Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vraag over Wyeast gist  (gelezen 611 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Heisenberg

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 400
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Vraag over Wyeast gist
« Gepost op: 17-05-2018 02:27 u »
Hallo mede forumleden,

Ik ben vorig jaar november begonnen met brouwen. Eerst een bierpakket van de Xenos. Daarna een pakket van de Hema. Allebei super gelukt hoor, niks mis mee.

Met Sinterklaas kreeg ik van mijn kindertjes een bierkit (blik). Een startpakket aangeschaft. Met een brouwketel van Brewferm (elektrisch). Okay, misschien had ik die niet meteen nodig, maar met de eindejaarsuitkering kwam het op mijn pad. Langzamerhand mijn brouwbenodigdheden uitgebreid met een betere vergistingsemmer, een fermentasaurus incl. drukset, koelbox omgebouwd met een filterhex, etc etc. Meetapparatuur aangeschaft, refractometer, sg meter, spiraalkoeler, dus eigenlijk ben ik compleet  ;D

Tot op heden heb ik uitsluitend blikken ®gebrouwen®. Ik zet gebrouwen tussen haakjes, maar in feite is het toch ook brouwen, toch? (alleen een ®luie® manier van brouwen). Al het bier smaakt tot nu toe super. En ik heb best veel geleerd van deze manier van brouwen. Ik heb 2 vergistingskasten ter beschikking. Gereguleerd vergisten met een Inkbird. Een derde vergistingskast komt eraan. Eentje waar mijn Fermentasaurus in past.

Nu wil ik een moutpakket (http://www.brouwstore.nl/moutpakket-Brewferm-k-ouml-lner-vr-20-ltrt]) gaan brouwen. Daarbij heb ik dit gist (http://www.brouwstore.nl/biergist-Wyeast-xl-2565-kolsch) gekocht.

Iemand (misschien ik zelf wel) heeft de koelkast waar dat gist in ligt de temperatuur op stand ®7® gezet. Het gist was half bevroren. Is dit gist nog bruikbaar of toch maar beter een nieuwe kopen?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.636
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vraag over Wyeast gist.
« Reactie #1 Gepost op: 17-05-2018 07:26 u »
Als vloeibare gist bevriest dan vriezen de cellen kapot, dus heb je dan daarna minder gistcellen. Je kunt het wel gebruiken. Gewoon kijken of het nog actief wordt, evt wat gerstemoutstroop kopen bij de natuurwinkel en daar 120 g stroop 1 liter giststarter mee maken. Even opkoken, afkoelen tot 20 graden en dan de gist daarbij. Af en toe beetje schudden zodat er zuurstof oplost. Als dat goed gist dan bij het brouwsel. 

Offline brouwerwaldonk

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 406
  • Land: be
  • Water pas lekker als het langs brouwerij isgeweest
Re: Vraag over Wyeast gist.
« Reactie #2 Gepost op: 17-05-2018 08:21 u »
....... evt wat gerstemoutstroop kopen bij de natuurwinkel en daar 120 g stroop 1 liter giststarter mee maken. Even opkoken, afkoelen tot 20 graden en dan de gist daarbij. Af en toe beetje schudden zodat er zuurstof oplost. Als dat goed gist dan bij het brouwsel.
Gist werkt het best bij een pH waarde van 5. Dus nadat je een oplossing hebt gemaakt ťťn druppeltje melkzuur toevoegen en meten hoever de pH gedaald is. Meten doe je met papiertjes of een elektronische pH meter.

Trouwens die pH meter ga je zeker nodig hebben als je met moutbrouwen wil beginnen. Tijdens het maischen van uw moutbeslag moet je uw pH meten en aanzuren tot 5,5 en nadien tijdens het wortkoken met hop moet de pH 5,1 zijn.   

Offline Easywoods

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 598
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: Vraag over Wyeast gist
« Reactie #3 Gepost op: 17-05-2018 10:58 u »

Tot op heden heb ik uitsluitend blikken ®gebrouwen®. Ik zet gebrouwen tussen haakjes, maar in feite is het toch ook brouwen, toch? (alleen een ®luie® manier van brouwen). Al het bier smaakt tot nu toe super. En ik heb best veel geleerd van deze manier van brouwen. Ik heb 2 vergistingskasten ter beschikking. Gereguleerd vergisten met een Inkbird. Een derde vergistingskast komt eraan. Eentje waar mijn Fermentasaurus in past.

Nu wil ik een moutpakket (http://www.brouwstore.nl/moutpakket-Brewferm-k-ouml-lner-vr-20-ltrt]) gaan brouwen. Daarbij heb ik dit gist (http://www.brouwstore.nl/biergist-Wyeast-xl-2565-kolsch) gekocht.


Waarom kies je bij je overstap van "Blikbrouwen" naar "Moutbrouwen" niet voor een korrelgist maar stap je tegelijkertijd over naar vloeibare gist?  :brouwen:

Offline Heisenberg

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 400
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Vraag over Wyeast gist
« Reactie #4 Gepost op: 17-05-2018 11:01 u »
Waarom kies je bij je overstap van "Blikbrouwen" naar "Moutbrouwen" niet voor een korrelgist maar stap je tegelijkertijd over naar vloeibare gist?  :brouwen:
Omdat die vloeibare gist wordt aanbevolen...  :brouwen:

Offline Easywoods

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 598
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: Vraag over Wyeast gist
« Reactie #5 Gepost op: 17-05-2018 22:30 u »
Omdat die vloeibare gist wordt aanbevolen...  :brouwen:

Daarmee maak het het jezelf wel dubbel lastig of dubbele uitdaging, het is maar hoe je het bekijkt natuurlijk  ;) :biersmile:

Offline FrankOD

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 97
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vraag over Wyeast gist
« Reactie #6 Gepost op: 18-05-2018 11:33 u »
Gisteravond giststarter opgestart met potje gistslurry van Weizen brouwsel (Wyeast 3068),
Ca. 40 ml gistslurry stond sinds medio januari in een potje tegen de achterwand van de koelkast aan, is ook best koud geweest af en toe.

Gisteravond dus weer opgestart voor a.s. weekend, 0,5 ltr. starter (500 ml water + 50 g moutextract, ff opkoken en afkoelen) het potje toegevoegd en er stond binnen 3 uur al mooi schuimlaagje op en niet veel later pruttelde het waterslot al flink! 

Vanmorgen nog een liter wort erbij gegooid.

Gewoon proberen op te starten dus!

Offline Heisenberg

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 400
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Vraag over Wyeast gist
« Reactie #7 Gepost op: 18-05-2018 13:29 u »
Daarmee maak het het jezelf wel dubbel lastig of dubbele uitdaging, het is maar hoe je het bekijkt natuurlijk  ;) :biersmile:
Ik ga binnenkort de uitdaging gewoon aan. Het moet er toch een keer van komen, hahahahaaaaa  :brouwen: :brouwen: :brouwen: :proost: :proost: :proost: :proost:

Tags: