Druk op fles bereken?

Gestart door Edwin brouwt, 15-06-2018 15:46 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Edwin brouwt

Ik heb maanden terug een stout gebrouwen die een nogal hoog eind SG had, maar waarvan ik op dat moment dacht: die is klaar!


Niet dus... :o


Eind SG was op het moment van bottelen 1029 (ja  ja, ik weet het, die was niet klaar met vergisten). Begin SG was 1062.
Gebotteld met 2 gram suiker per flesje (0,33).


Nu zijn we 4 maanden verder en bij openen is het flesje in ongeveer  2 seconde leeg  :-[
Gelukkig is het het grootste deel al op (ik had niet zoveel gebrouwen) maar ik heb nog 2 flesjes. Het is gelukt om door het dopje een heel klein beetje op te lichten de koolzuur er voorzichtig uit te laten en na 10 minuten toch nog te kunnen genieten, yeah!


Maar nu is mijn vraag: kun je uitrekenen hoeveel koolzuurdruk er op het flesje zit? Ik heb 1019 gemeten, dus in de fles is ie 10 punten gezakt.


Is het verstandig om de veiligheidsbril op te zetten of valt het mee?

Monkey

Een sg-punt geeft ongeveer 0,5 volume CO2, dus een veiligheidsbril lijkt me niet onverstandig...

hansHalberstadt

Ja dat kan met SG=1029 had je nog ca 858 g suiker per 10 liter en met SG 1019 was dat ca 642 g dus verschil is dan 216 g / 10 liter = 21.6 g/l daar heb je nog 6 g/l bottelsuiker bijgedaan dus totaal had je dan nog 27.6 g/l vergistbare suiker in je flesjes. Daaruit ontstaan dan ca 13.8 g koolzuur per liter en dat is 1.38 % (normaal 0.5%=2 BAR bij 20 ºC ) Bij 20 ºC geeft dat een druk op je flesje van  7.2 BAR en bij 25 graden zou dat 8 BAR zijn. Bij 7 ºC is dat 4.4 BAR. De flesjes kunnen ook ca 7 BAR hebben, dus wordt toch kritisch zeker met de warmte. Zou dus zeker een veiligheidsbril opzetten.

Edwin brouwt

Fijn heren, bedankt! Ik ga hem straks openen met handschoenen en veiligheidsbril!

hansHalberstadt

Citaat van: EdwinBrouwt op 15-06-2018  21:20 uFijn heren, bedankt! Ik ga hem straks openen met handschoenen en veiligheidsbril!
Filmpje

Jacques

Citaat van: EdwinBrouwt op 15-06-2018  15:46 uIk heb maanden terug een stout gebrouwen die een nogal hoog eind SG had, maar waarvan ik op dat moment dacht: die is klaar!


Niet dus... :o


Eind SG was op het moment van bottelen 1029 (ja  ja, ik weet het, die was niet klaar met vergisten). Begin SG was 1062.
Gebotteld met 2 gram suiker per flesje (0,33).

Dat is een vergistingsgraad van 53,2%... Een duidelijk voorbeeld van een gestokte vergisting.
Om welke gist gaat het? Hoeveel liter is het brouwsel en hoeveel gist had je geënt?


Edwin brouwt

Citaat van: Jacques op 15-06-2018  23:40 uDat is een vergistingsgraad van 53,2%... Een duidelijk voorbeeld van een gestokte vergisting.
Om welke gist gaat het? Hoeveel liter is het brouwsel en hoeveel gist had je geënt?


Ik heb de Danstar Windsor gebruikt, 18 gram op 15 liter.
Begin sg was 1062, eind sg voor bottelen 1019 dus.






Ik had gisteren een flesje koud gezet (+/- 8°C) en die knalde er niet uit, maar liep rustig leeg... Stond ik met mijn lasbril en ovenwanten...


@Hans: daar heb ik helaas voor je geen beeldmateriaal van  :D

Jacques

Citaat van: EdwinBrouwt op 16-06-2018  14:50 uIk heb de Danstar Windsor gebruikt, 18 gram op 15 liter.
Begin sg was 1062, eind sg voor bottelen 1019 dus.

Die heeft een gemiddelde vergistingsgraad van zo'n 77%. Met 1019 in plaats van 1029 heb je een vergistingsgraad gehaald van 69,3%. Dat lijkt er meer op.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.