Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wat te doen met deze Weizen  (gelezen 687 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline wijmaar

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Wat te doen met deze Weizen
« Gepost op: 17-05-2018 12:53 u »
Collegae  ;D

Vorige week vrijdag een Weizen gebrouwen: start SG 1056, 18 L vergist met 1 smackpack Wyeast 3068 op 19C. Tijdens de vergisting voor het eerst de iSpindel gebruikt, wat heeft geresulteerd in de volgende grafiek:



De hoofdgisting is in een krappe 24u gegaan, en inmiddels is de nagisting ook voorbij. SG is nu zo'n 1,5 dag stabiel. Ik heb niet overgeheveld.

Mijn vraag: wat nu? Normaliter zou ik nu nog 1,5 dag wachten en dan een paar dagen koud lageren om vervolgens te bottelen. Echter vraag ik mij af wat de toegevoegde waarde hiervan is bij een Weizen, aangezien bijv. helderheid niet echt een rol speelt en het bier alleen maar langer op de gist blijft staan. Wat zouden jullie aanraden?

a. Over 1,5 dag bottelen en de rest van de rijping in de fles plaats laten vinden
b. Nog warm / koud lageren en over bijv. een dag of 5 (of meer) bottelen.

Dank!


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.050
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Wat te doen met deze Weizen
« Reactie #1 Gepost op: 17-05-2018 12:55 u »
Is een keuze maar in dit geval zou ik voor a gaan.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.212
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wat te doen met deze Weizen
« Reactie #2 Gepost op: 17-05-2018 22:30 u »
Om de hoeveelheid gist in de flesjes te beperken en zeker te zijn dat alle suikers vergist zijn kun je nog een dag of 5 wachten. Veel langer is niet nodig.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.292
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Wat te doen met deze Weizen
« Reactie #3 Gepost op: 18-05-2018 00:56 u »
Sjo, da's luxe, gelijk antwoord van twee veteranen. En dan krijg je mijn reactie...  :brouwen:

Zo te zien heb je bij elkaar een dag of 5 vergisting gehad.

Lekker snel zo. Heb je nog wat zwavelgeuren in je vergistingsvat? Zweeft er nog een flinke berg gist rond? Dan zou ik nog een paar daagjes tot zelfs een weekje wachten.

Door de hergisting op fles komt er genoeg gist bij voor dat weizen-gistwolkje. Beter is het, lijkt mij, zeker te weten dat de bende niet nog stiekem aan het doorvergisten is. Maar dat is mijn twee cent... Gefeliciteerd met je supervergisting!

Offline wijmaar

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wat te doen met deze Weizen
« Reactie #4 Gepost op: 18-05-2018 09:38 u »
Bedankt voor de antwoorden! De zwavel komt mij nog vrolijk tegemoet zodra ik de vergistingskast open trek.

Gisteren SG gemeten, komt mooi overeen met de spindel. Zal hem nog een dag of 5 laten staan en dan nog een keer SG meten en dan waarschijnlijk bottelen!

Offline JoepH

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 286
  • Land: nl
  • Maasland Thuisbrouwers Genootschap
Re: Wat te doen met deze Weizen
« Reactie #5 Gepost op: 18-05-2018 10:24 u »
Bedankt voor de antwoorden! De zwavel komt mij nog vrolijk tegemoet zodra ik de vergistingskast open trek.

Gisteren SG gemeten, komt mooi overeen met de spindel. Zal hem nog een dag of 5 laten staan en dan nog een keer SG meten en dan waarschijnlijk bottelen!

Mijn Weizen is in een Fermentasaurus na 5 dagen op 19 graden en 2 dagen op 20,5 ook klaar met de hoofdvergisting. Heb net de gist geoogst. Laat de 25 liter Weizen nog minstens een week staan. Door het doorzichtige vat kun je mooi volgen wat er gebeurt. Ik denk er over pas over 2 weken te gaan bottelen. Laat maar even uitgisten en rijpen in de Fermentasaurus.

Tags: