Brut IPA

Gestart door breda82, 26-05-2018 12:04 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

lupulus

Heel erg gaaf om te zien dat je oik werkelijk onder de 1000 uitkomt. Meer CO2 kun je misschien beter in champagneflessen krijgen oid.

ATHOOGLAND

Hier mijn ervaring met het brouwen van een BRUT IPA.

Ik heb dit bier twee keer gebrouwen. Voor beide brouwsels heb ik min of meer dezelfde grondstoffen gebruikt voor circa 16 l bier in het gistvat.

Vergistbare ingrediënten:
3 kg pilsmout
0,3 kg maïsvlokken
0,3 kg rijstvlokken
Maischdikte 4 l/kg.

Hop:
15g Ekuanot (17,0%)             15 min
10g Nelson Sauvin (12,7%)    5 min
10g Ekuanot (17,0%)             5 min
10g Mandarin Bavaria (7,2%)  5 min
10g Nelson Sauvin (12,7%)     Whirlpool
10g Ekuanot (17,0%)              Whirlpool
10g Mandarin Bavaria (7,2%)  Whirlpool
20g Nelson Sauvin (12,7%)     Koudhop
20g Mandarin Bavaria (7,2%)  Koudhop

2 g gistvoeding 10 min meekoken.

Totale kooktijd 75 min.

Maischschema bier 1
1 uur op 66 graden Celsius, laten afkoelen tot 60 graden. 1 buisje Ultraferm toegevoegd en 2 uur laten staan, vervolgens uitmaischen bij 78 graden.
Start SG 1055.

Maischschema bier 2
75 min 66 graden Celsius, vervolgens uitmaischen bij 78 graden.
Start SG 1055.

Vergisting bier 1
Zakje US-05 op wort uitgestrooid. In vergistingskast op 19 graden. Temp in 7 dagen verhoogd tot 22 graden. Overgeheveld in een fles voor nagisting, want ik wilde de gist slurry gebruiken voor bier 2. In verband met vakantie 15 dagen laten staan op 15 graden en vervolgens drie dagen gekoudhopt bij 15 graden. Eind Sg 1006. Gebotteld met 12 gram suiker per liter.

Vergisting bier 2
Wort op gistslurry van bier 1 gegoten en 1 buisje Ultraferm toegevoegd. Start vergisting 18 graden. Vergisting was zeer actief. In drie dagen verhoogd naar 20 graden Celsius. Al na 4 dagen vergisting, in verband met vakantie, overgeheveld naar fles voor nagisting. SG was op dat moment 1001. 10 dagen op 20 graden laten staan. Drie dagen koudhoppen bij 20 graden. Eind SG 0,995. Bottelen met 12 gram suiker per liter.

Beide bieren hebt in ingestuurd voor de BRUT IPA wedstrijd van het Bierfestival Groningen.
Het eerste bier is de winnaar van deze wedstrijd geworden met 96 punten. Het tweede bier is derde geworden met 83 punten.
Het commentaar bij het tweede bier was: muffige geur, iets gist achtigs (bouillon) in de smaak, aan de bitterkant en meer restsuikers. Nasmaak te zoetig, te bitter en te weinig hoparoma voor het type.
Achteraf ben ik heel benieuwd wat het tweede bier zou hebben opgeleverd als ik hier ook een zakje verse gist had gebruikt.




Striekert

Citaat van: ATHOOGLAND op 08-04-2019  16:41 uHier mijn ervaring met het brouwen van een BRUT IPA.

Ik heb dit bier twee keer gebrouwen. Voor beide brouwsels heb ik min of meer dezelfde grondstoffen gebruikt voor circa 16 l bier in het gistvat.

Vergistbare ingrediënten:
3 kg pilsmout
0,3 kg maïsvlokken
0,3 kg rijstvlokken
Maischdikte 4 l/kg.

Hop:
15g Ekuanot (17,0%)             15 min
10g Nelson Sauvin (12,7%)    5 min
10g Ekuanot (17,0%)             5 min
10g Mandarin Bavaria (7,2%)  5 min
10g Nelson Sauvin (12,7%)     Whirlpool
10g Ekuanot (17,0%)              Whirlpool
10g Mandarin Bavaria (7,2%)  Whirlpool
20g Nelson Sauvin (12,7%)     Koudhop
20g Mandarin Bavaria (7,2%)  Koudhop

2 g gistvoeding 10 min meekoken.

Totale kooktijd 75 min.

Maischschema bier 1
1 uur op 66 graden Celsius, laten afkoelen tot 60 graden. 1 buisje Ultraferm toegevoegd en 2 uur laten staan, vervolgens uitmaischen bij 78 graden.
Start SG 1055.

Maischschema bier 2
75 min 66 graden Celsius, vervolgens uitmaischen bij 78 graden.
Start SG 1055.

Vergisting bier 1
Zakje US-05 op wort uitgestrooid. In vergistingskast op 19 graden. Temp in 7 dagen verhoogd tot 22 graden. Overgeheveld in een fles voor nagisting, want ik wilde de gist slurry gebruiken voor bier 2. In verband met vakantie 15 dagen laten staan op 15 graden en vervolgens drie dagen gekoudhopt bij 15 graden. Eind Sg 1006. Gebotteld met 12 gram suiker per liter.

Vergisting bier 2
Wort op gistslurry van bier 1 gegoten en 1 buisje Ultraferm toegevoegd. Start vergisting 18 graden. Vergisting was zeer actief. In drie dagen verhoogd naar 20 graden Celsius. Al na 4 dagen vergisting, in verband met vakantie, overgeheveld naar fles voor nagisting. SG was op dat moment 1001. 10 dagen op 20 graden laten staan. Drie dagen koudhoppen bij 20 graden. Eind SG 0,995. Bottelen met 12 gram suiker per liter.

Beide bieren hebt in ingestuurd voor de BRUT IPA wedstrijd van het Bierfestival Groningen.
Het eerste bier is de winnaar van deze wedstrijd geworden met 96 punten. Het tweede bier is derde geworden met 83 punten.
Het commentaar bij het tweede bier was: muffige geur, iets gist achtigs (bouillon) in de smaak, aan de bitterkant en meer restsuikers. Nasmaak te zoetig, te bitter en te weinig hoparoma voor het type.
Achteraf ben ik heel benieuwd wat het tweede bier zou hebben opgeleverd als ik hier ook een zakje verse gist had gebruikt.
Gaaf om te lezen!
Ikzelf ben net buiten de boot gevallen en ben uitgevallen met de schifting voor de top 5. 78/100 punten
Zal straks recept even delen en keuringsrapport
Kan mij er ook in vinden in het commentaar
Heb namelijk de veilige kant gekozen met het koolzuur ivm bang voor bier bommetjes.

hier is alvast het recept:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkW1
Naam receptBrut IPA
Brouwdatum2-2-2019
BierstijlOverige bieren
Volume26,9 l
Begin SG1,056 SG
Eind SG1,004 SG
Schijnbare vergistingsgraad92,9%
Alcoholgehalte6,8 vol.%
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Rager)11 IBU
Brouwzaalrendement77,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
30,00 lWater uit Hoogeveen
11,79 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
52 mg/l5 mg/l11 mg/l63 mg/l15 mg/l5 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,58 kgSwaen LagerDe Swaen3 EBC84,8 %
0,50 kgMaïsvlokkenThomas Fawcett and Sons3 EBC7,6 %
0,50 kgRijstvlokkenSupermarkt2 EBC7,6 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust64,0 °C1 min.60 min.4,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,0 gpekkopellets16,5%15 min.7,1 IBU
10,0 gHallertau Blancpellets9,1%15 min.3,9 IBU
55,0 gSouthern Passionpellets11,2%0 min.0,0 IBU
45,0 gpekkopellets16,5%0 min.0,0 IBU
45,0 gHallertau Blancpellets9,1%0 min.0,0 IBU
45,0 gHallertau Blancpellets9,1%koudhop0,0 IBU
45,0 gpekkopellets16,5%koudhop0,0 IBU
45,0 gSouthern Passionpellets11,2%koudhop0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gSafale American (US-05)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,004 SG
Schijnbare vergistingsgraad92,9%
Temp. nagisting20,0 °C
Start lagering17-2-2019
Temp. lagering6,0 °C

Enzym heb ik na 1/3 van de maisch toegevoegd.
Volgende keer zou ik dat bij de vergisting doen. En meer suiker met bottelen voor nog meer koolzuur.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.