Recepten > Bewezen recepten

BONK 2017 V1 en overall winaar - Kersenweizenbock

(1/2) > >>

Adrie:
Oh oh. Schaam, schaam. Het nieuwe BONK komt er alweer aan en ik heb mijn winnende recept van vorig jaar nog niet geplaatst. Bij deze dan.

Voor dit bier heb ik een recept van een donkere Weizenbock gebrouwen en aan 5 liter 1,7 kg zure kersen (morellen) van mijn eigen boom toegevoegd. Ik had deze kersen eerst ingevroren. Bij de lagering heb ik ze toegevoegd. Eerst laten ontdooien en laten opwarmen naar 20 graden en dan toegevoegd. Hieronder het recept (voor 5 liter).

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaardeKenmerkWP146bNaam receptWeizenbockBrouwdatum24-06-2017BierstijlWeizen(doppel)bockVolume25,0Begin SG1,069 SGEind SG1,018 SGSchijnbare vergistingsgraad74,0%Alcoholgehalte6,7 vol.%Berekende kleur (Morey)48 EBCBerekende bitterheid (Tinseth)16 IBUBrouwzaalrendement71,0 %Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt4,70 lWater uit Zutphen0,70 gCaCl20,60 mlMelkzuur4,83 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO453 mg/l2 mg/l27 mg/l73 mg/l48 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%0,69 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC20,2 %0,52 kgVienna moutWeyermann7 EBC15,3 %0,19 kgTarwemout. donkerWeyermann17 EBC5,5 %0,13 kgAroma 50Dingemans50 EBC3,9 %0,13 kgcaramel tarwemoutWeyermann120 EBC3,9 %0,04 kgBlackSwaen Chocolate WheatDe Swaen900 EBC1,1 %1,70 kgKers (zuur: kriek. morel)Groentenboer0 EBC50,1 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikteBeta-amylaserust62,0 °C1 min.30 min.2,8 l/kgAlfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.2,8 l/kgUitmaischen78,0 °C10 min.5 min.2,8 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU3,4 gMagnumbellen10,2%60 min.16,9 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType3,0 l starterWeihenstephan Weizen (3068)bovengist

Vergisting
KenmerkWaardeStarttemp. vergisting17,0 °CMax. temp. hoofdvergisting20,4 °CEind temp. hoofdvergisting20,4 °CEind SG hoofdvergisting1,019 SGSchijnbare vergistingsgraad73,2%Start nagisting05-07-2017Temp. nagisting20,0 °CStart lagering07-07-2017Temp. lagering10,0 °C

Dit heb ik erover genoteerd:

Na  hergisting op fles en een paar weken rijpen is dit bier voortreffelijk. Net vloeibare Schwartzwalder Kirshtaart. Mooie kersensmaak met amandel van de pitten, nog iets banaan merkbaar, chocoladeachtig in de achtergrond. Zeer complex van smaak. Licht zuur en zoet. Hmmm. Jammer dat ik maar 5 liter heb.

1e prijs vrije klasse bij BONK 2017 én winnaar BONK met 92 punten!

Wolter:
Mooi recept Adrie. Alsnog gefeliciteerd!
Dank voor het delen.

Puck:

--- Citaat ---Net vloeibare Schwartzwalder Kirshtaart.
--- Einde van citaat ---

Nog gefeliciteerd! En dit recept moet ik gewoon brouwen. Ben gek op Schwartzwalder Kirshtaart. Helemaal super, bedankt voor het delen!

Dund:
Ik ben wel benieuwd of je de kersen eerst gewassen hebt of niet. Ik heb al redelijk vaak kersenbier gemaakt maar het ene wordt lekker zuur en de andere niet. Ik vermoed dat het komt omdat ik de kersen te goed heb gewassen. Waardoor wilde giststammen weg zijn.

Koen S:

--- Citaat van: Dund op 31-05-2018  20:00 u ---Ik ben wel benieuwd of je de kersen eerst gewassen hebt of niet. Ik heb al redelijk vaak kersenbier gemaakt maar het ene wordt lekker zuur en de andere niet. Ik vermoed dat het komt omdat ik de kersen te goed heb gewassen. Waardoor wilde giststammen weg zijn.

--- Einde van citaat ---
Het gaat hier niet om kersen maar krieken. Die zijn zuur en je bier dus ook, of je de krieken wast of niet. Ik raad wel aan ze even te wassen in een oplossing met sulfiet en citroenzuur, kwestie van schimmels of bacteriën te doden en je bier niet te infecteren.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie