Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Eerste weizen, forum bedankt!  (gelezen 1087 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jedoka

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 157
  • Land: nl
  • Bier brouwen, t'is net koken!
Eerste weizen, forum bedankt!
« Gepost op: 06-06-2018 16:51 u »
Afgelopen dinsdag mijn eerste weizen gebrouwen, gebaseerd op een recept van het forum en kleur, ibu en alcoholpercentage aangepast aan mijn tijdelijke favoriet de St. Sebaldus hefe weizen.

Vanochtend schuimde het gistvat door het water slot heen, krap aan de kopruimte  dus waar Tdp mij al zo vriendelijk op attendeerde. Schoon water slot erop en een paar uur later weer een bak schuin eroverheen. Dankzij dit prachtige forum wist ik dat ik nu een zogeheten blow off moest maken. Gaatje boren, rubbertje erin, colaflesje met water, gaatje in de dop, siliconen slang erdoor en voila! Opgelost!

Forum en zijn fijne leden, bedankt en ga zo door!

Jelle

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.421
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Eerste weizen, forum bedankt!
« Reactie #1 Gepost op: 06-06-2018 17:01 u »
Direct een blowoff, fijn zo. Welkom en brouw ze!

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.504
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Eerste weizen, forum bedankt!
« Reactie #2 Gepost op: 08-06-2018 09:42 u »
Mooi, goede oplossing!

Offline Jedoka

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 157
  • Land: nl
  • Bier brouwen, t'is net koken!
Re: Eerste weizen, forum bedankt!
« Reactie #3 Gepost op: 08-06-2018 09:51 u »
Voortaan doe ik gelijk een blow off, heerlijk om dat geblub te horen. Mis je toch met die grote witte watersloten.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 806
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Eerste weizen, forum bedankt!
« Reactie #4 Gepost op: 08-06-2018 10:05 u »
Lekker geluid hè, zo'n blowoff?

Ik zet tegenwoordig het waterslot op het vat, zonder klepperdekseltje, en prop de slang in het onderste deel. Na het afblazen is het dekseltje er dan zo opgelegd, lekker makkelijk.

Offline Jedoka

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 157
  • Land: nl
  • Bier brouwen, t'is net koken!
Re: Eerste weizen, forum bedankt!
« Reactie #5 Gepost op: 08-06-2018 10:12 u »
Inderdaad makkelijk, maar ik kan het ook gewoon zo laten zitten tot einde vergisting toch?



SG zit nu na ruim 3 dagen op 1018, BrouwHulp geeft 1016 aan, dan heeft dat een vergistingsgraad van 74%. De gebruikte gist geeft 76% aan dus zou hij tot 1014 moet kunnen gaan?
Ik laat het nog een paar dagen op 21 graden staan en meet dan nog eens, als het nog wat puntjes die richting op gezakt is een paar dagen op 12 graden lageren en dan maar lekker bottelen!
Een weizen is vrij snel op dronk begrijp ik? als in het liefst zo vers mogelijk drinken toch?

Jelle

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 806
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Eerste weizen, forum bedankt!
« Reactie #6 Gepost op: 08-06-2018 10:19 u »
Inderdaad makkelijk, maar ik kan het ook gewoon zo laten zitten tot einde vergisting toch?

Ik laat het nog een paar dagen op 21 graden staan en meet dan nog eens, als het nog wat puntjes die richting op gezakt is een paar dagen op 12 graden lageren en dan maar lekker bottelen!

Tuurlijk. Let wel op met lageren: een blowoff zuigt water aan bij onderdruk, een waterslot 'slechts' lucht.

Offline Jedoka

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 157
  • Land: nl
  • Bier brouwen, t'is net koken!
Re: Eerste weizen, forum bedankt!
« Reactie #7 Gepost op: 08-06-2018 10:20 u »
Ok duidelijk, Dan zet ik het water slot er weer op! Bedankt
Tuurlijk. Let wel op met lageren: een blowoff zuigt water aan bij onderdruk, een waterslot 'slechts' lucht.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 806
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Eerste weizen, forum bedankt!
« Reactie #8 Gepost op: 08-06-2018 10:34 u »
Over die vergistingsgraad: dat is een gemiddelde. Grote kans dat je SG niet meer gaat veranderen.

Een weizen moet je trouwens niet te lang, of helemaal niet lageren, je wilt niet dat ie helder wordt natuurlijk...

Offline Jedoka

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 157
  • Land: nl
  • Bier brouwen, t'is net koken!
Re: Eerste weizen, forum bedankt!
« Reactie #9 Gepost op: 08-06-2018 10:49 u »
Ik kijk het even aan tot maandag, dit weekend toch aan het werk, Dan inderdaad rap bottelen

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.657
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eerste weizen, forum bedankt!
« Reactie #10 Gepost op: 09-06-2018 22:51 u »
SG zit nu na ruim 3 dagen op 1018, BrouwHulp geeft 1016 aan, dan heeft dat een vergistingsgraad van 74%. De gebruikte gist geeft 76% aan dus zou hij tot 1014 moet kunnen gaan?
Ik laat het nog een paar dagen op 21 graden staan en meet dan nog eens, als het nog wat puntjes die richting op gezakt is een paar dagen op 12 graden lageren en dan maar lekker bottelen!

De vergistingsgraad van je bier is van heel veel factoren afhankelijk.
Zie http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=vergisting:vergistingsgraad

Offline Jedoka

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 157
  • Land: nl
  • Bier brouwen, t'is net koken!
Re: Eerste weizen, forum bedankt!
« Reactie #11 Gepost op: 10-06-2018 15:02 u »
Ondanks de vele factoren zit ie nu lekker op 1014 en gaat ie na een nachtje op 12 graden lekker de fles in.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.657
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eerste weizen, forum bedankt!
« Reactie #12 Gepost op: 10-06-2018 22:10 u »
Ondanks de vele factoren zit ie nu lekker op 1014 en gaat ie na een nachtje op 12 graden lekker de fles in.

Hoeveel dagen was het SG niet gedaald?

Altijd pas bottelen als het SG 3 tot 4 dagen niet meer lager is geworden.

Offline Jedoka

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 157
  • Land: nl
  • Bier brouwen, t'is net koken!
Re: Eerste weizen, forum bedankt!
« Reactie #13 Gepost op: 10-06-2018 22:11 u »
Klopt. Ik check het morgen nog eens

Tags: