Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Schimmel op kurk  (gelezen 730 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hophop40

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 2
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Schimmel op kurk
« Gepost op: 26-05-2018 20:55 u »
Beste brouwers,
Ik ben een klein bierkeldertje aan het maken in onze kruipruimte in ons nieuwe huis. Zo'n 15 graden en donker. Er staat ook geen water in, dus ideaal om een kleine verzameling te maken.
Er staan nu wat oude geuzes in en HJ Grand Prestiges van vorig jaar.

De vraag: er is schimmel gekomen op de kurk. Zie plaatje.


Ik heb gelezen dat het geen kwaad kan.
1) klopt dat?
2) adviseren jullie om de kurk te reinigen?

Dank voor het meedenken!

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.373
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Schimmel op kurk
« Reactie #1 Gepost op: 26-05-2018 23:15 u »
Of het kwaad kan of niet weet je als je het bier proeft...

Reinigen heeft niet veel zin. Kennelijk zijn de omstandigheden in de kruipruimte goed voor de ontwikkeling van deze schimmel. Na het reinigen zal de schimmel terugkomen.

Offline Hophop40

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 2
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Schimmel op kurk
« Reactie #2 Gepost op: 14-06-2018 21:24 u »
Ok, dankjewel.

Offline BartC

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 132
  • Land: be
  • Zot van Schuppenboer
    • BPC Orde van de zatte Mus
Re: Schimmel op kurk
« Reactie #3 Gepost op: 15-06-2018 16:17 u »
De kruipkelder is toch blijkbaar iets te vochtig. Trouwens bieren op kurk (zeker oude geueze en oude Kriek) kan je best liggend bewaren, maar misschien doe je dat al. Pas een week of twee voor je ze wil openen, kan je ze best rechtop zetten.

grtz
Bart

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.550
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Schimmel op kurk
« Reactie #4 Gepost op: 15-06-2018 18:10 u »
Hang een min/max thermometer/hygrometer in je kruipkelder om het te meten.

Ik vrees dat het te vochtig is, dat is vaak zo met kruipkelders. Is het een betonvloer, of gewoon zand? Als het zand is, vergeet het dan maar.

Je zult merken dat kroonkurken gaan roesten, en je etiketten verpulveren. Je flessen zien er na een jaar niet meer uit.
Die schimmel gaat ook in de fles terecht komen.

Offline P3SM

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 130
  • Land: nl
Re: Schimmel op kurk
« Reactie #5 Gepost op: 18-06-2018 11:53 u »
Citaat
Trouwens bieren op kurk (zeker oude geueze en oude Kriek) kan je best liggend bewaren

Dit is inmiddels achterhaald! Je kunt je bieren prima rechtop bewaren, zelfs langere tijd als je dat nodig vindt. De bewaar condities zoals temperatuur (-constantheid), lichtinvloed en luchtvochtigheid zijn belangrijker dan de positie van de fles. Sterker nog het verminderd de kans dat de kurk smaak afgeeft aan je bier!

Online Koen S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Schimmel op kurk
« Reactie #6 Gepost op: 18-06-2018 12:01 u »
Dit is inmiddels achterhaald! Je kunt je bieren prima rechtop bewaren, zelfs langere tijd als je dat nodig vindt. De bewaar condities zoals temperatuur (-constantheid), lichtinvloed en luchtvochtigheid zijn belangrijker dan de positie van de fles. Sterker nog het verminderd de kans dat de kurk smaak afgeeft aan je bier!
Ik dacht dat je kurksmaak kan krijgen als de kurk uitdroogt. Wijnflessen met echte kurk bewaar je toch ook liggend?  :weetniet:

Offline P3SM

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 130
  • Land: nl
Re: Schimmel op kurk
« Reactie #7 Gepost op: 18-06-2018 16:05 u »
Kurksmaak is afkomstig van een chemische verbinding tussen een schimmel die kan voorkomen in de kurk en de wijn in de fles. Of die sneller ontstaat bij contact of niet weet ik niet.

Het verschil tussen wijn en bier is de CO2 waardoor de fles onder druk staat! De ruimte tussen de kurk en het bier is verzadigd en heeft een hoog genoeg vochtgehalte om de kurk niet te laten uitdrogen (voor champagne lees je tegenwoordig ook regelmatig rechtop bewaren). Daarnaast worden champagne kurken die ook voor bierflessen gebruikt worden steviger samengedrukt dan wijnkurken bij plaatsing omdat de CO2 niet verloren mag gaan. Vochttransport door de kurk verloopt dan langzamer.

Oude geuze en kriek bieren krijgen weleens het advies mee (bijv bij Cantillon) om liggend te bewaren als ze nog jong (gebotteld) zijn omdat anders het risico bestaat dat er in de hals een pellicle gevormd wordt tijdens de hergisting en het komt regelmatig voor dat klanten dan denken dat er iets mis is. Door de fles plat te bewaren is de oppervlakte van de luchtbel groter en onstaat de pellicle niet. Heeft dus niets met vochtig houden van de kurk te maken!

Offline Battum80

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 477
  • Land: nl
  • Wat niet kan is nog nooit gebeurd
Re: Schimmel op kurk
« Reactie #8 Gepost op: 18-06-2018 19:15 u »
Probeer het eens met flink wat zout op de kurk, dat zou schimmel op afstand moeten houden.

Tags: