Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hoogezandster Old Speckled Quail  (gelezen 1236 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 749
  • Land: nl
  • l, l og mer l!
Hoogezandster Old Speckled Quail
« Gepost op: 19-05-2018 14:21 u »
Hierbij mijn volgende bier, gebaseerd op Old Speckled Hen:

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptOld speckled quail
Kenmerk
Brouwdatum21-5-2018
BiertypePale Ale/Strong Bitter
Aantal liters25
Gewenst begin SG1043 (4,3 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater33,2 liter
Maischdikte3,8 l/kg
Maischwater16,0 liter
Spoelwater17,2 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur38 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid32 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pale ale mout, Maris otter79,4 %3,780 kg5 EBC
Kristalsuuiker12,0 %0,570 kg0 EBC
Crystal8,0 %0,380 kg149 EBC
Zwartemout0,6 %0,029 kg1400 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Centennial11,5 %20 gr60 minuten26 EBU
East Kent Golding5,9 %20 gr10 minuten5 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortLallemand London ESB
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
166C90 minuten3,8 l/kg
278C5 minuten3,8 l/kg




Enig waar ik over twijfel is de toevoeging van 3 g CaSO4. Ik denk eraan eens te experimenteren met gips, aangezien dit wat meer een "engels" smaakgevoel zou moeten geven. Ik heb geen melkzuur of fosforzuur wat ik in de meeste recepten dan ook zie; maar kan je ook alleen gips toevoegen?

groeten
Maarten

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Nick H.

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 49
  • Land: nl
  • Mijn favoriet? Dat is telkens mijn volgende bier!
Re: Hoogezandster Old Speckled Quail
« Reactie #1 Gepost op: 19-05-2018 20:36 u »
Gips is toch ook gewoon CaSO4... En als je normaal nooit gips of CaSO4 toevoegt, dan moet je het ook niet met mate. Ik denk dat je 3 gram er niet uit gaat halen bij het proeven. Ik zit in het uiterste zuiden van het land en gebruik standaard gips in mijn brouwwater. Voor 25 liter zou ik 15 gram CaSO4 toevoegen.



Ter vergelijking mijn recept voor mijn Oude Gespikkelde Kip.
Wellicht heb ik wat minder dichterlijke vrijheid genomen dan jij bij de samenstelling.
In ieder geval een fijne brouwdag toegewenst. Ik ga maandag mijn Weizen bottelen. :degroeten:

Naam van het bier                        : Oude gespikkelde kip
Type van het bier                        : Strong Bitter
Brouwvolume                              : 15 liter
Extractie-efficintie                    : 80%
Voorspelling begindensiteit              : 1046,8 SG /11,6 P /12,0 Brix
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1009,8 SG /2,6 P
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 4,5%
Voorspelling IBU totaal  / EBC-kleur     : 37 IBU  /  25 EBC

******************** MOUTSTORT ***************************************
Moutsoort                         EBC     kg       % Gewicht
---------                         ------  -------  ---------
Palemout 7                        8,0     2,500    85,6 %
CaraMunich (Cara 120)      120,0   0,150    5,1 %
Aromamout (Amber 50)     50,0     0,150    5,1 %
Kristalsuiker                      0,0      0,120     4,1 %

******************** MAISCHEN EN SPOELEN *****************************
Gekozen Profiel: (1) Enstaps maisch
Te storten maischwater : 10,0 liter aan 71 C
              66,0C gedurende 90 min (nstaps maisch >)
              Filterspoelen: ga naar 75..78C
Totaal spoelwater : 13,0 liter aan Max.80C
Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 P of 3,1 Brix)

******************** HOPPEN ******************************************
Totale kooktijd : 70 minuten

hop                           Vorm  alfa%  gram  na...min  IBU
----------------------------  ----  -----  ----  --------  ----
Challenger (U)                BLM   7,5%   24    10        29,6
Challenger (U)                BLM   7,5%   6     55        3,0
EastKent Golding (A)          BLM   5,8%   5     55        2,0
EastKent Golding (A)          BLM   5,8%   15    65        2,0

******************** KRUIDEN / ZOUTEN ********************************
Kruid                      Aantal  Eenheid  na..min  opmerkingen
-------------------------  ------  -------  -------  -----------------
Calciumsulfaat             8,0     g         0       
Gistvoeding                8,0     g         60     

********************* VERGISTING *************************************
Gistnaam           : 1275 Thames valey Ale
Gisteigenschappen  : Voor Britse Bitters

Giststarter ==> Volume giststarter = 0,6 liter

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.661
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoogezandster Old Speckled Quail
« Reactie #2 Gepost op: 21-05-2018 00:20 u »
Gips is toch ook gewoon CaSO4... En als je normaal nooit gips of CaSO4 toevoegt, dan moet je het ook niet met mate. Ik denk dat je 3 gram er niet uit gaat halen bij het proeven. Ik zit in het uiterste zuiden van het land en gebruik standaard gips in mijn brouwwater. Voor 25 liter zou ik 15 gram CaSO4 toevoegen.

Calciumsulfaat geeft een drogend en bitter effect. In een Engelse pale ale past dat prima. Maar ik zou wel niet meer dan 10 gram per 25 liter van gebruiken.

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 749
  • Land: nl
  • l, l og mer l!
Re: Hoogezandster Old Speckled Quail
« Reactie #3 Gepost op: 21-05-2018 09:18 u »
Dank beide voor de tips. In BYO British Real Ale wordt ook 10 g op 23 L aangeraden dus ik denk dat ik inderdaad 10 g ga toevoegen op 23 L (ik had per abuis 25 L ingevuld; alle hoeveelheden blijven hetzelfde)

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 749
  • Land: nl
  • l, l og mer l!
Re: Hoogezandster Old Speckled Quail
« Reactie #4 Gepost op: 21-05-2018 16:38 u »
Na een dramatisch slechte brouwdag zit alles dan in het vat... Allereerst was ik mijn overlooppijpje kwijt. Niet te vinden. Nu maar een nieuwe besteld en het zonder gedaan. Dat lukte gelukkig door het pijpje tijdens toevoegen van de mout af te dekken met teflontape en daarna de gaatjesplaat aan te drukken tot het onderste pijpje er net bovenuit kwam. Opzetstuk erop en gaan. Maar blijkbaar was ik toen helemaal van de leg  :P want toen ik halverwege het filteren was kwam ik er achter dat 1. ik vergeten was door te verhitten naar 78 graden en 2. ik mijn spoelwater verwarmer niet had aangezet waardoor dit gewoon warm kraanwater was (ca 50 graden)... Hoe krijg ik het voor elkaar?!!! Maar eind goed (hoop ik) al goed. Ik heb 27 L met een begin SG van 1048 in het gistingsvat.

Offline Nick H.

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 49
  • Land: nl
  • Mijn favoriet? Dat is telkens mijn volgende bier!
Re: Hoogezandster Old Speckled Quail
« Reactie #5 Gepost op: 21-05-2018 19:55 u »
Dat is niet lekker voor je gevoel, maar het bier hoeft niet er niet slechter door te worden, lijkt mij! Bij het verwarmen naar het koken kom je ook langs "afmaischen" en niet iedereen spoelt met heet water. Ik ben een beginnende brouwer en van nature erg controle-behoeftig. Ik brouw dus met een recept en een controle-lijst waarin ik noteer en afvink (checklist). Die hoef je in principe maar n keer te maken en kun je handmatig aanvullen per recept. Het verdwenen pijpje komt n dag na levering van het vervangende weer boven water.  ;D
Je SG en volume waren toch okay, dus.... lekker nagenieten met een biertje.

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 749
  • Land: nl
  • l, l og mer l!
Re: Hoogezandster Old Speckled Quail
« Reactie #6 Gepost op: 21-05-2018 21:47 u »
Denk dat het inderdaad mee valt, en zal het pijpje vast morgen zelfs al vinden :P Snap niets van vandaag, brouw toch al een jaar of 15 en dit is me nog nooit gebeurd!!! Nu schuimt hij al heel hard en zo veel extra ruimte heb ik niet in het gistingsvat. Net wel een Old speckled hen gehad ;)

Offline Brouwerij Hulzebos

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 123
  • Land: nl
  • Veldrijder en BIAB brouwer.
Re: Hoogezandster Old Speckled Quail
« Reactie #7 Gepost op: 21-05-2018 22:16 u »
Ik heb geen melkzuur of fosforzuur wat ik in de meeste recepten dan ook zie; maar kan je ook alleen gips toevoegen?
Voor dat je zouten gaat toevoegen, zoek eerst bij het waterbedrijf de gegevens op, in jouw geval https://waterbedrijfgroningen.nl/over-drinkwater/kwaliteit/hoe-hard-uw-water/.
Ik denk dat je je geluk hebt en water krijgt van pompstation Onnen, het heerlijke fijne water uit de Drentsche A! :groots:
Mocht het water van een ander pompstation uit de provincie Groningen komen, kontroleer dan het chloride gehalte.
Ga in dat geval Goose brouwen!

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 749
  • Land: nl
  • l, l og mer l!
Re: Hoogezandster Old Speckled Quail
« Reactie #8 Gepost op: 23-05-2018 20:56 u »
Had ik inderdaad al gedaan en netjes in BrouwVisie ingeklost :D intussen was het bier inderdaad via het waterslot al uitgeschuimd. Ik heb de deksel en het vat intussen schoon gemaakt en ontsmet...

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 749
  • Land: nl
  • l, l og mer l!
Re: Hoogezandster Old Speckled Quail
« Reactie #9 Gepost op: 26-05-2018 11:59 u »
Vandaag de dode gist afgetapt: SG is nu 1014 (71% vergisting in 5 dagen!)


Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 749
  • Land: nl
  • l, l og mer l!
Re: Hoogezandster Old Speckled Quail
« Reactie #10 Gepost op: 10-06-2018 22:07 u »
Gebotteld met 100 g suiker en eind SG 1012. Opbrengst: 76 flesjes

Tags: