Bierista bieropleiding

Gestart door thezewery, 28-05-2018 11:19 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

thezewery

Zijn er hier mensen die ervaring hebben met de Bierista bieropleiding?
https://www.bierista.nl/bieropleiding
Is het nuttig cq leerzaam of 'gewoon' een overbetaald biertje?

Mark GA

Ik heb er geen ervaring mee maar kan me voorstellen dat je van deze opleiding best wel wat opsteekt; dat je bieren kunt herkennen aan smaak lijkt me al heel wat.
Voor de prijs hoef je het niet te laten denk ik. Ik heb zelf een cursus in Almere gevolgd voor € 90 en dat was achteraf ook een prima investering.

Als je meedoet aan zo'n opleiding ben je al geïnteresseerd ingesteld en dus op zoek naar meer kennis dus zul je er ongetwijfeld baat bij hebben.

EBC

De theorie is vast ok, maar leren ruiken en proeven kan je niet alleen. Daarvoor heb je doorgaans hulp nodig van een ervaren persoon.

Maran van Brakel

Oh, die is wel leuk, incl. proefpakket :p
Ik zal hem eens bestellen!

Klinkt wel beter dan die cursus die ik ooit heb gevolgd via een Belgisch online studie-ding.

CeesM

Ik vind het een goed commercieel idee. 12 flesjes bier, een online opleiding waarin je iets leert over het brouwproces en verschillende biersoorten en een diploma wat je leuk boven je bed kan hangen. En dat voor € 125,--? Kom op, lees je boekje over zelf bier brouwen en alles wat je wilt weten op dit forum en koop bij appie een aantal flesjes. Dat diploma voegt geen enkele waarde toe.

thezewery

Gaat ook totaal niet om diploma/certificaat/whatever maar om het leren ruiken/proeven zoals EBC noemt, maar inderdaad of dat online nu wel gaat werken...

seed7

Wat mij vooral opviel tijdens de diverse proefsessies met ons gilde is dat mensen compleet verschillende associaties bij een geur of smaak hebben, wat voor de een b.v. vrij algemeen gekookte groente is is voor de ander heel specifiek mais uit blik. Het help enorm in de communicatie als je de verschillende termen voor een en het zelfde stofje op het zelfde moment in het veld tegenkomt.

Ook als het niet om brouwafwijkingen gaat maar om typeaanduidingen lijkt me discussie belangrijk. Wie ruikt, proeft wat dat voor hem een stijl typeert?

Maar ik zie dat Wolter de trip heeft gedaan, dus, ik ben benieuwd,

Ingo

Mark GA

Citaat van: seed7 op 28-05-2018  14:52 uWat mij vooral opviel tijdens de diverse proefsessies met ons gilde is dat mensen compleet verschillende associaties bij een geur of smaak hebben, wat voor de een b.v. vrij algemeen gekookte groente is is voor de ander heel specifiek mais uit blik. Het help enorm in de communicatie als je de verschillende termen voor een en het zelfde stofje op het zelfde moment in het veld tegenkomt.

Ook als het niet om brouwafwijkingen gaat maar om typeaanduidingen lijkt me discussie belangrijk. Wie ruikt, proeft wat dat voor hem een stijl typeert?

Maar ik zie dat Wolter de trip heeft gedaan, dus, ik ben benieuwd,

Ingo
Hier sluit ik me bij aan.
Binnenkort geeft iemand een masterclass proeven en ik vraag me af in hoeverre persoonlijke smaak een rol speelt, maar ook of je bijvoorbeeld verkouden bent.
Dat ga ik zeker vragen.

bierinjisp

In het krantje van de week van het Nederlandse Bier staat een kortingscode voor de opleiding, scheelt geloof ik 10%.

seed7

Citaat van: Mark GA op 28-05-2018  15:13 u[...] ik vraag me af in hoeverre persoonlijke smaak een rol speelt, maar ook of je bijvoorbeeld verkouden bent.
[...]

Voor iedere smaakstof heeft iedereen een verschillende smaakdrempel. Je smaakdrempel voor stof A hoeft helemaal niets te zeggen over die voor smaakstof B. Er zijn mensen met een hele hoge smaakdrempel voor heel veel stoffen en daar beperkt het palet zich tot de basissmaken. Anderen daarentegen zijn superproevers, hebben heel veel smaakpapillen etc. en proeven echt van alles.

Als pro-proever moet je eerst domweg leren stoffen te herkennen met een vodoende hoge score. Een programma om dat te leren voor ca. 10 stoffen duurt ca. 14 dagen, incl. theorie etc. De echte toppers kunnen niet alleen 30-40 stoffen identificeren maar er ook een groot aantal van kwantificeren, een combinatie van talent en training.

Ingo

Jacques

Op dit moment ben ik druk bezig met een ander project...

Maar als dat klaar is wil kijken of ik masterclasses kan beginnen voor het proeven van bieren. Daarbij wil ik veel aandacht besteden aan smaakafwijkingen en de oorzaken daarvan. Door goed te proeven kun je brouwfouten ontdekken en deze aanpakken. Je bieren kunnen analyseren met je smaakzintuigen maakt dat je uiteindelijk betere bieren brouwt.

Edwin brouwt

Citaat van: seed7 op 28-05-2018  17:53 uVoor iedere smaakstof heeft iedereen een verschillende smaakdrempel. Je smaakdrempel voor stof A hoeft helemaal niets te zeggen over die voor smaakstof B. Er zijn mensen met een hele hoge smaakdrempel voor heel veel stoffen en daar beperkt het palet zich tot de basissmaken. Anderen daarentegen zijn superproevers, hebben heel veel smaakpapillen etc. en proeven echt van alles.

Als pro-proever moet je eerst domweg leren stoffen te herkennen met een vodoende hoge score. Een programma om dat te leren voor ca. 10 stoffen duurt ca. 14 dagen, incl. theorie etc. De echte toppers kunnen niet alleen 30-40 stoffen identificeren maar er ook een groot aantal van kwantificeren, een combinatie van talent en training.

Ingo


Kun je daar iets meer over vertellen, Ingo? Waar zou je zo'n cursus kunnen doen en is dat enigzins betaalbaar?
(Ik ruik en proef altijd van alles, maar vind het razend moeilijk om dat onder woorden te brengen)


Eelke

Ik zag hem ook, maar kreeg mijn bedenkingen hierbij toen ik verder las. Na deze cursus krijg je gratis verdiepingsonderwerpen, en er stond dat je dan bv het verschil leert tussen een witbier en een weizen, en een trappist en een abdij bier. Dat zijn nou niet echt dingen waarvan ik denk, dat is een verdieping waar ik wat van leer. Daaruit heb ik zelf de conclusie getrokken dat de cursus zelf dan wel helemaal basiskennis zal zijn waarvan ik denk dat ik die al wel weet...

seed7

Edwin,

Ons gilde heeft af en toe avonden waar we dit doen onder begeleiding van de specialisten op dit gebied van Grolsch. Ik weet niet of je hierin specifiek een cursus kunt doen, het zit wel bij allerhande bierologische opleidingen in, maar niet zo intensief als bij de grote jongens intern waar echt proefpanels opgeleid worden.

Bij de keurmeestersopleiding wordt het dacht ik ook gedaan en dat kon wel eens een heel aardige instap zijn omdat het focust op stijl en afwijking waar de andere opleidingen zich ook met andere zaken om het bier bezig houden zoals welk bier past het beste bij welk hapje.

Het is wel een interessante om eens de diverse opleidingen tegen elkaar af te zetten, Bierista, Stibon, Zytholoog(syntra), Keurmeesters

Er zijn sets met smaak en geurstoffen op de markt, zeer prijzig, waarmee je kunt oefenen.

Ingo

bierinjisp

Heb zowel bij de keurmeesters opleiding als in workshops de afwijkingen geproefd erg leuk om te doen.
Ik heb de workshop bij Derek Walsch en bij de Bierkaai gevolgd. Volgens mij doet hij dat vaker. Anders kan je natuurlijk ook met een groepje een (best dure) set kopen en de kosten delen.

Haagse Wouter

Toch, ik vind het briljant. Wou dat ik het bedacht had.

Je neemt een zootje bieren van circa 1,50 per stuk. Dan ga je een middagje smaakomschrijvingen tikken die bij het bier horen en algemeen bekend zijn. Kwak je bij elkaar en dan vraag je er 125 euro voor :D.

Hier is gratis t.w.v. €50 (exclusief bier):
Weizen, Ayinger: Banaan + kruidnagel, licht zurig
Geuze, Boon: Super zuur met beetje eik
Irish Dry Stout, Guinness: Gebrande mout
IPA, mooie Nel: Bitter met hopsmaak

Easywoods

Citaat van: Haagse Wouter op 29-05-2018  13:16 uHier is gratis t.w.v. €50 (exclusief bier):
Weizen, Ayinger: Banaan + kruidnagel, licht zurig
Geuze, Boon: Super zuur met beetje eik
Irish Dry Stout, Guinness: Gebrande mout
IPA, mooie Nel: Bitter met hopsmaak

Bedankt!... Krijg ik nou ook een gratis diploma van je?  :lol:

Haagse Wouter

Citaat van: Easywoods op 29-05-2018  13:28 uBedaankt!... Krijg ik nou ook een gratis diploma van je?  :lol:

Natuurlijk! Wat leuk dat je de cursus gevolgd hebt:


Indien gewenst is uiteraard een hardcopy ook geheel gratis mogelijk!
Als je per PM een bericht stuurt met je adres krijg je deze toegestuurd  :biersmile:.

Easywoods

Citaat van: Haagse Wouter op 29-05-2018  13:40 uNatuurlijk! Wat leuk dat je de cursus gevolgd hebt:


Indien gewenst is uiteraard een hardcopy ook geheel gratis mogelijk!
Als je per PM een bericht stuurt met je adres krijg je deze toegestuurd  :biersmile:.

Ik heb veel van je cursus opgestoken, lekker kort en bondig en de prijs kwaliteit verhouding is geweldig  ;) :brouwen:  :lol:

Easywoods

Trots mijn forum profiel voorzien van mijn nieuwe titel:



 :lol:

Edwin brouwt

Citaat van: seed7 op 29-05-2018  08:52 uEdwin,

Ons gilde heeft af en toe avonden waar we dit doen onder begeleiding van de specialisten op dit gebied van Grolsch. Ik weet niet of je hierin specifiek een cursus kunt doen, het zit wel bij allerhande bierologische opleidingen in, maar niet zo intensief als bij de grote jongens intern waar echt proefpanels opgeleid worden.

Bij de keurmeestersopleiding wordt het dacht ik ook gedaan en dat kon wel eens een heel aardige instap zijn omdat het focust op stijl en afwijking waar de andere opleidingen zich ook met andere zaken om het bier bezig houden zoals welk bier past het beste bij welk hapje.

Het is wel een interessante om eens de diverse opleidingen tegen elkaar af te zetten, Bierista, Stibon, Zytholoog(syntra), Keurmeesters

Er zijn sets met smaak en geurstoffen op de markt, zeer prijzig, waarmee je kunt oefenen.

Ingo


Dank je voor de voorzet, Ingo!


Ik heb hier gevonden waar ik volgens mij op zoek naar was: https://www.bierkeurmeestersgilde.nl/cursus
(helaas te laat voor dit jaar).

bierinjisp

Citaat van: EdwinBrouwt op 29-05-2018  15:58 u(helaas te laat voor dit jaar).

Volgens mij is er zelfs een wachtlijst. De cursus wordt om het jaar gegeven.
Ben er nu mee bezig, wel erg leuk!

Wolter

Citaat van: EdwinBrouwt op 29-05-2018  15:58 uDank je voor de voorzet, Ingo!


Ik heb hier gevonden waar ik volgens mij op zoek naar was: https://www.bierkeurmeestersgilde.nl/cursus
(helaas te laat voor dit jaar).

Leuk Edwin. Hebben we straks de eerste bierkeurmeester bij de Bierkaai.

Jacques

Citaat van: Haagse Wouter op 29-05-2018  13:16 uToch, ik vind het briljant. Wou dat ik het bedacht had.

Je neemt een zootje bieren van circa 1,50 per stuk. Dan ga je een middagje smaakomschrijvingen tikken die bij het bier horen en algemeen bekend zijn. Kwak je bij elkaar en dan vraag je er 125 euro voor :D.

Iets te kort door de bocht. Het geven van een workshop kost tijd en voorbereiding. Daarnaast zijn er reiskosten.
Uiteraard horen inkomsten keurig gemeld te worden bij de belastingdienst. Afhankelijk van je inkomen hakt dat er stevig in.
En dan niet te vergeten de hoge kosten van de smaakstoffen die je toevoegt aan bier voor smaakafwijkingen. Die zijn echt belachelijk prijzig. Daar wordt veel aan verdiend...

emiel1

Hij heeft het over die Bierista cursus, daar komt geen workshop aan te pas. Het gaat gewoon via de post en computer en de bieren worden geleverd door Beerwulf, dus zijn gewoon commercieel verkrijgbare bieren, zonder toegevoegde smaakstoffen

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.