Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Timothy Taylor - Landlord  (gelezen 2559 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.337
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Timothy Taylor - Landlord
« Reactie #25 Gepost op: 21-09-2018 15:23 u »
Dus dat laatste recept wordt het? of ga je die carafa nog vervangen door caramunich of zo?
En als je nog het definitieve recept neer wil zetten zou dat fijn zijn! Succes.
Ben zelf de laatste tijd ook veel met Engelse bieren bezig vandaar.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 680
  • Land: nl
Re: Timothy Taylor - Landlord
« Reactie #26 Gepost op: 21-09-2018 18:56 u »
Zal ik doen! Gisteren de gist opgehaald bij de Brouwland-verdeler. Zit te twijfelen of ik wel of geen starter van moet maken. Eventueel kweek ik een halve pak op, en maak ik van de andere helft een gistbankje...

Succes met brouwen. Ik kende het bier niet maar ik krijg na het filmpje te hebben gekeken wel enorme dorst.
Wel mooi om te zien die open gist vatten... Wat ik begreep uit het filmpje zelfs open tijdens de nagisting.
Ik ben benieuwd wat het "wort".

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.465
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Timothy Taylor - Landlord
« Reactie #27 Gepost op: 22-09-2018 12:48 u »
Dus dat laatste recept wordt het? of ga je die carafa nog vervangen door caramunich of zo?
En als je nog het definitieve recept neer wil zetten zou dat fijn zijn! Succes.
Ben zelf de laatste tijd ook veel met Engelse bieren bezig vandaar.

Dat laatste recept, zonder de Carafa. Ik zal dat recept wel posten, zit nu niet op mijn PC waar BrouwHulp op draait :)

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.465
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Timothy Taylor - Landlord
« Reactie #28 Gepost op: 22-09-2018 12:55 u »
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk041
Naam receptHerenboer
Brouwdatum29-09-2018
BierstijlBitter
Volume23,1 l
Begin SG1,042 SG
Eind SG1,011 SG
Schijnbare vergistingsgraad73,8%
Alcoholgehalte4,0 vol.%
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)35 IBU
Brouwzaalrendement85,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
20,00 lWater uit Rossum (Ov.)
2,00 mlFosforzuur
11,76 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
94 mg/l9 mg/l21 mg/l210 mg/l44 mg/l73 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,75 kgFinest Pale Ale Golden PromiseSimpsons Malt5 EBC100,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.5,3 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.5,3 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gFuggle (Hampton Estate)bellen4,4%90 min.16,1 IBU
20,0 gStyrian Goldingsbellen3,7%65 min.8,6 IBU
30,0 gEast Kent Goldingsbellen5,8%15 min.9,9 IBU
30,0 gStyrian Goldingsbellen3,7%whirlpool0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 l starterWest Yorkshire Ale (1469)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,011 SG
Schijnbare vergistingsgraad73,8%
Temp. nagisting18,0 °C
Temp. lagering18,0 °C



Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.337
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Timothy Taylor - Landlord
« Reactie #29 Gepost op: 22-09-2018 15:45 u »
 :duimop:

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.465
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Timothy Taylor - Landlord
« Reactie #30 Gepost op: 26-09-2018 11:12 u »
Dames en heren,

ik zit even met het volgende: Ik ben van plan om een gistbankje aan te leggen van de gist die ik ga gebruiken, de Wyeast 1469.
Het idee dat ik heb gevat is om 25 ml van de verpakking op te vangen in een ontsmet bokaaltje, dit te mengen met 25 ml water en 25ml glyecrine (85% glycerol is mijn aanname, is standaard flesje van Brouwland). Ik heb ooit al eens een zak van 200 invriescupjes met schroefdop van 5ml gekocht, hier zou ik dus 15 buisjes kunnen vullen. Klopt de verhouding water/glycerine/gist in deze, of moet ik het water achterwege laten.

Is bovenstaand een gebruikelijke methode?

Blijft over:
75 ml vloeibare gist, 75/125e is 60%, van productiedatum 14-05-2018, ongeveer 4,5 maand oud dus. Elke maand als stelregel 10% minder vitaliteit, zit je op 55%
Klopt dan mijn berekening van 100*0.6*0.55= 33%?. Stel dat dit klopt, dan kan ik het met een starter van 1/1,5 liter toe volgens mij (vanavond eens in BrouwHulp zetten).

En is het handig om dit zo te doen, of is het handiger om deze gist tijdens de vergisting af te romen?


Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.465
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Timothy Taylor - Landlord
« Reactie #31 Gepost op: 26-09-2018 19:20 u »
Ik denk dat mijn berekening bovenstaand wel klopt, en ga dat op deze manier uitvoeren:



De overige 50 ml ga ik invriezen zo dadelijk, dat wordt mijn eerste lading voor mijn gistbankje!

EDIT:
Giststarter staat vrolijk te draaien op 20 graden nu. 19 vials ingevroren in de verhouding 3 ml gistslurry en 2 ml glycerine.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.465
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Timothy Taylor - Landlord
« Reactie #32 Gepost op: 30-09-2018 11:52 u »
Gisteren gebrouwen, prima brouwdag, zit nu 21,5 liter met een SG van 1.042 in het gistvat, staat al vrolijk te gisten!

Kleur zal net wel, net niet lukken maar verder lijkt het een prima bier te worden!

Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 680
  • Land: nl
Re: Timothy Taylor - Landlord
« Reactie #33 Gepost op: 13-10-2018 18:00 u »
Gisteren gebrouwen, prima brouwdag, zit nu 21,5 liter met een SG van 1.042 in het gistvat, staat al vrolijk te gisten!

Kleur zal net wel, net niet lukken maar verder lijkt het een prima bier te worden!

Was dit de brouwdag samen met de heren van brouw tv?
Leuke aflevering trouwens, hoe jij brouwt is vergelijkbaar met mijn brouw methode, leuk om te zien.
Ik ben ook wel benieuwd naar het eind resultaat.
Ik zal dit draadje sowieso blijven volgen.  :degroeten:

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.465
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Timothy Taylor - Landlord
« Reactie #34 Gepost op: 13-10-2018 19:27 u »
Dat was inderdaad die brouwdag. Morgen ga ik bottelen, is mooi uitvergist, SG van 1.011, zal zo'n 4.3% alc worden na bottelen!

Tags: