Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Stout brouwen  (gelezen 1255 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline erikb

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Stout brouwen
« Gepost op: 05-06-2018 21:35 u »
Hallo allemaal,

Eerste post hier. Ben bezig met een tweede versie van een stout die ik eerder heb gebrouwen. Ben wel benieuwd naar wat voor adviezen jullie hebben op dit recept.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptBreakfast Stout v2
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume8,0 l
Begin SG1,102 SG
Berekende kleur (Morey)187 EBC
Berekende bitterheid (Rager)74 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd80 min.


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,50 kgPale Ale moutDingemans7 EBC62,5 %
0,80 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC20,0 %
0,25 kgBlackSwaen Chocolate BDe Swaen850 EBC6,3 %
0,20 kgBlackSwaen BarleyDe Swaen1125 EBC5,0 %
0,15 kgOntbitterde zwarte moutDingemans1400 EBC3,8 %
0,10 kgCara 120Dingemans120 EBC2,5 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
62,0 įC1 min.30 min.2,0 l/kg
72,0 įC1 min.30 min.2,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
12,6 gGalenabellen15,7%60 min.65,5 IBU
6,0 gWillamettebellen6,0%30 min.6,1 IBU
6,0 gWillamettebellen6,0%0 min.2,0 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
35,00 gBaking Chocolate Bitterspecerijkoken
20,00 gCacao Nibsspecerijkoken
30,00 gKoffie,  koud getrokkensmaakstofkoken
30,00 gEikenhoutsnippers, matig geroosterdsmaakstofnagisting/lagering
30,00 gKoffie,  koud getrokkensmaakstofnagisting/lagering


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)California Ale (WLP001)bovengist



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Traploper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 152
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Stout brouwen
« Reactie #1 Gepost op: 05-06-2018 21:51 u »
Haal je in dat geweld die vlamuit hopgift er nog uit?

Offline erikb

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Stout brouwen
« Reactie #2 Gepost op: 06-06-2018 08:45 u »
Haal je in dat geweld die vlamuit hopgift er nog uit?

Uhm... dat weet ik nog niet. En wat bedoel je met geweld?

Offline erikb

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Stout brouwen
« Reactie #3 Gepost op: 06-06-2018 08:46 u »
Nog even ter info:
Vorige versie vond ik wat te waterig. Heb nu het maischschema aangepast, hoop nu op een beter resultaat. Iemand nog suggesties over hoe je een stout stroperiger kan maken?

Na twee weken komen de eikenhouten snippers er bij in. Deze hebben daarvoor 2 nachten in Jim Bean bourbon gelegen.

Offline Traploper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 152
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Stout brouwen
« Reactie #4 Gepost op: 06-06-2018 09:19 u »
Uhm... dat weet ik nog niet. En wat bedoel je met geweld?
Ik bedoel dat je met het toevoegen van cacao, eikenhout, koffie, enz. al zo'n explosie van smaken hebt, dat een subtiele aromahopgift daarin misschien niet meer terug te vinden is.

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.011
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Stout brouwen
« Reactie #5 Gepost op: 06-06-2018 09:26 u »
De beslagdikte is in mijn ogen niet zo best. Zou het persoonlijk iets veranderen. Zou zeker ergens tussen de 3 en 4 gaan zitten.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 504
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Stout brouwen
« Reactie #6 Gepost op: 06-06-2018 09:49 u »
Nog even ter info:
Vorige versie vond ik wat te waterig. Heb nu het maischschema aangepast, hoop nu op een beter resultaat. Iemand nog suggesties over hoe je een stout stroperiger kan maken?
Met 20% havervlokken zal je bier stroperig genoeg zijn.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.184
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Stout brouwen
« Reactie #7 Gepost op: 06-06-2018 21:38 u »
Ik bedoel dat je met het toevoegen van cacao, eikenhout, koffie, enz. al zo'n explosie van smaken hebt, dat een subtiele aromahopgift daarin misschien niet meer terug te vinden is.

Dat ga je zeker proeven, zij het minder prominent.
Een mooi commercieel voorbeeld is https://www.ratebeer.com/beer/the-kernel-imperial-brown-stout-london-1856/141501/
Heel veel smaken maar het hoppige is goed te proeven.

Offline Traploper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 152
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Stout brouwen
« Reactie #8 Gepost op: 06-06-2018 23:33 u »
Dat ga je zeker proeven, zij het minder prominent.
Een mooi commercieel voorbeeld is https://www.ratebeer.com/beer/the-kernel-imperial-brown-stout-london-1856/141501/
Heel veel smaken maar het hoppige is goed te proeven.
Ik zal hem eens proberen wanneer ik hem tegenkom. Is 6 gram op 0 minuten op 8 liter dan ook genoeg of ga je meer nodig hebben?

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 874
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Stout brouwen
« Reactie #9 Gepost op: 07-06-2018 10:30 u »
Mijn RIS (OG 1,103) met beslagdikte van 2,3l/kg was al niet te roeren, is meer omspitten. 2l/kg zou ik niet aan beginnen. Is ook onmogelijk om dan nog de temperatuur egaal te houden in de hele pan. Beter meer maischwater en minder spoelen. Dat kost je wel rendement, maar ver boven de 70% kom je toch niet...

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.184
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Stout brouwen
« Reactie #10 Gepost op: 07-06-2018 21:39 u »
Ik zal hem eens proberen wanneer ik hem tegenkom. Is 6 gram op 0 minuten op 8 liter dan ook genoeg of ga je meer nodig hebben?

Je mag rustig naar het dubbele gaan.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.302
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Stout brouwen
« Reactie #11 Gepost op: 08-06-2018 07:55 u »
Vorige versie vond ik wat te waterig.

Met maischen ga je dat niet veranderen, kijk eens naar een gist die minder diep uit gist zodat je wat meer body houdt. Windsor bijvoorbeeld.

Ingo

Offline erikb

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Stout brouwen
« Reactie #12 Gepost op: 09-06-2018 17:46 u »
Bedankt voor de reacties! Zal de info meenemen :)

Volgend weekend zal ik er mee aan de slag!

Tags: