Kloon Natte 't IJ

Gestart door Gerb, 21-01-2019 13:21 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Gerb

Ik heb een poging gedaan om een recept voor de Natte te bedenken. Hieronder mijn verhaal:

Enkele leden hebben geprobeerd om een kloon te maken van de Natte en Zatte. Dit was in 2014, het tijdperk dat de gist nog altijd wat verdwaalde melkzuurbacteriën meedroeg, dus van een nette opkweek van de gist was geen sprake. Er wordt dan ook geen melding gemaakt van een geslaagde poging in ieder geval. De waardevolle informatie van dit forum zijn de gemeten waarden van dichtheid en Brixwaarden van het bier uit fles.


       Eind SG: 1014    Brix: 8,0 graden Brix    Begin SG: 1060

      Alcohol: 6,13 vol.%     Alcohol volgens etiket: 6 vol.%


Hieruit weten we dus de begindichtheid en de vergistingsgraad van de gist, 77%. Best hoog voor de gemiddelde gist, en misschien ook door een kleine infectie, maar we zullen het controleren als we onze kloon hebben vergist. De kleur van het bier wordt door forummers op 35 EBC geschat.

In een email naar 't IJ heb ik niet gevraagd om een recept, maar om wat ontbrekende puzzelstukjes. Hier het antwoord.
Behalve de gewone pilsmout gebruiken we een mout met 15 ebc , 120 ebc en een klein beetje hele donkere (1400 ebc) (deze mouten bij elkaar rond de 28% van je storting). Al onze bieren gisten warm, start op 20 graden, dat loopt op naar 26 en daar houden we hem op. Laat je even weten of je er wat lekkers van hebt kunnen maken?
Succes! Met vriendelijke groet,

 Brouwerij 't IJ


De gist zal worden opgekweekt uit een flesje Natte. Er zweeft altijd wel iets in het bier, maar dit moet eerst nog even worden bewezen. Uit een hele oude bron blijkt dat de originele gist de Schelde Ale was. Soms als special strain van Wyeast te koop (WY3655).


             

Totaal brouwwater--- : 31.4 liter
Spoelwater---------- : 11.4 liter
Maischwater--------- : 20 liter
Kooktijd------------ : 60 minuten
Berekende kleur----- : 33.3 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 27 EBU (Tinseth)


72%  3551 g Pilsmout 3 EBC                    3    EBC   
19%   937 g Munchenermout 15 EBC       16   EBC   
8%     394 g Caramunich                        123  EBC   
1%       49 g CarafaIII                            1400 EBC   

 
Brewers Gold  22 g  12 %az  60 min       

Opkweek uit een fles Natte


Maischschema

30 m/62°C Maischdikte is: 4.05 L/kg
20 m/73°C Maischdikte is: 4.05 L/kg
1 m/78°C Maischdikte is: 4.05 L/kg

Iemand nog opmerkingen?

Jacques

Veel brouwerijen willen wel eens een andere hop gebruiken.
Heb je aanwijzingen dat bij dit bier nog steeds met deze hop gebrouwen gebrouwen?

Wel mooi dat ze het een en ander hebben verteld over de moutsamenstelling.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.