Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd  (gelezen 1767 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline THD

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Gepost op: 29-05-2018 19:30 u »
Dag allemaal,
Ik ben vandaag met mijn eerste brouw begonnen.
Het betreft de Brewferm Triple.
Na 3 uur zag ik de eerste belletjes al in het waterslot.
Ik heb een vuilnis zak over de emmer getrokken om zo min mogelijk uv straling bij het brouwsel te laten komen.
Voor suiker heb ik rietsuiker gebruikt (510 gram)
De gemeten beginwaarde SG was 1071 (ipv de 1075 SG die aanbevolen is)

Nu begrijp ik dat ik moet wachten tot de SG niet meer daalt na ongeveer tien dagen. Kan ik daarna gaan bottelen en hergisten? Of moet ik het nagisten? En hoe werkt dat dan?

Ik hoor het graag!

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 559
  • Land: nl
  • Green Anchors Crew
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #1 Gepost op: 29-05-2018 20:17 u »
Dag allemaal,
Ik ben vandaag met mijn eerste brouw begonnen.
Het betreft de Brewferm Triple.
Na 3 uur zag ik de eerste belletjes al in het waterslot.
Ik heb een vuilnis zak over de emmer getrokken om zo min mogelijk uv straling bij het brouwsel te laten komen.
Voor suiker heb ik rietsuiker gebruikt (510 gram)
De gemeten beginwaarde SG was 1071 (ipv de 1075 SG die aanbevolen is)

Nu begrijp ik dat ik moet wachten tot de SG niet meer daalt na ongeveer tien dagen. Kan ik daarna gaan bottelen en hergisten? Of moet ik het nagisten? En hoe werkt dat dan?

Ik hoor het graag!
Ach, je kan alle kanten op. Je kunt overhevelen in een ander gistvat voor lageren en nagisting. Of niet.
Zodra je SG niet meer daalt (3 dagen stabiel) zou je kunnen bottelen.
Maar je kunt ook lageren om het helderder te krijgen of als je wilt dryhoppen...
Gewoon proberen wat jou het best bevalt. Ik snap dat je je eerste brouw zo snel mogelijk wilt drinken.
Dus bottelen en dan twee weken laten staan op kamertemperatuur.
Daarna een nachtje in de koelkast rn proosten maar.

Voor je tweede brouw raad ik je aan wat meer geduld in acht te nemen. Gewoon lekker laten staan op fles. Vaak wordt een bier beter naarmate hij langer op fles staat.

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 952
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #2 Gepost op: 29-05-2018 21:08 u »

Nu begrijp ik dat ik moet wachten tot de SG niet meer daalt na ongeveer tien dagen. Kan ik daarna gaan bottelen en hergisten? Of moet ik het nagisten? En hoe werkt dat dan?

Ik hoor het graag!

Je wacht eerst tot de vergisting activiteit in het waterslot voorbij is. (Ik ga er even niet van uit dat je tussentijds over zal gaan hevelen)
Daarna meet je de SG waarde met de hydrometer. Na drie dagen doe je dit nog eens. Als de waarde gelijk is gebleven dan kan je gaan bottelen. Bij het bottelen voeg je wat bottelsuiker (hoeveelheid zal vast bij jouw recept staan) toe en dan begint de hergisting op fles. Je zet de flessen warm (graad of 20 a 24) weg. Na een week of twee (mag stiekem ook eerder natuurlijk) trek je er 1 open en kijk je of er voldoende druk op de fles is ontstaan. Tevens ga je natuurlijk inschenken en kijken, ruiken en proeven. Als het dan goed is kan je het bier koud zetten. Op dat moment lager je het bier in de fles zodat het helemaal helder kan trekken en nog wat kan rijpen.
Vergeet niet netjes (schoon) te werken en onthoud dat elk contactmoment met het bier schadelijk kan zijn. Overdrijf het meten en openmaken van het gistvat dus niet.

Offline THD

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #3 Gepost op: 29-05-2018 23:52 u »
Nu vindt de vergisting plaats in een normale ton.
Maar ik zou graag het bier over hevelen naar een vat waar ik een kraantje in heb zitten, ivm het tappen van samples voor het meten van de SG en het uiteindelijke bottelen. Hoe gevaarlijk is het qua infecties om dat overhevelen te doen? Of moet ik dat absoluut niet doen?

Als ik dat wel doe, komt de vergisting dan weer even op gang?

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 559
  • Land: nl
  • Green Anchors Crew
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #4 Gepost op: 29-05-2018 23:56 u »
Maak je geen zorgen, overhevelen kun je gewoon doen.
Voor je volgende batch zou ik wel een gistvat aanschaffen met kraantje zodat je niet onnodig het deksel hoeft op te tillen.
Glazen mandflessen zijn natuurlijk het leukst om naar te kijken tijdens de hoofdvergisting maar je kunt ze beter voor lageren gebruiken.
En anders iets als de fermentasaurus. Dan kun je je hele brouw in 1 vat laten zitten.
Ik heb zelf een fastfermenter die niet doorzichtig is dus iets minder leuk om naar te kijken maar wel effectief.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.200
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #5 Gepost op: 30-05-2018 00:02 u »
Bijna elke handeling die je doet tijdens het vergisten, kan infecties opleveren.

Er zijn genoeg redenen om wel over te hevelen, er zijn er ook genoeg om niet over te hevelen. Zelf hevel ik eigenlijk nooit over, maar niet onderbouwd met ervaring of literatuur, maar puur op eigen gevoel. Als het bier is uitvergist, hevel ik het over naar mijn bottelvat, waaraan ik een suikeroplossing toevoeg, die er voor moet zorgen dat er hergisting op fles plaatsvindt.

Mijn advies zou zijn om dit bier gewoon in je huidige vergistingsvat te laten zitten, over pakweg 10 dagen eens meten, en daarna na 3 dagen weer. Als het SG dan niet gedaald is, hevel je het voorzichtig over naar je vat waarin je het kraantje hebt zitten.

Brouwen is vooral veel poetsen en wachten, succes daarmee :)

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 471
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #6 Gepost op: 30-05-2018 00:05 u »
Nu vind de vergisting plaats in een normale ton.
Maar ik zou graag het bier over hevelen naar een vat waar ik een kraantje in heb zitten, ivm het tappen van samples voor het meten van de SG en het uiteindelijke bottelen. Hoe gevaarlijk is het qua infecties om dat overhevelen te doen? Of moet ik dat absoluut niet doen?

Als ik dat wel doe, komt de vergisting dan weer even op gang?

Ik zou de vergisting lekker afmaken in die 'ton'. Een sample nemen doe je dan gewoon met een ontsmette pollepel. Niet te veel meten (als in: elke dag is echt niet nodig).

Overhevelen geeft altijd een risico op besmetting, maar kan ook nuttig zijn om een overmaat aan gist kwijt te raken. Zoek maar eens met de zoekfunctie van het forum of de tags, er is al heel veel over geschreven (en er is nog steeds geen algemeen advies).

Na volledig uitgisten kun je het bier overhevelen naar je vat met het kraantje, en daar ook je (in gekookt water opgeloste) bottelsuiker aan toevoegen. Via het kraantje kun je dan gemakkelijk bottelen.

Ook misschien handig voor je: lees de wiki van het forum, in de brouwcursus voor beginners staat heel veel basic informatie.

Mark

Edit: TDP was me net voor  :brouwen:

Offline THD

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #7 Gepost op: 30-05-2018 00:17 u »
Ik zal de brouwcursus even opzoeken, er staat ook zoveel op dit forum, zie door de bomen het bos niet meer :)

Nog een vraag, het is vandaag erg warm in huis,  omgevings temperatuur is rond de 26 graden, is dit te hoog voor de hoofdvergisting?

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 952
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #8 Gepost op: 30-05-2018 00:22 u »
Ik zal de brouwcursus even opzoeken, er staat ook zoveel op dit forum, zie door de bomen het bos niet meer :)

Nog een vraag, het is vandaag erg warm in huis,  omgevings temperatuur is rond de 26 graden, is dit te hoog voor de hoofdvergisting?
26 ºC is niet zo best tijdens de hoofdvergisting.

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 471
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #9 Gepost op: 30-05-2018 00:27 u »
26 ºC is vrij warm en gaat voor hogere alcoholen en meer esters in je bier zorgen. In normale taal: scherpe oplosmiddelachtige smaak en bubblegum/fruitsmaakjes. Probeer je vat wat te koelen tijdens de hoofdvergisting, met een natte handdoek bijvoorbeeld. Na de meest heftige vergisting is een hogere temperatuur niet zo nadelig meer en zorgt het er ook voor dat je bier goed uitgist.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 559
  • Land: nl
  • Green Anchors Crew
Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #10 Gepost op: 30-05-2018 00:34 u »
Kleine tip: zoek niet alleen op dit forum naar informatie maar ook op de website hobbybrouwen.nl
Daar staat ook een schat aan informatie.
En verder: het boek “Verander water in Bier” is de best besteedde € 20 ooit. (Te koop via deze site)

Offline THD

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #11 Gepost op: 30-05-2018 08:30 u »
26 ºC is vrij warm en gaat voor hogere alcoholen en meer esters in je bier zorgen. In normale taal: scherpe oplosmiddelachtige smaak en bubblegum/fruitsmaakjes. Probeer je vat wat te koelen tijdens de hoofdvergisting, met een natte handdoek bijvoorbeeld. Na de meest heftige vergisting is een hogere temperatuur niet zo nadelig meer en zorgt het er ook voor dat je bier goed uitgist.

Hij is nu een dag aan het bubbelen, als ik vanmiddag meteen verkoel, ben ik dan op tijd? Rond de 20 graden houden?

Offline brouwerwaldonk

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 348
  • Land: be
  • Water pas lekker als het langs brouwerij isgeweest
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #12 Gepost op: 30-05-2018 08:34 u »
Hij is nu een dag aan het bubbelen, als ik vanmiddag meteen verkoel, ben ik dan op tijd? Rond de 20 graden houden?
Heb je het nu over een nieuw brouwsel, wat nog maar één dag aan het bubbelen is.

Offline THD

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #13 Gepost op: 30-05-2018 09:11 u »
Heb je het nu over een nieuw brouwsel, wat nog maar één dag aan het bubbelen is.

Gistermiddag in de ton gedaan en begon na 4 uur te bubbelen, die staat nu op 26 graden, ben ik dan te laat als ik vanmiddag hem probeer af te koelen

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 952
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #14 Gepost op: 30-05-2018 09:13 u »
Hij is nu een dag aan het bubbelen, als ik vanmiddag meteen verkoel, ben ik dan op tijd? Rond de 20 graden houden?

Dat hangt er vanaf hoe ver de vergisting is gevorderd. Soms duurt de hoofdvergisting maar een dag. In deze fase worden de meeste aroma en smaakcomponenten gevormd. Afhankelijk hiervan zal jouw actie meer of minder invloed hebben. Ik vrees dat je het hoe dan ook gaat merken in het eindresultaat. Zal waarschijnlijk een tripel worden met wat fenolische invloeden en een behoorlijk banaantje.
Let wel op dat je het bier een tijdje laat rijpen. Tripels hebben in mijn beleving altijd een aantal weken nodig om op dronk te komen.

Offline THD

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #15 Gepost op: 31-05-2018 16:58 u »
Nu op dag 3 en had het idee dat de activiteit van het waterslot toe moest nemen (constante borreling)
Kunnen jullie zien of dit goed gaat op de video?



En als ik nou binnen 7 a 10 dagen nou geen activiteit meer zie, moet ik het vat dan zachtjes zwenken? Of overhevelen?

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 739
  • Land: nl
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #16 Gepost op: 31-05-2018 17:08 u »
Bij mij wordt het na drie dagen minder, niet meer. Dat gebeurd alleen als je te weinig levende gistcellen hebt toegevoegd. Gewoon wachten tot hij helemaal niet meer "blupt" of in ieder geval minder dan 1 keer per minuut. Eerder niet meten. Niet zwenken, gewoon niets doen. Je hoeft echt geen week te wachten als er geen activiteit meer is.

Offline THD

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #17 Gepost op: 31-05-2018 21:14 u »
Is het trouwens niet vreemd dat ik na 3 a 4 uur al de eerste activiteit in het waterslot zag? Ik lees overal 12 a 24

En wat is een beetje normaal qua activiteit in waterslot na 3 a 4 dagen....heb nu binnen 10 sec een bubbel.

Moet ik het waterslot ook nog bijvullen tussendoor? Hij lijkt nu iets minder water te bevatten.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 559
  • Land: nl
  • Green Anchors Crew
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #18 Gepost op: 31-05-2018 23:09 u »
Nee, 4 uur is normaal.
Kan ook na 12 uur.
Bijvullen van je waterslot: alleen als het kanaal niet meer afgesloten wordt door het water... als je een standaard waterslot hebt met een gekleurd dopje kun je bijvullen.
Niet je waterslot uit je vat trekken!

Verder:
Houd je aan de regel: hoofdvergisting afgelopen? 3 dagen geen verschil in je SG? Dan pas bottelen. Niet eerder.
Heb geduld.

Offline THD

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #19 Gepost op: 01-06-2018 00:00 u »
Nee, 4 uur is normaal.
Kan ook na 12 uur.
Bijvullen van je waterslot: alleen als het kanaal niet meer afgesloten wordt door het water... als je een standaard waterslot hebt met een gekleurd dopje kun je bijvullen.
Niet je waterslot uit je vat trekken!

Verder:
Houd je aan de regel: hoofdvergisting afgelopen? 3 dagen geen verschil in je SG? Dan pas bottelen. Niet eerder.
Heb geduld.

Ik zal rustig aan doen, wil liever langer wachten dan mijn eerste biertje verprutsen. :)




Offline THD

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #20 Gepost op: 01-06-2018 17:53 u »
Nu op de 4e dag is mijn waterslot activiteit gedaald naar gemiddeld 40 sec per bubbel... Is dit normaal?

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 559
  • Land: nl
  • Green Anchors Crew
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #21 Gepost op: 01-06-2018 18:30 u »
Nu op de 4e dag is mijn waterslot activiteit gedaald naar gemiddeld 40 sec per bubbel... Is dit normaal?
Ja.
Houd rekening met 10 dagen vergisten. Meet SG als je helemaal geen activiteit meer hebt in je waterslot.
En kijk dan of drie dagen later de waarde hetzelfde is gebleven.
Wat in het vat zit verzuurt niet. Letterlijk. Liever een week langer in de gistemmer dan te vroeg er uit.

Offline THD

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #22 Gepost op: 01-06-2018 23:32 u »
Het is trouwens nog maar de 3de dag! Dinsdagmiddag heb ik de ton afgesloten en het waterslot laat nu nog maar om de minuut of langer een bubbel zien... Het is een 25 liter vat met 9 liter tripel... Gaat dit nog goed komen? Is de vergisting verstokt? Kan ik er nog wat aan doen?

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 559
  • Land: nl
  • Green Anchors Crew
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #23 Gepost op: 01-06-2018 23:43 u »
Nope. It’s out of your hands now.
Gewoon geduld hebben.
Meet je SG. Meet je SG 3 dagen later.
Geen beweging? Dan bottelen.

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 471
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #24 Gepost op: 01-06-2018 23:43 u »
Heb je die cursus nou al gelezen?  ;)

Offline THD

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #25 Gepost op: 01-06-2018 23:56 u »
Heb je die cursus nou al gelezen?  ;)

Jazeker.....was erg leerzaam, toch heb ik nog vragen....

Offline Berend Postema

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #26 Gepost op: 02-06-2018 01:13 u »
Gistermiddag in de ton gedaan en begon na 4 uur te bubbelen, die staat nu op 26 graden, ben ik dan te laat als ik vanmiddag hem probeer af te koelen

Nee hoor gewoon koelen en veel geduld hebben... maak de volgende keer precies dezelfde tripel en houd de temperatuur op de ondergrens van je te gebruiken gist en proef het verschil... zie het als een proef,  dat maakt brouwen leuk en is erg leerzaam. door de lagere temperatuur moet je nog meer geduld hebbben maar je geduld zal beloond worden.  Je gisting is niet gestokt en gaat volgens plan. Al zou je 2 week op vakantie gaan, daarna is er nog altijd genoeg gist voor de hergisting op de fles.

Offline Heisenberg

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #27 Gepost op: 02-06-2018 05:59 u »
Die online cursus gebruik ik steeds als leidraad. Mooi opgezet!

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.200
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #28 Gepost op: 02-06-2018 09:27 u »
De eerste periode (de hoofdvergisting) is de meest heftige qua vergisting. Daarna gaat de vergisting 'over' in nagisting; er worden dan nog enkele SG punten weggesnoept door de gist, en bepaalde zaken worden opgeruimd. Dit laat zich niet in tijd vangen. Je bier is niet na X dagen uitvergist, je bier is uitvergist wanneer het uitvergist is. Dat je nu minder activiteit in je waterslot ziet, is niet zo gek, je bier zit nu in het stadium van nagisting.

Dit gaat gewoon goed komen, als je maar geduld opbrengt. Bier brouwen heeft tijd nodig :)

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.373
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #29 Gepost op: 02-06-2018 10:47 u »
Het is trouwens nog maar de 3de dag! Dinsdagmiddag heb ik de ton afgesloten en het waterslot laat nu nog maar om de minuut of langer een bubbel zien... Het is een 25 liter vat met 9 liter tripel... Gaat dit nog goed komen? Is de vergisting verstokt? Kan ik er nog wat aan doen?

De vergisting verloopt de eerste dagen heel heftig. Die fase van de vergisting heet de hoofdgisting. Als je in verhouding heel veel gist gegeven hebt dan kan de hoofdgisting al binnen een dag gedaan zijn.

De hoofdgisting gaat over in de nagisting. Daar hoef je als brouwer niets voor te doen. Doordat de suikers die makkelijk vergistbaar op zijn verloopt de vergisting veel langzamer. Met de tijd gaat de vergisting steeds langzamer.

Het verloop van de vergisting kun je het beste volgen met een hydrometer. Als je denkt dat vergisting ten einde is meet je het SG van het bier. Laat daarna het bier nog eens 3 tot 4 dagen staan. Als het SG tussentijds niet gedaald is kun je gaan bottelen.

Offline THD

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #30 Gepost op: 03-06-2018 00:10 u »
Oké, gisting leek gestaakt en dus vandaag overgeheveld naar een vat met die voorzien was van een kraantje (wilde hem daar graag in hebben voor het tappen van SG metingen en uiteindelijk het bottelen)

Verbazingwekkend was de SG gedaald van 1072 tot 1011.
Emmer weer weggezet en toen ik vanavond thuis kwam was hij weer vrolijk aan het pruttelen (nagisting?) Dus laat hem nu even drie dagen staan en meet dan opnieuw.
De SG sample geproefd.... ik vond het absoluut niet vreemd smaken, maar ben dan ook geen echte bierkenner...

Al met al werd ik er erg vrolijk van en kan niet wachten om tegen het eind van volgende week te gaan bottelen!

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 471
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #31 Gepost op: 03-06-2018 00:16 u »
Verbazingwekkend was de SG gedaald van 1072 tot 1011.
Emmer weer weggezet en toen ik vanavond thuis kwam was hij weer vrolijk aan het pruttelen (nagisting?) Dus laat hem nu even drie dagen staan en meet dan opnieuw.

Dat gebeurt vaker. Door het overhevelen krijgt het bier wat extra zuurstof waar de gist dan weer een beetje van wakker schiet.

Lekker laten uitbluppen en wachten tot je SG niet meer verandert. Je zult uiteindelijk ook zien dat je bier helderder wordt als de gisting achter de rug is.

Niet bottelen als er nog activiteit is hoor, beter is het om dan nog even te wachten. Op klappende flesjes zit je vast niet te wachten...  :brouwen:

Offline THD

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #32 Gepost op: 03-06-2018 00:26 u »
Nee, ik ga het safe spelen :) wacht nu eerst tot alle activiteit weer gestaakt is, dan nog een meting maar verwacht niet dat SG nog heel veel zakt. Gok een beetje op eind van de week.

Wat is dan het beste suiker toevoegen? De ene zegt per flesje een lepeltje, de ander roert de suiker door het jongbier, weer een ander gooit er een kleine gekookte suikerwateroplossing in....

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 471
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #33 Gepost op: 03-06-2018 00:32 u »
Nee, ik ga het safe spelen :) wacht nu eerst tot alle activiteit weer gestaakt is, dan nog een meting maar verwacht niet dat SG nog heel veel zakt. Gok een beetje op eind van de week.

Wat is dan het beste suiker toevoegen? De ene zegt per flesje een lepeltje, de ander roert de suiker door het jongbier, weer een ander gooit er een kleine gekookte suikerwateroplossing in....

Ik gebruik altijd de laatste methode. Het voordeel is, dat je minder aan het pielen bent, niet zo hard/helemaal niet hoeft te roeren (zuurstof in je bier!) en dat je gemakkelijk flessen van verschillend formaat kan vullen. Ik vul van vrijwel elk bier dat ik gebrouwen heb een aantal 75 cl champagneflessen af, altijd leuk om cadeau te doen  :biersmile:

Offline THD

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #34 Gepost op: 03-06-2018 00:44 u »
En wat is dan handig?
Ik heb zo'n 8,5 liter in de ton nu, dus dat is 7x8,5= 59 gram
Hoeveel water kan ik dan het beste gebruiken? En moet ik dit weer eerst afkoelen tot 20 graden?

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 471
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #35 Gepost op: 03-06-2018 01:04 u »
Hoe ik het doe:

Je bier overhevelen naar een emmer met kraantje en maatstreepjes. Je bent dan de restjes gist op de bodem kwijt en kunt gemakkelijk zien hoeveel bier je 'over' hebt. Dit is wat minder dan je nu denkt te hebben.

Dan een pannetje opzetten met de hoeveelheid bottelsuiker die je nodig hebt + 2x het aantal grammen water. Je suikeroplossing wordt dan niet te dik als het in het bier gegoten wordt, zodat de suikeroplossing zich mooi kan vermengen ipv als een stroopklont op de bodem blijft liggen.

Ik durf het pannetje (de inhoud dan) vervolgens wel heet in het bier te gieten. De algehele temperatuur zal van zo'n beetje heet water niet veel stijgen. Vervolgens roer ik voorzichtig met mijn (uiteraard ontsmette) roerstok en laat de boel een kwartiertje staan om zeker te zijn van een goede vermenging. Weet wel zeker dat de boel goed gemengd is en gebruik minstens deze suiker/waterverhouding, anders heb je kans dat je de eerste reeks flesjes bottelt met teveel suiker omdat dat dan allemaal op de bodem ligt.

Daarna je flesjes bottelen. Dit gaat heel gemakkelijk met een afvulpijpje. Leg er meteen een kroonkurk op, dit houdt vliegjes, zuurstof en andere zaken die je niet in je bier wilt hebben tegen. Doppen vastmaken, flesjes schoonspoelen aan de buitenkant (dat scheelt plak en vliegjes en schimmel en stink en zo), en twee weken warm wegzetten.

Als het goed is, is dan de hergisting klaar en heeft het bier prik. Lekker af en toe een flesje openen om de smaakontwikkeling te kunnen volgen, maar de grote bulk pas na minstens een maand na bottelen gaan opdrinken. Een tripel is naar mijn bescheiden mening na een maand of 3 na bottelen op z'n lekkerst...

 :brouwen:

Offline THD

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #36 Gepost op: 03-06-2018 07:52 u »
Hoe ik het doe:

Je bier overhevelen naar een emmer met kraantje en maatstreepjes. Je bent dan de restjes gist op de bodem kwijt en kunt gemakkelijk zien hoeveel bier je 'over' hebt. Dit is wat minder dan je nu denkt te hebben.

Dan een pannetje opzetten met de hoeveelheid bottelsuiker die je nodig hebt + 2x het aantal grammen water. Je suikeroplossing wordt dan niet te dik als het in het bier gegoten wordt, zodat de suikeroplossing zich mooi kan vermengen ipv als een stroopklont op de bodem blijft liggen.

Ik durf het pannetje (de inhoud dan) vervolgens wel heet in het bier te gieten. De algehele temperatuur zal van zo'n beetje heet water niet veel stijgen. Vervolgens roer ik voorzichtig met mijn (uiteraard ontsmette) roerstok en laat de boel een kwartiertje staan om zeker te zijn van een goede vermenging. Weet wel zeker dat de boel goed gemengd is en gebruik minstens deze suiker/waterverhouding, anders heb je kans dat je de eerste reeks flesjes bottelt met teveel suiker omdat dat dan allemaal op de bodem ligt.

Daarna je flesjes bottelen. Dit gaat heel gemakkelijk met een afvulpijpje. Leg er meteen een kroonkurk op, dit houdt vliegjes, zuurstof en andere zaken die je niet in je bier wilt hebben tegen. Doppen vastmaken, flesjes schoonspoelen aan de buitenkant (dat scheelt plak en vliegjes en schimmel en stink en zo), en twee weken warm wegzetten.

Als het goed is, is dan de hergisting klaar en heeft het bier prik. Lekker af en toe een flesje openen om de smaakontwikkeling te kunnen volgen, maar de grote bulk pas na minstens een maand na bottelen gaan opdrinken. Een tripel is naar mijn bescheiden mening na een maand of 3 na bottelen op z'n lekkerst...

 :brouwen:

Heerlijk duidelijk! Dankje! Ik kan niet wachten tot die drie maanden voorbij zijn :)

Dus ik begrijp als ik 50 gram suiker moet toevoegen, ik dit dan oplos in 100 ml?

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 471
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #37 Gepost op: 03-06-2018 10:30 u »
Heerlijk duidelijk! Dankje! Ik kan niet wachten tot die drie maanden voorbij zijn :)

Dus ik begrijp als ik 50 gram suiker moet toevoegen, ik dit dan oplos in 100 ml?

Ja, in ieder geval minstens die hoeveelheid, anders wordt het dus te stroperig...

Offline Marcel_k

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 270
  • Land: nl
  • brouwt met Bulldog Beerbrewer 25
    • Twitter
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #38 Gepost op: 03-06-2018 22:54 u »
3 maanden, are you kidding? Dan is ie bij mij al bijna op, man. Probeer het 2 weken na bottelen al gewoon, en volg je biertje daarna in de tijd. Dan maak je de hele ontwikkeling van smaak mee, en leer je er ook nog iets van.
Wedden dat ie na 8 weken al op is 😁

Ennuh, lees de volgende keer eerst dit : http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=beginnende_brouwer:blikbrouwen

Dat scheelt al een hoop vragen, gok ik zo.

Offline THD

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #39 Gepost op: 04-06-2018 08:20 u »
3 maanden, are you kidding? Dan is ie bij mij al bijna op, man. Probeer het 2 weken na bottelen al gewoon, en volg je biertje daarna in de tijd. Dan maak je de hele ontwikkeling van smaak mee, en leer je er ook nog iets van.
Wedden dat ie na 8 weken al op is 😁

Ennuh, lees de volgende keer eerst dit : http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=beginnende_brouwer:blikbrouwen

Dat scheelt al een hoop vragen, gok ik zo.

Dat zou ik ook geen probleem vinden, dacht alleen dat je langer moest wachten voor goede smaak, maar je hebt gelijk... dat moet ik natuurlijk meemaken door te proeven :)

Offline THD

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #40 Gepost op: 05-06-2018 00:45 u »

Ennuh, lees de volgende keer eerst dit : http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=beginnende_brouwer:blikbrouwen

Dat scheelt al een hoop vragen, gok ik zo.

Heb die helemaal doorgelezen, maar de vragen komen juist omdat het allemaal steeds net anders loopt.

Zo was mijn hoofdgisting na 4 dagen klaar (te zien aan het waterslot) na overhevelen pruttelde die nog gestaag 2 dagen door en zo zot ik nu op dag 6 met een SG van exact 1010.
Mijn SVG is dus 86%

Een nagisting van 7 dagen tot 2 weken is dus niet van toepassing neem ik aan? Een week nu wachten?
Ik wil niet dat de hergisting niet op gang komt na het bottelen

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.200
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #41 Gepost op: 05-06-2018 08:57 u »
Vergisting laat zich niet vangen in een standaard tijdspad. Rustig blijven, het komt goed ;)

Offline THD

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #42 Gepost op: 05-06-2018 09:06 u »
Vergisting laat zich niet vangen in een standaard tijdspad. Rustig blijven, het komt goed ;)

Met alleen rustig blijven komt mijn bier niet in flesjes:)
Of begrijp ok dat ik het een weekje moet laten staan? :)

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.200
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #43 Gepost op: 05-06-2018 09:13 u »
Het is blijkbaar allemaal nieuw voor je, en je zoekt naar handvatten om dat wat je ervaart te kunnen plaatsen. Heb even niet de moeite genomen om het hele topic terug te lezen maar je hebt volgens mij vorige week een bier gebrouwen wat een tripel moet worden. Verwacht niet dat die binnen een week op de fles kan. Mijn bieren gaan eigenlijk nooit eerder dan na 2 weken op fles, vaak is het eerder 3. Ook als er ogenschijnlijk niet wat gebeurt, is je gist nog voor je aan het werk. Meet over een paar dagen nog eens en kijk dan of je SG gedaald is. Nee, dan zou je kunnen bottelen. Ja? Dan meet je dan over 3 dagen weer eens.

Offline THD

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #44 Gepost op: 05-06-2018 09:19 u »
Het is blijkbaar allemaal nieuw voor je, en je zoekt naar handvatten om dat wat je ervaart te kunnen plaatsen. Heb even niet de moeite genomen om het hele topic terug te lezen maar je hebt volgens mij vorige week een bier gebrouwen wat een tripel moet worden. Verwacht niet dat die binnen een week op de fles kan. Mijn bieren gaan eigenlijk nooit eerder dan na 2 weken op fles, vaak is het eerder 3. Ook als er ogenschijnlijk niet wat gebeurt, is je gist nog voor je aan het werk. Meet over een paar dagen nog eens en kijk dan of je SG gedaald is. Nee, dan zou je kunnen bottelen. Ja? Dan meet je dan over 3 dagen weer eens.

Oké, afgelopen 2 dagen is SG met 2 punten gezakt...zal nog eens meten over drie dagen!
Thanks....Ik zal dan pas volgende week dinsdag (totaal 2 weken verder) pas gaan bottelen.

Bedankt voor je reactie

Offline Heisenberg

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #45 Gepost op: 05-06-2018 09:40 u »
Oké, afgelopen 2 dagen is SG met 2 punten gezakt...zal nog eens meten over drie dagen!
Thanks....Ik zal dan pas volgende week dinsdag (totaal 2 weken verder) pas gaan bottelen.

Bedankt voor je reactie
Erg he? Dat wachten... Je geduld zal beloond worden!

Offline thezewery

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 301
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #46 Gepost op: 05-06-2018 09:42 u »
Met alleen rustig blijven komt mijn bier niet in flesjes:)
Met niet rustig blijven blijft het niet in de flesjes.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 559
  • Land: nl
  • Green Anchors Crew
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #47 Gepost op: 05-06-2018 09:43 u »
Ik denk dat het belangrijkste wat jij op dit moment uit al deze informatie moet zien te halen is:

Heb geduld.
Blijf meten.
Pas wanneer je SG stabiel blijft, enkele dagen, kun je aan bottelen gaan denken.
Bij de een is dat binnen twee weken, bij de ander vier weken.
Ik heb een dubbel bijna twee maanden gelagerd voordat ik bottelde.
Het verschilt per brouwsel en is afhankelijk van gistsoort, vergistingstemperatuur, ingrediënten, etc.
Er is geen zwartwitte afkadering wanneer je bier klaar is.
Het bier laat het jou weten.
Ongeduld is logisch maar je bereikt er niets mee.
Dus meet, meet en meet nog een keer. En dan nog een keer. Pas dan weet je iets.

Als je snel bier wil drinken ga je naar de supermarkt.
Je kunt wat extra gistemmers kopen en vaker brouwen, dan heb je meerdere brouwsels uit staan.
Dan kun je -als je in een brouwritme komt- op een gegeven moment om de week brouwen en bottelen.

Offline THD

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #48 Gepost op: 05-06-2018 09:48 u »
Met niet rustig blijven blijft het niet in de flesjes.

Scherp op de vroege ochtend :)

Offline THD

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #49 Gepost op: 05-06-2018 09:49 u »
Scherp op de vroege ochtend :)

Geduld dus! Ik snap hem... Ik laat het nog een weekje staan, en zal over 3 dagen nog eens een meting doen! :)
Bedankt dat jullie allemaal reageren...

Offline THD

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #50 Gepost op: 16-06-2018 21:30 u »
Potjandikkie!

Afgelopen zaterdag 24 flesjes gebotteld na 1,5 week sinds de start met een eind SG van exact 1010.
7gr p/liter toegevoegd en nu een week later toch even mijn eerste biertje open gemaakt.
Een tsssst bij het openmaken en een schuimkraagje na het schenken, vol trots mijn eerste biertje gedronken!

Ik ben helemaal blij, nu de rest nog 2 weken op kamertemperatuur en dan het koelkastje in... elke week één proeven en genieten!

Offline THD

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #51 Gepost op: 16-06-2018 21:34 u »

Offline ray71

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 128
  • Land: nl
  • bier, bier bier, weij wille Bier!
    • Microbrouwerij 't Gruuske
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #52 Gepost op: 16-06-2018 22:12 u »
Geniet ervan! Zorg volgende blik in emmer komt en neem meer tijd. Een goed bier heeft tijd nodig. Een ongeduldige BROUWER heeft  vooral voorraad nodig om geduld op te brengen!

Leuk recept? Gewoon brouwen.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.373
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #53 Gepost op: 17-06-2018 08:31 u »
Geniet ervan! Zorg volgende blik in emmer komt en neem meer tijd. Een goed bier heeft tijd nodig. Een ongeduldige BROUWER heeft  vooral voorraad nodig om geduld op te brengen!

Maar wacht niet te lang met bottelen. Wacht tot je zeker weet dat het bier is uitgegist (geen daling meer van de SG-waarde). Geef het nog een week om uit te klaren en bottel! Het rijpen gebeurt wel in de fles.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 559
  • Land: nl
  • Green Anchors Crew
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #54 Gepost op: 17-06-2018 09:31 u »
Gefeliciteerd en welkom bij de club. Vanaf nu wil je niets anders dan craft beer meer.
Proost!

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 952
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #55 Gepost op: 17-06-2018 12:05 u »


Blijft lekker in het glas zitten dit bier.  ;)
Ziet er mooi uit.

Tags: