Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Beluchten  (gelezen 5911 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.592
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Beluchten
« Reactie #75 Gepost op: 13-06-2018 22:24 u »
Klopt. Als je korrelgist gebruikt ent je meer gist dan wanneer je vloeibare gist ent...

Nee, dat is niet noodzakelijk waar.
Met korrelgist kan je wel vrij exact bepalen hoeveel actieve cellen je toevoegt. Daarom is beluchten niet persé noodzakelijk.

Bij vloeibare gist weet je nooit hoeveel actieve cellen je toevoegt. Als het er voldoende zijn, dan is beluchten ook niet noodzakelijk. Maar ja, het is lastig tellen en een goede starter maken is zeker niet eenvoudig.

Ik ben van mening dat je beter niet belucht. Om alle redenen die hier regelmatig voorbij komen. Daarom pleit ik voor gedroogde gist. Met de vele droge stammen die tegenwoordig verkrijgbaar zijn, heeft vloeibare gist haar voordeel compleet verloren. En dat los van het prijsverschil.
Nu is gistkweken ook een hobby op zich ...

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.983
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Beluchten
« Reactie #76 Gepost op: 13-06-2018 22:52 u »
Supersnel is niet per definitie supergoed.

Zo snel mogelijk vergisten moet geen doel zijn vind ik.

Klopt. Maar als je te weinig gisten ent dan krijg je een slepende en stokkende vergisting.
Wat meer gist enten levert minder problemen op dan te weinig. Bijkomend voordeel is dat de vergisting sneller verloopt en je minder kans hebt dat er nog onvergistbare suikers zijn als je bottelt.

Offline SanderH

  • t Wort Wat!
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 435
  • Land: nl
  • Brouwen met de HERMS of de RIMS?
Re: Beluchten
« Reactie #77 Gepost op: 13-06-2018 22:55 u »
Klopt. Maar als je te weinig gisten ent dan krijg je een slepende en stokkende vergisting.
Wat meer gist enten levert minder problemen op dan te weinig. Bijkomend voordeel is dat de vergisting sneller verloopt en je minder kans hebt dat er nog onvergistbare suikers zijn als je bottelt.

Hoe is het een voordeel dat er minder onvergistbare suikers zijn? Die vergisten niet, dus dat zouden vergistbare suikers moeten zijn.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.983
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Beluchten
« Reactie #78 Gepost op: 13-06-2018 22:57 u »
Nee, dat is niet noodzakelijk waar.
Met korrelgist kan je wel vrij exact bepalen hoeveel actieve cellen je toevoegt. Daarom is beluchten niet persé noodzakelijk.

Bij vloeibare gist weet je nooit hoeveel actieve cellen je toevoegt. Als het er voldoende zijn, dan is beluchten ook niet noodzakelijk. Maar ja, het is lastig tellen en een goede starter maken is zeker niet eenvoudig.

Ik ben van mening dat je beter niet belucht. Om alle redenen die hier regelmatig voorbij komen. Daarom pleit ik voor gedroogde gist. Met de vele droge stammen die tegenwoordig verkrijgbaar zijn, heeft vloeibare gist haar voordeel compleet verloren. En dat los van het prijsverschil.
Nu is gistkweken ook een hobby op zich ...

Laat ik anders stellen. In een zakje gedroogde gist zitten meer actieve gistcellen dan in een verpakking Wyeast.

Gedroogde gist is inderdaad makkelijk. Dat kun je afwegen. Bij een starter weet je niet hoeveel gistcellen je hebt. Er zijn maar weinig hobbybrouwers die een microscoop, een telkamer, een usb-camera en software hebben om gistcellen te tellen...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.983
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Beluchten
« Reactie #79 Gepost op: 13-06-2018 22:59 u »
Hoe is het een voordeel dat er minder onvergistbare suikers zijn? Die vergisten niet, dus dat zouden vergistbare suikers moeten zijn.

Een verschrijving. Ik bedoelde onvergiste suikers die alsnog in de fles kunnen vergisten.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.972
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Beluchten
« Reactie #80 Gepost op: 13-06-2018 23:04 u »
Supersnel is niet per definitie supergoed.

Zo snel mogelijk vergisten moet geen doel zijn vind ik.


Mee eens overmaat aan gist levert een relatief smaakloos bier en bij te weinig gist loopt de zaak vast.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.983
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Beluchten
« Reactie #81 Gepost op: 13-06-2018 23:15 u »
Mee eens overmaat aan gist levert een relatief smaakloos bier en bij te weinig gist loopt de zaak vast.

Het ligt er een beetje aan wat voor type bier je brouwt. Bij een Belgische bierstijl is minder gist enten gewenst om zo meer esters te krijgen. Bij een Amerikaanse bierstijl, waarbij het gistprofiel ondergeschikt is, is een kleine overmaat aan gist gewenst om zo de mout en hop meer naar de voorgrond te laten komen.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.592
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Beluchten
« Reactie #82 Gepost op: 13-06-2018 23:23 u »
Laat ik anders stellen. In een zakje gedroogde gist zitten meer actieve gistcellen dan in een verpakking Wyeast.

Gedroogde gist is inderdaad makkelijk. Dat kun je afwegen. Bij een starter weet je niet hoeveel gistcellen je hebt. Er zijn maar weinig hobbybrouwers die een microscoop, een telkamer, een usb-camera en software hebben om gistcellen te tellen...

Zo is het  :brouwen:

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.592
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Beluchten
« Reactie #83 Gepost op: 13-06-2018 23:26 u »
Het ligt er een beetje aan wat voor type bier je brouwt. Bij een Belgische bierstijl is minder gist enten gewenst om zo meer esters te krijgen. Bij een Amerikaanse bierstijl, waarbij het gistprofiel ondergeschikt is, is een kleine overmaat aan gist gewenst om zo de mout en hop meer naar de voorgrond te laten komen.

De Lallemand Abbaye en Fermentis BE-256 leveren zo verschrikkelijk veel esters, dat onderpitchen absoluut onnodig is. Sterker nog, je kan beter mengen met een neutrale gist als US-05, anders zijn de esters veel te veel. En als je dat doet met Lallemand, dan beloof ik je gelijke smaken als Wyeast 3787. En als bijkomend voordeel kan je je gistvat nagenoeg vol doen. Als die headspace is niet meer nodig. Experimenteer maar eens met verhoudingen en temperaturen. Rond 1 gram per liter. Niet te warm, hou het bij 21 °C. Vloeibaar is uit. En aarzel niet om je ervaringen te posten. Zeg dat ik het gezegd heb.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.983
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Beluchten
« Reactie #84 Gepost op: 13-06-2018 23:32 u »
De Lallemand Abbaye en Fermentis BE-256 leveren zo verschrikkelijk veel esters, dat onderpitchen absoluut onnodig is. Sterker nog, je kan beter mengen met een neutrale gist als US-05, anders zijn de esters veel te veel. En als je dat doet met Lallemand, dan beloof ik je gelijke smaken als Wyeast 3787. En als bijkomend voordeel kan je je gistvat nagenoeg vol doen. Als die headspace is niet meer nodig. Experimenteer maar eens met verhoudingen en temperaturen. Niet te warm, hou het bij 21 °C. Vloeibaar is uit.

Dat er gisten zijn die heel veel esters geven klopt. Neemt niet weg dat als je minder gist geeft je meer esters krijgt en als je een echte overmaat aan gist geeft de body van je bier minder wordt. Met de hoeveelheid gist die je ent kun je sturen op de smaak van je bier.
En als je vloeibare gist gebruikt is beluchten om meer gistcellen te krijgen snel gewenst...

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 668
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Beluchten
« Reactie #85 Gepost op: 13-06-2018 23:36 u »
Niks meer van RaymondW, de topicstarter gehoord...
 :weetniet:

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.592
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Beluchten
« Reactie #86 Gepost op: 13-06-2018 23:48 u »
Dat er gisten zijn die heel veel esters geven klopt. Neemt niet weg dat als je minder gist geeft je meer esters krijgt en als je een echte overmaat aan gist geeft de body van je bier minder wordt.

Ik denk dat dit vroeger waar was, maar tegenwoordig niet meer. Gedroogde gist heeft een evolutie doorgemaakt.

Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.184
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schóne en HOP'n AROUND
Re: Beluchten
« Reactie #87 Gepost op: 14-06-2018 10:15 u »
Gistvoeding tijdens de laatste 10 min koken, heeft bij ons wonderen verricht. Weinig tot geen last meer van verstokte vergistingen.
Enkele bieren bleven op 1020 hangen. Nu met gistvoeding is de vergisting heftiger en vergist netjes door naar het voorspelde eind SG.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.983
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Beluchten
« Reactie #88 Gepost op: 14-06-2018 21:56 u »
Ik denk dat dit vroeger waar was, maar tegenwoordig niet meer. Gedroogde gist heeft een evolutie doorgemaakt.

Dat is nog steeds zo. En is ook niet gerelateerd van gedroogde of vloeibare gist. Bij een overmaat aan gist ga je meer last krijgen van autolyse. Een gevolg daarvan is dat er eiwitsplitsende enzymen vrijkomen uit de gistcellen de eiwitten die verantwoordelijk zijn voor de body afbreken.

Is het jou nooit opgevallen dat oud bier met hergisting op de fles weinig body heeft?

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 615
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: Beluchten
« Reactie #89 Gepost op: 14-06-2018 22:09 u »
Ik brouw regelmatig.
Soms korrelgist soms Wyeast soms White labs.
Gebruik altijd de de door de fabrikant aangeraden dosis en behandeling. (hydrateren)
Belucht nooit.

White labs bevalt mij de laatste tijd het best.

Offline Johan_vL

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 171
  • Land: nl
  • Van proberen kun je leren
Re: Beluchten
« Reactie #90 Gepost op: 17-09-2018 07:56 u »
Hoewel het argument van stress bij verandering van anaeroob naar aeroob waar zal zijn, is mijn ervaring dat als ik na een dag nog eens belucht de gistgroei in de versnelling gaat. Maw enorm toeneemt. Indien je om wat voor reden dus aan het begin van je vergisting de groei wilt stimuleren, door onderpitching, gist niet  vitaal genoeg of een hoog sg. Is zowel beluchten bij start als binnen een dag nogmaals volgens mij een prima idee (korrelgisten uitgezonderd). :brouwen:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.983
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Beluchten
« Reactie #91 Gepost op: 19-09-2018 20:58 u »
Hoewel het argument van stress bij verandering van anaeroob naar aeroob waar zal zijn, is mijn ervaring dat als ik na een dag nog eens belucht de gistgroei in de versnelling gaat. Maw enorm toeneemt. Indien je om wat voor reden dus aan het begin van je vergisting de groei wilt stimuleren, door onderpitching, gist niet  vitaal genoeg of een hoog sg. Is zowel beluchten bij start als binnen een dag nogmaals volgens mij een prima idee (korrelgisten uitgezonderd). :brouwen:

Het klopt dat beluchten zorgt voor een grotere gistgroei. Dat is de reden ook dat je een starter goed moet beluchten.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.972
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Beluchten
« Reactie #92 Gepost op: 19-09-2018 22:29 u »
Hoewel het argument van stress bij verandering van anaeroob naar aeroob waar zal zijn, is mijn ervaring dat als ik na een dag nog eens belucht de gistgroei in de versnelling gaat. Maw enorm toeneemt. Indien je om wat voor reden dus aan het begin van je vergisting de groei wilt stimuleren, door onderpitching, gist niet  vitaal genoeg of een hoog sg. Is zowel beluchten bij start als binnen een dag nogmaals volgens mij een prima idee (korrelgisten uitgezonderd). :brouwen:
Na een dag is te laat want dan is de gist al overgeschakeld op anaeroob in de stationaire fase en dan nog beluchten levert ongewenste stoffen op die de gist dan aan gaat maken. Voor zware bieren wordt wel herbeluchting na 6 uur gebruikt. Dan zit de gist nog in de log fase en door beluchten blijft hij dan nog een tijdje langer in de logfase.

Offline Johan_vL

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 171
  • Land: nl
  • Van proberen kun je leren
Re: Beluchten
« Reactie #93 Gepost op: 22-09-2018 17:08 u »
Na een dag is te laat want dan is de gist al overgeschakeld op anaeroob in de stationaire fase en dan nog beluchten levert ongewenste stoffen op die de gist dan aan gaat maken. Voor zware bieren wordt wel herbeluchting na 6 uur gebruikt. Dan zit de gist nog in de log fase en door beluchten blijft hij dan nog een tijdje langer in de logfase.

Oki bedankt, volgende keer bij een zwaar bier zal ik die 6 uur aanhouden  ^-^

Tags: beluchten