty)
« Reactie #5 Gepost op: 12-06-2018 14:22 u »
Voor een mooie kersensmaak aan je bier moet je echt morellen of krieken hebben. Zoete kersen toevoegen is zonde, die kun je beter gewoon opeten.

Tags: