Ik heb maanden terug een stout gebrouwen die een nogal hoog eind SG had, maar waarvan ik op dat moment dacht: die is klaar!
Niet dus...
Eind SG was op het moment van bottelen 1029 (ja ja, ik weet het, die was niet klaar met vergisten). Begin SG was 1062.
Gebotteld met 2 gram suiker per flesje (0,33).
Nu zijn we 4 maanden verder en bij openen is het flesje in ongeveer 2 seconde leeg
Gelukkig is het
het grootste deel al op (ik had niet zoveel gebrouwen) maar ik heb nog 2 flesjes. Het is gelukt om door het dopje een heel klein beetje op te lichten de koolzuur er voorzichtig uit te laten en na 10 minuten toch nog te kunnen genieten, yeah!
Maar nu is mijn vraag: kun je uitrekenen hoeveel koolzuurdruk er op het flesje zit? Ik heb 1019 gemeten, dus in de fles is ie 10 punten gezakt.
Is het verstandig om de veiligheidsbril op te zetten of valt het mee?