Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Beluchten  (gelezen 325 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline Raymond W

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Beluchten
« Gepost op: 18-05-2018 12:49 u »
Wanneer is beluchten nodig en wanneer niet? Wordt verschillend over geschreven.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.140
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Beluchten
« Reactie #1 Gepost op: 18-05-2018 13:26 u »
Zie ook de tags over beluchten, hier zijn al een myriade aan topics over volgeschreven.

Zoals je zelf al aangeeft, zijn er verschillende meningen.
Zelf belucht ik eigenlijk niet, maar dit komt ook omdat ik vooral korrelgisten gebruik.

Offline Sjoerd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 167
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Beluchten
« Reactie #2 Gepost op: 18-05-2018 22:58 u »
Ik brouw meestal rond de 25 liter en belucht nooit, gebruik bijna altijd een vloeibare gist. Gewoon een flinke giststarter maken met voldoende gistvoeding, dan is het mi niet nodig

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.086
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Beluchten
« Reactie #3 Gepost op: 18-05-2018 23:30 u »
Beluchten doe je als je nog significant meer fitte gist wilt maken dan je al hebt. Dus bv als je starter te klein is voor je brouwsel kun je je brouwsel met starter erbij beluchten om verdere groei te krijgen. als je voldoende fitte cellen hebt, bv omdat je voldoende korrelgist gebruikt of omdat je al een starter met koffie verkeerd kleur met voldoende volume op de roerder hebt gemaakt dan is beluchten niet nodig.

Verder mag je alleen beluchten aan het begin van de gisting omdat je anders de anaerobe gisting onderbreekt en de gist dan weer stoffen aan gaat maken die niet meer afgebroken worden. 

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.086
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Beluchten
« Reactie #4 Gepost op: Gisteren om 09:26 »
Over dit onderwerp is inderdaad al heel veel geschreven.

Kort gezegd mag er alleen lucht bij je wort als deze is afgekoeld. En dan ook nog alleen voordat de hoofdgisting is begonnen. Beluchten zorgt voor de aanmaak van nieuwe gistcellen.

Het is niet ze dat als je korrelgist gebruikt je nooit hoeft te beluchten. Als je net wat te weinig korrelgist heb kun je beluchten om zo wat meer gistcellen te krijgen.
Wanneer je vloeibare gist gebruikt en een hele grote starter maakt heb je ook voldoende gist. In dat geval is het niet noodzakelijk om het wort te beluchten.

Zoals zo vaak bij het brouwen van bier zijn de omstandigheden bepalend en is het antwoord op een vraag niet zwart of wit...

Offline dutch food geek

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 368
  • Land: nl
  • Startend brouwer
Re: Beluchten
« Reactie #5 Gepost op: Vandaag om 11:45 »
Kort gezegd mag er alleen lucht bij je wort als deze is afgekoeld. En dan ook nog alleen voordat de hoofdgisting is begonnen. Beluchten zorgt voor de aanmaak van nieuwe gistcellen.

nou... dat ligt allemaal wat genuanceerder:

http://brulosophy.com/2014/11/18/is-hot-side-aeration-fact-or-fiction-exbeeriment-results/

http://brulosophy.com/2016/12/26/hot-side-aeration-pt-2-evaluating-the-impact-of-age-exbeeriment-results/


Het is niet ze dat als je korrelgist gebruikt je nooit hoeft te beluchten. Als je net wat te weinig korrelgist heb kun je beluchten om zo wat meer gistcellen te krijgen.
Wanneer je vloeibare gist gebruikt en een hele grote starter maakt heb je ook voldoende gist. In dat geval is het niet noodzakelijk om het wort te beluchten.

Wederom wat nuance helpt: https://www.enotes.com/homework-help/yeast-cells-can-carry-out-both-fermentation-336231

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0922338X9390135U

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/j.2050-0416.1973.tb03491.x

Zoals zo vaak bij het brouwen van bier zijn de omstandigheden bepalend en is het antwoord op een vraag niet zwart of wit...

Daar ben ik het helemaal mee eens, maar je zou dat ook wat meer in je antwoorden kunnen laten zien. De bovenstaande antwoorden zijn zwart-wit en niet grijs... Nuance is een ding!

Tags: