Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Festweizen  (gelezen 551 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline dirk

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 301
  • Land: 00
Festweizen
« Gepost op: 07-06-2018 13:09 u »
Onlangs in Duitsland een flesje Schneider Festweizen gehad. Heerlijk hoppig  weizen bier, niet zo flauw als de reguliere weizen, maar ook niet zo hoppig als Grolsch Weizen IPA.

Die wil ik dus wel na brouwen met de ingrediŽnten die ik nog in huis heb.



bron: https://schneider-weisse.de/weissbier/meine-festweisse

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk14.2018
Naam receptFestweizen
Brouwdatum04-02-2018
BierstijlWeizen
Volume16,5 l
Begin SG1,065 SG
Eind SG1,016 SG
Schijnbare vergistingsgraad75,4%
Alcoholgehalte6,4 vol.%
Berekende kleur (Morey)14 EBC
Berekende bitterheid (Rager)29 IBU
Brouwzaalrendement78,2 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
16,20 lWater uit Water
8,55 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,23 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC48,5 %
2,23 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC48,5 %
0,14 kgCara 120Dingemans120 EBC3,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Kruidnagerust40,0 įC1 min.15 min.3,5 l/kg
Versuikering67,0 įC1 min.60 min.3,5 l/kg
UItmaischen78,0 įC1 min.5 min.3,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
13,2 gMagnum (Brouwmarkt)pellets8,5%90 min.22,0 IBU
36,8 gCascade (Amihopfen)pellets3,2%10 min.4,6 IBU
22,0 gCascade (Amihopfen)pellets3,2%whirlpool2,3 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
0,5 l starterWeihenstephan Weizen (3068)bovengist




Vraag:

Schneider Festweizen heeft een stamwort van 13,8 Plato (SG1055). Is het maischschema niet te zoet? Wat zijn jullie ervaringen?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline PDGRRR

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 70
  • Land: nl
  • Magis fortuna quam sapientia
Re: Festweizen
« Reactie #1 Gepost op: 07-06-2018 17:15 u »
Met het recept kan ik je niet helpen, maar het is inderdaad 'n heerlijke Weizen.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 367
  • Land: nl
Re: Festweizen
« Reactie #2 Gepost op: 07-06-2018 20:04 u »
Het maischschema is dik in orde.
De Schneider gist is trouwens ook goed opkweekbaar. Met de gist die je nu gebruikt gaat het meer naar Weihenstephaner smaken.
Succes met brouwen. :brouwen:

Offline dirk

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 301
  • Land: 00
Re: Festweizen
« Reactie #3 Gepost op: 07-06-2018 22:28 u »
Het maischschema is dik in orde.
De Schneider gist is trouwens ook goed opkweekbaar. Met de gist die je nu gebruikt gaat het meer naar Weihenstephaner smaken.
Succes met brouwen. :brouwen:

Heb Weihenstephaner nog niet echt geproefd/vergeleken met Schneider, vind het wel belangrijk om de 'kruidnagel' naar voren te brengen, heb de 'kruidnagelrust' a.h.v. dit artikel ook aangepast naar 45 graden Celsius.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk14.2018
Naam receptFestweizen
Brouwdatum04-02-2018
BierstijlWeizen
Volume16,5 l
Begin SG1,065 SG
Eind SG1,016 SG
Schijnbare vergistingsgraad75,4%
Alcoholgehalte6,4 vol.%
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Rager)29 IBU
Brouwzaalrendement78,2 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
16,20 lWater uit Water
8,54 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,25 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC49,0 %
2,25 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC49,0 %
0,09 kgCara 120Dingemans120 EBC2,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Kruidnagerust45,0 įC1 min.15 min.3,5 l/kg
Versuikering67,0 įC1 min.60 min.3,5 l/kg
UItmaischen78,0 įC1 min.5 min.3,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
13,2 gMagnum (Brouwmarkt)pellets8,5%90 min.22,0 IBU
36,8 gCascade (Amihopfen)pellets3,2%10 min.4,6 IBU
22,0 gCascade (Amihopfen)pellets3,2%whirlpool2,3 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
0,5 l starterWeihenstephan Weizen (3068)bovengist



Tags: