Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Flessen reinigen  (gelezen 1376 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Snotje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 155
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Flessen reinigen
« Gepost op: 03-06-2018 15:16 u »
Afgesplitste berichten uit topic Temp lang te hoog kan ik dit nog redden?

=============================================

Net een krat Erdinger proberen om te spoelen maar flessen zijn vet smerig onderin. Dus ik laat ze maar ff een nachtje weken in een heet water met Dreft. Dan kan ik ze morgen met die oxi meuk proberen schoon te krijgen. Had ook nog een leeg krat Heineken maar die had ik gelukkig allemaal omgespoeld voor ik ze in het krat terug had gedaan. Dus die waren zo schoon maar die laat ik nu ook maar een nachtje weken in de Dreft.

Ik moet duidelijk een flessenspoeler want dit is niet te doen lol

@heisenberg hahaha ja volgens mij gaat het rap als je eenmaal de smaak te pakken hebt. Zeker als je met koelkasten bezig gaat en meerdere batches dan gaat het flink veel ruimte innemen.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.098
  • Land: us
Re: Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #1 Gepost op: 03-06-2018 15:39 u »
Net een krat Erdinger proberen om te spoelen maar flessen zijn vet smerig onderin. Dus ik laat ze maar ff een nachtje weken in een heet water met Dreft. Dan kan ik ze morgen met die oxi meuk proberen schoon te krijgen. Had ook nog een leeg krat Heineken maar die had ik gelukkig allemaal omgespoeld voor ik ze in het krat terug had gedaan. Dus die waren zo schoon maar die laat ik nu ook maar een nachtje weken in de Dreft.

Ik moet duidelijk een flessenspoeler want dit is niet te doen lol

@heisenberg hahaha ja volgens mij gaat het rap als je eenmaal de smaak te pakken hebt. Zeker als je met koelkasten bezig gaat en meerdere batches dan gaat het flink veel ruimte innemen.
Dreft? Nee, ben bang dat dat niet gaat werken. Denk dat je een flessenborstel nodig zult hebben. Je flessen moeten echt brandschoon zijn! En voordat je gaat bottelen ook nog eens desinfecteren met Star San of iets dergelijks. Een hobby hebben is niks...  :proost: :proost:

Offline Snotje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 155
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Re: Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #2 Gepost op: 03-06-2018 15:55 u »
Dreft? Nee, ben bang dat dat niet gaat werken. Denk dat je een flessenborstel nodig zult hebben. Je flessen moeten echt brandschoon zijn! En voordat je gaat bottelen ook nog eens desinfecteren met Starsan of iets dergelijks. Een hobby hebben is niks...  :proost: :proost:

Nee ik heb zo'n borstel en desinfecteer maar ik ga dat niet verspillen aan die schimmel aan de onderkant. Ik laat het weken en dan pas ga ik het met de borstel en desinfecteer te lijf.

Offline Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.098
  • Land: us
Re: Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #3 Gepost op: 03-06-2018 15:59 u »
Nee ik heb zo'n borstel en desinfecteer maar ik ga dat niet verspillen aan die schimmel aan de onderkant. Ik laat het weken en dan pas ga ik het met de borstel en desinfecteer te lijf.

Okay, dacht al... Ennuh... Vanaf nu dus elk flesje grondig uitspoelen als ie leeg is... :nut: :nut: :nut:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.722
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #4 Gepost op: 03-06-2018 22:14 u »
Kan niet goed zien of ie drijft?

Anders is je maatglas te klein...

Of je hydrometer te groot...  :)


De hydrometer moet vrij drijven. Voor een goede aflezing mag er geen schuim op het bier zitten. Wat ik doe is het maatglas vullen en deze in de gootsteen zetten. De hydrometer laat ik rustig zakken. Het maatglas stroomt over en het schuim op het bier in het maatglas spoelt mee. Het aflezen van de hydrometer gaat hierdoor een stuk makkelijker.

Offline Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.098
  • Land: us
Re: Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #5 Gepost op: 03-06-2018 22:17 u »
Of je hydrometer te groot...  :)


De hydrometer moet vrij drijven. Voor een goede aflezing mag er geen schuim op het bier zitten. Wat ik doe is het maatglas vullen en deze in de gootsteen zetten. De hydrometer laat ik rustig zakken. Het maatglas stroomt over en het schuim op het bier in het maatglas spoelt mee. Het aflezen van de hydrometer gaat hierdoor een stuk makkelijker.

Zo dus Snotje! Alleen zet ik m niet in de gootsteen maar op een diep bord.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.722
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #6 Gepost op: 03-06-2018 22:18 u »
Strak plan. Ik zou nog een dag of drie wachten en kijken of het SG nog verder zakt (wat ik niet verwacht) voordat je gaat bottelen...

Inderdaad. Op zich zegt een SG waarde niet zo veel. Altijd kijken of het SG nog wat daalt of niet. De gist kan de gebruiksaanwijzing niet lezen.  :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.722
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #7 Gepost op: 03-06-2018 22:28 u »
Nee ik heb zo'n borstel en desinfecteer maar ik ga dat niet verspillen aan die schimmel aan de onderkant. Ik laat het weken en dan pas ga ik het met de borstel en desinfecteer te lijf.

In plaats van Dreft kun je beter aan de slag met een middel dat wat agressiever is en ook hardnekkige verontreinigingen en aanslag in je flessen te lijf gaat. Bijvoorbeeld Chemipro Caustic of Enzybrew.

Offline Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.098
  • Land: us
Re: Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #8 Gepost op: 03-06-2018 22:33 u »
In plaats van Dreft kun je beter aan de slag met een middel dat wat agressiever is en ook hardnekkige verontreinigingen en aanslag in je flessen te lijf gaat. Bijvoorbeeld Chemipro Caustic of Enzybrew.
Nog makkelijker: lever die flessen (als ze zo smerig zijn) in en vraag gewoon om een lege krat met flessen. Doe ik ook gewoon. Kijken ze me wel een beetje raar aan, maar als ik dan vertel wat ik ermee ga doen kijken ze ineens heel anders  ;)
Of koop een paar kratten bier, drink dat terwijl je eigen bier staat te gisten, spoel elk flesje grondig als het leeg is, week het etiket eraf en klaar...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.722
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #9 Gepost op: 03-06-2018 23:10 u »
Nog makkelijker: lever die flessen (als ze zo smerig zijn) in en vraag gewoon om een lege krat met flessen. Doe ik ook gewoon. Kijken ze me wel een beetje raar aan, maar als ik dan vertel wat ik ermee ga doen kijken ze ineens heel anders  ;)
Of koop een paar kratten bier, drink dat terwijl je eigen bier staat te gisten, spoel elk flesje grondig als het leeg is, week het etiket eraf en klaar...

Dat is een methode.

Maar om elke keer als je bottelt een paar kratten bier op te drinken is toch wel een aanslag op je lever...  ;D

Offline Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.098
  • Land: us
Re: Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #10 Gepost op: 03-06-2018 23:15 u »
Dat is een methode.

Maar om elke keer als je bottelt een paar kratten bier op te drinken is toch wel een aanslag op je lever...  ;D
Heb in totaal 8 kratten staan voor mijn eigen bier. Uiteraard hergebruik ik die!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.722
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #11 Gepost op: 03-06-2018 23:20 u »
Heb in totaal 8 kratten staan voor mijn eigen bier. Uiteraard hergebruik ik die!

Als je dat een tijdje doet ontkom je er niet aan om naast uitspoelen met water ook een goed reinigingsmiddel te gebruiken dat de bruine aanslag die je in je flessen krijgt verwijdert.

Hieronder zie je de rommel die uit flesjes komt als je de onderdompel in een Chemipro Caustic oplossing. Ook spoel altijd twee tot drie keer een fles uit met water meteen na het uitschenken.



Offline Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.098
  • Land: us
Re: Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #12 Gepost op: 03-06-2018 23:24 u »
Als je dat een tijdje doet ontkom je er niet aan om naast uitspoelen met water ook een goed reinigingsmiddel te gebruiken dat de bruine aanslag die je in je flessen krijgt verwijdert.

Hieronder zie je de rommel die uit flesjes komt als je de onderdompel in een Chemipro Caustic oplossing. Ook spoel altijd twee tot drie keer een fles uit met water meteen na het uitschenken.
Die foto ben ik al eens eerder tegengekomen Jacques. En inderdaad, om de zoveel tijd een keer in een emmer met Chemipro Caustic, dan hou je ze schoon.

Offline Snotje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 155
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Re: Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #13 Gepost op: 04-06-2018 15:38 u »
Vandaag ga ik ze schoonmaken met dat poederspul Chemipro OXI... en dan ga ik ze bottelen. En dan zet ze een weekje of zo weg dan ff koudzetten en dan drink ik ze allemaal leeg omdat ik de flesjes weer nodig heb voor mijn volgende blikbrouwen  :nut:

Heb ik nog ff de tijd om een goed blik te zoeken. Misschien een keer dat abdijbier of zo

Of wat Heisenberg zei dat Brewbarrel pakket: https://www.unibrew-Nederland.nl/brewbarrel-oktoberfest-style.html

Offline Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.098
  • Land: us
Re: Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #14 Gepost op: 04-06-2018 16:23 u »
Vandaag ga ik ze schoonmaken met dat poederspul Chemipro OXI... en dan ga ik ze bottelen. En dan zet ze een weekje of zo weg dan ff koudzetten en dan drink ik ze allemaal leeg omdat ik de flesjes weer nodig heb voor mijn volgende blikbrouwen  :nut:

Heb ik nog ff de tijd om een goed blik te zoeken. Misschien een keer dat abdijbier of zo

Of wat Heisenberg zei dat Brewbarrel pakket: https://www.unibrew-Nederland.nl/brewbarrel-oktoberfest-style.html

Dat is echt lekker!!!

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 884
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #15 Gepost op: 04-06-2018 18:27 u »
Ik maak ook schoon met oxi pro. Is dat voldoende?
Ik spoel oxi pro altijd na ofschoon het niet hoeft.

Offline Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.098
  • Land: us
Re: Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #16 Gepost op: 04-06-2018 18:45 u »
Ik maak ook schoon met oxi pro. Is dat voldoende?
Ik spoel oxi pro altijd na ofschoon t niet hoeft.
Volgens mij moet je Chemipro OXI altijd naspoelen. Starsan bijvoorbeeld niet. Dont fear the foam...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.722
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #17 Gepost op: 04-06-2018 21:57 u »
Ik maak ook schoon met oxi pro. Is dat voldoende?
Ik spoel oxi pro altijd na ofschoon het niet hoeft.

Je hoeft oxi niet na te spoelen maar beter is van wel.

Oxi is een prima reiniger, maar haalt niet de bruine aanslag in flesjes weg als je die al langer in gebruik hebt.

Offline Wisdom

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 131
  • Land: nl
Re: Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #18 Gepost op: 04-06-2018 22:48 u »
Je hoeft oxi niet na te spoelen maar beter is van wel.

Wat is er beter aan wl naspoelen als het niet nodig is?  :weetniet:

Offline Snotje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 155
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Re: Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #19 Gepost op: 04-06-2018 22:56 u »
Schoonmaken was pittig.. de Heineken flesjes super makkelijk maar de vieze erdingers waren lastig. Maar tis gelukt alles zit in de fles! 7g suiker per liter genomen en een slokje genomen... het smaakte naar bier!

Offline Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.098
  • Land: us
Re: Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #20 Gepost op: 05-06-2018 08:55 u »
Schoonmaken was pittig.. de Heineken flesjes super makkelijk maar de vieze erdingers waren lastig. Maar tis gelukt alles zit in de fles! 7g suiker per liter genomen en een slokje genomen... het smaakte naar bier!
Proost!!! En nu rustig laten staan... Ik weet het, dat is heel moeilijk!  :) :proost: :brouwen: :biersmile:

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 884
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #21 Gepost op: 05-06-2018 09:39 u »
Wat is er beter aan wl naspoelen als het niet nodig is?  :weetniet:
Ik vind water met oxi pro vettig aanvoelen en dat blijft dus ook op de wand van het flesje. Kwaad zal het niet kunnen maar gezond en lekker lijkt het me ook niet en daarom spoel ik ze na.

Offline Snotje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 155
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Re: Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #22 Gepost op: 05-06-2018 09:47 u »
Ik vind water met oxi pro vettig aanvoelen en dat blijft dus ook op de wand van het flesje. Kwaad zal het niet kunnen maar gezond en lekker lijkt het me ook niet en daarom spoel ik ze na.

Volgens mij vervalt oxi in natriumcarbonaat (gewoon soda) maar zolang het natriumpercarbonaat blijft (wat in waspoeder zit) is het giftig, het duurt ongeveer 6 uur voordat het omgezet is.  Juist door het oplossen in water i.c.m. zuurstof wordt er o.a. waterstofperoxide gevormd waardoor alles mooi schoon wordt.

Offline Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.098
  • Land: us
Re: Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #23 Gepost op: 05-06-2018 09:49 u »
Ik vind water met oxi pro vettig aanvoelen en dat blijft dus ook op de wand van het flesje. Kwaad zal het niet kunnen maar gezond en lekker lijkt het me ook niet en daarom spoel ik ze na.
Ja precies... Het voelt behoorlijk vettig aan. Ik heb een keer niet nagespoeld en er bleef een witte waas achter. Als ik het etiket op de fles zo lees is het niet gezond om dat spul binnen te krijgen.

Offline Snotje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 155
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Re: Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #24 Gepost op: 05-06-2018 09:52 u »
Ja precies... Het voelt behoorlijk vettig aan. Ik heb een keer niet nagespoeld en er bleef een witte waas achter. Als ik het etiket op de fles zo lees is het niet gezond om dat spul binnen te krijgen.

ik heb er geen verstand van aangezien ik pas met dat spul werkt maar zou het niet kunnen dat je te lang oxi in je flesje laat zitten? volgens mij is de contact tijd 5 minuten dus je moet het niet langer erin laten zitten.

Verder kan dat spul volgens mij geen kwaad omdat het omgezet wordt in soda.

Tags: