Schimmel op kurk

Gestart door Hophop40, 26-05-2018 20:55 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hophop40

Beste brouwers,
Ik ben een klein bierkeldertje aan het maken in onze kruipruimte in ons nieuwe huis. Zo'n 15 graden en donker. Er staat ook geen water in, dus ideaal om een kleine verzameling te maken.
Er staan nu wat oude geuzes in en HJ Grand Prestiges van vorig jaar.

De vraag: er is schimmel gekomen op de kurk. Zie plaatje.


Ik heb gelezen dat het geen kwaad kan.
1) klopt dat?
2) adviseren jullie om de kurk te reinigen?

Dank voor het meedenken!

Jacques

Of het kwaad kan of niet weet je als je het bier proeft...

Reinigen heeft niet veel zin. Kennelijk zijn de omstandigheden in de kruipruimte goed voor de ontwikkeling van deze schimmel. Na het reinigen zal de schimmel terugkomen.

Hophop40


BartC

De kruipkelder is toch blijkbaar iets te vochtig. Trouwens bieren op kurk (zeker oude geueze en oude Kriek) kan je best liggend bewaren, maar misschien doe je dat al. Pas een week of twee voor je ze wil openen, kan je ze best rechtop zetten.

grtz
Bart

EBC

Hang een min/max thermometer/hygrometer in je kruipkelder om het te meten.

Ik vrees dat het te vochtig is, dat is vaak zo met kruipkelders. Is het een betonvloer, of gewoon zand? Als het zand is, vergeet het dan maar.

Je zult merken dat kroonkurken gaan roesten, en je etiketten verpulveren. Je flessen zien er na een jaar niet meer uit.
Die schimmel gaat ook in de fles terecht komen.

P3SM

CiteerTrouwens bieren op kurk (zeker oude geueze en oude Kriek) kan je best liggend bewaren

Dit is inmiddels achterhaald! Je kunt je bieren prima rechtop bewaren, zelfs langere tijd als je dat nodig vindt. De bewaar condities zoals temperatuur (-constantheid), lichtinvloed en luchtvochtigheid zijn belangrijker dan de positie van de fles. Sterker nog het verminderd de kans dat de kurk smaak afgeeft aan je bier!

Koen S

Citaat van: P3SM op 18-06-2018  11:53 uDit is inmiddels achterhaald! Je kunt je bieren prima rechtop bewaren, zelfs langere tijd als je dat nodig vindt. De bewaar condities zoals temperatuur (-constantheid), lichtinvloed en luchtvochtigheid zijn belangrijker dan de positie van de fles. Sterker nog het verminderd de kans dat de kurk smaak afgeeft aan je bier!
Ik dacht dat je kurksmaak kan krijgen als de kurk uitdroogt. Wijnflessen met echte kurk bewaar je toch ook liggend?  :weetniet:

P3SM

Kurksmaak is afkomstig van een chemische verbinding tussen een schimmel die kan voorkomen in de kurk en de wijn in de fles. Of die sneller ontstaat bij contact of niet weet ik niet.

Het verschil tussen wijn en bier is de CO2 waardoor de fles onder druk staat! De ruimte tussen de kurk en het bier is verzadigd en heeft een hoog genoeg vochtgehalte om de kurk niet te laten uitdrogen (voor champagne lees je tegenwoordig ook regelmatig rechtop bewaren). Daarnaast worden champagne kurken die ook voor bierflessen gebruikt worden steviger samengedrukt dan wijnkurken bij plaatsing omdat de CO2 niet verloren mag gaan. Vochttransport door de kurk verloopt dan langzamer.

Oude geuze en kriek bieren krijgen weleens het advies mee (bijv bij Cantillon) om liggend te bewaren als ze nog jong (gebotteld) zijn omdat anders het risico bestaat dat er in de hals een pellicle gevormd wordt tijdens de hergisting en het komt regelmatig voor dat klanten dan denken dat er iets mis is. Door de fles plat te bewaren is de oppervlakte van de luchtbel groter en onstaat de pellicle niet. Heeft dus niets met vochtig houden van de kurk te maken!

Battum80

Probeer het eens met flink wat zout op de kurk, dat zou schimmel op afstand moeten houden.

Johan_vL

Blijft de temperatuur wel op een acceptabel niveau? Misschien is de temperatuur meten over een langere periode een goed idee. Inderdaad vocht is belangrijk en zal ietwat hoog zijn, anders krijg je die schimmel niet..

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.