Automatisch brouwen ... is dat wat?

Gestart door Snotje, 18-05-2018 11:22 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Snotje

Ik heb een aantal jaren geleden al het idee gehad om bier te gaan brouwen maar ik heb dat niet doorgezet, omdat ik mijn vrouw het niet zag zitten dat ik het hele huis (met de name de keuken) ging verbouwen of een enorme rommel in de garage ging maken. 
Toen heb ik het idee een beetje laten varen, maar het bier kruipt waar het niet kruipen kan en toen ik dit jaar weer eens wat ging lezen over het brouwen zag ik dat je tegenwoordig volledige (semi) geautomatiseerde ketels hebt voor een goede prijs.

Deze ketels zien er een stuk praktischer uit, omdat ik dit makkelijk op mijn werkbank in de schuur kan doen. Nu is mijn vraag (en ik heb best wat gelezen maar kan er eigenlijk niks over vinden) of deze methode ook nadelen heeft ten opzicht van de "normale manier".   

Ik heb de Arsegan Easybrew-50 op het oog omdat deze de goedkoopste 50L ketel is: https://www.brouwmarkt.nl/de/arsegan-easybrew-50-all-in-one-brauerei-system.html

Zijn hier nog dingen waar ik rekening mee moet houden? Zijn er (betere) alternatieven?

Alvast bedankt!

CeesM

Citaat van: Snotje op 18-05-2018  11:22 uDeze ketels zien er een stuk praktischer uit, omdat ik dit makkelijk op mijn werkbank in de schuur kan doen. Nu is mijn vraag (en ik heb best wat gelezen maar kan er eigenlijk niks over vinden) of deze methode ook nadelen heeft ten opzicht van de "normale manier".
Moeilijk om je een direct goed antwoord te geven. Ik zou je eerst even kunnen verwijzen naar youtube en daar zoeken naar Klarstein Mundschenk. Dat is een identiek systeem als de Arsegan Easybrew 30-50.

emiel1

Voor dat geld zijn er momenteel niet echt betere apparaten op de markt, vandaar ook dat mensen bij bosjes overstappen. Ik ben zelf vorig jaar van een geautomatiseerd systeem terug gegaan naar pannen op het vuur. Niet omdat er veel mis is met een geautomatiseerd systeem, het is makkelijker en neemt minder ruimte in, maar ik vond dat de ambacht een beetje naar de achtergrond werd verdrongen. Je stelt hem in, je zet hem aan, gooit er halverwege nog wat hop bij en klaar (kort door de bocht). Maar goed, dat is persoonlijk, ik liep eigenlijk maar tegen 2 echte dingen aan.

- Spoelen blijft een lastige, het klettert erg aan de onderkant, wat oxidatie kan veroorzaken. Batch spargen is niet mogelijk.
- Pompen, elektronica, slangen, allemaal dingen die onderhoud vergen, schoongemaakt moeten worden, kapot kunnen gaan...

Dus als je daar geen problemen mee hebt lijkt het me een hele goede aankoop, waar veel mensen erg enthousiast over zijn.

Thamerdal

Ik zeg: gewoon doen. Ik ben zelf een tijdje terug overgestapt naar een automaat (Easybrew 30) en ben tevreden.
Mocht het je toch niks vinden, hij is zo weer verkocht!

CeesM

Nou, het is niet echt zoals hierboven beschreven. Je kan er niet van weglopen als je het aangezet hebt. Je moet controleren of het wort goed door het moutbed loopt. Dus de kraan dichter draaien als het wort door het overlooppijpje dreigt te stromen. Tijdens het maischen om de 10 a 15 minuten de mout doorroeren om kanaalvorming te voorkomen en een beter rendement er uit te halen. De kans op oxidatie tijdens het filteren kan je verkleinen door de tussenruimte van de ketel en de moutpijp met theedoeken af te sluiten. De topicstarter gaf aan om in de garage te gaan brouwen, dus zou hij boven de Easybrew 50 een takel kunnen bouwen om de moutpijp op elke gewenste hoogte te kunnen krijgen. Het onderhoud aan de ketel is natuurlijk het schoonmaken na gebruik. Maar dat heb je met elk soort brouwmethode. Ik maak tijdens het koken de moutpijp schoon. Tijdens het koelen mijn gistvat ontsmetten en met het warme koelwater later de ketel schoonmaken. Uiteraard kunnen er dingen kapot gaan, maar dat heb je met alle producten. En er zit 3 jaar garantie op het apparaat.

Ik heb de Arsegan Easybrew 30 in combinatie met de SS Brewtech Chronical 7 en ben daar zeer tevreden over.

Overigens nog het volgende. Misschien kan je er gelijk een SS Brewtech Chronical 14 erbij nemen. Wie weet heb je dan een combi voordeel en hoef je later niet meer over te stappen van plastic gistvat naar RVS.

stiaanke

Waarom zou je voor de 50 l gaan en niet de 30 l? Voor het prijsverschil of om grotere volumes te brouwen?


Spilly

Citaat van: CeesM op 18-05-2018  13:09 uDe kans op oxidatie tijdens het filteren kan je verkleinen door de tussenruimte van de ketel en de moutpijp met theedoeken af te sluiten.

Dit begrijp ik niet goed, kan je dit wat verduidelijken?

CeesM

Citaat van: Spilly op 18-05-2018  13:26 uDit begrijp ik niet goed, kan je dit wat verduidelijken?
Je rolt 2 theedoeken op en legt het op de opening rond de moutpijp. Duidelijker kan ik het niet beschrijven.

Snotje

Citaat van: CeesM op 18-05-2018  11:43 uMoeilijk om je een direct goed antwoord te geven. Ik zou je eerst even kunnen verwijzen naar youtube en daar zoeken naar Klarstein Mundschenk. Dat is een identiek systeem als de Arsegan Easybrew 30-50.

Yep die filmpjes heb ik gevonden! Bedankt!

Citaat van: emiel1 op 18-05-2018  12:03 uMaar goed, dat is persoonlijk, ik liep eigenlijk maar tegen 2 echte dingen aan

- Spoelen blijft een lastige, het klettert erg aan de onderkant, wat oxidatie kan veroorzaken. Batch spargen is niet mogelijk.
- Pompen, elektronica, slangen, allemaal dingen die onderhoud vergen, schoongemaakt moeten worden, kapot kunnen gaan...

Dus als je daar geen problemen mee hebt lijkt het me een hele goede aankoop, waar veel mensen erg enthousiast over zijn

Duidelijk. Ik snap dat het schoonmaken wel een werkje is. Dat zag ik ook op filmpjes! bedankt!

Citaat van: Thamerdal op 18-05-2018  12:52 uIk zeg: gewoon doen. Ik ben zelf een tijdje terug overgestapt naar een automaat (Easybrew 30) en ben tevreden.
Mocht het je toch niks vinden, hij is zo weer verkocht!

Dat denk ik zelf ook. Er is best een vraag naar, mocht het niks worden dan is het ook niet meteen compleet weggegooid geld! Bedankt!

Citaat van: CeesM op 18-05-2018  13:09 uIk heb de Arsegan Easybrew 30 in combinatie met de SS Brewtech Chronical 7 en ben daar zeer tevreden over.

BTW. Misschien kan je er gelijk een SS Brewtech Chronical 14 erbij nemen. Wie weet heb je dan een combi voordeel en hoef je later niet meer over te stappen van plastic gistvat naar RVS.

Ik denk dat die investering me iets teveel is. Kan me voorstellen als ik het super leuk vind om het te doen na een tijdje. Maar alles hang af van hoe leuk het is na een aantal keer!

Citaat van: stiaanke op 18-05-2018  13:25 uWaarom zou je voor de 50 l gaan en niet de 30 l? Voor het prijsverschil of om grotere volumes te brouwen?

Prijsverschil tussen een 30l en 50l ik door die aanbieding bijna niks. Ik denk beter groter dan te klein. Het brouwen zelf gaat er niet langer van duren... Als ik een 30L zou vinden voor 300 zou ik dat doen vermoedelijk, maar wat ik kan vinden zijn de 30l ook 380 of zo

Spilly

Citaat van: CeesM op 18-05-2018  13:30 uJe rolt 2 theedoeken op en legt het op de opening rond de moutpijp. Duidelijker kan ik het niet beschrijven.

Maar hoe gaat dit dan oxidatie tegengaan?

CeesM

Citaat van: Spilly op 18-05-2018  13:34 uMaar hoe gaat dit dan oxidatie tegengaan?
Een vloeistof van 80 ºC is op zich zuurstofarm en door de opening af te sluiten kan er praktisch geen zuurstof bij komen.

ciesvandekwis

Citaat van: Snotje op 18-05-2018  11:22 uIk heb een aantal jaren geleden al het idee gehad om bier te gaan brouwen maar ik heb dat niet doorgezet, omdat ik mijn vrouw het niet zag zitten dat ik het hele huis (met de name de keuken) ging verbouwen of een enorme rommel in de garage ging maken. 

Zijn hier nog dingen waar ik rekening mee moet houden? Zijn er (betere) alternatieven?

alvast bedankt!!

Een andere vrouw nemen? Of zoals ik doe steevast brouwen als het koopzondag is  >:D... Weet dat in welke ketel je precies brouwt niet zoveel uitmaakt. Het échte (smaak)werk gebeurt tijdens de vergisting, dus ik zou eerder een gistkast kopen dan een dure automaat.

Snotje

Citaat van: ciesvandekwis op 18-05-2018  14:30 uEen andere vrouw nemen? Of zoals ik doe steevast brouwen als het koopzondag is  >:D... Weet dat in welke ketel je precies brouwt niet zoveel uitmaakt. Het échte (smaak)werk gebeurt tijdens de vergisting, dus ik zou eerder een gistkast kopen dan een dure automaat.

Deze vrouw krijg ik niks meer voor terug dus die rij ik op, tot ik er geen onderdelen meer voor kan krijgen.

Is zo'n automaat dan echt zoveel duurder als je nog niks hebt? Want als ik dat allemaal ga terug rekenen dan ontloopt dat elkaar bijna niks en ik vind een automaat wat handiger (maar dat is alleen van zien op filmpjes ik heb er natuurlijk nog nooit wat mee gedaan)

seed7

Niets tegen automaten op zich, maar als je wilt beginnen met brouwen lijkt het me niet de eerste keuze. Met twee grote pannen en een gistingsvat kun je al aan de slag. Brouw minstens 5x en kijk of je het echt leuk vind, dan kun je altijd nog aan de automaat.

Ingo

tdp

Ik ben van 1 elektrische weckketel naar een zelfbouw RIMS (soort van automaat) gegaan, naar een Brew in a Basket en weer terug naar 2 pannen. Eerlijk gezegd haal ik met de laatste methode de beste resultaten, maar vooral de meeste voldoening.

Snotje

Citaat van: seed7 op 18-05-2018  15:17 uNiets tegen automaten op zich, maar als je wilt beginnen met brouwen lijkt het me niet de eerste keuze. Met twee grote pannen en een gistingsvat kun je al aan de slag. Brouw minstens 5x en kijk of je het echt leuk vind, dan kun je altijd nog aan de automaat.

Ingo

Ik overweeg me een hoedje. Het is lastig, ik kan echt niet 5x bierbrouwen in de keuken zonder te scheiden. Nu lijkt het alsof mijn vrouw erg moeilijk is, maar het is meer zo dat ik de rest van het huis al heb ingenomen met andere hobbies ;)

Thamerdal

Citaat van: Snotje op 18-05-2018  13:33 uPrijsverschil tussen een 30l en 50l ik door die aanbieding bijna niks. Ik denk beter groter dan te klein. Het brouwen zelf gaat er niet langer van duren... Als ik een 30L zou vinden voor 300 zou ik dat doen vermoedelijk, maar wat ik kan vinden zijn de 30l ook 380 of zo

Had je deze kortingscodes al gezien?

Easybrew met korting kopen? 

Easybrew-30: EASYBREW40
Easybrew-50: 85EASY50


Snotje

Citaat van: Thamerdal op 18-05-2018  16:20 uhad je deze kortingscodes al gezien?

Easybrew met korting kopen? 

Easybrew-30: EASYBREW40
Easybrew-50: 85EASY50

Top! Bedankt! zo is de 30 L nu 350 euro , voor de 50 L werkt de code niet. Waarschijnlijk omdat deze al in de aanbieding is.

90 euro verschil is best wel wat. Nu twijfel ik nog meer...  :o

TeVeHa

Ik zou mijn Grainfather niet meer kunnen missen, ik zou hem nu, na vier jaar meteen opnieuw kopen, als mijn vrouw moest zeggen' ik eruit of dat ding', dan heeft ze een probleem... euh, ik ook natuurlijk maar dat heeft met bier niks te maken.

CeesM

Citaat van: TeVeHa op 18-05-2018  16:45 uIk zou mijn Grainfather niet meer kunnen missen, ik zou hem nu, na vier jaar meteen opnieuw kopen, als mijn vrouw moest zeggen' ik eruit of dat ding', dan heeft ze een probleem... euh, ik ook natuurlijk maar dat heeft met bier niks te maken.
Wat heb ik een geluk dat mijn vriendin ook bier lust en achter mijn hobby staat. Ze weet in ieder geval wat ik heb als ze ooit wilt gaan samenwonen. ;)

Snotje

@allen

ik ga er nog eens over nadenken. Ik heb een koelkast in de garage die wil ik gaan ombouwen naar een gistingskast. Voor die tijd heb ik nog geen brouwautomaat nodig omdat ik er dan toch nog niks mee kan doen.  Dat geeft me ook nog even tijd om er goed over na te denken. Verder wil ik nog een dagje bij een brouwersgilde kijken hier in Apeldoorn, misschien dat ik daar ook nog wat ideeën op kan doen!

seed7

Citaat van: Snotje op 18-05-2018  15:53 uIk overweeg me een hoedje. Het is lastig, ik kan echt niet 5x bierbrouwen in de keuken zonder te scheiden. Nu lijkt het alsof mijn vrouw erg moeilijk is, maar het is meer zo dat ik de rest van het huis al heb ingenomen met andere hobbies ;)

Na het brouwen is de keuken schoner dan daarvoor kan ik met 40 jaar ervaring wel stellen.

De meeste "rotzooi" is niet je brouwinstallatie, pannetjes .. Wat dacht je van kisten vol lege en volle flessen, zakken mout, potjes en zakjes gist in de koelkast, een doos met doppen een kroonkurkapparaat, hevels, een moutmolen, bluppende vaten met jongbier, zakken hop in de vriezer, thermometers, pH meter, brouwzouten, slangen, koeler etc.

Ingo

Knobby

Citaat van: seed7 op 18-05-2018  17:25 uNa het brouwen is de keuken schoner dan daarvoor kan ik met 40 jaar ervaring wel stellen.

De meeste "rotzooi" is niet je brouwinstallatie, pannetjes .. Wat dacht je van kisten vol lege en volle flessen, zakken mout, potjes en zakjes gist in de koelkast, een doos met doppen een kroonkurkapparaat, hevels, een moutmolen, bluppende vaten met jongbier, zakken hop in de vriezer, thermometers, pH meter, brouwzouten, slangen, koeler etc.

Ingo
Helemaal mee eens!

Ik maak per brouwsel de keuken twee keer schoon. De avond vóór de brouwdag en op het einde van de brouwdag.

Ook qua rommel is het niet de brouwinstallatie die de ruimte in neemt. De ketel, mijn filter/bottel emmer en spoelwater-verwarm-vat passen in elkaar. De logeerkamer staat verder vol met 3 grote gistvaten waar ik 25kg zakken mout in bewaar, legio 5kg bakken van speciaal mouten, gistvaten die nu even niet in gebruik zijn, bakken met slangen, kraantjes en ander klein grut, de schrootmolen, etc etc. en dan in de schuur 2 gistkasten en kratten lege flesjes. In de woonkamer een stapel (netjes verstopte) kratten hergistend bier en een mooi afgewerkte keezer. In de kast een assortiment aan spulletjes als weegschaaltje, refracto, thermometer, vacuumapparaat, brouwzouten en -zuren, maatbekers, magneetroerder, erlenmeyers en moutextract voor starters, pH-meter en calibratie vloeistof en koppel materiaal voor soda kegs. Een kwart van de vriezer is gevuld met hop en gistbank. Oh en in de kruipruimte een voorraad bier dat 'af' is, zowel eigen brouwsels als flessen gekochte lambiek.

Kortom, de eigenlijke brouwinstallatie is maar een fractie van de zooi, en de kosten!

Ik wou dat de schuur een stuk groter was zodat ik het gros van de spullen op één plek kon opbergen, maar ja, de fietsen en tuinspullen en het gereedschap moeten ook ergens staan!

Snotje

ik heb een grote garage met een werkblad van meer dan 5 meter lang en 1.20 breed.  Probleem met grote werkbladen is dat er veel rotzooi op past, en dat opruimen dus alleen hoeft als elke cm is benut :P

Mark GA

Citaat van: Knobby op 18-05-2018  17:47 uKortom, de eigenlijke brouwinstallatie is maar een fractie van de zooi, en de kosten!

Ik wou dat de schuur een stuk groter was zodat ik het gros van de spullen op één plek kon opbergen, maar ja, de fietsen en tuinspullen en het gereedschap moeten ook ergens staan!
Hahahaha
Zo waagde mijn vrouw het laatst om groente in de bierbak van de koelkast te stoppen!
Bij mij staat de Arsegan EB30 aan het voeteneind van m'n bed, naast mijn kussen staat op het nachtkastje een 30L gistemmer met daar bovenop 2 15L emmers met deksel met daar in glazen vergistingsflessen, onder het kastje de hevelemmer met daar in een paar gistemmers...boven op (verdeeld over) de gehele slaapkamerkast staat de rest van mijn brouwbenodigdheden en mouten, vakkundig opgestapeld en in elkaar geschoven. Lang leve de Action voor de opbergdozen! Verder staat de gangkast helemaal vol met gebotteld bier, lege flessen en testflessen, alsmede mijn pannen en dompelkoeler. Oh en dan vergeet ik en passant even wat er in de kelder staat!

Maar on topic: begin eerst eens klein.
Koop een brouwpakket met toebehoren (hydrometer, roerspaan, mout, gist, hop, gistemmer, etc.)  voor €60 en kijk of het je bevalt.
Een pan van 20L is geen overbodige luxe. Daar heb je Menno voor: hobbybrouwshop.nl
Kijk of dat je bevalt. Schaf dan een schrootmolen aan (€30) en wat mout, hop en gist en ga gewoon een paar keer brouwen...
Als dat je bevalt kun je altijd nog een machine aanschaffen.
De grote pan kun je altijd nog gebruiken voor verjaardagssoep.
De schrootmolen raak je zo kwijt op marktplaats.
Ben je voor € 150 klaar...

Snotje

Citaat van: Mark GA op 18-05-2018  18:32 uMaar on topic: begin eerst eens klein.
Koop een brouwpakket met toebehoren (hydrometer, roerspaan, mout, gist, hop, gistemmer, etc.)  voor €60 en kijk of het je bevalt.
Een pan van 20L is geen overbodige luxe. Daar heb je Menno voor: hobbybrouwshop.nl
Kijk of dat je bevalt. Schaf dan een schrootmolen aan (€30) en wat mout, hop en gist en ga gewoon een paar keer brouwen...
Als dat je bevalt kun je altijd nog een machine aanschaffen.
De grote pan kun je altijd nog gebruiken voor verjaardagssoep.
De schrootmolen raak je zo kwijt op marktplaats.
Ben je voor €150 klaar...

ik heb van iemand een setje gekocht voor 2 tientjes ongebruikt in doos: https://www.brouwland.com/nl/onze-producten/startpakketten/startpakketten-bierbrouwen/d/Brewferm-startpakket-deluxe

Dacht voor 20 euro kan ik het altijd meenemen ook al is het bedoeld voor Brewferm pakketten.

Berend Postema

Ikzelf wou ook eerst zo groot mogelijk brouwen maar doe nu niet meer dan 15 liter per keer. Zo kan ik vaker brouwen en meer verschillende bieren maken.  Ook heb ik 2 keer maar 15 liter weg te hoeven gooien inplaatst van 50 liter wat ik eerst van plan was.  Daarbij vind ik kleinschalig brouwen op alle fronten makkelijker/handiger/eenvoudiger.  2 kisten bottelen doe ik bijvoorbeeld even in een uurtje voor het avondeten aan maar 5 kisten bier bottelen begint al een aardige opgave te worden.  Ook een voordeel dat ik vergist in een 25 liter mandfles inplaats van een kunststof vat. Daarnaast valt met overhevelen en bottelen alles prima te tillen. 

Mark GA

Citaat van: Snotje op 18-05-2018  18:37 uik heb van iemand een setje gekocht voor 2 tientjes ongebruikt in doos: https://www.brouwland.com/nl/onze-producten/startpakketten/startpakketten-bierbrouwen/d/Brewferm-startpakket-deluxe

Dacht voor 20 euro kan ik het altijd meenemen ook al is het bedoeld voor Brewferm pakketten.
Dat is precies wat je nodig hebt inderdaad! Goeie deal zeg, voor €20!

hansHalberstadt

Toch zit er in die automatische systemen altijd wel ergens een compromis. en ze zijn heel duur vind ik.

Mark GA

Het allergrootste voordeel van mijn Easybrew30 (maar lees het als: elke machine dan ook) is dat je heel gecontroleerd je maischschema kunt aanhouden; dat je niet hoeft te kloten met temperatuurverschillen en het bijsturen daarvan.
Ik moest het thuis op een keramische kookplaat doen en dan wordt het heel lastig om niet voorbij 65'C te gaan als het recept daar om vraagt.

Heisenberg

pfffffff... Wat een gedoe! Ik vraag me nu af of er hier ook bierbrouwende vrouwen op het forum te vinden zijn en of hun echtgenoot/vriend er problemen van maken?

Trouwens, ik heb maar weinig ruimte. Het is maar hoe je het bekijkt of het veel plek inneemt. Het meeste plek nemen de 2 omgebouwde koelkasten in mijn huiskamer in. In mijn bijkeuken staat een stellingenkast waar ik alles in heb staan. Lege kratten stapel ik op in de schuur.

Brouw ze!

 :brouwen: :brouwen: :brouwen: :proost: :proost: :proost: :nut: :nut: :nut: :nut:

CeesM

Citaat van: Snotje op 18-05-2018  18:37 uik heb van iemand een setje gekocht voor 2 tientjes ongebruikt in doos: https://www.brouwland.com/nl/onze-producten/startpakketten/startpakketten-bierbrouwen/d/Brewferm-startpakket-deluxe

Dacht voor 20 euro kan ik het altijd meenemen ook al is het bedoeld voor Brewferm pakketten.
Dat is om te blikbrouwen (biermaken). Moutextract opwarmen met water en met koud water verder aanvullen tot benodigde volume. Gist erbij en klaar is Kees.

hansHalberstadt

Citaat van: Mark GA op 18-05-2018  19:09 uHet allergrootste voordeel van mijn Easybrew30 (maar lees het als: elke machine dan ook) is dat je heel gecontroleerd je maischschema kunt aanhouden; dat je niet hoeft te kloten met temperatuurverschillen en het bijsturen daarvan.
Ik moest het thuis op een keramische kookplaat doen en dan wordt het heel lastig om niet voorbij 65'C te gaan als het recept daar om vraagt.
Ik gebruik een ketel met roerwerk en temperatuur regeling via de computer en arduino. Dus feitelijk in dat opzicht ook geautomatiseerd brouwen. de laatste keer had ik een probleem met de besturing en moest toen met de hand opwarmen. ging eigenlijk net zo makkelijk vanwege het roerwerk. Dus roerwerk is voor is voor mij veel belangrijker dan een automatische temperatuurregeling

Mark GA

Citaat van: hansHalberstadt op 18-05-2018  19:42 uIk gebruik een ketel met roerwerk en temperatuur regeling via de computer en arduino. Dus feitelijk in dat opzicht ook geautomatiseerd brouwen. de laatste keer had ik een probleem met de besturing en moest toen met de hand opwarmen. ging eigenlijk net zo makkelijk vanwege het roerwerk. Dus roerwerk is voor is voor mij veel belangrijker dan een automatische temperatuurregeling
Je hebt zeker nog nooit geprobeerd op een keramische plaat met een thermometer in een pan proberen de temperatuur steady te krijgen? Dat gaat dus bijna niet.

hansHalberstadt

Citaat van: Mark GA op 18-05-2018  19:45 uJe hebt zeker nog nooit geprobeerd op een keramische plaat met een thermometer in een pan proberen de temperatuur steady te krijgen? Dat gaat dus bijna niet.
Nee dat kan ik me goed voorstellen. Maar waarom doe je dat dan en neem je geen brander met (propaan)gas?

freelive

Propaan aan voeteneinde van je bed neen kan nu de easy brew en je vrouw wel begrijpen
 :huilen: :huilen:

Snotje

Citaat van: CeesM op 18-05-2018  19:38 uDat is om te blikbrouwen (biermaken). Moutextract opwarmen met water en met koud water verder aanvullen tot benodigde volume. Gist erbij en klaar is Kees.

Ik weet het maar dat maakt toch niet uit? Kan het toch ook gebruiken om normaal mee te brouwen?

Heisenberg

Citaat van: Snotje op 18-05-2018  20:38 uIk weet het maar dat maakt toch niet uit? Kan het toch ook gebruiken om normaal mee te brouwen?
Klopt, maar dan heb je toch een kookketel, op gas of elektrisch, een wortkoeler etc. nodig. Met blikbrouwen is niks mis mee hoor. Heb ik tot nu toe ook gedaan en het resultaat is niet verkeerd.

Heisenberg

Citaat van: freelive op 18-05-2018  20:18 uPropaan aan voeteneinde van je bed neen kan nu de easy brew en je vrouw wel begrijpen
 :huilen: :huilen:
;)

Snotje

Citaat van: Heisenberg op 18-05-2018  20:41 uKlopt, maar dan heb je toch een kookketel, op gas of elektrisch, een wortkoeler etc. nodig. Met blikbrouwen is niks mis mee hoor. Heb ik tot nu toe ook gedaan en het resultaat is niet verkeerd.

Ja maar ik dacht of ik nou een automatische ketel koop of iets anders dit heb ik sowieso wel nodig.

Heisenberg

Citaat van: Snotje op 18-05-2018  20:53 uJa maar ik dacht of ik nou een automatische ketel koop of iets anders dit heb ik sowieso wel nodig.
Ja en voor 13 euro koop je normaal alleen maar zo´n emmer... Dus een goede deal man! Koop gewoon eens zo´n blik en probeer het.

Wvo88

Met een pan (bijvoorbeeld een 2ehands emaille pan) en een brouwzak heb je voor weinig geld al bijna alles bij elkaar. Als je het koelen doet in een spoelbak met ijs, krijg je al een prima eerste biertje. Mout kun je eventueel al geschroot bestellen. Zo ben ik ook begonnen. Echter zul je merken dat je na een aantal keren brouwen en het lezen en delen van kennis op dit forum, je steeds meer en beter wil. Ik brouw nog steeds met een ketel maar de kosten gaan er sowieso komen. Het leuke is dat je het zo gek kan maken als je zelf wil en hoe meer je brouwt, hoe meer je op zoek gaat naar nieuwe dingen.

Ik weet niet wat je andere hobbies zijn maar het bouwen van je eigen installatie maakt voor mij de hobby ook erg leuk!

Mark GA

Citaat van: hansHalberstadt op 18-05-2018  19:47 uNee dat kan ik me goed voorstellen. Maar waarom doe je dat dan en neem je geen brander met (propaan)gas?
Ik woon in een flatje, 6 hoog

Hay

Citaat van: hansHalberstadt op 18-05-2018  19:06 uToch zit er in die automatische systemen altijd wel ergens een compromis. en ze zijn heel duur vind ik.

Klopt Hans en daarom heb ik 1.5 jaar geleden de klarstein gekocht voor 335 euro.
Heb er nu zo'n 20 brouwsels mee gemaakt en ben er super tevreden mee.
Geen poespas met je Iphone recepten overzetten en aansturen en zo.
Lekker simpel instellen en een keer roeren in de pot.
En de prijs/kwaliteit klopt.

hansHalberstadt

Citaat van: Mark GA op 18-05-2018  22:28 uIk woon in een flatje, 6 hoog
Ik woonde ooit in een flatje 1 hoog, maar had toen ook al een gasfles en een 50 liter brouwketel, maar een gasfles heb je niet per se nodig. Het probleem met elektrische kookplaatjes is de warmtecapaciteit van het kookplaatje, maw, als het hem uitzet zit er nog veel warmte in en krijg je een overshoot. Het probleem met opwarmen van je beslag is dat de warmte zich slecht verdeelt dus je plaatselijk nog ziet dat de temperatuur te laag is met als gevolg moeilijk te regelen temperatuur. De oplossing is een goed roerwerk of een pomp die de warmte verdeelt door wort rond te pompen door het beslag (zoals in die automatische ketels).
 

hansHalberstadt

Citaat van: Hay op 18-05-2018  22:35 uKlopt Hans en daarom heb ik 1.5 jaar geleden de klarstein gekocht voor 335 euro.
Heb er nu zo'n 20 brouwsels mee gemaakt en ben er super tevreden mee.
Geen poespas met je Iphone recepten overzetten en aansturen en zo.
Lekker simpel instellen en een keer roeren in de pot.
En de prijs/kwaliteit klopt.
Wordt daar ook rondgepompt tijdens het maischen?

Jacques

Leuk topic. Er worden verschillende zaken genoemd die hout snijden.

Ik brouw nu zo'n 5 jaar met een Braumeister. Een apparaat dat behoorlijk aan de prijs was. Destijds waren er nog geen alternatieven. Die zijn er nu wel en deze apparaten ontwikkelen zich steeds verder.

Ze hebben hun voor- en nadelen. Voordeel is dat je niet op tijden en temperaturen hoeft te letten. Dat doet het apparaat voor je. Bij een traditionele ketel kun je het makkelijk maken met een timer en een thermometer met een alarm als de temperatuur buiten een ingesteld bereik komt. Het voordeel is dus wat dit betreft niet zo heel groot.

Je hoef niet continu te roeren, maar zo om de 10 à 15 minuten het beslag doorroeren bij een automaat zorgt wel voor een flinke verhoging van het brouwzaalrendement. Bij een traditionele pan kun je met een roerder werken die aangedreven wordt met een ruitenwissermotor. Moet je wel even knutselen.

Het grote verschil zit hem in het filteren. Bij een traditioneel systeem kun je met een hevelfilter zo goed als zuurstofvrij filteren, iets wat met een automaat niet gaat omdat de moutkorf omhoog getrokken wordt en het wort naar beneden klettert. De enige manier om dit op te vangen is een takel gebruiken zodat de korf in kleine stapjes omhooggehaald kan worden. Maar dat betekent een extra investering en een takel is niet het mooiste om tegenaan te kijken. Door de korf langzaam omhoog te takelen kun je ook de spoelsnelheid regelen. Met een hevelfilter voorzien van een krantje kun je de spoelsnelheid veel eenvoudiger regelen.

Citaat van: seed7 op 18-05-2018  15:17 uNiets tegen automaten op zich, maar als je wilt beginnen met brouwen lijkt het me niet de eerste keuze. Met twee grote pannen en een gistingsvat kun je al aan de slag. Brouw minstens 5x en kijk of je het echt leuk vind, dan kun je altijd nog aan de automaat.

Ben ik niet met je eens. Als je gaat rekenen wat twee grote pannen, brander, timer, thermometer, hevelfilter, slangen en dergelijke kosten zit je dicht bij de prijs die een automaat kost...

Jacques

Citaat van: CeesM op 18-05-2018  19:38 uDat is om te blikbrouwen (biermaken). Moutextract opwarmen met water en met koud water verder aanvullen tot benodigde volume. Gist erbij en klaar is Kees.

Ik heb laatst een paar pakken Mangrove Jack's foliepakken gebruikt voor het uitvoeren van tests. Die kun je uitknijpen. Niets verwarmd maar de inhoud zo in een emmer verdund met lauw water. Goed roeren en gist er bij. De smaak van het bier was verrassend goed. Een stuk beter dan de blikken die ik het verleden af en toe gebruikt heb. Wel moet ik er bij zeggen dat ik geen suiker heb toegevoegd. Was ook niet nodig omdat ik niet zo veel liters liters wilde hebben dan waarvoor het bier bedoeld was. In het begin had het bier een zeer bittere smaak maar na een tijdje was het toch in balans. Ik moet daarbij wel zeggen dat ik niet vies ben van een stevige bitterheid.

Om te kijken of brouwen iets is wat je bevalt raad ik beginnende brouwers aan om zo'n pak te gebruiken. Werkelijk geniaal.

Vervolgens een automaat... (of BIAB). Je kunt dan elk bier brouwen dat je wilt. Met een pakket zit je nu eenmaal vast aan een halffabricaat.

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 19-05-2018  08:58 uHet grote verschil zit hem in het filteren. Bij een traditioneel systeem kun je met een hevelfilter zo goed als zuurstofvrij filteren, iets wat met een automaat niet gaat omdat de moutkorf omhoog getrokken wordt en het wort naar beneden klettert. De enige manier om dit op te vangen is een takel gebruiken zodat de korf in kleine stapjes omhooggehaald kan worden. Maar dat betekent een extra investering en een takel is niet het mooiste om tegenaan te kijken. Door de korf langzaam omhoog te takelen kun je ook de spoelsnelheid regelen. Met een hevelfilter voorzien van een krantje kun je de spoelsnelheid veel eenvoudiger regelen.

Dat nadeel van naar beneden kletteren zou de fabrikant op kunnen lossen door een mechanisme aan te brengen waarmee je de hoogte kunt instellen en fixeren. Dat moet toch niet zo moeilijk zijn.
Spoelsnelheid regelen is wel van belang om goed in te kunnen regelen.

Verder denk ik dat een echte bakker ook niet gaat werken met een broodbakmachine omdat hij zelf controle wil houden over hoe hij zijn deeg kneed, laat rijzen etc. De fijne kneepje dus.

En als je toch weer moet gaan roeren in een automaat dan is het geen automaat meer want die zou dat zelf moeten doen.
Ik zie dus nog steeds geen voordelen van een automaat tov de installatie die ik nu heb met roerwerk en temperatuur regeling en hevelfilter.

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 19-05-2018  09:24 uDat nadeel van naar beneden kletteren zou de fabrikant op kunnen lossen door een mechanisme aan te brengen waarmee je de hoogte kunt instellen en fixeren. Dat moet toch niet zo moeilijk zijn.

Inderdaad op zich niet zo moeilijk maar wel prijzig. Het is juist de lage prijs die automaten als Easybrew en Brew Monk zo aantrekkelijk maken.

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 19-05-2018  09:30 uInderdaad op zich niet zo moeilijk maar wel prijzig. Het is juist de lage prijs die automaten als Easybrew en Brew Monk zo aantrekkelijk maken.
Dus toch weer een compromis tussen prijs en kwaliteit van brouwen. Ik ga voor kwaliteit en als je uitrekent wat de kosten zijn van je brouwinstallatie als percentage voor een glas bier dan praat je misschien over 500 euro investering voor 20 jaar en als je in 20 jaar 5000 liter bier brouwt dan is het nog geen 3 cent per flesje dus net zo duur als het dopje.

Edwin brouwt

Citaat van: hansHalberstadt op 19-05-2018  09:24 uDat nadeel van naar beneden kletteren zou de fabrikant op kunnen lossen door een mechanisme aan te brengen waarmee je de hoogte kunt instellen en fixeren. Dat moet toch niet zo moeilijk zijn.
Spoelsnelheid regelen is wel van belang om goed in te kunnen regelen.

Verder denk ik dat een echte bakker ook niet gaat werken met een broodbakmachine omdat hij zelf controle wil houden over hoe hij zijn deeg kneed, laat rijzen etc. De fijne kneepje dus.

En als je toch weer moet gaan roeren in een automaat dan is het geen automaat meer want die zou dat zelf moeten doen.
Ik zie dus nog steeds geen voordelen van een automaat tov de installatie die ik nu heb met roerwerk en temperatuur regeling en hevelfilter.


Ik ben begonnen met een elektrische ketel en een aparte filteremmer en al die andere losse onderdelen. Ik was van plan om een hevel en roerder te maken en een temperatuurregeling, maar kwam er na een brouwsels of 5 achter dat ik het toch leuker vind om te brouwen ipv knutselen (dus recepten uitvlooien en met toevoegingen experimenteren). Dus een Grainfather gekocht en daar ben ik toch wel heel blij mee. De helft van de brouwsels gaan in de Grainfather en de andere helft bij nog een vriend  in de losse pan/filteremmer.


Alle twee leuk om te doen, maar ik denk toch dat de temperatuur regeling van de Grainfather een mooier bier oplevert.
Dus hou je van knutselen zou ik zeker voor  een zelf gebouwde automaat gaan. Anders is een Grainfather (of 1 van de goedkopere varianten) een goede keus.

hansHalberstadt

ik ben begonnen ooit met een weckketeltje en hevelfiltertje, maar een van de eerste verbeteringen was een roerwerk en een temperatuurregeling. Daarna heb ik eigenlijk fundamenteel niet veel  meer verbeterd, hooguit een wat slimmere manier om je spoelsnelheid te regelen en je spoelwater te verwarmen, maar als je dat niet hebt gaat het niet ten koste van de kwaliteit van je bier. Dus ookal houdt je niet zo van knutselen. Een relatief kleine investering in knutselen en je kunt weer jaren vooruit. en roerwerken kun je tegenwoordig ook al kopen.

Mark GA

Vroeger hadden auto's ook geen stuurbekrachtiging dus waarom zou je moeilijk doen als het makkelijk kan?

seed7

Citaat van: Mark GA op 19-05-2018  10:31 uVroeger hadden auto's ook geen stuurbekrachtiging dus waarom zou je moeilijk doen als het makkelijk kan?

Tegenwoordig app je de bierservice voor een krat gekoeld bier, 15 minuten levertijd ...

Ingo

Mark GA

Citaat van: seed7 op 19-05-2018  10:48 uTegenwoordig app je de bierservice voor een krat gekoeld bier, 15 minuten levertijd ...

Ingo
Touché, amice...

Snotje

Citaat van: seed7 op 19-05-2018  10:48 uTegenwoordig app je de bierservice voor een krat gekoeld bier, 15 minuten levertijd ...

Ingo

Ok dat is veel makkelijker dan brouwen... Goede tip!

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 19-05-2018  10:29 uik ben begonnen ooit met een weckketeltje en hevelfiltertje, maar een van de eerste verbeteringen was een roerwerk en een temperatuurregeling. Daarna heb ik eigenlijk fundamenteel niet veel  meer verbeterd, hooguit een wat slimmere manier om je spoelsnelheid te regelen en je spoelwater te verwarmen, maar als je dat niet hebt gaat het niet ten koste van de kwaliteit van je bier. Dus ookal houdt je niet zo van knutselen. Een relatief kleine investering in knutselen en je kunt weer jaren vooruit. en roerwerken kun je tegenwoordig ook al kopen.

Ik brouw nu ruim 37 jaar. Heel wat verschillende methoden gebruikt.

Met mijn automaat brouw ik geen beter bier dan met mijn pan en hevelfilter (die ik nog steeds heb). Je hoeft geen automaat te kopen als het gaat om de kwaliteit van je bier. De winst zit hem in het gebruikersgemak en het kleiner volume van de installatie.

Snotje

Ik heb besloten zo'n blik te kopen om daar maar eens mee te beginnen bedankt voor de tip. Nu vermoed ik dat ik zo'n bliksmaak niet zo lekker vind maar misschien valt het mee :P 

Ik wil pils gaan proberen begrijp alleen dat het met gist wordt gedaan waar je kamer temps voor nodig hebt. Dus ik moet die emmer ergens verstoppen  ;D. Snap het eigenlijk niet helemaal... pils met een bovengister ik wist niet dat dat kon.

Edit: bij nader inzien heb ik een blik tarwebier gekocht en meteen het boek "Verander water in bier", kan ik me weer ff bezig houden.

seed7

Citaat van: Snotje op 19-05-2018  16:58 uIk heb besloten zo'n blik te kopen om daar maar eens mee te beginnen bedankt voor de tip. Nu vermoed ik dat ik zo'n bliksmaak niet zo lekker vind maar misschien valt het mee :P 

Ik wil pils gaan proberen begrijp alleen dat het met gist wordt gedaan waar je kamer temps voor nodig hebt. Dus ik moet die emmer ergens verstoppen  ;D. Snap het eigenlijk niet helemaal... pils met een bovengister ik wist niet dat dat kon.

Edit: bij nader inzien heb ik een blik tarwebier gekocht en meteen het boek "Verander water in bier", kan ik me weer ff bezig houden.

Pils met een bovengister is een blond.

Wat voor tarwebier?
Een Weizen?
Indien ja ... mmmm ...
Niet schrikken, dat is niet echt een startersbier omdat je heel weinig hop gebruikt en de risico's op vreemde kostgangers groter is. Ook de gistkeuze en temperatuur zijn lastig, maar, je kunt het pakket eventueel aanpassen met extra bitterhop en misschien een andere gist.

Een blond is een prima beginnersbier, zeker als er een gist bij zit die geen nare bijsmaken gaat maken als de temperatuur wat minder gecontroleerd is.

Dat boek is een prima start, lezen en onder je hoofdkussen voor je aan je eerste bier begint.

Ingo

Heisenberg

Citaat van: Snotje op 19-05-2018  16:58 uIk heb besloten zo'n blik te kopen om daar maar eens mee te beginnen bedankt voor de tip. Nu vermoed ik dat ik zo'n bliksmaak niet zo lekker vind maar misschien valt het mee :P 

Ik wil pils gaan proberen begrijp alleen dat het met gist wordt gedaan waar je kamer temps voor nodig hebt. Dus ik moet die emmer ergens verstoppen  ;D. Snap het eigenlijk niet helemaal... pils met een bovengister ik wist niet dat dat kon.

Edit: bij nader inzien heb ik een blik tarwebier gekocht en meteen het boek "Verander water in bier", kan ik me weer ff bezig houden.
Dit is (was) ook tarwebier uit blik... Heel goed te drinken!

Heisenberg

Ik heb al heel wat liters blikbier gebrouwen. Ik ben begonnen met een 5 liter vaatje van de Xenos (wat me overigens prima smaakte), daarna met een pakket van de HEMA (in een pan). Omdat de kindertjes zagen dat ik het leuk vond kreeg ik met Sinterklaas een blik. Ik heb toen zelf een starterssetje gekocht. Het liep tegen het eind van 2017 aan, eindejaarsuitkering in het zicht, en heb een kookketel aangeschaft met alles dat nodig is. Tot nu toe is alles prima gelukt en binnenkort de kookketel maar eens gaan gebruiken...

Snotje

Citaat van: seed7 op 19-05-2018  17:38 uPils met een bovengister is een blond.

Wat voor tarwebier?
Een Weizen?
Indien ja ... mmmm ...
Niet schrikken, da's niet echt een startersbier omdat je heel weinig hop gebruikt en de risicos op vreemde kostgangers groter is. Ook de gistkeuze en temperatuur zijn lastig, maar, je kunt het pakket eventueel aanpassen met extra bitterhop en misschien een andere gist.

Een blond is een prima beginners bier, zeker als er een gist bij zit die geen nare bijsmaken gaat maken als de temperatuur wat minder gecontroleerd is.

Dat boek is een prima start, lezen en onder je hoofdkussen voor je aan je eerste bier begint.

Ingo

Ik heb deze besteld, moet ik hier wat aan veranderen dan?



Ach ik zie het wel, als het niet lukt koop ik wel een ander blik ;)

@heisenberg goed om te horen, welke merken blik gebruik jij?

hansHalberstadt

Citaat van: Snotje op 19-05-2018  19:38 uIk heb deze besteld, moet ik hier wat aan veranderen dan?

Gewoon brouwen. Weet je wat voor gist erbij zit? Je zou evt kunnen overwegen een echte weizen gist te gebruiken, maar het is ook wel leuk om gewoon te kijken wat het wordt zoals het is.

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 19-05-2018  21:16 uGewoon brouwen. Weet je wat voor gist erbij zit? Je zou evt kunnen overwegen een echte weizen gist te gebruiken, maar het is ook wel leuk om gewoon te kijken wat het wordt zoals het is.

Dit is een blik voor een witbier geen weizen...

Jacques

Citaat van: Snotje op 19-05-2018  19:38 uIk heb deze besteld, moet ik hier wat aan veranderen dan?

Ik heb laatst een paar keer voor testsbrouwsels foliepakken van Mangrove Jack's gebruikt.
De kwaliteit verraste mijn. Deze is veel beter dan de blikken die ik in het verleden gebruikt heb.

EBC

Citaat van: Jacques op 19-05-2018  22:15 uDit is een blik voor een witbier geen weizen...

Ik ben een beetje op de hoogte van deze blikken.

Een witbier (Belgisch) wordt het nooit. Jamais. Het bier is bovendien amber van kleur.

Een weizen kan, mits je er een juiste gist bij gebruikt. Ik adviseer dan de Munich Classic van Lallemand.

Heisenberg

Citaat van: Snotje op 19-05-2018  19:38 uIk heb deze besteld, moet ik hier wat aan veranderen dan?

Ach ik zie het wel, als het niet lukt koop ik wel een ander blik ;)

@heisenberg goed om te horen, welke merken blik gebruik jij?
Dezelfde  :degroeten: :groots:

https://www.brouwland.com/content/docs/056/056%20Bierpakketten%20Brewferm/MAN_beerkits_Brewferm.pdf

Snotje

Citaat van: Heisenberg op 20-05-2018  02:24 uDezelfde  :degroeten: :groots:

https://www.brouwland.com/content/docs/056/056%20Bierpakketten%20Brewferm/MAN_beerkits_Brewferm.pdf

Bedankt voor de pdf. Wat me opvalt is dat de foto van jouw glas bier bevat wat er mooi goud geel uitziet, maar op YouTube zie ik er een meer amber kleurig bier uitkomen. Doe jij iets anders ?

Heisenberg

Citaat van: Snotje op 20-05-2018  09:29 uBedankt voor de pdf. Wat me opvalt is dat de foto van jouw glas bier bevat wat er mooi goud geel uitziet, maar op YouTube zie ik er een meer amber kleurig bier uitkomen. Doe jij iets anders ?

De foto is in mijn keuken genomen. Zonder flitser, met mijn oude Iphone4. Geen idee maar zo zag ie eruit. En ik heb de handleiding letterlijk opgevolgd.

Snotje

Citaat van: Heisenberg op 20-05-2018  10:31 uDe foto is in mijn keuken genomen. Zonder flitser, met mijn oude Iphone4. Geen idee maar zo zag ie eruit. En ik heb de handleiding letterlijk opgevolgd.

Ok. Ach ik zie het wel op YouTube ziet het er zo uit:
https://youtu.be/MIsVUiQP0Kk

Heisenberg

Citaat van: Snotje op 20-05-2018  10:55 uOk. Ach ik zie het wel op YouTube ziet het er zo uit:

Hahahahaaaaaa, ik zoek ook bijna alles op Youtube op. Dat de kleur anders is kan ook aan het glas liggen natuurlijk. En zo te zien was zijn bier behoorlijk gekoeld. Ik drink mijn bier altijd op 12 graden. Ik hou niet van koude drank. Ik ben benieuwd wat je ervan brouwt. Dinsdag kun je aan de slag  :brouwen: :brouwen: :brouwen: :proost: :proost: :proost:

Snotje

Omdat Brouwmarkt die leuke aanbieding had heb ik een Easybrew 30 gekocht voor 339.  Zou in de eerste week van augustus worden geleverd maar dan ben ik op vakantie dus ergens in de 3e week van augustus heb ik hem.

 Oorspronkelijk had ik grootheidswaanzin en dacht ik dat 50l beter was maar zelfs nu is het al lastig om de hoeveelheden te bottelen en te bewaren en dan ook nog op te drinken. Ik denk dat kleinere batches leuker zijn, en handiger als je nog aan het experimenteren bent.

Heb ik nog ff tijd om mijn garage aan te passen want de vrouw wil het absoluut niet in huis. Ik heb een groot werkblad van 4 meter lang een meter breed, ik ga op de kopse kant over dwars een rvs aanrechtblad plaatsen. Maak ik mijn eigen keuken daar ;)

Ik heb nog 1 blik Brewferm staan die ik vandaag ga maken, en ik heb nog 23 liter stout wat ik nog moet bottelen.  Dan ik precies klaar met alle blikken als dit apparaat komt!

Jacques

Een 30 liter ketel is prima. Met een kleinere ketel brouw je vaker en het bottelen is minder werk.

Heb je waterleiding en afvoer in je garage? Dat maakt het leven van een hobbybrouwer een stuk aangenamer.

Snotje

Citaat van: Jacques op 30-06-2018  23:18 uEen 30 liter ketel is prima. Met een kleinere ketel brouw je vaker en het bottelen is minder werk.

Heb je waterleiding en afvoer in je garage? Dat maakt het leven van een hobbybrouwer een stuk aangenamer.

Putje heb ik, en ik maak een klein rvs caravan aanrechtblad in mijn werkblad waar ik een kraan op maak met een slang naar de kraan in de tuin. Kan ik die aansluiten als ik ga brouwen was mijn plan.

CeesM

Citaat van: Snotje op 01-07-2018  08:43 uPutje heb ik, en ik maak een klein rvs caravan aanrechtblad in mijn werkblad waar ik een kraan op maak met een slang naar de kraan in de tuin. Kan ik die aansluiten als ik ga brouwen was mijn plan.
Ook stroom op een zware groep om de Easybrew en spoelwaterketel te verwarmen?

Snotje

Citaat van: CeesM op 01-07-2018  12:36 uOok stroom op een zware groep om de Easybrew en spoelwaterketel te verwarmen?

Wacht...wat? Ik heb daar niet over nagedacht! Zover ik weet zit de schuur op de eigen groep van 16 ampere. Dat is denk ik wel genoeg ... hoop ik!

SanderH

op een 16 A groep kun je maximaal 3840 Watt aansluiten ( P =U *I) waarbij U = 240 V en I = 16 A. Als je voltage lager is, dan dus ook het vermogen dat er geleverd kan worden.

Als je eerst je maisch water opwarmt, schroot, stort en dan pas je spoelwater opwarmt kun je met 16 ampere makkelijk uit, tenzij je maisch of spoelwater ketel al meer dan 3840 Watt trekt.

Jacques

Citaat van: Snotje op 01-07-2018  08:43 uPutje heb ik, en ik maak een klein rvs caravan aanrechtblad in mijn werkblad waar ik een kraan op maak met een slang naar de kraan in de tuin. Kan ik die aansluiten als ik ga brouwen was mijn plan.

Heb je veel meters te overbruggen? Zo niet dan is het misschien een idee om een vaste waterleiding aan te leggen...

Snotje

Citaat van: Jacques op 01-07-2018  21:26 uHeb je veel meters te overbruggen? Zo niet dan is het misschien een idee om een vaste waterleiding aan te leggen...

Stomme is dat ik 3 jaar geleden een waterleiding  heb verwijderd daar toen deze met vorst was geknapt en een waterballet had veroorzaakt. Maar vanaf de tuin is max 4 meter dus lukt wel zo.

Johan_vL

Het brouwen met een automatisch systeem zie ik nog niet zo zitten, behalve het gemak die begrijp ik. Een beginnende brouwer, waar ik mezelf ook nog onder schaar, wil alles leren begrijpen lijkt me. Daarom is moutbrouwen in een pan beter geschikt naar mijn idee dan in een automaat, maar misschien heb ik het mis.

Zelf heb ik een 20 en 33 liter pan waarvan ik de 20 liter pan heb geïsoleerd met radiatorfolie, dit houdt aardig goed warmte vast en smelt niet, omdat ik start bij het inmaischen met warm water uit de kraan (±60 C) en dan verder de temperatuur omhoog breng met een 2 kW inductieplaat vd Aldi. Dit werkt prima en 20 liter stijgt qua temperatuur met 1 C/min.
Koken daarna op een gasbrander in de 33 liter ketel.

In de toekomst zou ik nog wel graag een Weckketel erbij willen om spoelwater op te warmen. Ik geloof niet dat ik snel een automaat zou aanschaffen om de ketels te vervangen, maar zoals ik gevoel wil krijgen bij het inmaischen, filteren, spoelen en koken, is dat dus ook een gevoelskwestie. Overigens vind ik het leuk om zelf in te kunnen schatten hoeveel spoelwater nodig is en bij te sturen op basis van tussentijdse sg metingen (fingerspitzengefuhl) gaandeweg. Een beetje roeren en ruiken is ook wel prettig... :brouwen:

Snotje

@Johan bij mij is het puur een ruimte/troep kwestie. De theorie blijft trouwens natuurlijk precies het zelfde... alleen heb je 2 pannen in 1 en kan je heel goed je temp en pauzes controleren. En je hoeft niet te roeren.

MikeG

Citaat van: Johan_vL op 02-07-2018  16:40 uHet brouwen met een automatisch systeem zie ik nog niet zo zitten, behalve het gemak die begrijp ik. Een beginnende brouwer, waar ik mezelf ook nog onder schaar, wil alles leren begrijpen lijkt me. Daarom is moutbrouwen in een pan beter geschikt naar mijn idee dan in een automaat, maar misschien heb ik het mis.

Zelf heb ik een 20 en 33 liter pan waarvan ik de 20 liter pan heb geïsoleerd met radiatorfolie, dit houdt aardig goed warmte vast en smelt niet, omdat ik start bij het inmaischen met warm water uit de kraan (±60 C) en dan verder de temperatuur omhoog breng met een 2 kW inductieplaat vd Aldi. Dit werkt prima en 20 liter stijgt qua temperatuur met 1 C/min.
Koken daarna op een gasbrander in de 33 liter ketel.

In de toekomst zou ik nog wel graag een Weckketel erbij willen om spoelwater op te warmen. Ik geloof niet dat ik snel een automaat zou aanschaffen om de ketels te vervangen, maar zoals ik gevoel wil krijgen bij het inmaischen, filteren, spoelen en koken, is dat dus ook een gevoelskwestie. Overigens vind ik het leuk om zelf in te kunnen schatten hoeveel spoelwater nodig is en bij te sturen op basis van tussentijdse sg metingen (fingerspitzengefuhl) gaandeweg. Een beetje roeren en ruiken is ook wel prettig... :brouwen:

Ik ben zelf direct begonnen met de Easybrew 30 na een 20 jaren terug weleens te hebben gebrouwen uit blik en heb er nu mijn eerste bier mee gebrouwen. Ik moet zeggen dat het ook met een automatische brouwketel niet echt vanzelf gaat en je echt wel je koppie erbij moet houden. Mijn overweging was met name de beperkte ruimte die de ketel inneemt en de lovende recensies van dit forum wat mij heeft doen besluiten dit apparaat te kopen. Ik ben ervan overtuigd dat het vingerspitzen gevoel ook van toepassing is op deze ketel als je hem handmatig bedient (zoals ik de eerste keer heb gedaan)

Ik zou nu al niet meer anders willen ;)

Johan_vL

Citaat van: MikeG op 02-07-2018  19:55 uIk ben zelf direct begonnen met de Easybrew 30 na een 20 jaren terug weleens te hebben gebrouwen uit blik en heb er nu mijn eerste bier mee gebrouwen. Ik moet zeggen dat het ook met een automatische brouwketel niet echt vanzelf gaat en je echt wel je koppie erbij moet houden. Mijn overweging was met name de beperkte ruimte die de ketel inneemt en de lovende recensies van dit forum wat mij heeft doen besluiten dit apparaat te kopen. Ik ben ervan overtuigd dat het vingerspitzen gevoel ook van toepassing is op deze ketel als je hem handmatig bedient (zoals ik de eerste keer heb gedaan)

Ik zou nu al niet meer anders willen ;)

Dat is goed om te horen, ik zal ook eens het onderwerp op het forum helemaal erop nalezen en mijn licht op doen  :brouwen:

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.