Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Boulevard Tank 7 Farmhouse Ale (Saison) kloon  (gelezen 2796 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline FrankOD

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 108
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Boulevard Tank 7 Farmhouse Ale (Saison) kloon
« Gepost op: 17-05-2018 14:08 u »
Hieronder een klein verslagje van mijn laatste brouwsel;

Boulevard, smokestack series,  Tank 7  Farmhouse Ale.  Ik wou eens een saison brouwen, en toen kwam ik toevallig deze tegen bij de Appie. Ik had er over gelezen in de BBQ-bijbel Smokey Goodness van Jord Althuizen;



Her en der wat kloonrecepten opgezocht op Amerikaanse sites en uiteindelijk dit er van gemaakt in BrouwHulp:

Recept:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk2018-04
Naam receptTank 7 clone Farmhouse Ale (Saison)
Brouwdatum09-05-2018
BierstijlSaison (Sterke)
Volume16,3 l
Begin SG1,070 SG
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)39 IBU
Brouwzaalrendement72,5 %
Kooktijd70 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
18,00 lWater uit Losser
1,00 gCaCl2
7,70 mlMelkzuur
6,31 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
109 mg/l9 mg/l21 mg/l209 mg/l54 mg/l74 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,02 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC76,0 %
1,00 kgMaÔsvlokkenSupermarkt3 EBC19,0 %
0,16 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC3,0 %
0,11 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC2,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
66,0 įC1 min.70 min.3,4 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.10 min.3,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
11,9 gCentennialbellen10,3%first wort hop18,0 IBU
7,1 gSimcoepellets12,9%45 min.12,0 IBU
8,8 gAmarillobellen8,9%15 min.5,0 IBU
15,9 gAmarillopellets8,9%5 min.4,0 IBU
25,0 gAmarillobellen8,9%koudhop0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 l starterAmerican Farmhouse Blend (WLP670)bovengist



De eerste brouwpoging liep uit op een grote ramp;
Bij het verstijfselen van de maisvlokken heb ik volgens mij te weinig water gebruikt, en het was al iets te veel afgekoeld waardoor het ŤŤn dikke klont was geworden... 
Toch gestort bij de maisch, maar het wou maar niet mooi oplossen in het water, met als gevolg een verstopt filter van mijn HERMS (cq RIMS).  En dat leidde tot een drooglopende pomp en nog veel erger een droogstaand verwarmingselement.  (bij maisch temperatuur stappen laat ik het element onderin de maisch/kook ketel even meehelpen).  Gevolg; een verbrand element en verbrande onderkant van het filter..    Stekker eruit en weg met die zooi !

Hemelvaartsdag opnieuw begonnen na grondige schoonmaak van de aangebrande delen.  De maisvlokken niet verstijfseld, volgens de wiki ligt de temperatuur voor mais verstijfselen tussen 62-76gr.  Dit valt binnen de maisch temperaturen dus ik heb het er maar op gegokt..

2e poging verliep prima, uiteindelijk na het koelen ca. 17ltr met SG 1072 dus prima rendement. 
Voor het eerst met White Labs gist gewerkt (WLP670) en deze stond de volgende morgen al mooi te pruttelen op 22gr.



Nu na 1 week SG gemeten, en we zijn al aanbeland op SG 1014, waterslot blubt nog steeds een beetje..  Ga 'm overdoen naar sodakeg (met spunding valve) want de fermantasaurus moet grondig schoon (brett) voor een volgende brouwsel van het weekend.

(fotos volgen, moet ik ff met de mobiel doen)

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Fractus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
  • Land: nl
  • Trotse eigenaar van een Arsegan Easybrew 30
Re: Boulevard Tank 7 Farmhouse Ale (Saison) kloon
« Reactie #1 Gepost op: 17-08-2018 14:45 u »
Hoe is deze uiteindelijk geworden Frank? Leek het een beetje op het origineel of zat het er totaal naast?

Offline FrankOD

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 108
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Boulevard Tank 7 Farmhouse Ale (Saison) kloon
« Reactie #2 Gepost op: 27-08-2018 14:31 u »
Ja best wel goed gelukt eigenlijk..  van 't weekend weer eens ff eentje van mijn tap gehad.

Komt verdomd dichtbij het origineel,  heb nog een originele meegenomen bij de Appie dus ik zal ze binnenkort eens tegelijkertijd testen.
Zal ook nog eens SG meten, volgens mij is ie aardig doorgegaan.

Offline Thanatosti

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 40
  • Land: nl
Re: Boulevard Tank 7 Farmhouse Ale (Saison) kloon
« Reactie #3 Gepost op: 27-08-2018 14:37 u »
Tank 7 is ook ťťn van mijn favorieten dus ik wil deze kloon graag eens brouwen.

nog wel een vraag: die mais- en tarwevlokken komen volgens het recept uit de supermarkt. welke supermarkt en wat koop je dan precies? havervlokken ken ik wel en die zijn gemakkelijk te vinden maar mais en tarwe voor mij niet.


Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.516
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Boulevard Tank 7 Farmhouse Ale (Saison) kloon
« Reactie #4 Gepost op: 27-08-2018 14:49 u »
Tank 7 is ook ťťn van mijn favorieten dus ik wil deze kloon graag eens brouwen.

nog wel een vraag: die mais- en tarwevlokken komen volgens het recept uit de supermarkt. welke supermarkt en wat koop je dan precies? havervlokken ken ik wel en die zijn gemakkelijk te vinden maar mais en tarwe voor mij niet.

In een wat grotere supermarkt zou je deze nog wel eens kunnen vinden in het schap van de biologische producten, eventueel de Gezondheidswinkel of een biologische supermarkt.

Offline FrankOD

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 108
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Boulevard Tank 7 Farmhouse Ale (Saison) kloon
« Reactie #5 Gepost op: 27-08-2018 14:50 u »
Ik heb ze niet kunnen vinden in de supermarkt (die vermelding van supermarkt is volgens mij een standaard iets uit BrouwHulp)

Ik heb het samen met div. mout besteld bij vd Kooy Jubbega,  maar zou natuurlijk ook bij Brouwmarkt / Brouwland enz..


Offline Thanatosti

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 40
  • Land: nl
Re: Boulevard Tank 7 Farmhouse Ale (Saison) kloon
« Reactie #6 Gepost op: 27-08-2018 15:11 u »
Ik heb ze niet kunnen vinden in de supermarkt (die vermelding van supermarkt is volgens mij een standaard iets uit BrouwHulp)

Ik heb het samen met div. mout besteld bij vd Kooy Jubbega,  maar zou natuurlijk ook bij Brouwmarkt / Brouwland enz..

Ga ik daar kijken, ook bij de gezondheidswinkel. thanks beiden.

Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 723
  • Land: nl
Re: Boulevard Tank 7 Farmhouse Ale (Saison) kloon
« Reactie #7 Gepost op: 27-08-2018 16:38 u »
Hemelvaartsdag opnieuw begonnen na grondige schoonmaak van de aangebrande delen.  De maisvlokken niet verstijfseld, volgens de wiki ligt de temperatuur voor mais verstijfselen tussen 62-76gr.  Dit valt binnen de maisch temperaturen dus ik heb het er maar op gegokt..

Vlokken zijn al verstijfseld. De mais wordt verhit tot 100 graden en geperst. Verstijfselen hoeft met vlokken dus niet.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 401
  • Land: nl
Re: Boulevard Tank 7 Farmhouse Ale (Saison) kloon
« Reactie #8 Gepost op: 27-08-2018 19:35 u »
nog wel een vraag: die mais- en tarwevlokken komen volgens het recept uit de supermarkt. welke supermarkt en wat koop je dan precies? havervlokken ken ik wel en die zijn gemakkelijk te vinden maar mais en tarwe voor mij niet.
Maisvlokken zijn toch gewoon cornflakes?

Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 723
  • Land: nl
Re: Boulevard Tank 7 Farmhouse Ale (Saison) kloon
« Reactie #9 Gepost op: 28-08-2018 09:34 u »
Maisvlokken zijn toch gewoon cornflakes?

Nee, cornflakes zijn gemaakt van gekookte mais, suiker en vitamines (soms ook met meerdere granen). De deeg die ontstaat wordt plat gerold en geroosterd.

Van cornflakes kan je trouwens wel een heerlijke gedestilleerd drank maken. Water met suiker en cornflakes vergisten en dit destilleren, ooit geproefd van een collega.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.259
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Boulevard Tank 7 Farmhouse Ale (Saison) kloon
« Reactie #10 Gepost op: 28-08-2018 22:35 u »
Mooi recept, ik ga dit draadje volgen.

Ik heb de Tank 7 Farmhouse ale meermaals gedronken, maar moet deze een tijdje staan of heeft vers drinken de voorkeur.
(ivm Brett)


Mag ik het recept schaamteloos van je overnemen? :nut:  :biersmile:

Offline FrankOD

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 108
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Boulevard Tank 7 Farmhouse Ale (Saison) kloon
« Reactie #11 Gepost op: 17-10-2018 16:44 u »
Tuurlijk! Anders had ik hem wel geheim gehouden!

Ik ben m redelijk vers gaan drinken, vanwege de koudhop / aroma, maar mín keg is nog niet leeg.. heb er afgelopen weekend nog eentje van gehad en smaakte prima ! Qua brett merk ik niet veel verandering.

Online Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.192
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: Boulevard Tank 7 Farmhouse Ale (Saison) kloon
« Reactie #12 Gepost op: 17-10-2018 16:47 u »
Tank 7 is geweldig... ik hoor graag hoe jullie bropuwsels hebben uitgepakt want dan wil ik me er ook een keer aan wagen om te brouwen

Offline FrankOD

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 108
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Boulevard Tank 7 Farmhouse Ale (Saison) kloon
« Reactie #13 Gepost op: 31-10-2018 14:14 u »
SG is nu 1008, bij constant 5 ļC in de kegerator zullen de brettjes ook wel in slaap gesukkeld zijn.

De bodem is wel in zicht van de keg.. volgend voorjaar weer!
Heb de gist (wlp670) bewaard in de vriezer.

Offline FrankOD

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 108
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Boulevard Tank 7 Farmhouse Ale (Saison) kloon
« Reactie #14 Gepost op: 10-11-2018 15:52 u »
Gisteravond eindelijk eens geproefd naast het origineel. Denk dat de dryhop iets minder mag.

Offline Trabuca

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Boulevard Tank 7 Farmhouse Ale (Saison) kloon
« Reactie #15 Gepost op: 04-12-2018 13:35 u »
Ik wil dit bier gaan brouwen, kan iemand mij uitleggen wat de hoeveelheid melkzuur en CaCL2 bepaald?

Melkzuur om het bier aan te zuren, maar hoe en wanneer gebruik je dit en naar welke pH waarde?

CaCL2 brouwzout voor? En wanneer wel/niet gebruiken?

Hier staat een goede uitleg wat het doet http://www.hobbybrouwen.nl/artikel/Tripel_nr_1.html maar ik zou het graag voor dit specifiek recept willen weten. Ik heb nu 4x een tripel gebrouwen maar deze ingrediŽnten nooit gebruikt.

Online Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.192
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: Boulevard Tank 7 Farmhouse Ale (Saison) kloon
« Reactie #16 Gepost op: 04-12-2018 13:48 u »
Hoeveel je moet bijsturen hangt af van het waterprofiel van je waterprovider. Ik woon in Rotterdam, waar we heel zacht water hebben. Soms moet ik wat kalk toevoegen.
Hoeveel precies vertelt BrouwHulp mij, nadat ik het waterprofiel van Rotterdams water had ingevoerd (kun je opvragen bij de provider) en het recept had samengesteld.
Mocht je de exacte cijfers van Tank7 willen weten (dan deel je ze met mij want ik vind Tank7 fantastisch), kun je dit vragen bij Boulevard. Die zullen geen geheim maken van de zuurgraad van hun water.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Boulevard Tank 7 Farmhouse Ale (Saison) kloon
« Reactie #17 Gepost op: 04-12-2018 22:12 u »
Ik wil dit bier gaan brouwen, kan iemand mij uitleggen wat de hoeveelheid melkzuur en CaCL2 bepaald?

Melkzuur om het bier aan te zuren, maar hoe en wanneer gebruik je dit en naar welke pH waarde?

CaCL2 brouwzout voor? En wanneer wel/niet gebruiken?

Hier staat een goede uitleg wat het doet http://www.hobbybrouwen.nl/artikel/Tripel_nr_1.html maar ik zou het graag voor dit specifiek recept willen weten. Ik heb nu 4x een tripel gebrouwen maar deze ingrediŽnten nooit gebruikt.

Water is altijd een wat lastig onderwerp. Bij licht gekleurd bier is aanzuren vaak nodig. Bij donkere bieren vaak niet.

Lees de volgende blogs die ik over water en pH geschreven heb voor meer begrip over dit onderwerp.
https://www.brouwstore.nl/blog/pH/
https://www.brouwstore.nl/blog/vervolg-pH/
https://www.brouwstore.nl/blog/wat-zit-er-in-je-brouwwater/

Je kunt natuurlijk ook een goed boek lezen waar het een en ander is uitgelegd...  ;D

Tags: