Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Temperatuurschommelingen + warme dagen  (gelezen 2799 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Sjoert

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
  • Beroepstwijfelaar
Temperatuurschommelingen + warme dagen
« Gepost op: 06-06-2018 16:07 u »
Afgelopen zaterdag heb ik na lang duimen draaien bier gebrouwen, een blonde volgens eigen recept.
Ik had nog mout, hop en gist staan dat ik nog graag wilde gebruiken voor volgend brouwseizoen maar het was telkens te warm. Ik heb alleen een gistkast met verwarming dus heb geen koeler, dit is een kast op de overloop boven. De voorspellingen waren afgelopen vrijdag (1-6-2018) dat het de komende weken wat koeler zou worden, rond 18 a 19 graden. Perfect!

Maar helaas is het nu heel mooi weer met zeer warme dagen op komst  :-[ (voor de rest van Nederland niet natuurlijk).
In mijn gistkast liepen de temperaturen afgelopen dagen al op richting de 24/25 graden, bijna warmer dan buiten. In een andere kamer waar de zon wegblijft blijft de temperatuur nu een beetje schommelen tussen de 20-22 graden dus heb de vaten daar staan, maar nu het de komende dagen richting de 30 graden gaat maak ik me zorgen dat ook deze temperaturen worden verslagen en mijn bier simpelweg 'verloren' gaat en word een beetje zenuwachtig dat ik geen controle heb over de temperatuur. Ik had al eens een wat spontane warme dagen meegemaakt waarop mijn bier meer naar zoete banaan smaakte dan naar bier.

Onder de grond is het wat koeler (16-19 graden) maar heb ik weer geen verwarming... iemand tips?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Online hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.132
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Temperatuurschommelingen + Warme dagen
« Reactie #1 Gepost op: 06-06-2018 16:28 u »
Welke gist?
De meeste gisten kunnen wel wat temperatuur hebben als je een svg bereikt hebt van 50% zonder al teveel nadelige gevolgen.

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.421
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Temperatuurschommelingen + Warme dagen
« Reactie #2 Gepost op: 06-06-2018 17:03 u »
Simpel: als het warm is, maak je saisons, die mogen gerust naar de 30░ gaan en pruttelen dan lustig verder tot ze kurkdroog zijn.

Offline Sjoert

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
  • Beroepstwijfelaar
Re: Temperatuurschommelingen + Warme dagen
« Reactie #3 Gepost op: 06-06-2018 17:26 u »
Welke gist?
De meeste gisten kunnen wel wat temperatuur hebben als je een svg bereikt hebt van 50% zonder al teveel nadelige gevolgen.

Bulldog en lallemand abbaye.. ik heb al een svg van 65% en het smaakte zeer goed, niet teveel zorgen dus?

Offline Sjoert

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
  • Beroepstwijfelaar
Re: Temperatuurschommelingen + Warme dagen
« Reactie #4 Gepost op: 06-06-2018 17:27 u »
Simpel: als het warm is, maak je saisons, die mogen gerust naar de 30░ gaan en pruttelen dan lustig verder tot ze kurkdroog zijn.

Krijg je dan geen last van de esters?

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.445
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Temperatuurschommelingen + Warme dagen
« Reactie #5 Gepost op: 06-06-2018 19:44 u »
Je kunt heel moeilijk gaan doen met allerlei koelmiddelen zoals koelelementen en isolatiedekens, maar ik zou het maar gewoon laten gaan. Soms moet je gewoon accepteren dat de natuur jou dwingt om een proefje te doen. Maak het bier gewoon af en proef dan later of je inderdaad meer esters etc kunt waarnemen. Dan weet je ook gelijk of alle discussies hierover op het forum echt hout snijden. Dat is heel goed voor het opbouwen van ervaring. 

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.649
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Temperatuurschommelingen + Warme dagen
« Reactie #6 Gepost op: 06-06-2018 22:12 u »
Bulldog en lallemand abbaye.. ik heb al een svg van 65% en het smaakte zeer goed, niet teveel zorgen dus?

De meeste hogere alcoholen en esters zijn al gevormd. Dat gebeurt vooral aan het begin van de vergisting.
Niet te veel zorgen maken dus...

Misschien een idee om toch op zoek te gaan naar een tweedehands koelkast. Je moet vaker koelen dan verwarmen!

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 883
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Temperatuurschommelingen + Warme dagen
« Reactie #7 Gepost op: 06-06-2018 23:57 u »
Krijg je dan geen last van de esters?
Bij een saison gaat het om de esters! En de gist is bedoeld voor deze temperatuur (25-10 graden).

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.445
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Temperatuurschommelingen + warme dagen
« Reactie #8 Gepost op: 07-06-2018 08:25 u »
Ipv een koelkast zou je kunnen experimenteren met een goed geisoleerd systeem met koelelementen. Ik zal vanavond eens uitrekenen of dat kan werken. Koelelementen kunnen gedurende een bepaalde tijd een bepaald vermogen aan warmte opnemen. En de gisting produceert warmte. Als je de warmteopname dus regelt (via een ge´soleerd koelelement met klepje wat tijdelijk de isolatie weghaalt als er gekoeld moet worden) dan kun je een heel nauwkeurige temperatuur regeling maken met alleen af en toe de kouelementen vervangen door verse uit de vriezer.

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.421
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Temperatuurschommelingen + warme dagen
« Reactie #9 Gepost op: 07-06-2018 13:56 u »
Brouwland ea shops verkopen ook zo'n grote koelzakken waar een 30L emmer in past, met rits. Kan je op temperatuur houden met bevroren flessen water. Es zoeken hoe die term weer was, er was hier ooit een wedstrijdje waar je dat kon winnen.

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.445
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Temperatuurschommelingen + warme dagen
« Reactie #10 Gepost op: 07-06-2018 18:49 u »
Volgens deze link
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,13699.msg222505.html#msg222505
produceert je gistende wort 1.22 kJ/gram= 1220kJ/kg vergiste suiker. en de smeltwarmte van ijs is 334 kJ/kg.
aannemende dat koelelementen ongeveer dezelfde smeltwarmte geven (maar dan bij temperaturen onder 0)
kom je dus aan 1220/334=3.65 liter smeltende koelblokjes per kg vergiste suiker.

Een doorsnee bier van 20 liter met begin SG=1070 bevat ca 2kg vergistbare suiker, dus dan zou je met 7.3 liter bevroren pekeloplossing voldoende moeten hebben om een goed ge´soleerd gistingsvat met gistend bier gekoeld te houden gedurende de hele gisting. Dat klinkt toch vrij realistisch.  Elke dag 1 liter aan koelelementen vervangen en weer invriezen. Zou toch moeten werken.

Soort van houtvuurtje stoken onder je gistingsvat, maar dan andersom. Ipv stoken met hout ga je stoken met koelelementen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.649
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Temperatuurschommelingen + warme dagen
« Reactie #11 Gepost op: 07-06-2018 22:34 u »
Brouwland ea shops verkopen ook zo'n grote koelzakken waar een 30L emmer in past, met rits. Kan je op temperatuur houden met bevroren flessen water. Es zoeken hoe die term weer was, er was hier ooit een wedstrijdje waar je dat kon winnen.

Klopt. Gewoon kant en klaar te koop.

Zie https://www.Brouwland.com/nl/onze-producten/bierbereiding/temperatuurcontrole/d/coolbrewing-bag

Offline Sjoert

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
  • Beroepstwijfelaar
Re: Temperatuurschommelingen + warme dagen
« Reactie #12 Gepost op: 09-06-2018 11:54 u »
Interessant!
Ik las elders iets over een WC, daar had ik nog niet aan gedacht... de temperatuur lijkt hier (in deze periode) stabiel te blijven rond de 22 graden :)

Offline Sjoert

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
  • Beroepstwijfelaar
Re: Temperatuurschommelingen + Warme dagen
« Reactie #13 Gepost op: 09-06-2018 11:57 u »
De meeste hogere alcoholen en esters zijn al gevormd. Dat gebeurt vooral aan het begin van de vergisting.
Niet te veel zorgen maken dus...

Misschien een idee om toch op zoek te gaan naar een tweedehands koelkast. Je moet vaker koelen dan verwarmen!

Had ik al eens naar gezocht maar vind dat toch wat aan de prijzige kant.. aangezien het toch een flinke kast moet zijn.
Ik vraag me toch wel af, kunnen koelkasten stabiel koelen binnen een range van 18-22 graden?

Offline Sjoert

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
  • Beroepstwijfelaar
Re: Temperatuurschommelingen + Warme dagen
« Reactie #14 Gepost op: 09-06-2018 11:57 u »
Bij een saison gaat het om de esters! En de gist is bedoeld voor deze temperatuur (25-10 graden).

Ok, bedankt... dat wist ik niet :)

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 883
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Temperatuurschommelingen + Warme dagen
« Reactie #15 Gepost op: 09-06-2018 12:41 u »
Bij een saison gaat het om de esters! En de gist is bedoeld voor deze temperatuur (25-10 graden).
Dat moet trouwens 25-30 zijn

Offline Sjoert

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
  • Beroepstwijfelaar
Re: Temperatuurschommelingen + warme dagen
« Reactie #16 Gepost op: 09-06-2018 18:51 u »
Mmm, zojuist gemeten en het SG heeft nu al zijn einddoel bereikt. Na 1 week, kan dat? Blijkbaar, morgen bottelen dan maar?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.649
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Temperatuurschommelingen + warme dagen
« Reactie #17 Gepost op: 09-06-2018 22:28 u »
Mmm, zojuist gemeten en het SG heeft nu al zijn einddoel bereikt. Na 1 week, kan dat? Blijkbaar, morgen bottelen dan maar?

He kan zeker dat je bier in een week tijd zijn eind SG heeft gehaald. Als je veel gist ent kan dat zelfs binnen 2 dagen!
Om de gist te laten uitzakken kan het kwaad om het bier nog een dag of 3 tot 7 dagen te laten staan. Het kan zijn dat het SG nog een punt daalt.

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.445
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Temperatuurschommelingen + warme dagen
« Reactie #18 Gepost op: 10-06-2018 00:44 u »
Had ik al eens naar gezocht maar vind dat toch wat aan de prijzige kant.. aangezien het toch een flinke kast moet zijn.
Ik vraag me toch wel af, kunnen koelkasten stabiel koelen binnen een range van 18-22 graden?
Ja dat kan zeker, maar niet met de thermostaat die er in zit. Die moet je gewoon in de middenstand zetten en werkt dan als een ondertemparatuur protectie. De eigenlijke temperatuurregelaar is dan een andere die je extra moet toevoegen in serie met de stekker en die de temperatuur van je gistingsvat regelt door de sensor er op te plakken met isolatie of via een thermowell.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.649
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Temperatuurschommelingen + warme dagen
« Reactie #19 Gepost op: 10-06-2018 11:43 u »
Ja dat kan zeker, maar niet met de thermostaat die er in zit. Die moet je gewoon in de middenstand zetten en werkt dan als een ondertemparatuur protectie.

Beter is het de thermostaat van de koelkast in de laagste stand te zetten. Dit maakt dat je lager kunt koelen.
De temperatuur wordt geregeld door de externe thermostaat.

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.445
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Temperatuurschommelingen + warme dagen
« Reactie #20 Gepost op: 10-06-2018 12:54 u »
Beter is het de thermostaat van de koelkast in de laagste stand te zetten. Dit maakt dat je lager kunt koelen.
De temperatuur wordt geregeld door de externe thermostaat.
De thermostaat van de koelkast bepaalt feitelijk hoe snel je kunt koelen. De snelheid waarmee de temperatuur omlaag kan is evenredig met het verschil tussen de temperatuur van je brouwsel en de minimale temperatuur van de koelkast. Hoe lager die temperatuur is hoe sneller je kunt koelen, maar kost wel meer stroom omdat de koelkast dan ook harder moet koelen tov de temperatuur buiten de koelkast. Vergelijk het maar met wegrijden bij een stoplicht in de stad. dat kun je beheerst doen maar ook vol gas, maar uiteindelijk  ga je in beide gevallen toch maar naar 50 km/u, alleen in het ene geval sneller.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.649
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Temperatuurschommelingen + warme dagen
« Reactie #21 Gepost op: 10-06-2018 13:33 u »
De thermostaat van de koelkast bepaalt feitelijk hoe snel je kunt koelen. De snelheid waarmee de temperatuur omlaag kan is evenredig met het verschil tussen de temperatuur van je brouwsel en de minimale temperatuur van de koelkast. Hoe lager die temperatuur is hoe sneller je kunt koelen, maar kost wel meer stroom omdat de koelkast dan ook harder moet koelen tov de temperatuur buiten de koelkast. Vergelijk het maar met wegrijden bij een stoplicht in de stad. dat kun je beheerst doen maar ook vol gas, maar uiteindelijk  ga je in beide gevallen toch maar naar 50 km/u, alleen in het ene geval sneller.

De interne thermostaat bepaalt wat de laagste temperatuur is die je kunt halen... Een auto die begrensd is op 30 km/u zal op de snelweg ook die snelheid hebben...

Offline Rob Q

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 35
  • Land: nl
  • Leerling
Re: Temperatuurschommelingen + warme dagen
« Reactie #22 Gepost op: 10-06-2018 16:30 u »
Beter is het de thermostaat van de koelkast in de laagste stand te zetten.

Volgens mij bedoel je hoogste stand. Althans bij mijn koelkast zou dat moeten.

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.445
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Temperatuurschommelingen + warme dagen
« Reactie #23 Gepost op: 10-06-2018 18:00 u »
Beter is het de thermostaat van de koelkast in de laagste stand te zetten.

Volgens mij bedoel je hoogste stand. Althans bij mijn koelkast zou dat moeten.

Ja laagste temperatuurstand of hoogste koelvermogen, lekker verwarrend allemaal.

Offline Rob Q

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 35
  • Land: nl
  • Leerling
Re: Temperatuurschommelingen + warme dagen
« Reactie #24 Gepost op: 10-06-2018 18:08 u »
Het moet ook allemaal niet te gemakkelijk worden. Dan gaat iedereen het doen. :degroeten: :biersmile:

Tags: