Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vergistingstool  (gelezen 1105 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Gil

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 80
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Vergistingstool
« Gepost op: 29-05-2018 09:42 u »
Dag,

Ik wil graag  tijdens vergisting mijn BRIX/SG meten met een, om praktische redenen, refractometer. De aanname is: Wanneer de waarde niet verandert met een refractometer zal deze ook niet veranderen met een dompelaar, toch? Van de week heb ik de SG gemeten met een dompelaar (1018) en met een refractometer (1036).

Nu wilde ik het tooltje gebruiken van de heer Halberstadt, echter wanneer ik deze aanklik krijg ik een melding: "The requested page cannot be found
An error has occurred while processing your request".

Kan mij iemand aan dat tooltje helpen?

Alvast bedankt

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline joenedu

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 310
  • Land: nl
  • In hops we trust
Re: Vergistingstool
« Reactie #1 Gepost op: 29-05-2018 09:45 u »
Zit ook in BrouwHulp, als je die gebruikt. Anders kan je dit ook online berekenen: klik. Part II, alcohol present.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.972
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vergistingstool
« Reactie #2 Gepost op: 29-05-2018 12:34 u »
Dag,

Ik wil graag  tijdens vergisting mijn BRIX/SG meten met een,om praktische redenen, refractometer. De aanname is: Wanneer de waarde niet verandert met een refractometer zal deze ook niet veranderen met een dompelaar, toch? Van de week heb ik de SG gemeten met een dompelaar (1018) en met een refractometer (1036).

Nu wilde ik het tooltje gebruiken van de heer Halberstadt, echter wanneer ik deze aanklik krijg ik een melding: "The requested page cannot be found
An error has occurred while processing your request".

Kan mij iemand aan dat tooltje helpen?

Alvast bedankt
Heb je een oude link gebruikt?
http://www.triple-w.org/index.php/downloads/download/4-hulpprogramma-s/24-refractometer-gisting zou moeten werken.
Vergeet niet de file te unzippen.

Offline Gil

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 80
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergistingstool
« Reactie #3 Gepost op: 29-05-2018 12:44 u »
Dank je wel.

Mag ik aannemen dat wanneer deze niet verandert gedurende een bepaalde periode dat ik kan bottelen? Voor een tripel (Karmeliet kloon) wel een relatief laag alcoholpercentage, toch


Offline Koen S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 487
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Vergistingstool
« Reactie #4 Gepost op: 29-05-2018 12:56 u »
De vergistingsgraad hang af van een aantal factoren: de gebruikte gist, hoeveelheid gist, moutstorting, maischschema...
Een SVG (schijnbare vergistingsgraad) van 75 is heel normaal voor sommige gisten.
Welke gist heb je gebruikt?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.972
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vergistingstool
« Reactie #5 Gepost op: 29-05-2018 13:23 u »
Dank je wel.

Mag ik aannemen dat wanneer deze niet verandert gedurende een bepaalde periode dat ik kan bottelen? Voor een tripel (Karmeliet kloon) wel een relatief laag alcoholpercentage, toch


Je begint met SG 1060. Tripel zit meestal wat hoger ik heb nu een Karmeliet met begin SG 1080.

Online Easywoods

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 645
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: Vergistingstool
« Reactie #6 Gepost op: 29-05-2018 13:23 u »
Dank je wel.

Mag ik aannemen dat wanneer deze niet verandert gedurende een bepaalde periode dat ik kan bottelen? Voor een tripel (Jarmeliet kloon) wel een relatief laag alcoholpercentage, toch


Volgens BrewersFriend zou een Tripel tussen de 7,5 en 9,5% "moeten" zitten maar niets moet natuurlijk. Als je SG niet meer verandert gedurende een aantal dagen kun je bottelen inderdaad  :biersmile:

Offline Gil

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 80
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergistingstool
« Reactie #7 Gepost op: 29-05-2018 13:31 u »
Ik heb t-58 gebruikt.



Offline Koen S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 487
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Vergistingstool
« Reactie #8 Gepost op: 29-05-2018 13:42 u »
De T58 heeft volgens de fabrikant een SVG van 70%, je zit dus zeker niet slecht!

Offline Gil

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 80
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergistingstool
« Reactie #9 Gepost op: 29-05-2018 13:51 u »
Ok, dan ben ik benieuwd. Tis namelijk mijn allereerste, zelf gebrouwen, biertje ooit. :nut:

Wilde 8 juni wellicht bottelen, vandaar

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.983
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vergistingstool
« Reactie #10 Gepost op: 29-05-2018 23:19 u »
De vergistingsgraad hang af van een aantal factoren: de gebruikte gist, hoeveelheid gist, moutstorting, maischschema...
Een SVG (schijnbare vergistingsgraad) van 75 is heel normaal voor sommige gisten.

Voor een overzicht van factoren die van invloed zijn op de vergistingsgraad zie
http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=vergisting:vergistingsgraad

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.972
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vergistingstool
« Reactie #11 Gepost op: 30-05-2018 07:51 u »
Voor een overzicht van factoren die van invloed zijn op de vergistingsgraad zie
http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=vergisting:vergistingsgraad

Bij mijn bieren kom ik zelden op een SVG boven de 70%. blijkbaar komt dat voort uit mijn maischschema na evt 52 gradenstap standaard 30 minuten op 63 graden en 30 minuten op 72 graden (of langer tot omzetting compleet is)

Offline Gil

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 80
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergistingstool
« Reactie #12 Gepost op: 30-05-2018 08:47 u »
Je begint met SG 1060. Tripel zit meestal wat hoger ik heb nu een Karmeliet met begin SG 1080.

Heb je de suiker toegevoegd tijdens het koken of na de hoofdvergisting? Ik had inderdaad een start SG van 1060. Kan ik het alcoholpercentage nog wt opkrikken? Een kanttekening: Ik had veel te veel T-58 gist toegevoegd. 2 zakjes op 13 liter

Offline Koen S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 487
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Vergistingstool
« Reactie #13 Gepost op: 30-05-2018 09:24 u »
Bij mijn bieren kom ik zelden op een SVG boven de 70%. blijkbaar komt dat voort uit mijn maischschema na evt 52 gradenstap standaard 30 minuten op 63 graden en 30 minuten op 72 graden (of langer tot omzetting compleet is)
Ik zit bijna altijd rond of boven 75% en dan heb ik het niet over een saison-gist, daarmee haal ik 95%of meer. Enkele voorbeelden:
White IPA: 79,2 % - maischschema 30 min op 62/30 min op 72 - MJ M21 Belgian Wit
RIS: 75% - maischschema 75 min op 65 - Danstar Nottingham
APA: 79,2% - maischschema 60 min op 67 - US 05
Pale Ale: 75% - maischschema 75 min op 66- Wyeast 1099 Whitbread Ale
Sterke blonde: 92,6% - maischschema 30 min op 62/30 min op 68/20 min op 72 (hier zat wel heel wat suiker in) - Wyeast 1388
Ik doe nooit een 52-stap.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.983
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vergistingstool
« Reactie #14 Gepost op: 30-05-2018 09:40 u »
Ik zit bijna altijd rond of boven 75% en dan heb ik het niet over een saison-gist, daarmee haal ik 95%of meer. Enkele voorbeelden:
White IPA: 79,2 % - maischschema 30 min op 62/30 min op 72
RIS: 75% - maischschema 75 min op 65
APA: 79,2% - maischschema 60 min op 67
Pale Ale: 75% - maischschema 75 min op 66
Sterke blonde: 92,6% - maischschema 30 min op 62/30 min op 68/20 min op 72 (hier zat wel heel wat suiker in)
Ik doe nooit een 52-stap.

Maischschema's zijn inderdaad niet zo belangrijk. De gebruikte gist is een veel belangrijkere factor. Kun je ook de gisten vermelden?

Offline Koen S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 487
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Vergistingstool
« Reactie #15 Gepost op: 30-05-2018 09:50 u »
Heb ze even toegevoegd.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.983
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vergistingstool
« Reactie #16 Gepost op: 30-05-2018 09:54 u »
Heb ze even toegevoegd.

Dank je wel.

Dit zijn vrij normale waarden voor deze gisten.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.972
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vergistingstool
« Reactie #17 Gepost op: 30-05-2018 13:56 u »
Ik zit bijna altijd rond of boven 75% en dan heb ik het niet over een saison-gist, daarmee haal ik 95%of meer. Enkele voorbeelden:
White IPA: 79,2 % - maischschema 30 min op 62/30 min op 72 - MJ M21 Belgian Wit
RIS: 75% - maischschema 75 min op 65 - Danstar Nottingham
APA: 79,2% - maischschema 60 min op 67 - US 05
Pale Ale: 75% - maischschema 75 min op 66- Wyeast 1099 Whitbread Ale
Sterke blonde: 92,6% - maischschema 30 min op 62/30 min op 68/20 min op 72 (hier zat wel heel wat suiker in) - Wyeast 1388
Ik doe nooit een 52-stap.

Zijn dat korrelgisten of starters?

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 304
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Vergistingstool
« Reactie #18 Gepost op: 30-05-2018 14:56 u »
Dag,

Ik wil graag  tijdens vergisting mijn BRIX/SG meten met een, om praktische redenen, refractometer. De aanname is: Wanneer de waarde niet verandert met een refractometer zal deze ook niet veranderen met een dompelaar, toch? Van de week heb ik de SG gemeten met een dompelaar (1018) en met een refractometer (1036).

Nu wilde ik het tooltje gebruiken van de heer Halberstadt, echter wanneer ik deze aanklik krijg ik een melding: "The requested page cannot be found
An error has occurred while processing your request".

Kan mij iemand aan dat tooltje helpen?

Alvast bedankt


Of online/op Mac:
https://www.gerstenat.nl/soortelijk.gewicht

Offline Koen S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 487
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Vergistingstool
« Reactie #19 Gepost op: 30-05-2018 15:21 u »
Zijn dat korrelgisten of starters?
De 3 eerste zijn korrelgisten,de 2 laatste vloeibare, smackpacks, waar ik een starter van heb gemaakt op de magneetroerder.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.972
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vergistingstool
« Reactie #20 Gepost op: 30-05-2018 16:04 u »
Heb je de suiker toegevoegd tijdens het koken of na de hoofdvergisting? Ik had inderdaad een start SG van 1060. Kan ik het alcoholpercentage nog wt opkrikken? Een kanttekening: Ik had veel te veel T-58 gist toegevoegd. 2 zakjes op 13 liter
Normaal voeg ik de suiker toe na de hoofdgisting, maar in dit geval kon dat niet omdat het een proef betreft met een drijver om het SG te volgen. Kon daardoor tijdens de gisting het vat niet openen.

Tags: