Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Spuitende en ontploffende flessen  (gelezen 1952 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline brouwerij de Stier

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 18
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Spuitende en ontploffende flessen
« Gepost op: 31-05-2018 21:51 u »
Hallo,

ik heb nu 4 brouwsels achter elkaar last van spuitende en ontploffende flessen. Ik heb hierover al veel gelezen op dit forum. Ik maak nu bijvoorbeeld mijn flesjes schoon met Puro Caustic ipv Puro Oxi. Ik doe voor het bottelen 7 a 8 gram suiker per liter in het te bottelen bier. Toch last van spuitende flessen en schuim wat na het intappen ongeveer 2/3 van het glas beslaat maar ook weer snel oplost omdat het " kapot" bruist. Wat is hier tegen te doen. Is er bijvoorbeeld een minimaal  eind SG wanneer ik moet bottelen. Wellicht bottel ik te vroeg?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.473
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: spuitende en ontploffende flessen
« Reactie #1 Gepost op: 31-05-2018 21:56 u »
Met de normale hoeveelheid bottelsuiker en toch teveel druk denk ik inderdaad dat je te vroeg bottelt. (Als alle flesjes teveel druk hebben) hoe beslis je wanneer je kunt bottelen?

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 739
  • Land: nl
Re: spuitende en ontploffende flessen
« Reactie #2 Gepost op: 31-05-2018 21:58 u »
Geef een voorbeeld van je begin en eind SG en de vergistingstijd alsjeblieft.

Offline brouwerij de Stier

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 18
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: spuitende en ontploffende flessen
« Reactie #3 Gepost op: 31-05-2018 21:58 u »
Ik bottel als er geen activiteit meer is in het waterslot

Offline brouwerij de Stier

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 18
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: spuitende en ontploffende flessen
« Reactie #4 Gepost op: 31-05-2018 22:00 u »
ik heb een soort Karmeliet gemaakt met een BSG van 1072 en een ESG van 1014. De vergistingstijd weet ik helaas niet meer maar ik schat totaal 5 weken

Offline brouwerij de Stier

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 18
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: spuitende en ontploffende flessen
« Reactie #5 Gepost op: 31-05-2018 22:04 u »
Ohja, en het is bij alle flesjes.

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 739
  • Land: nl
Re: spuitende en ontploffende flessen
« Reactie #6 Gepost op: 31-05-2018 22:15 u »
Doe eens een test met een afgestreken klein theelepeltje suiker in 5 flesjes of zo. Ergens moet iets mis zijn. Ik bottel tussen de 1 1/2 en 2 1/2 week en heb dat nooit. Kan het een infectie zijn?

Offline brouwerij de Stier

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 18
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: spuitende en ontploffende flessen
« Reactie #7 Gepost op: 31-05-2018 22:21 u »
Zou kunnen een infectie maar ik werk zo schoon mogelijk en het te bottelen bier ruikt altijd goed. Niet zurig of zo

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 739
  • Land: nl
Re: spuitende en ontploffende flessen
« Reactie #8 Gepost op: 31-05-2018 22:49 u »
Een keer proberen om met een trechtertje er suiker in te doen, maar dus heel weinig. Een afgestreken klein theelepeltje.

Offline brouwerij de Stier

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 18
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: spuitende en ontploffende flessen
« Reactie #9 Gepost op: 31-05-2018 22:54 u »
Ga ik doen, bedankt voor je reactie.

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 954
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: spuitende en ontploffende flessen
« Reactie #10 Gepost op: 31-05-2018 23:33 u »
Ik ben het idee dat je zelf het antwoord al geeft in de laatste zin.  Ga eens na of de vergisting echt klaar was toen je ging bottelen?

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.402
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: spuitende en ontploffende flessen
« Reactie #11 Gepost op: 31-05-2018 23:58 u »
Ik bottel als er geen activiteit meer is in het waterslot

Meet dan het SG. Als het SG 3 tot 4 dagen later niet gedaald is kun je bottelen. Indien dat wel het geval is wacht je weer 3 tot 4 dagen voor een volgende meting.

Offline LeonR

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 18
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Spuitende en ontploffende flessen
« Reactie #12 Gepost op: 01-06-2018 02:09 u »
Als het sg niet meer gedaalt is in de afgelopen 4 dagen ga ik bottelen. Ik meng eerst 6 gram suiker per liter jongbier aan en belucht dit goed. Daarna hevel ik het jong over in de fles waar ook het suikerwater in zit. Direct daarna bottel ik het jongbier. Werkt altijd goed!

Offline Heisenberg

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Spuitende en ontploffende flessen
« Reactie #13 Gepost op: 01-06-2018 06:22 u »
Zou toch eigenlijk goed moeten zijn... Kook je het water eerst? Ik gebruik altijd 1/3 suiker en 2/3 water. Ik weeg de suiker af in een maatbeker, klop de maatbeker op het aanrecht, kijk hoe hoe het suiker staat en voeg daar twee keer zoveel water aan toe. Werkte hier tot dusver prima. Nog geen spuiters gehad... 

Online Easywoods

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 527
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: Spuitende en ontploffende flessen
« Reactie #14 Gepost op: 01-06-2018 07:06 u »
Als het sg niet meer gedaalt is in de afgelopen 4 dagen ga ik bottelen. Ik meng eerst 6 gram suiker per liter jongbier aan en belucht dit goed. Daarna hevel ik het jong over in de fles waar ook het suikerwater in zit. Direct daarna bottel ik het jongbier. Werkt altijd goed!

Dat beluchten van de suikeroplossing snap ik niet?  :brouwen:

Offline Heisenberg

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Spuitende en ontploffende flessen
« Reactie #15 Gepost op: 01-06-2018 07:16 u »
Dat beluchten van de suikeroplossing snap ik niet?  :brouwen:
Heb ik ook nog niet eerder gelezen...

Offline brouwerij de Stier

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 18
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Spuitende en ontploffende flessen
« Reactie #16 Gepost op: 01-06-2018 09:29 u »
Jullie allemaal bedankt voor de moeite om te antwoorden. Mijn inziens doe ik niets fout. Ik weeg mijn te bottelen bier en bereken dan het totale suikerpercentage. Voor het gemak ga ik er vanuit dat een liter bier een kilogram weegt. Het suiker los op ik in kokend water waarna ik het een minuutje door laat koken. Dit gaat dan door het jongbier en ik roer het met een schuimspaan die ik van te voren heb omgespoeld onder een cookerkraan dus zeer heet water. Het kan zijn dat er biersteen in de flesjes zit maar het lijkt me sterk dat dan alle flesjes dit hebben. Ik zal voortaan  het SG meten en als dit na 4 dagen hetzelfde is ga ik bottelen. Heb ik nog wat. Gister heb ik mijn hele biervoorraad die al was gebotteld in emmers getapt. Is dit als het uitgeraasd is weer opnieuw te bottelen?????

Offline brouwerij de Stier

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 18
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Spuitende en ontploffende flessen
« Reactie #17 Gepost op: 01-06-2018 09:40 u »
Nog iets wat is anders doe de laatste tijd. Ik verander de pH waarde van het wordt met Lactol. Kan het zijn dat de pH waarde te laag is wat dan weer spuiters veroorzaakt??

Offline Heisenberg

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Spuitende en ontploffende flessen
« Reactie #18 Gepost op: 01-06-2018 09:40 u »
Jullie allemaal bedankt voor de moeite om te antwoorden. Mijn inziens doe ik niets fout. Ik weeg mijn te bottelen bier en bereken dan het totale suikerpercentage. Voor het gemak ga ik er vanuit dat een liter bier een kilogram weegt. Het suiker los op ik in kokend water waarna ik het een minuutje door laat koken. Dit gaat dan door het jongbier en ik roer het met een schuimspaan die ik van te voren heb omgespoeld onder een cookerkraan dus zeer heet water. Het kan zijn dat er biersteen in de flesjes zit maar het lijkt me sterk dat dan alle flesjes dit hebben. Ik zal voortaan  het SG meten en als dit na 4 dagen hetzelfde is ga ik bottelen. Heb ik nog wat. Gister heb ik mijn hele biervoorraad die al was gebotteld in emmers getapt. Is dit als het uitgeraasd is weer opnieuw te bottelen?????
Lijkt mij niet...

Offline DieterB

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Spuitende en ontploffende flessen
« Reactie #19 Gepost op: 01-06-2018 09:45 u »
Hoe lang en op welke temperatuur staan je flessen voordat je er een open trekt?
Hoe koud of warm is je bier als je gaat borrelen? Koud bier bevat meer opgeloste CO2 dan warm.

Online zijn er tools te vinden die je kunnen helpen met bepalen hoeveel suiker je nodig hebt, misschien helpt dat een volgende keer.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 362
  • Land: nl
Re: Spuitende en ontploffende flessen
« Reactie #20 Gepost op: 01-06-2018 09:56 u »
Ik meng eerst 6 gram suiker per liter jongbier aan en belucht dit goed.
:nut:

Offline LeonR

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 18
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Spuitende en ontploffende flessen
« Reactie #21 Gepost op: 01-06-2018 11:01 u »
 en belucht dit goed...

Nee klopt, daar was ik mis mee. Dat beluchten doe ik ook niet. Ik zorg er wel voor dat het goed gemengd is. Het water warm ik op zodat de suiker makkelijk oplost en niet aan de bodem van het pannetje kristalliseerd als ik het ga koken. Dit koken doe ik ongeveer vijf minuten. Weet niet wat de ideale kookduur is, maar dit werkt prima.

Ik moet ook geen bier drinken en reageren op deze posts tegelijk;)

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 317
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Spuitende en ontploffende flessen
« Reactie #22 Gepost op: 01-06-2018 11:14 u »
Nog iets wat is anders doe de laatste tijd. Ik verander de pH waarde van het wordt met Lactol. Kan het zijn dat de pH waarde te laag is wat dan weer spuiters veroorzaakt??

Dit denk ik niet.

Kan wel zijn dat je flesjes niet goed schoon zijn of dat je op een andere manier een contaminatie in je bier hebt die na het uitgisten toch nog lekker door gaat op de voor jouw gist onvergistbare suikers.

Loop nog eens langs je schoonmaakprocedure voor je flesjes en alles wat je bier aanraakt na het koelen.


Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.473
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Spuitende en ontploffende flessen
« Reactie #23 Gepost op: 01-06-2018 11:18 u »
Jullie allemaal bedankt voor de moeite om te antwoorden. Mijn inziens doe ik niets fout. Ik weeg mijn te bottelen bier en bereken dan het totale suikerpercentage. Voor het gemak ga ik er vanuit dat een liter bier een kilogram weegt. Het suiker los op ik in kokend water waarna ik het een minuutje door laat koken. Dit gaat dan door het jongbier en ik roer het met een schuimspaan die ik van te voren heb omgespoeld onder een cookerkraan dus zeer heet water. Het kan zijn dat er biersteen in de flesjes zit maar het lijkt me sterk dat dan alle flesjes dit hebben. Ik zal voortaan  het SG meten en als dit na 4 dagen hetzelfde is ga ik bottelen. Heb ik nog wat. Gister heb ik mijn hele biervoorraad die al was gebotteld in emmers getapt. Is dit als het uitgeraasd is weer opnieuw te bottelen?????
Natuurlijk kun je het nogmaals bottelen. Als het 'uitgeraasd is'. misschien dan bottelen met iets minder suiker, bv 5 g per liter omdat het vrij lang duurt voor het koolzuur helemaal de evenwichtsconvcentratie van 0.2% heeft bereikt. Alleen iedere keer dat je bottel wordt het alcoholpercentage ca 0.5% hoger door de bottelsuiker

Offline Koen S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 360
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Spuitende en ontploffende flessen
« Reactie #24 Gepost op: 01-06-2018 11:19 u »
Je dryhopt toevallig niet met hopbloemen? Ik heb vorig jaar gushers gehad bij een witbier waar ik hopbloemen had toegevoegd tijdens de lagering. Bleek dat er na het coldcrashen toch nog wat kleine partikeltjes mee gingen naar de bottelemmer. Na enkele maanden gaf dit fonteintjes.

Tags: