Gips is toch ook gewoon CaSO4... En als je normaal nooit gips of CaSO4 toevoegt, dan moet je het ook niet met mate. Ik denk dat je 3 gram er niet uit gaat halen bij het proeven. Ik zit in het uiterste zuiden van het land en gebruik standaard gips in mijn brouwwater. Voor 25 liter zou ik 15 gram CaSO4 toevoegen.
Ter vergelijking mijn recept voor mijn Oude Gespikkelde Kip.
Wellicht heb ik wat minder dichterlijke vrijheid genomen dan jij bij de samenstelling.
In ieder geval een fijne brouwdag toegewenst. Ik ga maandag mijn Weizen bottelen.

Naam van het bier : Oude gespikkelde kip
Type van het bier : Strong Bitter
Brouwvolume : 15 liter
Extractie-efficiëntie : 80%
Voorspelling begindensiteit : 1046,8 SG /11,6 °P /12,0 Brix
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1009,8 SG /2,6 °P
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 4,5%
Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 37 IBU / 25 EBC
******************** MOUTSTORT ***************************************
Moutsoort EBC kg % Gewicht
--------- ------ ------- ---------
Palemout 7 8,0 2,500 85,6 %
CaraMunich (Cara 120) 120,0 0,150 5,1 %
Aromamout (Amber 50) 50,0 0,150 5,1 %
Kristalsuiker 0,0 0,120 4,1 %
******************** MAISCHEN EN SPOELEN *****************************
Gekozen Profiel: (1) Eénstaps maisch
Te storten maischwater : 10,0 liter aan 71 °C
66,0°C gedurende 90 min (éénstaps maisch >)
Filterspoelen: ga naar 75..78°C
Totaal spoelwater : 13,0 liter aan Max.80°C
Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)
******************** HOPPEN ******************************************
Totale kooktijd : 70 minuten
hop Vorm alfa% gram na...min IBU
---------------------------- ---- ----- ---- -------- ----
Challenger (U) BLM 7,5% 24 10 29,6
Challenger (U) BLM 7,5% 6 55 3,0
EastKent Golding (A) BLM 5,8% 5 55 2,0
EastKent Golding (A) BLM 5,8% 15 65 2,0
******************** KRUIDEN / ZOUTEN ********************************
Kruid Aantal Eenheid na..min opmerkingen
------------------------- ------ ------- ------- -----------------
Calciumsulfaat 8,0 g 0
Gistvoeding 8,0 g 60
********************* VERGISTING *************************************
Gistnaam : 1275 Thames valey Ale
Gisteigenschappen : Voor Britse Bitters
Giststarter ==> Volume giststarter = 0,6 liter