Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?  (gelezen 2644 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Snotje

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Gepost op: 25-05-2018 00:40 u »
Ik heb 28 uur geleden een blik met tarwebier van Brewferm geprepareerd. Deze zit nu in een gistemmer. Na het afsluiten van het vergistingsvat heb ik 20 uur gewacht maar er gebeurde niets. De temp was te hoog... ongeveer 25 a 26 graden. Dit ben ik na 20 uur gaan koelen met natte handdoek eromheen en ijsklontjes. De temp is nu 23 graden.... is dit nog te redden? Kan dit gist nog wat gaan doen?

Ik ga nog een vergistingskast maken die temp gestuurd is maar dit was.mijn eerste probeersel. Alles was schoon en steriel gemaakt.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline foz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 596
  • Land: nl
  • John Barleycorn must die!
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #1 Gepost op: 25-05-2018 06:27 u »
De temperaturen die je noemt zullen in ieder geval de gist niet doden. Zo te lezen gewoon een langzame starter. Nog even wat geduld hebben.

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 954
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #2 Gepost op: 25-05-2018 06:29 u »
Geduld is een belangrijk aspect van het brouwen. Die temperatuur is niet optimaal maar nog geen reden dat er nu geen activiteit is. De gist vind deze temperatuur niet vervelend namelijk. Het bier wordt er in de meeste gevallen alleen niet beter van.
Er kan dus een andere reden zijn dat er geen activiteit is.
Ga een paar zaken goed na :
- gist toegevoegd? En op welke temperatuur?
- kijk in het gistvat of je tekenen van activiteit ziet. (schuim, belletjes, vergisting aroma)
- is het gistvat goed afgesloten? Je zal de eerste niet zijn met een lek in het vat.

Offline Snotje

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #3 Gepost op: 25-05-2018 08:25 u »
Zover ik kan beoordelen is het vat goed afgesloten. Als ik op de deksel druk gaat het water omhoog in de waterslot en zolang ik druk op de deksel uitoefen blijft het water hoog staan in het slot. Dus de lucht ontsnapt niet.

Ik heb de gist er met lauw water er in gedaan. Net even de deksel eraf gehaald er is een hoop witte schuim met bruine vlekken maar ik zie het niet echt bewegen en borrelen. Is mijn bier misschien ge´nfecteerd? Het ruikt verder wel goed...

Offline Heisenberg

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #4 Gepost op: 25-05-2018 08:38 u »
Zover ik kan beoordelen is het vat goed afgesloten. Als ik op de deksel druk gaat het water omhoog in de waterslot en zolang ik druk op de deksel uitoefen blijft het water hoog staan in het slot. Dus de lucht ontsnapt niet.

Ik heb de gist er met lauw water er in gedaan. Net even de deksel eraf gehaald er is een hoop witte schuim met bruine vlekken maar ik zie het niet echt bewegen en borrelen. Is mijn bier misschien ge´nfecteerd? Het ruikt verder wel goed...

Geduld hebben. Gewoon laten staan. Komt goed! En het deksel er beter niet meer afhalen de eerste dagen.

Offline Easywoods

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 527
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #5 Gepost op: 25-05-2018 09:15 u »
Net even de deksel eraf gehaald er is een hoop witte schuim met bruine vlekken maar ik zie het niet echt bewegen en borrelen.

Dat klink als een normale vergisting, blijkbaar is je gistingsvat toch niet dicht genoeg om je waterslot in beweging te krijgen  ;)

Online Eelke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 201
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #6 Gepost op: 25-05-2018 09:22 u »
Zover ik kan beoordelen is het vat goed afgesloten. Als ik op de deksel druk gaat het water omhoog in de waterslot en zolang ik druk op de deksel uitoefen blijft het water hoog staan in het slot. Dus de lucht ontsnapt niet.

Ik heb de gist er met lauw water er in gedaan. Net even de deksel eraf gehaald er is een hoop witte schuim met bruine vlekken maar ik zie het niet echt bewegen en borrelen. Is mijn bier misschien ge´nfecteerd? Het ruikt verder wel goed...

Maar wat is lauw? Heb je de temperatuur gemeten?

Offline Brouwerke94

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 80
  • Land: nl
  • Koud bier maakt warm bloed
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #7 Gepost op: 25-05-2018 09:23 u »
Als je een sg meter hebt of een brixmeter een keer checken of de suikers vergist worden. Ik heb ook regelmatig last van een lekkende emmer, waadoor het lijkt of er niks gebeurd. Mijn sg zakt wel, dus er is een actieve vergisting.

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.381
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #8 Gepost op: 25-05-2018 09:34 u »
Er zeker een anderhalve week NIET naar kijken. Kijken is enorm slecht voor de schuimkraag. Bezorgd kijken bezorgt je bier met gratis hoofdpijn.
Na die bijna twee weken de hele meuk nog eens 2 weken koel zetten, en je bent er bijna.

Offline Snotje

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #9 Gepost op: 25-05-2018 11:39 u »
Ik had de temp niet gemeten van het water wat ik vermengde met de gist voordat ik het in de emmer heb gegooid, ik had geen goede thermometer dat staat op de lijst ...check!

ok ik laat het ff dichtzitten 10 dagen en daarna kijk ik wel verder!

Offline brouwerwaldonk

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 350
  • Land: be
  • Water pas lekker als het langs brouwerij isgeweest
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #10 Gepost op: 25-05-2018 13:02 u »
Wat ook kan is dat uw gist overdatum is of te warm is bewaard geweest. Kijk eens op het zakje "te gebruiken tot". 

Online Eelke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 201
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #11 Gepost op: 25-05-2018 13:36 u »
Of op 30+ graden de gist erbij gedaan...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.399
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #12 Gepost op: 25-05-2018 23:10 u »
Net even de deksel eraf gehaald er is een hoop witte schuim met bruine vlekken maar ik zie het niet echt bewegen en borrelen. Is mijn bier misschien ge´nfecteerd? Het ruikt verder wel goed...

Je gistvat is duidelijk niet luchtdicht. Heel wat hobbybrouwers hebben dit meegemaakt. Je hoeft maar een heel klein lekje te hebben waardoor het waterslot niet meer werkt.
Dat het niveau in je waterslot wat beweegt als je deksel naar beneden drukt komt doordat dat het lekje niet zo heel groot is.

Het beste is morgen het bier over te hevelen naar een mandfles met een stop en waterslot. Op die manier kun je oxidatie van je bier voorkomen. Let op de hoge vergistingstemperatuur is mijn inschatting dat de hoofdgisting voorbij is.

Offline Heisenberg

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #13 Gepost op: 26-05-2018 22:04 u »
Je had toch 2 emmers? De tweede emmer goed testen of ie dicht is en het geheel overhevelen naar de tweede emmer. Of draai eens wat plakband rond je waterslot  daar waar je hem in het gat van de deksel duwt.

Succes!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.399
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #14 Gepost op: 26-05-2018 22:53 u »
Je had toch 2 emmers? De tweede emmer goed testen of ie dicht is en het geheel overhevelen naar de tweede emmer. Of draai eens wat plakband rond je waterslot  daar waar je hem in het gat van de deksel duwt.

Succes!

Beter is het een mandfles te gebruiken met een rubberen stop en waterslot. Dan weet je zeker dat er geen zuurstof bij kan.

Offline Heisenberg

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #15 Gepost op: 27-05-2018 10:10 u »
Beter is het een mandfles te gebruiken met een rubberen stop en waterslot. Dan weet je zeker dat er geen zuurstof bij kan.
Ja klopt Jacques maar die heeft ie niet.

Offline Heisenberg

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #16 Gepost op: 27-05-2018 10:16 u »
Ik denk dat 90 procent van ons is begonnen met die emmers. Ik gebruik ze nu nog steeds, zonder problemen. Heb inmiddels een emmer met een schroefdeksel en een fermentasaurus aangeschaft. Maar ben wel ruim een half jaar verder. Zo┤n mandfles is super maar worden niet verzonden. Voor mij geen probleem, ik woon vijf minuutjes van de Brouwstore.

Offline Heisenberg

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #17 Gepost op: 27-05-2018 10:20 u »
@Snotje

Heb je een update hoe het er nu voorstaat? Zet eens een zaklamp op het deksel (naar beden gericht) en plaats eens een foto!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.399
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #18 Gepost op: 27-05-2018 10:50 u »
Ja klopt Jacques maar die heeft ie niet.

Misschien een reden om die eentje aan te schaffen...


Het alternatief is een jerrycan van voedselveilig plastic. De dop kan vervangen worden door een grote rubberen stop met een gat voor het waterslot. Na de vergisting eerst spoelen en daarna verder schoonmaken met PBW, EnzyBrew of Chemipro Caustic. Als je dat een half uur tot een uur laat inwerken is borstelen niet nodig.

Bij kampeerwinkels kun je geschikte jerrycans kopen. Maar je zou ook kunnen kijken bij de keuken van groot bedrijfsrestaurant een instelling. Daar houden ze regelmatig grote jerrycans over.

Offline Heisenberg

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #19 Gepost op: 27-05-2018 11:15 u »
Misschien een reden om die eentje aan te schaffen...


Het alternatief is een jerrycan van voedselveilig plastic. De dop kan vervangen worden door een grote rubberen stop met een gat voor het waterslot. Na de vergisting eerst spoelen en daarna verder schoonmaken met PBW, EnzyBrew of Chemipro Caustic. Als je dat een half uur tot een uur laat inwerken is borstelen niet nodig.

Bij kampeerwinkels kun je geschikte jerrycans kopen. Maar je zou ook kunnen kijken bij de keuken van groot bedrijfsrestaurant een instelling. Daar houden ze regelmatig grote jerrycans over.

Dat is inderdaad ook een optie. Maar laat Snotje eerst maar eens reageren hoe het er nu bij staat.

Offline CeesM

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 448
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #20 Gepost op: 27-05-2018 17:23 u »
Bij plastic emmers/vaten duurt het vaak 1-2 dagen voor het waterslot gaat pruttelen. Zeker met korrelgist.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.399
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #21 Gepost op: 27-05-2018 21:24 u »
Bij plastic emmers/vaten duurt het vaak 1-2 dagen voor het waterslot gaat pruttelen. Zeker met korrelgist.

Nee. Als er voldoende gist is geŰnt gaat ook bij een plastic emmer na 6 tot 12 uur het waterslot werken.
Indien dat niet het geval is, is dat een teken dat je vat niet gasdicht is. Je kunt dat eenvoudig controleren door in het vat te kijken. Als er schuim op het jongbier staat is er vergisting en dus ook koolzuurontwikkeling.

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 475
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #22 Gepost op: 27-05-2018 23:35 u »
Zover ik kan beoordelen is het vat goed afgesloten. Als ik op de deksel druk gaat het water omhoog in de waterslot en zolang ik druk op de deksel uitoefen blijft het water hoog staan in het slot. Dus de lucht ontsnapt niet.

Als het vat straks weer leeg is, probeer eens het volgende: deksel erop, waterslot aansluiten zoals je gewoonlijk doet. Zet dan je mond op het waterslot en blaas het vat flink vol tot je niet meer verder kunt blazen. Waarschijnlijk begint op een gegeven moment de lucht onder het deksel door te gaan. Is dat niet zo, en kun je er een stevige druk op houden, dan heb je een echt luchtdicht vat. Ik vermoed echter dat dat niet het geval is. Let wel op: haal je dan je mond weer van het waterslot, krijg je een flinke storm in je gezicht  :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.399
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #23 Gepost op: 28-05-2018 20:46 u »
Als het vat straks weer leeg is, probeer eens het volgende: deksel erop, waterslot aansluiten zoals je gewoonlijk doet. Zet dan je mond op het waterslot en blaas het vat flink vol tot je niet meer verder kunt blazen. Waarschijnlijk begint op een gegeven moment de lucht onder het deksel door te gaan. Is dat niet zo, en kun je er een stevige druk op houden, dan heb je een echt luchtdicht vat. Ik vermoed echter dat dat niet het geval is. Let wel op: haal je dan je mond weer van het waterslot, krijg je een flinke storm in je gezicht  :)

Om te zien dat er inderdaad het vat niet gasdicht is kun je de plekken waar mogelijk een lek zit inspuiten met een Star San oplossing. Aan de schuimvorming kun je zien waar het lek zit als je druk zet op het vat.

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 816
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #24 Gepost op: 29-05-2018 08:57 u »

Het beste is morgen het bier over te hevelen naar een mandfles met een stop en waterslot. Op die manier kun je oxidatie van je bier voorkomen.
Ik zou niet aan een mandfles beginnen maar een goed plastic vergistingsvat kopen zoals die van Speidel. In elk geval iets met een rubber ring. Glas is lastiger en gevaarlijker.
Groet,
Hans

Offline Easywoods

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 527
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #25 Gepost op: 29-05-2018 13:39 u »
Ik zou niet aan een mandfles beginnen maar een goed plastic vergistingsvat kopen zoals die van Speidel. In elk geval iets met een rubber ring. Glas is lastiger en gevaarlijker.
Groet,
Hans

Ik heb nooit anders dan glazen mandflessen gebruikt omdat RVS nog niet binnen bereik is en "beter" zou zijn dan plastic. Natuurlijk kan glas breken door grote plotselinge temperatuurverschillen en vallen maar daarmee rekeninghoudend geen enkel probleem  ;)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.399
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #26 Gepost op: 29-05-2018 20:54 u »
Ik zou niet aan een mandfles beginnen maar een goed plastic vergistingsvat kopen zoals die van Speidel. In elk geval iets met een rubber ring. Glas is lastiger en gevaarlijker.
Groet,
Hans

Het voordeel van glas is dat het geen zuurstof doorlaat. Plastic doet dat wel een heel klein beetje.
Een rubberen stop in de hals van een mandfles sluit goed af. Als je goed met glas omgaat is het niet gevaarlijk.

Offline Heisenberg

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #27 Gepost op: 01-06-2018 07:38 u »
Vraag me eigenlijk af hoe het nu met Snotje zijn brouwsel is.

Offline Snotje

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #28 Gepost op: 01-06-2018 10:04 u »
Vraag me eigenlijk af hoe het nu met Snotje zijn brouwsel is.

Dat vraagt Snotje zichzelf ook af omdat ik er niet aan durf te zitten aangezien het waterslot het niet doet. Ik laat het nog even staan omdat de gisting langzaam gaat mede door veel te hoge temperaturen. Ik moet nog even een hevelslang hebben om het in mijn andere emmer te krijgen.  Ik vermoed dat je het straks niet echt kan drinken maar voor de ervaring is het goed  ;D

Zou dit een goede slang zijn, deze winkel is vlak bij me: https://www.stookwinkel.nl/product/hevelslang-uitschufbaar-met-droesemkop/

Ik heb een koelkast maar daar past deze emmer niet in. Nu ben ik sowieso niet blij met die emmer, is er een (kleiner) alternatief?

Offline Easywoods

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 527
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #29 Gepost op: 01-06-2018 10:40 u »
Ik heb een koelkast maar daar past deze emmer niet in. Nu ben ik sowieso niet blij met die emmer, is er een (kleiner) alternatief?

Ja, een glazen mandfles, die zijn er in heel veel maten en glas is mooi luchtdicht. Beetje voorzichtig mee omgaan dan werkt het super  :brouwen:

Offline Snotje

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #30 Gepost op: 01-06-2018 11:45 u »
Ja, een glazen mandfles, die zijn er in heel veel maten en glas is mooi luchtdicht. Beetje voorzichtig mee omgaan dan werkt het super  :brouwen:

Ja dat lijkt me ook wel wat, alleen vind ik die flessen niet echt heel goedkoop. Misschien kan ik dan beter zo'n sexy rvs ding kopen: https://www.polsinelli.it/en/35-l-stainless-steel-beer-fermenter-P1326.htm

Offline dirk

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 293
  • Land: 00
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #31 Gepost op: 01-06-2018 12:11 u »
Ja dat lijkt me ook wel wat, alleen vind ik die flessen niet echt heel goedkoop. Misschien kan ik dan beter zo'n sexy rvs ding kopen: https://www.polsinelli.it/en/35-l-stainless-steel-beer-fermenter-P1326.htm

Niks sexy aan, zeker niet als er een gefelste bodem in zit (want volgens mij zit dat er wel in).

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.399
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #32 Gepost op: 01-06-2018 12:20 u »
Ja dat lijkt me ook wel wat, alleen vind ik die flessen niet echt heel goedkoop. Misschien kan ik dan beter zo'n sexy rvs ding kopen: https://www.polsinelli.it/en/35-l-stainless-steel-beer-fermenter-P1326.htm

Zo'n rvs vaatje is ook niet erg goedkoop...

Offline Snotje

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #33 Gepost op: 01-06-2018 13:14 u »
Niks sexy aan, zeker niet als er een gefelste bodem in zit (want volgens mij zit dat er wel in).

Neem aan dat je geflenste bodem bedoeld? Maakt dat veel uit dan? Ik heb echt helemaal geen verstand... Ik vond hem mooi  :-\

Zo'n rvs vaatje is ook niet erg goedkoop...

Nee maar ik weet gewoon niet precies wat ik moet doen. Zo'n emmer ga ik niet meer doen. Dat vind ik gewoon rommel, en past niet in mijn koelkast.

Online Eelke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 201
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #34 Gepost op: 01-06-2018 15:35 u »
Adem blijven halen. Ik ben gaan brouwen omdat ik het proces wilde leren. Van fouten maken leer je ;)

Ik heb zo'n vergistingsvat met groen schroefdeksel, heb jij een andere? Die groene past in de (gratis gekregen) koelkast.

Offline Heisenberg

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #35 Gepost op: 01-06-2018 15:42 u »
Adem blijven halen. Ik ben gaan brouwen omdat ik het proces wilde leren. Van fouten maken leer je ;)

Ik heb zo'n vergistingsvat met groen schroefdeksel, heb jij een andere? Die groene past in de (gratis gekregen) koelkast.
Snotje heeft zo┤n standaard emmer. Als die niet past in de koelkast is misschien een carboy of een grotere koelkast een optie. Als ik het goed begrijp is de koelkast niet breed genoeg.

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 475
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #36 Gepost op: 01-06-2018 23:55 u »
Heej. Niks mis met luchtdichte emmers.

Offline Heisenberg

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #37 Gepost op: 02-06-2018 05:25 u »
Heej. Niks mis met luchtdichte emmers.
:groots: :groots: :groots:

Offline Easywoods

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 527
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #38 Gepost op: 02-06-2018 05:52 u »
Heej. Niks mis met luchtdichte emmers.

Luchtdichte emmers, in de zin van luchtdicht, bestaan niet, of ze moeten van glas of RVS zijn  :brouwen:

Offline Snotje

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #39 Gepost op: 02-06-2018 13:35 u »
Probleem van mijn emmer is dat ie niet luchtdicht is :(

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 475
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #40 Gepost op: 02-06-2018 13:40 u »
Luchtdichte emmers, in de zin van luchtdicht, bestaan niet, of ze moeten van glas of RVS zijn  :brouwen:

Dat is waar, ze laten een paar zuurstofmoleculen door. Vergeleken bij de hoeveelheid zuurstofmoleculen die het bier tegenkomt tijdens overhevelen, koudhoppen en bottelen verwaarloosbaar klein.

Ik ben blij met mijn emmers. 98% het zelfde als RVS, 10 x zo goedkoop.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.471
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #41 Gepost op: 02-06-2018 14:00 u »
Dat is waar, ze laten een paar zuurstofmoleculen door. Vergeleken bij de hoeveelheid zuurstofmoleculen die het bier tegenkomt tijdens overhevelen, koudhoppen en bottelen verwaarloosbaar klein.

Ik ben blij met mijn emmers. 98% het zelfde als RVS, 10 x zo goedkoop.
Zie ook deze link:
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,32961.msg501915.html#msg501915
de zuurstofdoorlaatbaarheid van diverse plastics. voor onze vaten zit je al snel op 100 cm3 mm/m2 dag atm
dus als je koolzuur binnen hebt en lucht buiten (20% zuurstof) dan heb je dus 0.2 atm. Stel je hebt 5 mm wanddikte en 1 m2 wandoppervlak dan heb je als ik het goed begrijp dus 100 x 1/5 x 0.2 = 4 cm3 zuurstofopname per dag via de wand. Dat is 3300 milligram zuurstof. na beluchting bevat je wort ca 8 milligram per liter, dus stel die 1m2 hoort bij een 20 liter vat dan heb je 160 mg zuurstof tgv beluchten. Dus dat zou betekenen dat er elke dag 20 x de hoeveelheid zuurstof door de wand diffundeert die je er bij het beluchten aan het begin van de gisting inbrengt. Voor mijn gevoel is dat een paar ordegroottes teveel, maar zou wel volgen uit de link.

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 475
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #42 Gepost op: 02-06-2018 14:59 u »
Dat lijkt me veel te veel en zou dan vrijwel altijd in kaaminfectie en donker geoxideerd wort moeten resulteren.

Kaam heb ik ÚÚn keer gehad in een goedkope lekkende emmer, en ik brouw al jaren een nˇg bleker bier dan duvel dat mooi bleek blijft in de emmers (die met schroefdeksel).

Offline Snotje

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #43 Gepost op: 03-06-2018 13:15 u »
Vandaag heb ik mijn brouwsel in een nieuwe emmer gedaan en ik heb geprobeerd het SG te meten. Maar volgens mij is mijn hydrometer stuk want er gebeurd helemaal niks op die meter (nieuw uit doosje). Ik heb ff voor de zekerheid een flesje pils opengemaakt maar daar kan ik de SG ook niet van meten, of ik snap gewoon niet wat ik moet zien... maar volgens mij is er niks te zien? ???
Bier ruikt normaal, zit ook een dikke laag bezinksel in de onderkant van de emmer.  Verder mis ik 2 liter ... want er zit nu nog maar 13 liter in...

Dus heb ik besloten het nog even te laten staan het het van de week in flesjes te lageren. Omdat de gisting heel snel en kort ging ga ik maar uit dan de SG 1010 is zoals op die blikken staat dat het moet zijn. Hopelijk ontploffen de flesjes niet, misschien een beetje rustig aan doen met de suiker  ;)

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 475
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #44 Gepost op: 03-06-2018 13:24 u »
Wat doe je precies met die hydrometer?

Offline Heisenberg

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #45 Gepost op: 03-06-2018 13:25 u »
Vandaag heb ik mijn brouwsel in een nieuwe emmer gedaan en ik heb geprobeerd het SG te meten. Maar volgens mij is mijn hydrometer stuk want er gebeurd helemaal niks op die meter (nieuw uit doosje). Ik heb ff voor de zekerheid een flesje pils opengemaakt maar daar kan ik de SG ook niet van meten, of ik snap gewoon niet wat ik moet zien.... maar volgens mij is er niks te zien  ???
Bier ruikt normaal, zit ook een dikke laag bezinksel in de onderkant van de emmer.  Verder mis ik 2 liter ... want er zit nu nog maar 13 liter in...

Dus heb ik besloten het nog even te laten staan het het van de week in flesjes te lageren. Omdat de gisting heel snel en kort ging ga ik maar uit dan de SG 1010 is zoals op die blikken staat dat het moet zijn. Hopelijk ontploffen de flesjes niet, misschien een beetje rustig aan doen met de suiker  ;)
Verder mis ik 2 liter ... Ja, waarschijnlijk is dat de drab die onder in de emmer lag. Heb je wel voldoende wort in de maatbeker gedaan?


Offline Snotje

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #46 Gepost op: 03-06-2018 13:29 u »
Wat doe je precies met die hydrometer?

Nou... ik heb een smalle maatbeker die vul ik een eind (ik heb hem niet helemaal vol gedaan) en dan kijk ik naar de hydrometer waar niks mee gebeurd!

Verder mis ik 2 liter ... Ja, waarschijnlijk is dat de drab die onder in de emmer lag. Heb je wel voldoende wort in de maatbeker gedaan?


Ik zal het zo nog eens doen en een foto nemen!

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 475
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #47 Gepost op: 03-06-2018 13:32 u »
De hydrometer moet drijven. Je kijkt dan waar het vloeistofoppervlak de hydrometer raakt. De vloeistof kruipt iets omhoog tegen de hydrometer, maar je moet het laagste punt gebruiken. Dan kijken bij welk streepje dat is, dat is je SG-waarde.

Offline Snotje

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #48 Gepost op: 03-06-2018 13:39 u »
20180603_133457" border="0

20180603_133515" border="0

20180603_133505" border="0
Dit zie ik

De hydrometer moet drijven. Je kijkt dan waar het vloeistofoppervlak de hydrometer raakt. De vloeistof kruipt iets omhoog tegen de hydrometer, maar je moet het laagste punt gebruiken. Dan kijken bij welk streepje dat is, dat is je SG-waarde.

Ok check! Nu snap ik het beter.

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 475
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #49 Gepost op: 03-06-2018 13:40 u »
Kan niet goed zien of ie drijft?

Anders is je maatglas te klein...

Offline Snotje

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #50 Gepost op: 03-06-2018 13:44 u »
Kan niet goed zien of ie drijft?

Anders is je maatglas te klein...

Nee hij drijft gewoon!

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 475
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #51 Gepost op: 03-06-2018 13:47 u »
Dan is het SG, voor zover ik het goed kan zien op de foto, ▒ 1004.

Offline Snotje

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #52 Gepost op: 03-06-2018 13:49 u »
Dan is het SG, voor zover ik het goed kan zien op de foto, ▒ 1004.

Ik heb ff wat meer foto's toegevoegd.

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 475
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #53 Gepost op: 03-06-2018 13:51 u »
Eerder 1006 dan 👍

Offline Heisenberg

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #54 Gepost op: 03-06-2018 13:53 u »
Kan niet goed zien of ie drijft?

Anders is je maatglas te klein...
Dat maatglas wordt bij de hydrometer geleverd Mark. En 1004? Dat zou betekenen dat ie onderhand kan gaan bottelen, toch?

Offline Snotje

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #55 Gepost op: 03-06-2018 13:53 u »
Eerder 1006 dan 👍

ja plus 1 omdat de wortmeter op 20 graden is ge-ijkt en het is hier wel 24 graden.

Offline Heisenberg

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #56 Gepost op: 03-06-2018 13:54 u »
Bij die blikken wordt als eind S.G. 1010 aangehouden.

Offline Snotje

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #57 Gepost op: 03-06-2018 13:56 u »
Bij die blikken wordt als eind S.G. 1010 aangehouden.

Ja maar als je daar onder komt denk ik niet dat ie weer omhoog gaat.... Dus ik vraag me inderdaad af of ik nu moet bottelen. Hahaha wat ben ik heerlijk aan het prutsen. Ik ga nu meteen ander blik bestellen. Nu geen pils maar iets wat goed doet met bovengisting zolang ik geen klimaatkamer heb.

Offline Heisenberg

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #58 Gepost op: 03-06-2018 14:01 u »
Ja maar als je daar onder komt denk ik niet dat ie weer omhoog gaat... Dus ik vraag me inderdaad af of ik nu moet bottelen. Hahaha wat ben ik heerlijk aan het prutsen. Ik ga nu meteen ander blik bestellen. Nu geen pils maar iets wat goed doet met bovengisting zolang ik geen klimaatkamer heb.
Strak plan. Ik zou nog een dag of drie wachten en kijken of het SG nog verder zakt (wat ik niet verwacht) voordat je gaat bottelen... Ik snap je ongeduld hoor! Ik was precies hetzelfde, maar helaas werkt dat niet... Geduld, geduld, geduld!!!

 :proost: :proost: :proost:

Offline Snotje

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #59 Gepost op: 03-06-2018 14:03 u »
ik wacht nog ff twee dagen en dan ga ik het bottelen. Kan ik mooi in de tussentijd wat flesjes schoonmaken. Ik heb nog een leeg krat erdinger staan dat zijn mooi flesjes.

Offline Heisenberg

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #60 Gepost op: 03-06-2018 14:03 u »
Een klimaatkamer nog wel? Nog effe en je slaapt op de bank!

Offline Heisenberg

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #61 Gepost op: 03-06-2018 14:05 u »
ik wacht nog ff twee dagen en dan ga ik het bottelen. Kan ik mooi in de tussentijd wat flesjes schoonmaken. Ik heb nog een leeg krat erdinger staan dat zijn mooi flesjes.
Wel eerst even SG meten he?

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 475
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #62 Gepost op: 03-06-2018 14:05 u »
ja plus 1 omdat de wortmeter op 20 graden is ge-ijkt en het is hier wel 24 graden.

Dan -1  :biersmile:

Offline Snotje

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #63 Gepost op: 03-06-2018 14:10 u »
Wel eerst even SG meten he?

Ja de hobbykamer is vol dus ik ben nu in de garage begonnen

20180603_140641" border="0

Offline Heisenberg

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #64 Gepost op: 03-06-2018 14:14 u »
HAHAHAHAHAAAAAAAAA!!!!
Mijn hele woonkamer is een hobbykamer joh!!!

Offline Snotje

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #65 Gepost op: 03-06-2018 14:15 u »
Dan -1  :biersmile:

Check!

Volgens mij niet. Een hydrometer is gemaakt voor 20 graden. Bij 15,5 is het -1 en bij 27 is het +2 bij een SG van 1010 . Dan zal het nu toch +1 zijn?  Ik bedoel ik weet het niet zeker maar zo lees ik de tabel die erbij zit

Offline Heisenberg

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #66 Gepost op: 03-06-2018 14:16 u »
Gelukkig krijg ik af en toe hulp van mijn schoonzoon met drinken, hahahahaaaaa.. Die lust ze ook wel!!!

Offline Snotje

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #67 Gepost op: 03-06-2018 14:16 u »
HAHAHAHAHAAAAAAAAA!!!!
Mijn hele woonkamer is een hobbykamer joh!!!


Haha jouw huis wordt een brouwerij!

Offline Heisenberg

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #68 Gepost op: 03-06-2018 14:17 u »
Is het al...

Offline Heisenberg

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #69 Gepost op: 03-06-2018 14:27 u »




Dit is mijn bijkeuken!

Offline Snotje

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #70 Gepost op: 08-06-2018 22:16 u »
Ik heb vandaag een flesje opengemaakt om te kijken of het op bier lijkt en dat deed het. Natuurlijk veel te jong maar dit komt goed:

IMG_20180608_WA0007" border="0

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.471
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #71 Gepost op: 09-06-2018 08:36 u »
Ik heb ff wat meer foto's toegevoegd.
De beste manier is om je maatglas met de dobber erin nog verder bij te vullen tot het vloeistofoppervlak bijna bol staat en er net niet overheen gaat. Dan kun je het beste aflezen omdat je niet door het glas hoeft te kijken. je moet dan de maatverdeling doordenken tot het punt waar deze het vloeistofoppervlak raakt.   


Offline Heisenberg

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Blikbrouwen: temp lang te hoog kan ik dit nog redden?
« Reactie #72 Gepost op: 10-06-2018 05:13 u »
Ik heb vandaag een flesje opengemaakt om te kijken of het op bier lijkt en dat deed het. Natuurlijk veel te jong maar dit komt goed:

IMG_20180608_WA0007" border="0
Proost man!

Tags: beginner