Recepten > Discussie over recepten

Brut IPA

(1/4) > >>

breda82:
Ik weet dat er een aantal leden hier zijn die niet van experimentele bieren houden. Ik wel en daarom dit topic. Ik lees op internet hier en daar wat artikelen over een “nieuw” type ipa genaamd brut ipa. Zou moeten een beetje de karakteristieken van champagne moeten hebben.
Droog, hoog koolzuur, verder weinig moutigheid, weinig bitterheid, veel / alleen late hopgiften, licht van kleur. Nelson sauvin, Hallertau blanc worden genoemd als goede hoppen.

Verder lees ik dat er ook enzymen worden gebruikt om het bier verder uit te drogen en ook rijstvlokken voor lichte kleur.


Klinkt in mijn oren wel als een mooi experiment. Zijn er hier leden die ervaring hebben of gedachtes willen delen zodat we tot een mooi recept kunnen komen?

BrouwMark:
Ik hou wel van wat geexperimenteer... Zonder er ook maar iets over gelezen te hebben:

Hoe zwaar moet zo'n bier zijn volgens jou? Een goede basis lijkt mij een 'duvel', dus een strogeel bier met alleen pils/lagermout en een flinke suikerstort. Geen wy1388 uiteraard, maar bv us-05. Of een mooie brett als je durft.

Geen bitterhop, pas vanaf 15 minuten vóór einde koken bijvoorbeeld wat Saaz voor een aardse kruidige ondergrond en lichte bitterheid. Whirlpool/hopstand en drooghoppen met hoppen met een fruitige of zoetige toon om te voorkomen dat het geheel een kurkdroge kruidenthee wordt. Ik ben zelf erg fan van de cashmere zoals die nu in de (dryhopped) mannenliefde van oedipus zit, meloenige en bloemige tonen gecombineerd met citrus. Nelson sauvin zou ik ook een mooie keus vinden. Misschien zou ik het zelfs nog durven om een pietsje vlierbloesem en/of sinaasappelschil te gebruiken...

William:
Probeer in plaats van sucrose eens fructose als suikerbron te gebruiken.

Pas gedaan in een blonde een het lijkt meer frisheid te geven (tot nu toe, nog niet gebotteld).

Mogelijk dat de gist door de fructose voor een deel een andere metabole route neemt.

davyd:
Het essentiële ingrediënt om het bier beendroog te maken is amyloglucosidase (of een gelijkaardig enzyme): https://whitelabs.com/ultraferm - toe te voegen in de maisch of aan het einde van de vergisting.

breda82:

--- Citaat van: BrouwMark op 26-05-2018  13:18 u ---Ik hou wel van wat geexperimenteer... Zonder er ook maar iets over gelezen te hebben:

Hoe zwaar moet zo'n bier zijn volgens jou? Een goede basis lijkt mij een 'duvel', dus een strogeel bier met alleen pils/lagermout en een flinke suikerstort. Geen wy1388 uiteraard, maar bv us-05. Of een mooie brett als je durft.

Geen bitterhop, pas vanaf 15 minuten vóór einde koken bijvoorbeeld wat Saaz voor een aardse kruidige ondergrond en lichte bitterheid. Whirlpool/hopstand en drooghoppen met hoppen met een fruitige of zoetige toon om te voorkomen dat het geheel een kurkdroge kruidenthee wordt. Ik ben zelf erg fan van de cashmere zoals die nu in de (dryhopped) mannenliefde van oedipus zit, meloenige en bloemige tonen gecombineerd met citrus. Nelson sauvin zou ik ook een mooie keus vinden. Misschien zou ik het zelfs nog durven om een pietsje vlierbloesem en/of sinaasappelschil te gebruiken...

--- Einde van citaat ---

Tussen 6 en 8 procent, ik denk ook aan alleen een pilsner stort. Heb Weyermann extra pale in huis.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie