Uit nieuwschierigheid, hoe lang zijn de bouten die in je muur gaan.
Het ziet er zo eng uit
. Maar daar zitten gewoon een paar dikke keilbouten in, en dat scharnier kan zo 50 kilo aan of zo?
Het scharnier zit in de muur met 5 schroeven in nylon (Fischer Spreid M 6 S ) pluggen. Deze zijn 50 mm lang. Ik heb geen keilbouten genomen omdat die, als ze dicht bij elkaar zitten, de muur kunnen “verpulveren”.
Hierbij een berekening/inschatting van de belasting bij gebruik voor het takelen van de korf van de Easybrew30, afgezet tegen wat de plugverbinding aan moet kunnen.
De belasting bij spoelen/uitlekken:Bij het spoelen ratel ik de korf stukje bij beetje omhoog. De belasting is bij een cm ratelen ca 1 kg, dan wacht ik het niveau in de korf weer is gezakt, de belasting neemt daarmee af. Als het bed droog dreigt te vallen, voeg ik stap voor stap een liter spoelwater toe en ratel weer een stukje, dit is dan weer ca 1 kg belasting die weer geleidelijk afneemt. Als het spoelwater op is ratel ik stukje bij beetje verder, belasting neemt dan langzaam toe. De maximale belasting is afhankelijk van de hoeveelheid mout. 7 kg mout met bijvoorbeeld 8 liter water dat er niet uitgelekt is, geeft max 15 kg belasting van het scharnier en de pluggen. Dan til ik de korf op de nokken of zet hem in een aparte kuip voor verder uitlekken.
Hefboomwerking:
De pluggen krijgen meer dan 15/5 = 3 kg (trek) belasting te verwerken door de hefboomwerking. Natuurkunde is voor mij lang geleden, ik doe een poging:
De ratel zit op 25 cm uit de muur op het scharnier. De muurplaat van het scharnier is 10 cm hoog. De schroefgaten zitten daar gelijkelijk in hoogte over verdeeld. De bovenste wordt minder op de proef gesteld dan de onderste door verschil in hefboom. Gemiddeld hebben ze dan een afstand van 5 cm tot het denkbeeldige draaipunt van de scharnierplaat. De hefboomwerking geeft dan een 25 cm / 5 cm = factor 5 verhoging van de belasting. 5 * 15 = 75 kg dat is verdeeld over de 5 pluggen.
Belastbaarheid plugverbinding.Bij voorgeschreven boor en schroefmaat kunnen de pluggen heel wat aan. Ik heb wat gevonden in Fischer specificaties:

De belastbaarheid is hier weergegeven in kilo Newton. Als je op aarde brouwt moet je dit delen door 9,81 (meter per seconde kwadraat delen), om op kilogrammen te komen.
Ik neem 0,5 kN als maximale belastbaarheid. Omgerekend naar kilogrammen:
500/9,81 = ca 50 kg wat een plugverbinding aan kan. Dat lijkt mij ook griezelig, maar strookt wel met mijn ervaring bij sloopwerkzaamheden, je hebt dan al snel een koevoet nodig waar je flink aan moet trekken om een plug met schroef uit een stenen muur te trekken, met een tang lukt het niet zomaar.
De korf belasting (van 75 kg) verdeeld over de 5 pluggen blijft dus ruim binnen de maximale belastbaarheid van de pluggen (5 x 50 = 250 kg) en is trouwens maar kortstondig.
Dit onderbouwt mijn gevoel dat ik op dit vlak niet gevaarlijk bezig ben bij het brouwen.
Het scharnier kan de belasting ook ruim aan. Mijn garagedeuren hangen er ook aan, die deuren wegen wel ca 80 kilo en die geven een continue belasting, wel anders verdeeld dan bij het takelen van de korf.

Niet dat ik iets promoot, alles onder eigen verantwoording, maar je zou dus zelfs met minder pluggen toekunnen. Als je er 2 of 3 toepast, neem in ieder geval het bovenste gat mee. Met 2 zou je zelfs keilbouten toe kunnen passen, die zitten dan ca 8 cm uit elkaar, die zullen elkaar dan niet beïnvloeden of muur kapot maken. Een keilbout kan al snel 10 kN aan.