Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd  (gelezen 3148 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline THD

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Gepost op: 29-05-2018 19:30 u »
Dag allemaal,
Ik ben vandaag met mijn eerste brouw begonnen.
Het betreft de Brewferm Triple.
Na 3 uur zag ik de eerste belletjes al in het waterslot.
Ik heb een vuilnis zak over de emmer getrokken om zo min mogelijk uv straling bij het brouwsel te laten komen.
Voor suiker heb ik rietsuiker gebruikt (510 gram)
De gemeten beginwaarde SG was 1071 (ipv de 1075 SG die aanbevolen is)

Nu begrijp ik dat ik moet wachten tot de SG niet meer daalt na ongeveer tien dagen. Kan ik daarna gaan bottelen en hergisten? Of moet ik het nagisten? En hoe werkt dat dan?

Ik hoor het graag!

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.151
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #1 Gepost op: 29-05-2018 20:17 u »
Dag allemaal,
Ik ben vandaag met mijn eerste brouw begonnen.
Het betreft de Brewferm Triple.
Na 3 uur zag ik de eerste belletjes al in het waterslot.
Ik heb een vuilnis zak over de emmer getrokken om zo min mogelijk uv straling bij het brouwsel te laten komen.
Voor suiker heb ik rietsuiker gebruikt (510 gram)
De gemeten beginwaarde SG was 1071 (ipv de 1075 SG die aanbevolen is)

Nu begrijp ik dat ik moet wachten tot de SG niet meer daalt na ongeveer tien dagen. Kan ik daarna gaan bottelen en hergisten? Of moet ik het nagisten? En hoe werkt dat dan?

Ik hoor het graag!
Ach, je kan alle kanten op. Je kunt overhevelen in een ander gistvat voor lageren en nagisting. Of niet.
Zodra je SG niet meer daalt (3 dagen stabiel) zou je kunnen bottelen.
Maar je kunt ook lageren om het helderder te krijgen of als je wilt dryhoppen...
Gewoon proberen wat jou het best bevalt. Ik snap dat je je eerste brouw zo snel mogelijk wilt drinken.
Dus bottelen en dan twee weken laten staan op kamertemperatuur.
Daarna een nachtje in de koelkast rn proosten maar.

Voor je tweede brouw raad ik je aan wat meer geduld in acht te nemen. Gewoon lekker laten staan op fles. Vaak wordt een bier beter naarmate hij langer op fles staat.

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.021
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #2 Gepost op: 29-05-2018 21:08 u »

Nu begrijp ik dat ik moet wachten tot de SG niet meer daalt na ongeveer tien dagen. Kan ik daarna gaan bottelen en hergisten? Of moet ik het nagisten? En hoe werkt dat dan?

Ik hoor het graag!

Je wacht eerst tot de vergisting activiteit in het waterslot voorbij is. (Ik ga er even niet van uit dat je tussentijds over zal gaan hevelen)
Daarna meet je de SG waarde met de hydrometer. Na drie dagen doe je dit nog eens. Als de waarde gelijk is gebleven dan kan je gaan bottelen. Bij het bottelen voeg je wat bottelsuiker (hoeveelheid zal vast bij jouw recept staan) toe en dan begint de hergisting op fles. Je zet de flessen warm (graad of 20 a 24) weg. Na een week of twee (mag stiekem ook eerder natuurlijk) trek je er 1 open en kijk je of er voldoende druk op de fles is ontstaan. Tevens ga je natuurlijk inschenken en kijken, ruiken en proeven. Als het dan goed is kan je het bier koud zetten. Op dat moment lager je het bier in de fles zodat het helemaal helder kan trekken en nog wat kan rijpen.
Vergeet niet netjes (schoon) te werken en onthoud dat elk contactmoment met het bier schadelijk kan zijn. Overdrijf het meten en openmaken van het gistvat dus niet.

Offline THD

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #3 Gepost op: 29-05-2018 23:52 u »
Nu vindt de vergisting plaats in een normale ton.
Maar ik zou graag het bier over hevelen naar een vat waar ik een kraantje in heb zitten, ivm het tappen van samples voor het meten van de SG en het uiteindelijke bottelen. Hoe gevaarlijk is het qua infecties om dat overhevelen te doen? Of moet ik dat absoluut niet doen?

Als ik dat wel doe, komt de vergisting dan weer even op gang?

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.151
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #4 Gepost op: 29-05-2018 23:56 u »
Maak je geen zorgen, overhevelen kun je gewoon doen.
Voor je volgende batch zou ik wel een gistvat aanschaffen met kraantje zodat je niet onnodig het deksel hoeft op te tillen.
Glazen mandflessen zijn natuurlijk het leukst om naar te kijken tijdens de hoofdvergisting maar je kunt ze beter voor lageren gebruiken.
En anders iets als de fermentasaurus. Dan kun je je hele brouw in 1 vat laten zitten.
Ik heb zelf een fastfermenter die niet doorzichtig is dus iets minder leuk om naar te kijken maar wel effectief.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.500
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #5 Gepost op: 30-05-2018 00:02 u »
Bijna elke handeling die je doet tijdens het vergisten, kan infecties opleveren.

Er zijn genoeg redenen om wel over te hevelen, er zijn er ook genoeg om niet over te hevelen. Zelf hevel ik eigenlijk nooit over, maar niet onderbouwd met ervaring of literatuur, maar puur op eigen gevoel. Als het bier is uitvergist, hevel ik het over naar mijn bottelvat, waaraan ik een suikeroplossing toevoeg, die er voor moet zorgen dat er hergisting op fles plaatsvindt.

Mijn advies zou zijn om dit bier gewoon in je huidige vergistingsvat te laten zitten, over pakweg 10 dagen eens meten, en daarna na 3 dagen weer. Als het SG dan niet gedaald is, hevel je het voorzichtig over naar je vat waarin je het kraantje hebt zitten.

Brouwen is vooral veel poetsen en wachten, succes daarmee :)

Online BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 805
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #6 Gepost op: 30-05-2018 00:05 u »
Nu vind de vergisting plaats in een normale ton.
Maar ik zou graag het bier over hevelen naar een vat waar ik een kraantje in heb zitten, ivm het tappen van samples voor het meten van de SG en het uiteindelijke bottelen. Hoe gevaarlijk is het qua infecties om dat overhevelen te doen? Of moet ik dat absoluut niet doen?

Als ik dat wel doe, komt de vergisting dan weer even op gang?

Ik zou de vergisting lekker afmaken in die 'ton'. Een sample nemen doe je dan gewoon met een ontsmette pollepel. Niet te veel meten (als in: elke dag is echt niet nodig).

Overhevelen geeft altijd een risico op besmetting, maar kan ook nuttig zijn om een overmaat aan gist kwijt te raken. Zoek maar eens met de zoekfunctie van het forum of de tags, er is al heel veel over geschreven (en er is nog steeds geen algemeen advies).

Na volledig uitgisten kun je het bier overhevelen naar je vat met het kraantje, en daar ook je (in gekookt water opgeloste) bottelsuiker aan toevoegen. Via het kraantje kun je dan gemakkelijk bottelen.

Ook misschien handig voor je: lees de wiki van het forum, in de brouwcursus voor beginners staat heel veel basic informatie.

Mark

Edit: TDP was me net voor  :brouwen:

Offline THD

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #7 Gepost op: 30-05-2018 00:17 u »
Ik zal de brouwcursus even opzoeken, er staat ook zoveel op dit forum, zie door de bomen het bos niet meer :)

Nog een vraag, het is vandaag erg warm in huis,  omgevings temperatuur is rond de 26 graden, is dit te hoog voor de hoofdvergisting?

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.021
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #8 Gepost op: 30-05-2018 00:22 u »
Ik zal de brouwcursus even opzoeken, er staat ook zoveel op dit forum, zie door de bomen het bos niet meer :)

Nog een vraag, het is vandaag erg warm in huis,  omgevings temperatuur is rond de 26 graden, is dit te hoog voor de hoofdvergisting?
26 ºC is niet zo best tijdens de hoofdvergisting.

Online BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 805
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #9 Gepost op: 30-05-2018 00:27 u »
26 ºC is vrij warm en gaat voor hogere alcoholen en meer esters in je bier zorgen. In normale taal: scherpe oplosmiddelachtige smaak en bubblegum/fruitsmaakjes. Probeer je vat wat te koelen tijdens de hoofdvergisting, met een natte handdoek bijvoorbeeld. Na de meest heftige vergisting is een hogere temperatuur niet zo nadelig meer en zorgt het er ook voor dat je bier goed uitgist.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.151
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #10 Gepost op: 30-05-2018 00:34 u »
Kleine tip: zoek niet alleen op dit forum naar informatie maar ook op de website hobbybrouwen.nl
Daar staat ook een schat aan informatie.
En verder: het boek “Verander water in Bier” is de best besteedde € 20 ooit. (Te koop via deze site)

Offline THD

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #11 Gepost op: 30-05-2018 08:30 u »
26 ºC is vrij warm en gaat voor hogere alcoholen en meer esters in je bier zorgen. In normale taal: scherpe oplosmiddelachtige smaak en bubblegum/fruitsmaakjes. Probeer je vat wat te koelen tijdens de hoofdvergisting, met een natte handdoek bijvoorbeeld. Na de meest heftige vergisting is een hogere temperatuur niet zo nadelig meer en zorgt het er ook voor dat je bier goed uitgist.

Hij is nu een dag aan het bubbelen, als ik vanmiddag meteen verkoel, ben ik dan op tijd? Rond de 20 graden houden?

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 538
  • Land: be
  • Water pas lekker als het langs brouwerij isgeweest
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #12 Gepost op: 30-05-2018 08:34 u »
Hij is nu een dag aan het bubbelen, als ik vanmiddag meteen verkoel, ben ik dan op tijd? Rond de 20 graden houden?
Heb je het nu over een nieuw brouwsel, wat nog maar één dag aan het bubbelen is.

Offline THD

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #13 Gepost op: 30-05-2018 09:11 u »
Heb je het nu over een nieuw brouwsel, wat nog maar één dag aan het bubbelen is.

Gistermiddag in de ton gedaan en begon na 4 uur te bubbelen, die staat nu op 26 graden, ben ik dan te laat als ik vanmiddag hem probeer af te koelen

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.021
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #14 Gepost op: 30-05-2018 09:13 u »
Hij is nu een dag aan het bubbelen, als ik vanmiddag meteen verkoel, ben ik dan op tijd? Rond de 20 graden houden?

Dat hangt er vanaf hoe ver de vergisting is gevorderd. Soms duurt de hoofdvergisting maar een dag. In deze fase worden de meeste aroma en smaakcomponenten gevormd. Afhankelijk hiervan zal jouw actie meer of minder invloed hebben. Ik vrees dat je het hoe dan ook gaat merken in het eindresultaat. Zal waarschijnlijk een tripel worden met wat fenolische invloeden en een behoorlijk banaantje.
Let wel op dat je het bier een tijdje laat rijpen. Tripels hebben in mijn beleving altijd een aantal weken nodig om op dronk te komen.

Offline THD

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #15 Gepost op: 31-05-2018 16:58 u »
Nu op dag 3 en had het idee dat de activiteit van het waterslot toe moest nemen (constante borreling)
Kunnen jullie zien of dit goed gaat op de video?



En als ik nou binnen 7 a 10 dagen nou geen activiteit meer zie, moet ik het vat dan zachtjes zwenken? Of overhevelen?

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 756
  • Land: nl
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #16 Gepost op: 31-05-2018 17:08 u »
Bij mij wordt het na drie dagen minder, niet meer. Dat gebeurd alleen als je te weinig levende gistcellen hebt toegevoegd. Gewoon wachten tot hij helemaal niet meer "blupt" of in ieder geval minder dan 1 keer per minuut. Eerder niet meten. Niet zwenken, gewoon niets doen. Je hoeft echt geen week te wachten als er geen activiteit meer is.

Offline THD

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #17 Gepost op: 31-05-2018 21:14 u »
Is het trouwens niet vreemd dat ik na 3 a 4 uur al de eerste activiteit in het waterslot zag? Ik lees overal 12 a 24

En wat is een beetje normaal qua activiteit in waterslot na 3 a 4 dagen....heb nu binnen 10 sec een bubbel.

Moet ik het waterslot ook nog bijvullen tussendoor? Hij lijkt nu iets minder water te bevatten.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.151
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #18 Gepost op: 31-05-2018 23:09 u »
Nee, 4 uur is normaal.
Kan ook na 12 uur.
Bijvullen van je waterslot: alleen als het kanaal niet meer afgesloten wordt door het water... als je een standaard waterslot hebt met een gekleurd dopje kun je bijvullen.
Niet je waterslot uit je vat trekken!

Verder:
Houd je aan de regel: hoofdvergisting afgelopen? 3 dagen geen verschil in je SG? Dan pas bottelen. Niet eerder.
Heb geduld.

Offline THD

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #19 Gepost op: 01-06-2018 00:00 u »
Nee, 4 uur is normaal.
Kan ook na 12 uur.
Bijvullen van je waterslot: alleen als het kanaal niet meer afgesloten wordt door het water... als je een standaard waterslot hebt met een gekleurd dopje kun je bijvullen.
Niet je waterslot uit je vat trekken!

Verder:
Houd je aan de regel: hoofdvergisting afgelopen? 3 dagen geen verschil in je SG? Dan pas bottelen. Niet eerder.
Heb geduld.

Ik zal rustig aan doen, wil liever langer wachten dan mijn eerste biertje verprutsen. :)




Offline THD

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #20 Gepost op: 01-06-2018 17:53 u »
Nu op de 4e dag is mijn waterslot activiteit gedaald naar gemiddeld 40 sec per bubbel... Is dit normaal?

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.151
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #21 Gepost op: 01-06-2018 18:30 u »
Nu op de 4e dag is mijn waterslot activiteit gedaald naar gemiddeld 40 sec per bubbel... Is dit normaal?
Ja.
Houd rekening met 10 dagen vergisten. Meet SG als je helemaal geen activiteit meer hebt in je waterslot.
En kijk dan of drie dagen later de waarde hetzelfde is gebleven.
Wat in het vat zit verzuurt niet. Letterlijk. Liever een week langer in de gistemmer dan te vroeg er uit.

Offline THD

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #22 Gepost op: 01-06-2018 23:32 u »
Het is trouwens nog maar de 3de dag! Dinsdagmiddag heb ik de ton afgesloten en het waterslot laat nu nog maar om de minuut of langer een bubbel zien... Het is een 25 liter vat met 9 liter tripel... Gaat dit nog goed komen? Is de vergisting verstokt? Kan ik er nog wat aan doen?

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.151
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #23 Gepost op: 01-06-2018 23:43 u »
Nope. It’s out of your hands now.
Gewoon geduld hebben.
Meet je SG. Meet je SG 3 dagen later.
Geen beweging? Dan bottelen.

Online BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 805
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Eerste Brouwsel - hulp gevraagd
« Reactie #24 Gepost op: 01-06-2018 23:43 u »
Heb je die cursus nou al gelezen?  ;)

Tags: