Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Gaat dit niet erg hard?  (gelezen 1171 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 589
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Gaat dit niet erg hard?
« Gepost op: 07-06-2018 16:02 u »



Gisterenavond gebrouwen.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.407
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Gaat dit niet erg hard?
« Reactie #1 Gepost op: 07-06-2018 16:10 u »
Gaat héél lekker! Wat is die grijze bol die daar drijft?
Temperatuur wat onder controle?

Online Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 589
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Gaat dit niet erg hard?
« Reactie #2 Gepost op: 07-06-2018 16:34 u »
Gaat héél lekker! Wat is die grijze bol die daar drijft?
Temperatuur wat onder controle?
Die bol hoort bij de drukset. Daaronder hangt een siliconen slangetje dat naar de bierleiding gaat. Temperatuur 22 graden constant. Inkbird regelt dat voor me! Werd vannacht wakker van dat gerammel. Dacht dat er ergens een kraan lekte  :)

Offline Dirtbag

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 652
  • Land: nl
  • Syntax error!
Re: Gaat dit niet erg hard?
« Reactie #3 Gepost op: 07-06-2018 17:58 u »
Gezien de kleur een Weizen in een fermentasaurus?

Welke temperatuur heb je hem ingesteld?

D'r zit nog water in de fles dus gaat nog niet te hard ;)

Met een beetje mazzel kun je (als het een weizen is) volgend weekend drinken ;)

db

Online Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 589
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Gaat dit niet erg hard?
« Reactie #4 Gepost op: 07-06-2018 18:17 u »
Gezien de kleur een Weizen in een fermentasaurus?

Welke temperatuur heb je hem ingesteld?

D'r zit nog water in de fles dus gaat nog niet te hard ;)

Met een beetje mazzel kun je (als het een weizen is) volgend weekend drinken ;)

db
Het is deze:
http://www.brouwstore.nl/moutpakket-Brewferm-k-ouml-lner-vr-20-ltr

De Inkbird staat ingesteld op 22 graden.

Volgend weekend drinken? Dat hoop ik niet. Ik heb nog teveel bier staan op het moment  :brouwen: :brouwen:

Offline JoepH

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 160
  • Land: nl
  • Maasland Thuisbrouwers Genootschap
Re: Gaat dit niet erg hard?
« Reactie #5 Gepost op: 07-06-2018 20:03 u »
Het is deze:
http://www.brouwstore.nl/moutpakket-Brewferm-k-ouml-lner-vr-20-ltr

De Inkbird staat ingesteld op 22 graden.

Volgend weekend drinken? Dat hoop ik niet. Ik heb nog teveel bier staan op het moment  :brouwen: :brouwen:

Heb je een idee welke gist er bij dat pakket zit? Redelijk wat gisten kun je beter bij een lagere temp laten starten. Check altijd de datasheet van de betreffende gist beide fabrikant. Verkopers kunnen wel eens minder acuraat zijn met hun gegevens. Het zal best goed komen hoor alleen er kunnen wat smaak verschillen zijn. Leuk om eens een batch te splitsen en de één bij 19 graden en de andere bij 23 graden te vergisten. Leer je echt veel van.

Online Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 589
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Gaat dit niet erg hard?
« Reactie #6 Gepost op: 07-06-2018 22:43 u »
Heb je een idee welke gist er bij dat pakket zit? Redelijk wat gisten kun je beter bij een lagere temp laten starten. Check altijd de datasheet van de betreffende gist beide fabrikant. Verkopers kunnen wel eens minder acuraat zijn met hun gegevens. Het zal best goed komen hoor alleen er kunnen wat smaak verschillen zijn. Leuk om eens een batch te splitsen en de één bij 19 graden en de andere bij 23 graden te vergisten. Leer je echt veel van.

Ik heb werkelijk geen idee wat voor gist erbij zat. De zakjes liggen al in de plastic container. Volgens de sheet van Brewferm is de beste vergistingstemperatuur tussen de 20 en 25 graden. Volgende keer inderdaad eens een batch splitsen.

Online Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 589
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Gaat dit niet erg hard?
« Reactie #7 Gepost op: 07-06-2018 22:49 u »
Overigens gaat de blow-off niet meer zo tekeer momenteel.

Online Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 589
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Gaat dit niet erg hard?
« Reactie #8 Gepost op: 08-06-2018 17:07 u »
Momenteel is de blowoff stil. Er gebeurt niks meer. Ik had een BIAB gebruikt. Wat een geklieder. Ik had een poosje geleden een koelbox gekocht met een filterhex. Vanmiddag in de koelbox een gat geboord. Zie mijn topic:
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,33177.msg556792.html#msg556792.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 780
  • Land: nl
  • Green Anchors Crew
Re: Gaat dit niet erg hard?
« Reactie #9 Gepost op: 08-06-2018 18:14 u »

Dit is wel een heel groot gat.
Had je niet beter een langer verlooppijpje kunnen plaatsen?

Online Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 589
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Gaat dit niet erg hard?
« Reactie #10 Gepost op: 08-06-2018 18:42 u »

Dit is wel een heel groot gat.
Had je niet beter een langer verlooppijpje kunnen plaatsen?
Dat grote gat is alleen de buitenkant. In de binnenkant is de diameter uiteraard kleiner.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 780
  • Land: nl
  • Green Anchors Crew
Re: Gaat dit niet erg hard?
« Reactie #11 Gepost op: 08-06-2018 18:49 u »
Dat grote gat is alleen de buitenkant. In de binnenkant is de diameter uiteraard kleiner.
Ik had het toch iets netter gedaan met een smaller verloopstuk dan de bout die er nu in zit.

Offline JoepH

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 160
  • Land: nl
  • Maasland Thuisbrouwers Genootschap
Re: Gaat dit niet erg hard?
« Reactie #12 Gepost op: 08-06-2018 20:22 u »
Ik had het toch iets netter gedaan met een smaller verloopstuk dan de bout die er nu in zit.

WAARSCHUWING! Probeer de koelbox als hij vol is niet te verplaatsen door hem aan het handvat op te tillen. Dat schiet gegarandeerd een keer los. Hier spreekt een ervaringsdeskundige. Was gelukkig alleen maar water. :huilen:

Online Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 589
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Gaat dit niet erg hard?
« Reactie #13 Gepost op: 08-06-2018 20:51 u »
Ik had het toch iets netter gedaan met een smaller verloopstuk dan de bout die er nu in zit.
Bout? Die kwam met de filterhex. En het hoeft er bij mij niet perfect uit te zien. Als de biertjes maar goed zijn  ;D :D ;) :)

Online Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 589
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Gaat dit niet erg hard?
« Reactie #14 Gepost op: 08-06-2018 20:53 u »
WAARSCHUWING! Probeer de koelbox als hij vol is niet te verplaatsen door hem aan het handvat op te tillen. Dat schiet gegarandeerd een keer los. Hier spreekt een ervaringsdeskundige. Was gelukkig alleen maar water. :huilen:
Geen denken aan. Daarom wil ik de BIAB niet meer gebruiken. Lijkt makkelijker dan het is...

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 780
  • Land: nl
  • Green Anchors Crew
Re: Gaat dit niet erg hard?
« Reactie #15 Gepost op: 08-06-2018 21:49 u »
Bout? Die kwam met de filterhex. En het hoeft er bij mij niet perfect uit te zien. Als de biertjes maar goed zijn  ;D :D ;) :)
Ik snap dat je er bij moet kunnen om die bout vast te maken, daarom zou ik eerder een verlengstuk gebruiken zodat je het gat kleiner kunt houden.
Zonde dat er nu zo’n gapende wond zit

Online Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 589
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Gaat dit niet erg hard?
« Reactie #16 Gepost op: 10-06-2018 04:27 u »

Opvangbal eraf gehaald. Eerste halve liter zooi weggegooid. De volgende keer ga ik ´m niet meer gebruiken. Ik gooi het toch weg. Gewoon een schaaltje eronder werkt ook.

Online Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 589
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Gaat dit niet erg hard?
« Reactie #17 Gepost op: 10-06-2018 04:35 u »
De vergisting lijkt gestopt. Ik zie geen activiteit meer. Laat het zo gewoon een weekje of drie staan. Alleen zal ik af en toe wat drub aftappen.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 780
  • Land: nl
  • Green Anchors Crew
Re: Gaat dit niet erg hard?
« Reactie #18 Gepost op: 10-06-2018 11:15 u »

Dit is wel een heel groot gat.
Had je niet beter een langer verlooppijpje kunnen plaatsen?
Geen idee waarom de moderator besloten heeft om dit uit je koelboxtopic te trekken en hier neer te zetten... #dontgethighonyourownsupply

Online Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 589
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Gaat dit niet erg hard?
« Reactie #19 Gepost op: 10-06-2018 11:46 u »
Geen idee waarom de moderator besloten heeft om dit uit je koelboxtopic te trekken en hier neer te zetten... #dontgethighonyourownsupply

Geen idee Mark. Maakt ook niet zoveel uit hoor.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 780
  • Land: nl
  • Green Anchors Crew
Re: Gaat dit niet erg hard?
« Reactie #20 Gepost op: 10-06-2018 11:51 u »
Nee joh.

Btw:
Ik heb ook een conische fermenter (FastFerment), dat opvangbakje is handig maar als je dat tuutje gebruikt kun je ook aftappen en dan zonder dat er zuurstof bij je wort komt (als je de opvangbak terugplaatst zou je die misschien ook eerst met jongbier kunnen vullen om zuurstoftoevoeging te voorkomen).
Ik heb voorheen wel zo’n bakje gebruikt maar tap nu gist af met het tuutje en een slang.

Online Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 589
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Gaat dit niet erg hard?
« Reactie #21 Gepost op: 10-06-2018 12:31 u »
Nee joh.

Btw:
Ik heb ook een conische fermenter (FastFerment), dat opvangbakje is handig maar als je dat tuutje gebruikt kun je ook aftappen en dan zonder dat er zuurstof bij je wort komt (als je de opvangbak terugplaatst zou je die misschien ook eerst met jongbier kunnen vullen om zuurstoftoevoeging te voorkomen).
Ik heb voorheen wel zo’n bakje gebruikt maar tap nu gist af met het tuutje en een slang.
Zo heb ik het de vorige batch ook gedaan. Eerst een paar dagen met de opvangbal. Daarna met dat tuutje af en toe wat afgetapt. Na een tijdje (toen het jongbier helder was geworden en het SG niet meer daalde) gebotteld. Ging super. Door het systeem met de drukset hevel je alleen maar helder bier af omdat dat ding mooi bovenin drijft. Nadat de drub was uitgezakt heb ik dat weg laten lopen en hield ik enkel zuiver bier over. Met een decanteerkraantje zou dat ook kunnen maar dan kan ik de fermentasaurus niet meer onder druk gebruiken... Voor 30 euro meer kan dat dus wel. En voor dat geld ga ik echt niet in de fermentasaurus boren.

Tags: