Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Festweizen  (gelezen 1885 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline dirk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 713
  • Land: 00
  • I don't feed trolls
Festweizen
« Gepost op: 07-06-2018 13:09 u »
Onlangs in Duitsland een flesje Schneider Festweizen gehad. Heerlijk hoppig  weizen bier, niet zo flauw als de reguliere weizen, maar ook niet zo hoppig als Grolsch Weizen IPA.

Die wil ik dus wel na brouwen met de ingrediŽnten die ik nog in huis heb.



bron: https://schneider-weisse.de/weissbier/meine-festweisse

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk14.2018
Naam receptFestweizen
Brouwdatum04-02-2018
BierstijlWeizen
Volume16,5 l
Begin SG1,065 SG
Eind SG1,016 SG
Schijnbare vergistingsgraad75,4%
Alcoholgehalte6,4 vol.%
Berekende kleur (Morey)14 EBC
Berekende bitterheid (Rager)29 IBU
Brouwzaalrendement78,2 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
16,20 lWater uit Water
8,55 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,23 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC48,5 %
2,23 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC48,5 %
0,14 kgCara 120Dingemans120 EBC3,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Kruidnagerust40,0 įC1 min.15 min.3,5 l/kg
Versuikering67,0 įC1 min.60 min.3,5 l/kg
UItmaischen78,0 įC1 min.5 min.3,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
13,2 gMagnum (Brouwmarkt)pellets8,5%90 min.22,0 IBU
36,8 gCascade (Amihopfen)pellets3,2%10 min.4,6 IBU
22,0 gCascade (Amihopfen)pellets3,2%whirlpool2,3 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
0,5 l starterWeihenstephan Weizen (3068)bovengist




Vraag:

Schneider Festweizen heeft een stamwort van 13,8 Plato (SG1055). Is het maischschema niet te zoet? Wat zijn jullie ervaringen?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline PDGRRR

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 147
  • Land: nl
  • Magis fortuna quam sapientia
Re: Festweizen
« Reactie #1 Gepost op: 07-06-2018 17:15 u »
Met het recept kan ik je niet helpen, maar het is inderdaad 'n heerlijke Weizen.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 445
  • Land: nl
Re: Festweizen
« Reactie #2 Gepost op: 07-06-2018 20:04 u »
Het maischschema is dik in orde.
De Schneider gist is trouwens ook goed opkweekbaar. Met de gist die je nu gebruikt gaat het meer naar Weihenstephaner smaken.
Succes met brouwen. :brouwen:

Offline dirk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 713
  • Land: 00
  • I don't feed trolls
Re: Festweizen
« Reactie #3 Gepost op: 07-06-2018 22:28 u »
Het maischschema is dik in orde.
De Schneider gist is trouwens ook goed opkweekbaar. Met de gist die je nu gebruikt gaat het meer naar Weihenstephaner smaken.
Succes met brouwen. :brouwen:

Heb Weihenstephaner nog niet echt geproefd/vergeleken met Schneider, vind het wel belangrijk om de 'kruidnagel' naar voren te brengen, heb de 'kruidnagelrust' a.h.v. dit artikel ook aangepast naar 45 graden Celsius.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk14.2018
Naam receptFestweizen
Brouwdatum04-02-2018
BierstijlWeizen
Volume16,5 l
Begin SG1,065 SG
Eind SG1,016 SG
Schijnbare vergistingsgraad75,4%
Alcoholgehalte6,4 vol.%
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Rager)29 IBU
Brouwzaalrendement78,2 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
16,20 lWater uit Water
8,54 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,25 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC49,0 %
2,25 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC49,0 %
0,09 kgCara 120Dingemans120 EBC2,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Kruidnagerust45,0 įC1 min.15 min.3,5 l/kg
Versuikering67,0 įC1 min.60 min.3,5 l/kg
UItmaischen78,0 įC1 min.5 min.3,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
13,2 gMagnum (Brouwmarkt)pellets8,5%90 min.22,0 IBU
36,8 gCascade (Amihopfen)pellets3,2%10 min.4,6 IBU
22,0 gCascade (Amihopfen)pellets3,2%whirlpool2,3 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
0,5 l starterWeihenstephan Weizen (3068)bovengist



Offline Wouter van Snippenburg

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 2
  • Land: 00
Re: Festweizen
« Reactie #4 Gepost op: 30-03-2019 19:33 u »
Hoi, beginneling hier. Ik wil binnenkort dit recept proberen en had twee vragen m.b.t. de ingrediŽnten.

Bij hoeveelheid gist geef je aan 0,5 L starter Weihenstephan Weizen (3068). Nou kan ik alleen deze 125 ml verpakking vinden: https://www.braumarkt.com/bier-brouwen/Wyeast-3068-xl-weihenstephan-wheat. Is dit voldoende, of moet ik er hier dan vier van nemen, of moet ik het op een manier zelf opwerken tot 500 ml?

En een meer algemene vraag: in dit recept heb je het over Cascade hop met 3,2% alfazuur, maar de Cascade hop die ik op Braumarkt vind (https://www.braumarkt.com/hop-korrels-Cascade-200-gr) heeft 8,9%. Is dit iets dat verschilt tussen verschillen oogsten? Wat is de invloed op de smaak? Moet ik in dit geval minder hop gebruiken of kom je dan weer in de problemen met andere bestanddelen en het effect op de smaak daarvan?

Alvast bedankt!

Offline Scorpionrose

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 473
  • Land: nl
Re: Festweizen
« Reactie #5 Gepost op: 30-03-2019 20:35 u »
Hoi, beginneling hier. Ik wil binnenkort dit recept proberen en had twee vragen m.b.t. de ingrediŽnten.

Bij hoeveelheid gist geef je aan 0,5 L starter Weihenstephan Weizen (3068). Nou kan ik alleen deze 125 ml verpakking vinden: https://www.braumarkt.com/bier-brouwen/Wyeast-3068-xl-weihenstephan-wheat. Is dit voldoende, of moet ik er hier dan vier van nemen, of moet ik het op een manier zelf opwerken tot 500 ml?

En een meer algemene vraag: in dit recept heb je het over Cascade hop met 3,2% alfazuur, maar de Cascade hop die ik op Braumarkt vind (https://www.braumarkt.com/hop-korrels-Cascade-200-gr) heeft 8,9%. Is dit iets dat verschilt tussen verschillen oogsten? Wat is de invloed op de smaak? Moet ik in dit geval minder hop gebruiken of kom je dan weer in de problemen met andere bestanddelen en het effect op de smaak daarvan?

Alvast bedankt!

Hallo beginneling,

1- in hoeverre heb je je al verdiept in het bierbrouwen.
2- in hoeverre heb je je al verdiept in dit prachtige forum met haar zoekfuncties waar bijna elk onderwerpt al vele malen besproken zijn.
3- Heb je al eens 1 van de vele mooie boeken gelezen over bierbrouwen zoals bv het boek van eigenaar van dit mooie forum of van bv Adrie een gewaardeerd forumlid.

Dit niet om je omlaag te halen maar meer om je een zetje in de rug te geven om dit prachtige forum eens een beetje door te spitten waarbij je gaande weg veel kunt leren en zeker op je vragen antwoord zult krijgen.

Offline wiliam

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 124
  • Land: be
  • Bio waar mogelijk.
Re: Festweizen
« Reactie #6 Gepost op: 30-03-2019 21:15 u »
Hoi, beginneling hier. Ik wil binnenkort dit recept proberen en had twee vragen m.b.t. de ingrediŽnten.

Bij hoeveelheid gist geef je aan 0,5 L starter Weihenstephan Weizen (3068). Nou kan ik alleen deze 125 ml verpakking vinden: https://www.braumarkt.com/bier-brouwen/Wyeast-3068-xl-weihenstephan-wheat. Is dit voldoende, of moet ik er hier dan vier van nemen, of moet ik het op een manier zelf opwerken tot 500 ml?

En een meer algemene vraag: in dit recept heb je het over Cascade hop met 3,2% alfazuur, maar de Cascade hop die ik op Braumarkt vind (https://www.braumarkt.com/hop-korrels-Cascade-200-gr) heeft 8,9%. Is dit iets dat verschilt tussen verschillen oogsten? Wat is de invloed op de smaak? Moet ik in dit geval minder hop gebruiken of kom je dan weer in de problemen met andere bestanddelen en het effect op de smaak daarvan?

Alvast bedankt!
Zoals het hoort gewoon een antwoord.

1) 125 ml is genoeg, temperatuur niet te laag en het gaat zeker lukken. 2 dagen vooraf in een 350-400 ml wort gooien en je hebt je 500 ml.
2) als je op de site van "castle malting" bij de hop kijkt, vindt je Cascade van alfazuur van 3-6% (uitverkocht) en Cascade van 5-9%, dus er zijn verschillende percentages.
Ook kan het percentage verschillen, van jaar tot jaar.
Heb je alleen 8%, dan laat je het gewoon een 3 tal weken, onder invloed van lucht, in een boterhamtrommel in de huiskamer staan. Alfazuren, (bitterheid) vervallen snel onder invloed van zuurstof en warmte, de Betazuren (aroma, smaak) vervallen  niet zo snel. (American Sour Beers :boek)
Maar om even op Scorpionrose te antwoorden: Op de 2e vraag had ik ook geen antwoord, maar wist ik dat in mijn gegevens, (die in geen enkel boek staan) het antwoord zou staan.
Ik heb Kunze, Hops, Water, Yeast, Malt , en nog een vracht meer boeken gelezen, in Nederlands, Duits, Engels en Frans, en nee ik heb Jacques zijn boek nog niet gelezen (mijn gemis). Maar de antwoorden van deze vragen staan niet  standaard in "Verander water in Bier" van Adrie. (het boek voor vele beginners)

Beste Wouter, soms is het voor een gevorderde brouwer moeilijk, om te herinneren, wat zelf zijn onzekerheid en twijfels, in het begin waren. Blijf vragen en iedereen zal je proberen te helpen. 
Ook Scorpionrose, want ik ga er van uit, dat het harder klinkt als dat het zijn bedoeling is.
Hij heeft gelijk, dat door lezen je je kennis kan vergroten,
Geniet van deze fantastische hobby, en met elkaars hulp, ga jij ook zeker een topbier brouwen.En over een bepaalde periode, kun jij andere ook weer vooruit helpen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.070
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Festweizen
« Reactie #7 Gepost op: 31-03-2019 21:47 u »
Hoi, beginneling hier. Ik wil binnenkort dit recept proberen en had twee vragen m.b.t. de ingrediŽnten.

Bij hoeveelheid gist geef je aan 0,5 L starter Weihenstephan Weizen (3068). Nou kan ik alleen deze 125 ml verpakking vinden: https://www.braumarkt.com/bier-brouwen/Wyeast-3068-xl-weihenstephan-wheat. Is dit voldoende, of moet ik er hier dan vier van nemen, of moet ik het op een manier zelf opwerken tot 500 ml?

En een meer algemene vraag: in dit recept heb je het over Cascade hop met 3,2% alfazuur, maar de Cascade hop die ik op Braumarkt vind (https://www.braumarkt.com/hop-korrels-Cascade-200-gr) heeft 8,9%. Is dit iets dat verschilt tussen verschillen oogsten? Wat is de invloed op de smaak? Moet ik in dit geval minder hop gebruiken of kom je dan weer in de problemen met andere bestanddelen en het effect op de smaak daarvan?

Alvast bedankt!

Met een giststarter kun je de gist vermeerderen. Hoe je een giststarter maakt is heel wat keren beschreven op dit forum en natuurlijk vind je dat ook in mijn boek.

Dat er grote verschillen zijn in het alfazuurpercentage komt door weersinvloeden maar ook plaats waar de hop groeit. Of een hop geteeld wordt in Duitsland of Amerika maakt veel uit.
Alfazuren zijn stoffen die het bier bitterheid geven. Tijdens het koken worden alfazuren omgezet in iso-alfazuren. Iso-alfazuren zijn veel bitterder dan alfazuren. Hoe langer je kookt met hop hoe bitterder je bier zal worden. Na 60 minuten koken zit je dicht bij de maximale omzetting. Na 90 minuten is de toename verwaarloosbaar.

Als je hop gebruikt met een ander alfazuurgehalte heeft dat dus invloed op de bitterheid van je bier. Met behulp van formules kun je die invloed berekenen. Je kunt in plaats daarvan ook gebruik maken van brouwsoftware. Het gebruik daarvan maakt het leven van een hobbybrouwer een stuk aantrekkelijker.

Offline Wouter van Snippenburg

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 2
  • Land: 00
Re: Festweizen
« Reactie #8 Gepost op: 01-04-2019 12:39 u »
Bedankt voor alle antwoorden en tips! Zal me zeker blijven verdiepen, en waar nodig jullie advies vragen.

Offline Wisdom

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 136
  • Land: nl
Re: Festweizen
« Reactie #9 Gepost op: 25-04-2019 11:06 u »
Als je hop gebruikt met een ander alfazuurgehalte heeft dat dus invloed op de bitterheid van je bier. Met behulp van formules kun je die invloed berekenen. Je kunt in plaats daarvan ook gebruik maken van brouwsoftware. Het gebruik daarvan maakt het leven van een hobbybrouwer een stuk aantrekkelijker.

Ik zit ook een beetje te zoeken hoe ik moet omgaan met verschil in alfazuurgehalte tussen wat het recept voorschrijft en wat je ter beschikking hebt.

Snap ook dat een ander alfazuurgehalte van de gebruikte hop tov de hop in het recept, invloed heeft op de smaak. Maar hoe kritisch is een (iets) ander alfazuurgehalte?

Mijn vraag is of je bv een beschikbare hop met een wat lager alfazuurgehalte dan voorgeschreven in het recept, kunt compenseren door meer hop te gebruiken.

Bv Recept is 13 g van 14.9%, ik heb hop met 13,8%. Is dat te compenseren door meer hop te gebruiken dus (14,9/13,8)x13=14 g ipv 13 g?

In een ander topic las ik dat ook andere componenten van de hop invloed hebben op de smaak en door meer te gebruiken, de andere hop componenten de smaak ook beÔnvloeden. En is dit dan erger dan de gewenste compensatie voor het alfazuur gehalte?

Maw is het beter om een hop met een iets andere alfazuurgehalte te gebruiken en de (iets) andere smaak te accepteren?
Of is het gebruik van proportioneel meer hop om het lagere alfazuur gehalte te compenseren, een betere methode?

Ik ga in ieder geval mijn komende brouw het lagere alfazuurgehalte compenseren met iets meer hop.

Maar hoor graag commentaar op bovenstaande


Offline dirk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 713
  • Land: 00
  • I don't feed trolls
Re: Festweizen
« Reactie #10 Gepost op: 25-04-2019 11:51 u »
Mijn vraag is of je bv een beschikbare hop met een wat lager alfazuurgehalte dan voorgeschreven in het recept, kunt compenseren door meer hop te gebruiken.

Ja, dat is gewoon aanpassen.


Bv Recept is 13 g van 14.9%, ik heb hop met 13,8%. Is dat te compenseren door meer hop te gebruiken dus (14,9/13,8)x13=14 g ipv 13 g?
Ja, zo reken je de bitterheid van de hop om. Kijk even wat literatuur na, hier is best veel over geschreven.

In een ander topic las ik dat ook andere componenten van de hop invloed hebben op de smaak en door meer te gebruiken, de andere hop componenten de smaak ook beÔnvloeden. En is dit dan erger dan de gewenste compensatie voor het alfazuur gehalte?

Ja, hop is meer dan alleen alfazuren, maar de bitterbeleving vind ik wel de grootste invloed hebben op het bier, foute dosering maakt het bier gauw te bitter of te zoet. Dat is natuurlijk een smaakkwestie, en toevallig hou ik wat meer van bitter.

Ik ga in ieder geval mijn komende brouw het lagere alfazuurgehalte compenseren met iets meer hop.

Goed uitgangspunt. Brouwen, proeven en evalueren, en daarna eventueel het recept bijstellen naar smaak.  :brouwen:

[/quote]

Tags: