Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.
Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com
0 leden en 1 gast bekijken dit topic.
ok. Dus je tilt in een keer de hele zak eruit. als je de volgende keer bier maakt kun je er misschien eens op letten hoe het spoelwater zich over het oppervlak verdeeld. Ik zou het beslag een klein beetje hoflle vorm geven zodat je een soort plasje in het midden krijgt wat dan langzaam wegzakt. Het mag niet over de randen lopen immers. Dus je kunt er spoelwater opgieten totdat dat net niet gebeurt maar wel bijna. (de randen moeten immers wel uitspoelen)
Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.
Ik haal bijna altijd het door BrouwHulp voorspelde eind sg.
Hoe lang weet ik eigenlijk niet. Ik heb de tijd niet bijgehouden. Als dat een oorzaak kan zijn moet ik naar een andere oplossing zoeken. Wellicht eens zoeken op een smallere ketel die hier in past. Ik! Heb al eens gekeken maar kan geen vinden. Andere tips?
Je kunt met BIAB ook 'batch sparging' doen, dit wordt veel gedaan. Na het uitdruppen de zak in een emmer met heet spoelwater zetten, even roeren en de boel laten bezinken. Dan de zak weer laten uitdruppen/uitknijpen en het spoelwater bij je maisch doen. Zo heb je in ieder geval niet het probleem van water dat langs je zak stroomt of kanaalvorming.
Deze methode is niet veel anders dan verdunnen van de suikerconcentratie in de borstel. Maar het is wel beter dan niets doen...
Een oplossing kan zijn de graanzak in een filteremmer te laten zakken waarin hij net past. Maak in de emmer een wort verzamelpijp. Dat is een hevelfilter zonder hevel. Maak een doorvoer in je emmer en bevestig een kraantje aan de andere kant. Je kunt zo effectief spoelen en een maximaal rendement halen. Vraagt wel wat knutselen.
Maar wat is dan nog het voordeel tov een 2e weckketel. Met 2e weckketel hoef je dan helemaal niet meer te klooien met lekkende graanzak verplaatsen en je kunt een standaard hevelfilter gebruiken wat je gewoon in de beslagpan kunt zetten na het maischen. Heeft ook als voordeel dat je optimaal kunt roeren omdat er geen graanzak tussen je hittebron en het beslag in de weg zit. Maar ieder zijn eigen ding natuurlijk, alleen begrijp ik het soms niet.
Bedoel je dan dat ik de hevelfilter er eerst in doe en vervolgens de zak? Vervolgens na het maischen het wort overhevelen. De borstel mooi spoelen, dan de zak met borstel er uithalen en het wort weer terug schenken in de weckketel en koken??!! Dat zou mijns inziens ook een goede oplossing zijn
Het hevelfilter zet je aan het eind van het maischen zo in je maischketel op de bodem. dus je maakt je beslag in de beslagketel, daarna filter je door het hevelfiler en vang je de heldere wort op in de kookketel. omdat de kookketel en beslagketel beiden tegelijk bezet zijn heb je dan dus 2 ketels nodig. Je kunt dan tijdens het opvangen van je wort al de kookketel opwarmen. het kan ook met 1 ketel, maar dan vang je het wort op in een emmer. daarna maak je je maischketel schoon en giet daarna alls weer in de ketel die nu als kookketel dienst doet. Maar tov 2 ketels verlies je dan wel veel tijd en staat je warme wort langer bloot aan oxidatie.
Voor € 70, nu in de Lidl webshop:https://www.lidl-shop.be/nl-BE/SILVERCREST-Inmaakketel/p100238696Heb deze vorig jaar gekocht, perfect om te maischen.
Super, weet je ook of de aangegeven temperaturen overeen komen met de daadwerkelijke temperaturen?? Anders kan ik m nog altijd met de stc1000 laten schakelen
Je moet altijd meten: de temperatuur onder en boven kan makkelijk 10° verschillen. Ik roer regelmatig (voorzichtig) en de temperatuur die ik meet klopt dan met de aangegeven temperatuur van de ketel.
Niet in .NL en wordt ook niet naar .NL verstuurd
Klopt. Maar dan moet je wel meer investeren. Om echt lekker te werken heb je ook een 2e brander nodig.Mijn oplossing is voor degenen die met de BIAB-methode willen werken en toch een goed rendement willen halen zonder al te veel oxidatie op te lopen.
https://www.bol.com/nl/p/severin-ea-3653-inmaakketel-met-tapkraan/9000000012030184/?suggestionType=browse&bltgh=kxASzW--fdBcLJa9r9dFxA.1.4.ProductTitleDeze is 29 L voor € 90 bij Bol. Misschien weet Jacques wel een prefix voor de URL waardoor dit forum weer een paar dubbeltjes advertentieopbrengst meepakt?
Ik werk in beide gevallen elektrisch
Alles wat je bij Bol kopen kun je doen via een advertentie op dit forum.Klik hierop en zoek het product dat je wilt kopen. In dit geval "Severin EA 3653 - Inmaakketel met tapkraan"De link is dan https://www.bol.com/nl/p/severin-ea-3653-inmaakketel-met-tapkraan/9000000012030184/