Eerste weizen, forum bedankt!

Gestart door Jedoka, 06-06-2018 16:51 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jedoka

Afgelopen dinsdag mijn eerste weizen gebrouwen, gebaseerd op een recept van het forum en kleur, ibu en alcoholpercentage aangepast aan mijn tijdelijke favoriet de St. Sebaldus hefe weizen.

Vanochtend schuimde het gistvat door het water slot heen, krap aan de kopruimte  dus waar Tdp mij al zo vriendelijk op attendeerde. Schoon water slot erop en een paar uur later weer een bak schuin eroverheen. Dankzij dit prachtige forum wist ik dat ik nu een zogeheten blow off moest maken. Gaatje boren, rubbertje erin, colaflesje met water, gaatje in de dop, siliconen slang erdoor en voila! Opgelost!

Forum en zijn fijne leden, bedankt en ga zo door!

Jellehttp://cloud.tapatalk.com/s/5b17f4d29745c/20180606_163201.mp4

ciesvandekwis

Direct een blowoff, fijn zo. Welkom en brouw ze!

tdp


Jedoka

Voortaan doe ik gelijk een blow off, heerlijk om dat geblub te horen. Mis je toch met die grote witte watersloten.

BrouwMark

Lekker geluid hè, zo'n blowoff?

Ik zet tegenwoordig het waterslot op het vat, zonder klepperdekseltje, en prop de slang in het onderste deel. Na het afblazen is het dekseltje er dan zo opgelegd, lekker makkelijk.

Jedoka

Inderdaad makkelijk, maar ik kan het ook gewoon zo laten zitten tot einde vergisting toch?



SG zit nu na ruim 3 dagen op 1018, BrouwHulp geeft 1016 aan, dan heeft dat een vergistingsgraad van 74%. De gebruikte gist geeft 76% aan dus zou hij tot 1014 moet kunnen gaan?
Ik laat het nog een paar dagen op 21 graden staan en meet dan nog eens, als het nog wat puntjes die richting op gezakt is een paar dagen op 12 graden lageren en dan maar lekker bottelen!
Een weizen is vrij snel op dronk begrijp ik? als in het liefst zo vers mogelijk drinken toch?

Jelle

BrouwMark

Citaat van: Jedoka op 08-06-2018  10:12 uInderdaad makkelijk, maar ik kan het ook gewoon zo laten zitten tot einde vergisting toch?

Ik laat het nog een paar dagen op 21 graden staan en meet dan nog eens, als het nog wat puntjes die richting op gezakt is een paar dagen op 12 graden lageren en dan maar lekker bottelen!

Tuurlijk. Let wel op met lageren: een blowoff zuigt water aan bij onderdruk, een waterslot 'slechts' lucht.

Jedoka

Ok duidelijk, Dan zet ik het water slot er weer op! Bedankt
Citaat van: BrouwMark op 08-06-2018  10:19 uTuurlijk. Let wel op met lageren: een blowoff zuigt water aan bij onderdruk, een waterslot 'slechts' lucht.

BrouwMark

Over die vergistingsgraad: dat is een gemiddelde. Grote kans dat je SG niet meer gaat veranderen.

Een weizen moet je trouwens niet te lang, of helemaal niet lageren, je wilt niet dat ie helder wordt natuurlijk...

Jedoka

Ik kijk het even aan tot maandag, dit weekend toch aan het werk, Dan inderdaad rap bottelen

Jacques

Citaat van: Jedoka op 08-06-2018  10:12 uSG zit nu na ruim 3 dagen op 1018, BrouwHulp geeft 1016 aan, dan heeft dat een vergistingsgraad van 74%. De gebruikte gist geeft 76% aan dus zou hij tot 1014 moet kunnen gaan?
Ik laat het nog een paar dagen op 21 graden staan en meet dan nog eens, als het nog wat puntjes die richting op gezakt is een paar dagen op 12 graden lageren en dan maar lekker bottelen!

De vergistingsgraad van je bier is van heel veel factoren afhankelijk.
Zie http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=vergisting:vergistingsgraad

Jedoka

Ondanks de vele factoren zit ie nu lekker op 1014 en gaat ie na een nachtje op 12 graden lekker de fles in.[emoji16]

Jacques

Citaat van: Jedoka op 10-06-2018  15:02 uOndanks de vele factoren zit ie nu lekker op 1014 en gaat ie na een nachtje op 12 graden lekker de fles in.[emoji16]

Hoeveel dagen was het SG niet gedaald?

Altijd pas bottelen als het SG 3 tot 4 dagen niet meer lager is geworden.

Jedoka

Klopt. Ik check het morgen nog eens

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.