Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Kleine bommen in huis  (gelezen 1725 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Omar Waseq

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Kleine bommen in huis
« Gepost op: 27-05-2018 17:09 u »
Hi

Ik heb zojuist mijn eerste 6 batches bier gebrouwen waarvan 4 soorten al gebotteld zijn. Ik heb per fles met een injectie naald suiker toegevoegd.
100 gram suiker gemengd met 100 ml water en dan steeds 3 ml per fles toegevoegd. Maar toch heb ik bommen. Als ik een fles open zit er heel veel koolzuurdruk op en het bier schuimt uit de fles. Het is overigens wel heel lekker. Nu had ik bij een batch alle flessen geopend en terug in de vergisting emmer gedaan en nog eens een aantal dagen laten staan en opnieuw gebotteld maar de druk blijft erg hoog.
Na het brouwen laat ik het bier afkoelen een aantal weken in een emmer en als de druk er af is ga ik het bottelen.
Ik ben bang dat ik een stap oversla. Moet het intussen nog overgeheveld worden naar een andere emmer voor ik ga bottelen? En wat is het doel daarvan. Of doe ik het gewoon goed?

Gr Omar

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Online CeesM

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 444
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Kleine bommen in huis
« Reactie #1 Gepost op: 27-05-2018 17:16 u »
Moeilijk te beantwoorden als we niet weten om hoeveel liters de batch was.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 559
  • Land: nl
  • Green Anchors Crew
Re: Kleine bommen in huis
« Reactie #2 Gepost op: 27-05-2018 17:21 u »
Hmmm... klinkt alsof je met een paar weken wel genoeg de tijd neemt om uit te laten gisten.
Bottelsuiker is gemiddeld 7 gram per liter. Heb je je flessen wel eerst in de koeling gezet?

Ik zelf brouw mijn bier, laat het vergisten tot er geen daling meer is van mijn SG en hevel dan over in een lager-vat. Dat laat ik nog twee weken staan en ga dan bottelen. Met 7 g suiker per liter  in een wateroplossing dus.

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.464
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Kleine bommen in huis
« Reactie #3 Gepost op: 27-05-2018 17:29 u »

100 gram suiker gemengd met 100 ml water en dan steeds 3 ml per fles toegevoegd. Maar toch heb ik bommen.
Dan bottel je dus met 4.5 g suiker per liter en dat is zelfs nog aan de lage kant. Dus je bier was nog niet helemaal uitgegist met bottelen. Ga pas bottelen als je gisting is gestopt en wacht dan nog een week. Hoe heb je geconstateerd dat je gisting klaar was?

Offline Brouwerij Hulzebos

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 110
  • Land: nl
  • Veldrijder en BIAB brouwer.
Re: Kleine bommen in huis
« Reactie #4 Gepost op: 27-05-2018 19:56 u »
Ik heb per fles met een injectie naald suiker toegevoegd.
Wel een arbeids intensieve methode.
Best wel veel kans om je bier te besmetten.
100 gram suiker gemengd met 100 ml water en dan steeds 3ml per fles toegevoegd.
Als ik ff reken kom ik met een sg van suiker van 1,6 kg/L op een toevoeging van 1,85 gr per shot van 3 ml, maakt 5,5 gr/L.
Volgens sommigen op dit forum mag 6 a 7 gr/L voor goed uitgegist bier.
Door ervaringen wijzer geworden vind ik voor mijn saisons 4 gr/L ruim voldoende.
Liever iets te weinig druk, dan een spuiter.
Als ik een psssst hoor als het dopje eraf gaat, dan vind ik het allang goed!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.399
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kleine bommen in huis
« Reactie #5 Gepost op: 27-05-2018 21:56 u »
Klinkt als niet goed uitgisten van je bier...

In plaats van koelen kun je beter de temperatuur niet laten dalen na de hoofdgisting om zo te zorgen dat je bier helemaal uitgist. Je kunt zelfs de temperatuur nog een beetje laten stijgen. Je hebt dan minder koolzuur in je bier waardoor je minder snel een overschuimer krijgt.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 362
  • Land: nl
Re: Kleine bommen in huis
« Reactie #6 Gepost op: 27-05-2018 22:03 u »
Dan bottel je dus met 4.5 g suiker per liter en dat is zelfs nog aan de lage kant.
Ik weet niet hoe groot de flessen zijn maar uitgaande van 0,33 l flesjes zit hij op 9 g/l. Elke ml oplossing bevat naar mijn logica 1 gram suiker.

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.464
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Kleine bommen in huis
« Reactie #7 Gepost op: 27-05-2018 22:14 u »
Ik weet niet hoe groot de flessen zijn maar uitgaande van 0,33 l flesjes zit hij op 9 g/l. Elke ml oplossing bevat naar mijn logica 1 gram suiker.
ik begreep 100 g suiker + 100 g water = 50 gewicht% suiker, dus elke 3 ml is dan toch 1.5 g suiker en hij gebruikt 3 ml per flesje.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.399
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kleine bommen in huis
« Reactie #8 Gepost op: 27-05-2018 22:23 u »
Ik weet niet hoe groot de flessen zijn maar uitgaande van 0,33 l flesjes zit hij op 9 g/l. Elke ml oplossing bevat naar mijn logica 1 gram suiker.

Niet helemaal. Toevallig dit weekend wat metingen gedaan. Zo heb ik onder andere 10 g kristalsuiker opgelost in 50 ml water. De oplossing had na het oplossen van de suiker een volume van 56.3 ml. De Brix waarde was 17,0.
Door het grotere volume heb je dus geen 1 g per ml.

100 g suiker opgelost in 100 ml heeft als de dichtheid lineair toeneemt bij een hogere concentratie een volume van 163 ml. En dat betekent 100/163 = 0,61 gram per ml. 3 ml van de oplossing is 1,84 g. En dat komt overeen met 5,5 g per liter als er 0,33 cl flessen gebruikt zijn.

Offline Heisenberg

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Kleine bommen in huis
« Reactie #9 Gepost op: 27-05-2018 22:24 u »
ik begreep 100g suiker+100g water=50 gewicht% suiker, dus elke 3ml is dan toch 1.5g suiker en hij gebruikt 3ml per flesje
Gewoon bij de AH klontjes van 2 gram halen. In ieder 33 cl flesje 1 klontje. Doe ik ook vaak zo, werkt perfect en heb je 6 gram/liter.

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.464
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Kleine bommen in huis
« Reactie #10 Gepost op: 28-05-2018 05:57 u »
ik begreep 100 g suiker + 100 g water = 50 gewicht% suiker, dus elke 3 ml is dan toch 1.5 g suiker en hij gebruikt 3 ml per flesje.
Klein denkfoutje. (Dank Jacques). 50 gewicht% is natuurlijk niet hetzelfde als 50 vol%.
100 g suiker is dan 162.6 ml dus 3 m l= 3/162.6*100g = 1.84 g per flesje dus per liter is dat 1000/300 x 1.84= 6.15 g


Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.464
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Kleine bommen in huis
« Reactie #11 Gepost op: 28-05-2018 06:11 u »

100 g suiker opgelost in 100 ml heeft als de dichtheid lineair toeneemt bij een hogere concentratie een volume van 163 ml.
Suiker wat oplost in water kun je een effectieve volumekrimp toekennen van factor 1.047. Suiker heeft een soortelijk gewicht van 1.523 (tov water) dus met 4.7% volume krimp kom je dan op  SG = 1.597 dus 100 g suiker=100/1.597 = 62.6 ml in oplossing, dus 100 g suiker + 100 g water = 162.6 ml.

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.464
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Kleine bommen in huis
« Reactie #12 Gepost op: 28-05-2018 06:17 u »
Gewoon bij de AH klontjes van 2 gram halen. In ieder 33 cl flesje 1 klontje. Doe ik ook vaak zo, werkt perfect en heb je 6 gram/liter.
Werkt goed mits je uitgegiste bier niet te veel vezadigd is met koolzuur (goed uitgegist bier). suikerkristallen werken als triggermiddel om koolzuur vrij te maken. In geval van veel opgeloste koolzuur (oververzadigd) spuit het bier je flesje uit nog voordat je het dopje erop kunt doen. met suikeroplossing voorkom je dat.

Offline crazyjopje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 183
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kleine bommen in huis
« Reactie #13 Gepost op: 28-05-2018 11:29 u »
Andere vraag...Zijn je flessen wel goed schoon?
Dit kan ook voor een gusher zorgen

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.399
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kleine bommen in huis
« Reactie #14 Gepost op: 28-05-2018 21:14 u »
Suiker wat oplost in water kun je een effectieve volumekrimp toekennen van factor 1.047. Suiker heeft een soortelijk gewicht van 1.523 (tov water) dus met 4.7% volume krimp kom je dan op  SG = 1.597 dus 100 g suiker=100/1.597 = 62.6 ml in oplossing, dus 100 g suiker + 100 g water = 162.6 ml.

Er zijn er meer die met deze materie bezig zijn geweest. Zie https://groups.google.com/forum/#!topic/nl.wetenschap/S8Ra7ZQcLzk (reactie van Jos Zwetsloot).

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.464
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Kleine bommen in huis
« Reactie #15 Gepost op: 28-05-2018 21:26 u »
Er zijn er meer die met deze materie bezig zijn geweest. Zie https://groups.google.com/forum/#!topic/nl.wetenschap/S8Ra7ZQcLzk (reactie van Jos Zwetsloot).
Leuk om te lezen. Maar blijkbaar niet zover gekomen dat ze de zaak netjes op een rijtje hebben met formules. Die heb ik wel eigenlijk al sinds de eerste versie van Bierpro uit 1993. De concentratieafhankelijke krimpfactoren voor alcohol en suiker heb ik daarna nog verder verfijnd op basis van SG tabellen. Dat leverde een krimpfactor voor suiker op van 1.045 en voor alcohol ca 1.07


 

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.399
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kleine bommen in huis
« Reactie #16 Gepost op: 28-05-2018 22:10 u »
Jouw grafiek laat zien dat de verhouding niet helemaal lineair is maar dat scheelt niet veel.

Overigens komt mijn meting heel dicht bij de door jou berekende waarde, altijd leuk om te constateren.
 

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.464
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Kleine bommen in huis
« Reactie #17 Gepost op: 28-05-2018 22:22 u »
Jouw grafiek laat zien dat de verhouding niet helemaal lineair is maar dat scheelt niet veel.

Vooral alcohol is sterk niet lineair. voor de refractometer is het zelfs zo dat alcohol een maximale aflezing geeft op een Brix refractometer in de buurt van  84% alcohol (geeft dan 27.8 Brix) 100% alcohol is dan weer lager (26Brix)
sterke alcohol kun je dus niet goed meten met een refractometer. (off topic)

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.464
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Kleine bommen in huis
« Reactie #18 Gepost op: 28-05-2018 22:24 u »


Overigens komt mijn meting heel dicht bij de door jou berekende waarde, altijd leuk om te constateren.
:proost2: :elifant: :hoera:

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Kleine bommen in huis
« Reactie #19 Gepost op: 28-05-2018 22:24 u »
Omdat ik dingen graag simpel hou, mijn duit in het zakje:


Waarom de benodigde grammen suiker proberen af te meten in ml?


Wanneer ik 1 kg water neem (gemakshalve zou dat 1 liter moeten zijn) en ik voeg daar 1 kg suiker en toe. Dan heb ik 2 kg al suikerwater. Toch?


Stel dat ik 10 liter bier heb waar ik 6 gram/liter suiker aan wil toevoegen (dus 60 gram in totaal). Dan is het sommetje toch simpel:
2 kg suikerwater heeft dus 1  kg suiker
120 gram suikerwater heeft  60 gram  suiker (voor 10 liter bier)
Of per 0,33cl  flesje: 4 gram suikerwater heeft 2 gram suiker


De crux zit 'm er in dat je geen volumes en gewichten moet mixen (behalve als je het jezelf graag ingewikkeld maakt, wat soms ook leuk is)

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.464
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Kleine bommen in huis
« Reactie #20 Gepost op: 28-05-2018 22:29 u »
Waarom de benodigde grammen suiker proberen af te meten in ml?

Helemaal correct. als je een goede weegschaal hebt is grammen veel handiger. Punt is alleen dat het hier ging om 3 ml en dan moet je weer een weegschaal hebben die ook heel weinig kan wegen. Jacques heeft er geloof ik wel een stuk of 20.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.399
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kleine bommen in huis
« Reactie #21 Gepost op: 28-05-2018 22:31 u »
Vooral alcohol is sterk niet lineair. voor de refractometer is het zelfs zo dat alcohol een maximale aflezing geeft op een Brix refractometer in de buurt van  84% alcohol (geeft dan 27.8 Brix) 100% alcohol is dan weer lager (26 Brix)
sterke alcohol kun je dus niet goed meten met een refractometer. (off topic)

Gezien maar daar gaat het in dit topic niet over...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.399
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kleine bommen in huis
« Reactie #22 Gepost op: 28-05-2018 22:37 u »
Jacques heeft er geloof ik wel een stuk of 20.

Een beetje overdreven...
Ik heb in totaal 5 weegschalen. Daarnaast 4 pipetten, 3 maatglazen, een hydrometer, 2 nauwkeurige platometers en een digitale refractometer. Dit alles zo nauwkeurig mogelijk te kunnen meten bij het uitvoeren van tests.

Offline Heisenberg

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Kleine bommen in huis
« Reactie #23 Gepost op: 01-06-2018 07:48 u »
Werkt goed mits je uitgegiste bier niet te veel vezadigd is met koolzuur (goed uitgegist bier)
Let je daar niet altijd op dan?

Online Gil

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kleine bommen in huis
« Reactie #24 Gepost op: 01-06-2018 09:00 u »
Omdat ik dingen graag simpel hou, mijn duit in het zakje:


Waarom de benodigde grammen suiker proberen af te meten in ml?


Wanneer ik 1 kg water neem (gemakshalve zou dat 1 liter moeten zijn) en ik voeg daar 1 kg suiker en toe. Dan heb ik 2 kg al suikerwater. Toch?


Stel dat ik 10 liter bier heb waar ik 6 gram/liter suiker aan wil toevoegen (dus 60 gram in totaal). Dan is het sommetje toch simpel:
2 kg suikerwater heeft dus 1  kg suiker
120 gram suikerwater heeft  60 gram  suiker (voor 10 liter bier)
Of per 0,33cl  flesje: 4 gram suikerwater heeft 2 gram suiker


De crux zit 'm er in dat je geen volumes en gewichten moet mixen (behalve als je het jezelf graag ingewikkeld maakt, wat soms ook leuk is)

Voor de duidelijkheid en om problemen te voorkomen: Ik heb nu 13 liter aan bier staan. Deze wil ik de volgende week gaan bottelen. Kan ik dan gewoon 13 x 6 gr suiker = 78 gram oplossen in 78 gram water en deze toevoegen?

Het is mijn  allereerste brouwsel

Tags: