Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Brut IPA  (gelezen 6895 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline breda82

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 272
  • Land: 00
  • Just experiment
Brut IPA
« Gepost op: 26-05-2018 12:04 u »
Ik weet dat er een aantal leden hier zijn die niet van experimentele bieren houden. Ik wel en daarom dit topic. Ik lees op internet hier en daar wat artikelen over een ônieuwö type ipa genaamd brut ipa. Zou moeten een beetje de karakteristieken van champagne moeten hebben.
Droog, hoog koolzuur, verder weinig moutigheid, weinig bitterheid, veel / alleen late hopgiften, licht van kleur. Nelson sauvin, Hallertau blanc worden genoemd als goede hoppen.

Verder lees ik dat er ook enzymen worden gebruikt om het bier verder uit te drogen en ook rijstvlokken voor lichte kleur.


Klinkt in mijn oren wel als een mooi experiment. Zijn er hier leden die ervaring hebben of gedachtes willen delen zodat we tot een mooi recept kunnen komen?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 897
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Brut IPA
« Reactie #1 Gepost op: 26-05-2018 13:18 u »
Ik hou wel van wat geexperimenteer... Zonder er ook maar iets over gelezen te hebben:

Hoe zwaar moet zo'n bier zijn volgens jou? Een goede basis lijkt mij een 'duvel', dus een strogeel bier met alleen pils/lagermout en een flinke suikerstort. Geen wy1388 uiteraard, maar bv us-05. Of een mooie brett als je durft.

Geen bitterhop, pas vanaf 15 minuten vˇˇr einde koken bijvoorbeeld wat Saaz voor een aardse kruidige ondergrond en lichte bitterheid. Whirlpool/hopstand en drooghoppen met hoppen met een fruitige of zoetige toon om te voorkomen dat het geheel een kurkdroge kruidenthee wordt. Ik ben zelf erg fan van de cashmere zoals die nu in de (dryhopped) mannenliefde van oedipus zit, meloenige en bloemige tonen gecombineerd met citrus. Nelson sauvin zou ik ook een mooie keus vinden. Misschien zou ik het zelfs nog durven om een pietsje vlierbloesem en/of sinaasappelschil te gebruiken...

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Brut IPA
« Reactie #2 Gepost op: 26-05-2018 13:36 u »
Probeer in plaats van sucrose eens fructose als suikerbron te gebruiken.

Pas gedaan in een blonde een het lijkt meer frisheid te geven (tot nu toe, nog niet gebotteld).

Mogelijk dat de gist door de fructose voor een deel een andere metabole route neemt.

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 577
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Brut IPA
« Reactie #3 Gepost op: 26-05-2018 14:13 u »
Het essentiŰle ingrediŰnt om het bier beendroog te maken is amyloglucosidase (of een gelijkaardig enzyme): https://whitelabs.com/ultraferm - toe te voegen in de maisch of aan het einde van de vergisting.

Offline breda82

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 272
  • Land: 00
  • Just experiment
Re: Brut IPA
« Reactie #4 Gepost op: 26-05-2018 22:38 u »
Ik hou wel van wat geexperimenteer... Zonder er ook maar iets over gelezen te hebben:

Hoe zwaar moet zo'n bier zijn volgens jou? Een goede basis lijkt mij een 'duvel', dus een strogeel bier met alleen pils/lagermout en een flinke suikerstort. Geen wy1388 uiteraard, maar bv us-05. Of een mooie brett als je durft.

Geen bitterhop, pas vanaf 15 minuten vˇˇr einde koken bijvoorbeeld wat Saaz voor een aardse kruidige ondergrond en lichte bitterheid. Whirlpool/hopstand en drooghoppen met hoppen met een fruitige of zoetige toon om te voorkomen dat het geheel een kurkdroge kruidenthee wordt. Ik ben zelf erg fan van de cashmere zoals die nu in de (dryhopped) mannenliefde van oedipus zit, meloenige en bloemige tonen gecombineerd met citrus. Nelson sauvin zou ik ook een mooie keus vinden. Misschien zou ik het zelfs nog durven om een pietsje vlierbloesem en/of sinaasappelschil te gebruiken...

Tussen 6 en 8 procent, ik denk ook aan alleen een pilsner stort. Heb Weyermann extra pale in huis.

Offline breda82

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 272
  • Land: 00
  • Just experiment
Re: Brut IPA
« Reactie #5 Gepost op: 26-05-2018 22:40 u »
Het essentiŰle ingrediŰnt om het bier beendroog te maken is amyloglucosidase (of een gelijkaardig enzyme): https://whitelabs.com/ultraferm - toe te voegen in de maisch of aan het einde van de vergisting.
Inderdaad, alle artikelen verwijzen naar deze enzymen. Zijn er eigenlijk op dit moment brouwers die met deze ôstyleö experimenteren. Ik word er wel enthousiast van maar heb ook geen referentie materiaal.


Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 577
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Brut IPA
« Reactie #6 Gepost op: 27-05-2018 21:26 u »
In http://hwcdn.libsyn.com/p/8/8/e/88ed08c7a77664bb/bbr05-17-18brutipa.mp3?c_id=21030871&cs_id=21030871&expiration=1527452656&hwt=c6aa3de608f4c2037acf0218bafe5b83 en http://beerandwinejournal.com/brut-ipa-i/ wordt het allemaal netjes uitgelegd door Chris Colby: 100% pale malt, enzymes toevoegen in de maisch, densiteit rond 1.060, lage bitterheid, typische IPA toevoeging van hoppen in whirlpool, drooghoppen,  gist gebruiken die veel glucose aankan, bv US-05 of Westmalle gist, carboniseren tot 3 volumes.

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 577
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Brut IPA
« Reactie #7 Gepost op: 01-08-2018 12:42 u »
Gisteren mijn eerst Brut IPA gedronken. All of the Bubbles van North Park Beer Company (San Diego). Zeker niet slecht. 7.4% ABV, 10 IBU, met Nelson Sauvin en Blanc hop. (https://untappd.com/b/north-park-beer-company-all-of-the-bubbles/2739527)

Ondanks de 7+ procent zeker een doordrinker. Beendroog. Heeft inderdaad een wijnkarakter. Enige kritiek is dat er voor mij te weinig hoparoma en -smaak in zat, maar dat is wellicht een kwestie van design. Zou zoiets durven brouwen.

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 968
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Brut IPA
« Reactie #8 Gepost op: 02-08-2018 22:25 u »
Enige kritiek is dat er voor mij te weinig hoparoma en -smaak in zat, maar dat is wellicht een kwestie van design. Zou zoiets durven brouwen.
Dat was ook mijn indruk van Napa van Gypsy brewing, ook een brut IPA.
Denk toch dat het niet echt mijn stijl is. Ik heb dan ook niets met wijn, en des te meer met hoparoma en smaak.

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 577
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Brut IPA
« Reactie #9 Gepost op: 03-08-2018 09:06 u »
Dat was ook mijn indruk van Napa van Gypsy brewing, ook een brut IPA.
Denk toch dat het niet echt mijn stijl is. Ik heb dan ook niets met wijn, en des te meer met hoparoma en smaak.
Welke hopsoorten zaten daar in? Wijnkarakter was volgens mij toch grotendeels gekoppeld aan Blanc/Nelson.

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 577
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Brut IPA
« Reactie #10 Gepost op: 04-08-2018 15:38 u »
Brewdog|We Are Beer collab brut ipa. Niet lekker. Geur van vuile sokken. Droog tot de kurkste macht. Weinig hopsmaak. Weinig alcohol, maar wordt niet door iets interessants gecompenseerd. Dumper.

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 968
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Brut IPA
« Reactie #11 Gepost op: 05-08-2018 12:26 u »
Welke hopsoorten zaten daar in? Wijnkarakter was volgens mij toch grotendeels gekoppeld aan Blanc/Nelson.
Van untappd:

Experimental brew.

Napa is a Brut IPA. A new style of IPA, originating in San Francisco and brewed for the first time in the UK by Gipsy Hill.

Itĺs been fermented down to very low gravity, like champagne, so is incredibly clean, drinkable and light, while still bursting with aroma and flavour.

A sparkling wine of an IPA.

Goes well with flutes and high society.

Hops: Nelson Sauvin, Wai-iti, Kahuta

Yeast: S-05

Malt: Pilsner, Flaked Maize

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.089
  • Land: nl
Re: Brut IPA
« Reactie #12 Gepost op: 05-08-2018 14:03 u »

Hops: Nelson Sauvin, Wai-iti, Kahuta

Zal wel: Nelson Sauvin, Wai-iti, Kohatu  moeten zijn. http://www.hopslist.com/hops/aroma-hops/kohatu/

Hopbier

Offline lupulus

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 40
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brut IPA
« Reactie #13 Gepost op: 23-09-2018 16:10 u »
Gisteren een mooie Brut IPA geproefd op Borefts van North Brewing Co. Dit biertje heet Hit the North https://untappd.com/b/north-brewing-co-hit-the-north-2-0-brut-ipa/2808320
Ge´nspireerd door de stijl ben ik bezig met wat eigenschappen te vatten.
Hier wat eigenschappen die ik kan vinden van de Brut IPA stijl.

Eigenschappen
Begin SG: 1056 (low IPA range)
Eind SG: 1000 (kan lager worden door alcohol)
IBU: 25
Alcoholgehalte: niet hoger dan 7,5% (anders wordt het brandstof in de smaak)

Recept
- Rijst en tarwe kunnen beide 20% uitmaken (samen 40%)
- Pilsmout komt veel voor als basis
- Probeer extra suiker te voorkomen dus geen crystal oid

Maisch
- Maischtemperatuur tussen de 60 en 63 graden
- Maischtype single van 60 tot 90 min
- 0.65 ml amyloglucosidase enzym voor 19 liter toevoegen na een derde van de maisch (20 min - 30 min)

Hop
- Niet veel bitterheid (vreemd om het dan IPA is)
- Alle hoppen komen na de kook
- Tropische en bloemige hoppen laat in het proces (aroma)
- Drooghoppen is aan te raden om een prominente smaak te krijgen
- Hopextracten kunnen ook gebruikt worden

Gist
- Tijdens de vergisting moet gistvoeding gebruikt worden
- Weinig restsuikers is het doel. Enige goede gisten zijn:
- Fermentis US-05
- Wyeast 1056
- Wyeast 3787
- White Labs WLP001

CO2
- Veel meer koolzuur om bubbels te krijgen
- 3.5 tot 4.0 volumes CO2

Referenties
https://beerandbrewing.com/the-birth-of-the-brut-ipa/
https://beerandbrewing.com/social-kitchen-and-brewery-brut-ipa-recipe/
https://www.braumarkt.com/white-labs-wln4300-ultra-ferm-10-ml.html
http://beerandwinejournal.com/brut-ipa-v/


Offline PeterSelie10

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brut IPA
« Reactie #14 Gepost op: 16-12-2018 11:05 u »
Gisteren een mooie Brut IPA geproefd op Borefts van North Brewing Co. Dit biertje heet Hit the North https://untappd.com/b/north-brewing-co-hit-the-north-2-0-brut-ipa/2808320
Ge´nspireerd door de stijl ben ik bezig met wat eigenschappen te vatten.
Hier wat eigenschappen die ik kan vinden van de Brut IPA stijl.

Eigenschappen
Begin SG: 1056 (low IPA range)
Eind SG: 1000 (kan lager worden door alcohol)
IBU: 25
Alcoholgehalte: niet hoger dan 7,5% (anders wordt het brandstof in de smaak)

Recept
- Rijst en tarwe kunnen beide 20% uitmaken (samen 40%)
- Pilsmout komt veel voor als basis
- Probeer extra suiker te voorkomen dus geen crystal oid

Maisch
- Maischtemperatuur tussen de 60 en 63 graden
- Maischtype single van 60 tot 90 min
- 0.65 ml amyloglucosidase enzym voor 19 liter toevoegen na een derde van de maisch (20 min - 30 min)

Hop
- Niet veel bitterheid (vreemd om het dan IPA is)
- Alle hoppen komen na de kook
- Tropische en bloemige hoppen laat in het proces (aroma)
- Drooghoppen is aan te raden om een prominente smaak te krijgen
- Hopextracten kunnen ook gebruikt worden

Gist
- Tijdens de vergisting moet gistvoeding gebruikt worden
- Weinig restsuikers is het doel. Enige goede gisten zijn:
- Fermentis US-05
- Wyeast 1056
- Wyeast 3787
- White Labs WLP001

CO2
- Veel meer koolzuur om bubbels te krijgen
- 3.5 tot 4.0 volumes CO2

Referenties
https://beerandbrewing.com/the-birth-of-the-brut-ipa/
https://beerandbrewing.com/social-kitchen-and-brewery-brut-ipa-recipe/
https://www.braumarkt.com/white-labs-wln4300-ultra-ferm-10-ml.html
http://beerandwinejournal.com/brut-ipa-v/
Ik heb een vraag over de volgende zin:
0.65 ml amyloglucosidase enzym voor 19 liter toevoegen na een derde van de maisch (20 min - 30 min)

Wat is de reden om dit toe te voegen?
Wat is effect?
Waar is dit te verkrijgen? Want bij mijn lokale brouwwinkel konden ze het niet plaatsen.

Kortom ik zou graag meer uitleg willen haha

Online Chilobrachys

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 382
  • Land: nl
Re: Brut IPA
« Reactie #15 Gepost op: 16-12-2018 11:31 u »
Ik heb een vraag over de volgende zin:
0.65 ml amyloglucosidase enzym voor 19 liter toevoegen na een derde van de maisch (20 min - 30 min)

Wat is de reden om dit toe te voegen?
Wat is effect?
Waar is dit te verkrijgen? Want bij mijn lokale brouwwinkel konden ze het niet plaatsen.

Kortom ik zou graag meer uitleg willen haha

Braumarkt verkoopt het, op de pagina van whitelabs staan al je vragen beantwoord.

https://whitelabs.com/ultraferm

Offline Bachess

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Land: nl
Re: Brut IPA
« Reactie #16 Gepost op: 16-12-2018 22:24 u »

Maisch
- Maischtemperatuur tussen de 60 en 63 graden
- Maischtype single van 60 tot 90 min
- 0.65 ml amyloglucosidase enzym voor 19 liter toevoegen na een derde van de maisch (20 min - 30 min)



De enzymen doen het best bij een temp onder de 60 graden. Is het aan te raden eerst een gewone maisch te doen op 63 graden, dan af te koelen tot 55 graden en de enzymen hun werk laten doen? Hierna de boel aan de kook brengen.

Groet,
Menno

Offline Striekert

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brut IPA
« Reactie #17 Gepost op: 17-12-2018 10:30 u »
Als je het goed leest en de links die in de andere post staat ook leest
kun je dit enzym op 2 manieren gebruiken.

1 in de maisch single step 63gr toevoegen na 1/3 maisch... 1uur maisch dus na 20min toevoegen

2 na de hoofdvergisting toevoegen. zodat de dan nog aanwezige moeilijke suikers worden omgezet naar makkelijk afbreekbare suikers (let op kan weer hevig gaan vergisten...)

Succes laat maar weten wat je gaat doen! Ben benieuwd.

Offline PeterSelie10

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brut IPA
« Reactie #18 Gepost op: 05-01-2019 20:40 u »
Gisteren een mooie Brut IPA geproefd op Borefts van North Brewing Co. Dit biertje heet Hit the North https://untappd.com/b/north-brewing-co-hit-the-north-2-0-brut-ipa/2808320
Ge´nspireerd door de stijl ben ik bezig met wat eigenschappen te vatten.
Hier wat eigenschappen die ik kan vinden van de Brut IPA stijl.

Eigenschappen
Begin SG: 1056 (low IPA range)
Eind SG: 1000 (kan lager worden door alcohol)
IBU: 25
Alcoholgehalte: niet hoger dan 7,5% (anders wordt het brandstof in de smaak)

Recept
- Rijst en tarwe kunnen beide 20% uitmaken (samen 40%)
- Pilsmout komt veel voor als basis
- Probeer extra suiker te voorkomen dus geen crystal oid

Maisch
- Maischtemperatuur tussen de 60 en 63 graden
- Maischtype single van 60 tot 90 min
- 0.65 ml amyloglucosidase enzym voor 19 liter toevoegen na een derde van de maisch (20 min - 30 min)

Hop
- Niet veel bitterheid (vreemd om het dan IPA is)
- Alle hoppen komen na de kook
- Tropische en bloemige hoppen laat in het proces (aroma)
- Drooghoppen is aan te raden om een prominente smaak te krijgen
- Hopextracten kunnen ook gebruikt worden

Gist
- Tijdens de vergisting moet gistvoeding gebruikt worden
- Weinig restsuikers is het doel. Enige goede gisten zijn:
- Fermentis US-05
- Wyeast 1056
- Wyeast 3787
- White Labs WLP001

CO2
- Veel meer koolzuur om bubbels te krijgen
- 3.5 tot 4.0 volumes CO2

Referenties
https://beerandbrewing.com/the-birth-of-the-brut-ipa/
https://beerandbrewing.com/social-kitchen-and-brewery-brut-ipa-recipe/
https://www.braumarkt.com/white-labs-wln4300-ultra-ferm-10-ml.html
http://beerandwinejournal.com/brut-ipa-v/
Nogmaals een vraagje:

Ik lees hier 0.65 ml op 19 L. Hoe kom je aan deze waarde?

Ik heb namelijk net potje binnen via Amazon en op de beschrijving staat 20ml op 1 HL.

We gaan morgen brouwen met 33l startwater. Volgens mijn berekening kom ik dan uit op 6.6 ml enzym.

Ik vind dit nog al een verschil met de hierbovenstaande uitleg.

Iemand een idee hoe dit ontstaat?

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 968
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Brut IPA
« Reactie #19 Gepost op: 05-01-2019 23:43 u »
Dat zal vast te maken hebben met de concentratie van het enzym in je potje. Ik zou sowieso afgaan op wat de fabrikant aanraadt.

Offline Striekert

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brut IPA
« Reactie #20 Gepost op: 06-01-2019 00:01 u »
Nogmaals een vraagje:

Ik lees hier 0.65 ml op 19 L. Hoe kom je aan deze waarde?

Ik heb namelijk net potje binnen via Amazon en op de beschrijving staat 20ml op 1 HL.

We gaan morgen brouwen met 33l startwater. Volgens mijn berekening kom ik dan uit op 6.6 ml enzym.

Ik vind dit nog al een verschil met de hierbovenstaande uitleg.

Iemand een idee hoe dit ontstaat?
Potje van white labs of ander merk? Kan zijn dat ander merk weer andere verhouding nodig heeft.
White labs is 0,65ml voor 19L staat op de website van white labs. En anders was het ergens 1 van de links eerder in het topic. Ben benieuwd na je recept!

Zou je hem willen delen?

Offline PeterSelie10

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brut IPA
« Reactie #21 Gepost op: 06-01-2019 01:33 u »
Potje van white labs of ander merk? Kan zijn dat ander merk weer andere verhouding nodig heeft.
White labs is 0,65ml voor 19L staat op de website van white labs. En anders was het ergens 1 van de links eerder in het topic. Ben benieuwd na je recept!

Zou je hem willen delen?
Potje was niet van Whitelabs, bij Brouwland was het uitverkocht dus bij Amazon Duitsland app besteld.

Maar behoorlijk verschil toch?

Recept deel ik later in dit topic, want nu niet bij de hand.

Offline Striekert

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brut IPA
« Reactie #22 Gepost op: 06-01-2019 13:40 u »
Potje was niet van Whitelabs, bij Brouwland was het uitverkocht dus bij Amazon Duitsland app besteld.

Maar behoorlijk verschil toch?

Recept deel ik later in dit topic, want nu niet bij de hand.

Heb je een link naar de Amazon site van het potje?

Als het deze is (zie foto)


Dan staat de berekening ernaast 30 ml voor 150 L
10 ml voor 50 L
10 ml delen door 50 = 0,2 ml / L

Offline Striekert

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brut IPA
« Reactie #23 Gepost op: 07-01-2019 16:28 u »
Is het nog goed gekomen tijdens de brouwdag?

Offline PeterSelie10

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brut IPA
« Reactie #24 Gepost op: 07-01-2019 16:34 u »
Is het nog goed gekomen tijdens de brouwdag?
Excuses en jazeker. We hebben 6.66 ml gebruikt voor 33 L.

Offline PeterSelie10

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brut IPA
« Reactie #25 Gepost op: 07-01-2019 16:35 u »
Excuses en Jazeker. We hebben 6.66 ml gebruikt voor 33L.
En nog heel erg bedankt voor het meedenken!

Offline Striekert

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brut IPA
« Reactie #26 Gepost op: 07-01-2019 16:37 u »
En nog heel erg bedankt voor het meedenken!
Geen dank, zijn er om elkaar te helpen!
Ga zelf volgende maand een Brut ipa doen dus vandaar al veel ingelezen erover
En van daaruit ook nieuwsgierig na het recept haha

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.322
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Brut IPA
« Reactie #27 Gepost op: 10-01-2019 16:14 u »
Gist
- Tijdens de vergisting moet gistvoeding gebruikt worden
- Weinig restsuikers is het doel. Enige goede gisten zijn:
- Fermentis US-05
- Wyeast 1056

- Wyeast 3787
- White Labs WLP001


De gisten zijn op de Wyeast 3787 na dezelfde strain.

Offline Striekert

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brut IPA
« Reactie #28 Gepost op: 25-01-2019 19:33 u »
En nog heel erg bedankt voor het meedenken!
Is die onderhand al uitgegist en heb je het beoogde eind SG kunnen halen 1000?
Ben nog steeds wel benieuwd naar je recept

Offline PeterSelie10

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brut IPA
« Reactie #29 Gepost op: 01-02-2019 17:00 u »
SG gestrand op 1021. Helaas.

Offline Striekert

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brut IPA
« Reactie #30 Gepost op: 04-02-2019 14:41 u »
Gisteren een mooie Brut IPA geproefd op Borefts van North Brewing Co. Dit biertje heet Hit the North https://untappd.com/b/north-brewing-co-hit-the-north-2-0-brut-ipa/2808320
Ge´nspireerd door de stijl ben ik bezig met wat eigenschappen te vatten.
Hier wat eigenschappen die ik kan vinden van de Brut IPA stijl.

Eigenschappen
Begin SG: 1056 (low IPA range)
Eind SG: 1000 (kan lager worden door alcohol)
IBU: 25
Alcoholgehalte: niet hoger dan 7,5% (anders wordt het brandstof in de smaak)

Recept
- Rijst en tarwe kunnen beide 20% uitmaken (samen 40%)
- Pilsmout komt veel voor als basis
- Probeer extra suiker te voorkomen dus geen crystal oid

Maisch
- Maischtemperatuur tussen de 60 en 63 graden
- Maischtype single van 60 tot 90 min
- 0.65 ml amyloglucosidase enzym voor 19 liter toevoegen na een derde van de maisch (20 min - 30 min)

Hop
- Niet veel bitterheid (vreemd om het dan IPA is)
- Alle hoppen komen na de kook
- Tropische en bloemige hoppen laat in het proces (aroma)
- Drooghoppen is aan te raden om een prominente smaak te krijgen
- Hopextracten kunnen ook gebruikt worden

Gist
- Tijdens de vergisting moet gistvoeding gebruikt worden
- Weinig restsuikers is het doel. Enige goede gisten zijn:
- Fermentis US-05
- Wyeast 1056
- Wyeast 3787
- White Labs WLP001

CO2
- Veel meer koolzuur om bubbels te krijgen
- 3.5 tot 4.0 volumes CO2

Referenties
https://beerandbrewing.com/the-birth-of-the-brut-ipa/
https://beerandbrewing.com/social-kitchen-and-brewery-brut-ipa-recipe/
https://www.braumarkt.com/white-labs-wln4300-ultra-ferm-10-ml.html
http://beerandwinejournal.com/brut-ipa-v/



Is het niet raadzaam om hier een bottelgist te gaan gebruiken bij het bottelen omdat de gist natuurlijk maximaal gaat vergisten... Is het niet dat hij uitgeput is?
Of is bottelsuiker toevoegen afdoende om hem weer actief te krijgen voor het koolzuur?

Heb hem afgelopen zaterdag gebrouwen met gebruik van Ultra-ferm van Whitelabs tijdens het maischproces.

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 461
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Brut IPA
« Reactie #31 Gepost op: 04-02-2019 14:49 u »
Bij mij staat er nu ook 1 in de vergisting. Van 1054 naar 1021 in 2 dagen (met een mespuntje gistvoeding) en nu met  een zakje van 5 gram enzymen https://www.braumarkt.com/alcotec-alpha-amylase-5-gram.html    erbij. En nu maar hopen dat ie lekker door gaat!


Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.817
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Brut IPA
« Reactie #32 Gepost op: 04-02-2019 16:18 u »
Bij mij staat er nu ook 1 in de vergisting. Van 1054 naar 1021 in 2 dagen (met een mespuntje gistvoeding) en nu met  een zakje van 5 gram enzymen https://www.braumarkt.com/alcotec-alpha-amylase-5-gram.html    erbij. En nu maar hopen dat ie lekker door gaat!



Dit is toch een ander enzym dan het benodigde amyloglucosidase. Alfa-amylase zal je niet tot het lage eind SG brengen denk ik.

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 461
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Brut IPA
« Reactie #33 Gepost op: 04-02-2019 18:12 u »
Dit is toch een ander enzym dan het benodigde amyloglucosidase. Alfa-amylase zal je niet tot het lage eind SG brengen denk ik.


Ik kon daar geen uitsluitsel over vinden, leermomentje dus  ???

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 461
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Brut IPA
« Reactie #34 Gepost op: 04-02-2019 19:50 u »
Verkeerde gekocht... Hmmm

Offline Striekert

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brut IPA
« Reactie #35 Gepost op: 04-02-2019 20:09 u »

Ik kon daar geen uitsluitsel over vinden, leermomentje dus  ???
Inderdaad zie het als leermoment.. Voor mij is het nu afwachten vergisting is nog in volle gang! Staat lekker op 18 graden z'n werk te doen
Uur gemaischt op 64 a 63 graden na 20 min ultra-ferm toegevoegd.
Uurtje kook
Begin SG 1056 beoogd was 1052
Ben zeer benieuwd straks met de cols-crash nog ff de dryhop toe voegen.
Recept zal later online komen ivm deze gaat ingestuurd worden voor wedstrijd.

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 461
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Brut IPA
« Reactie #36 Gepost op: 04-02-2019 20:29 u »
Waar heb je die ultra ferm vandaan? Uitverkocht bij Brouwmarkt en nergens anders te krijgen...

Offline Striekert

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brut IPA
« Reactie #37 Gepost op: 04-02-2019 20:30 u »
Waar heb je die ultra ferm vandaan? Uitverkocht bij Brouwmarkt en nergens anders te krijgen...
Brouwmarkt elke maandag is de voorraad weer aangevuld en toen gelijk besteld

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 461
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Brut IPA
« Reactie #38 Gepost op: 04-02-2019 20:31 u »
Brouwmarkt elke maandag is de voorraad weer aangevuld en toen gelijk besteld
en


Helaas is het al 2 weken uitverkocht...

Wauw! As we speak weer op voorraad!




Nu ben ik wel benieuwd wat de invloed van de alfa op het bier gaat hebben... Iemand?

Offline Striekert

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brut IPA
« Reactie #39 Gepost op: 04-02-2019 20:39 u »
en


Helaas is het al 2 weken uitverkocht...




Wauw! As we speak weer op voorraad!
Haha anders mailmelding aanzetten.

Online Chilobrachys

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 382
  • Land: nl
Re: Brut IPA
« Reactie #40 Gepost op: 05-02-2019 00:22 u »
en


Helaas is het al 2 weken uitverkocht...

Wauw! As we speak weer op voorraad!




Nu ben ik wel benieuwd wat de invloed van de alfa op het bier gaat hebben... Iemand?

Alfa amylase is normaal actief tijdens het maischen. Ik denk dat je weinig verschil zult merken...

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 897
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Brut IPA
« Reactie #41 Gepost op: 05-02-2019 11:20 u »
Nu ben ik wel benieuwd wat de invloed van de alfa op het bier gaat hebben... Iemand?

Alfa amylase is normaal actief tijdens het maischen. Ik denk dat je weinig verschil zult merken...

Dat klopt, maar na het maischen wordt de alfa-amylase normaal gedeactiveerd door uitmaischen en koken.

Edwin heeft de alfa-amylase toegevoegd aan zijn afgekoelde wort als ik het goed begrijp. Het zal dan tijdens de vergisting langzaam doorgaan met lange suikerketens omzetten. Langzaam, omdat vergistingstemeraturen natuurlijk een stuk lager zijn dan de optimale temperatuur voor alfa-amylase.

Theoretisch zou na voldoende tijd de alfa-amylase alle lange suikerketens omgezet moeten hebben in verteerbare suikers en dat zou dan moeten resulteren in een droog bier. Hoe dat in de praktijk gaat weet ik niet.

Offline Barmosa

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 57
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brut IPA
« Reactie #42 Gepost op: 05-02-2019 15:08 u »
Een saison gist op lage temperatuur of is dat verboden? Saison worden ook regelmatig gedryhopped.

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 461
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Brut IPA
« Reactie #43 Gepost op: 05-02-2019 16:14 u »
Dat klopt, maar na het maischen wordt de alfa-amylase normaal gedeactiveerd door uitmaischen en koken.

Edwin heeft de alfa-amylase toegevoegd aan zijn afgekoelde wort als ik het goed begrijp. Het zal dan tijdens de vergisting langzaam doorgaan met lange suikerketens omzetten. Langzaam, omdat vergistingstemeraturen natuurlijk een stuk lager zijn dan de optimale temperatuur voor alfa-amylase.

Theoretisch zou na voldoende tijd de alfa-amylase alle lange suikerketens omgezet moeten hebben in verteerbare suikers en dat zou dan moeten resulteren in een droog bier. Hoe dat in de praktijk gaat weet ik niet.


Dat geeft me dan toch weer een beetje hoop! Vergisting staat nu op 1010 en dat is 81% vergistingsgraad (voor deze gist staat +/- 75%) en de lijn loopt nog steeds naar beneden.


Ik hou jullie op de hoogte  :)

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 897
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Brut IPA
« Reactie #44 Gepost op: 05-02-2019 16:29 u »
Niet te vroeg bottelen in ieder geval  ;)

Offline Striekert

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brut IPA
« Reactie #45 Gepost op: 05-02-2019 23:28 u »
Maar is bottelgist aan te raden? Of zou de gist nog wel vitaal genoeg zijn om ong 10 g suiker per flesje om te zetten in koolzuur?

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.451
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brut IPA
« Reactie #46 Gepost op: 07-02-2019 22:17 u »
Maar is bottelgist aan te raden? Of zou de gist nog wel vitaal genoeg zijn om ong 10 g suiker per flesje om te zetten in koolzuur?

Of je een bottelgist aan te raden is hangt af van het tijdsverloop. Als er meer dan 3 weken zit na het einde van de nagisting en het bottelen is het beter een bottelgist te gebruiken.

Overigens maakt het niet zo veel uit of je 5, 7 of 10 gram suiker per liter gebruikt.

Offline lupulus

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 40
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brut IPA
« Reactie #47 Gepost op: 22-02-2019 23:53 u »
Ik ben benieuwd of jullie al wat resultaten hebben. Tijd geleden ingelogd, sorry daarvoor. Ik heb vandaag de spullen besteld en ga met rijst (20%) en tarwe (20%) brouwen. Hop is Nelson Sauvin geworden. Hier nog een mooi artikel dat gaat over het toevoegen van het enzym: http://beerandwinejournal.com/brut-ipa-ii/

If you want the driest beer possible, adding the enzyme to kettle wort is the preferred approach. Hold at around 140 ░F (60 ░C), or slightly less, for about 15 minutes, then proceed towards the boil.

Niet uitmaischen naar 78 graden dus en in kookketel enzym toevoegen (ik heb HERMS). Even op 60 graden houden voor 15 minuten en roeren terwijl het enzym is toegevoegd. Daarna koken.


Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 461
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Brut IPA
« Reactie #48 Gepost op: 24-02-2019 10:27 u »
Die van mij gaat vandaag of morgen in de fles. Ik heb de (juiste) enzymen er pas bij kunnen doen bij een SG van 1010. Maar daarna ging ie weer als de brandweer. Staat nu op 0,998.




Het laatste deel van de grafiek is verstoord omdat de dryhop op mijn Tilt is gevallen, dus dat nemen we even niet mee :) .




Ik blijf nog wel met een vraag zitten: een Brut IPA vereist veel meer koolzuur. Dus meer suiker in de flesjes bij het bottelen. Maar kunnen BNR/Vichy/longnecks flesjes de extra druk aan?

Offline Striekert

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brut IPA
« Reactie #49 Gepost op: 24-02-2019 10:31 u »
Ik heb hem tijdens het maischen gedaan en ben gestrand op 1004 95,9%svg BrouwHulp had 1009 voorspeld
Heb ze afgelopen woensdag gebotteld met 9 g suiker/liter. Misschien voor volgende keer toch proberen bij de vergisting in te gooien.. Al doende leert men

Offline lupulus

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 40
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brut IPA
« Reactie #50 Gepost op: 02-03-2019 14:17 u »
Heel erg gaaf om te zien dat je oik werkelijk onder de 1000 uitkomt. Meer CO2 kun je misschien beter in champagneflessen krijgen oid.

Tags: