Vraag nav prijswinnende Imperial IPA

Gestart door amekkeh, 14-05-2018 15:25 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

amekkeh

Citaat van: foz op 17-09-2016  22:10 uToch weer laten verleiden om meer moutsoorten te gebruiken dan ik mij had voorgehouden. Maar vond hem zelf zeer geslaagd en had goede hoop dat hij een hoge score zou behalen.

Score: 87
De afzonderlijke scores waren: visueel 15; geur 21; smaak 21; basissmaak 8; body 5; mondgevoel 5; nasmaak 12.

Opmerkingen:

Let op de fles, wel erg veel slijtplekken vooralsnog geen aftrek.
Heeft alle kenmerken, wellicht al wel iets ouder.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkOBBK C1
Naam receptPeter Kropotkin
Brouwdatum19-06-2016
BiertypeImperial IPA
Volume18,0
Begin SG1,086 SG
Eind SG1,012 SG
Schijnbare vergistingsgraad86,0%
Alcoholgehalte9,6 vol.%
Berekende kleur (Morey)25 EBC
Berekende bitterheid (Rager)98 IBU
Brouwzaalrendement84,3 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
[row][row][row][row]
HoeveelheidIngrediënt
16,00 lWater uit Tilburg1,70 gCaCl24,00 gCaSO412,66 mlMelkzuur15,06 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
152 mg/l8 mg/l9 mg/l222 mg/l41 mg/l156 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,000 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC73,5 %
1,000 kgRoggemoutWeyermann7 EBC14,7 %
0,200 kgCara-Kristal 160Arsegan160 EBC2,9 %
0,100 kgAromaArsegan150 EBC1,5 %
0,500 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC7,4 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eenstaps64,0 °C1 min.60 min.2,5 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
16,8 gColumbusbellen16,7%first wort hop44,3 IBU
30,0 gCascadepellets7,0%15 min.8,8 IBU
25,0 gEl Doradopellets14,3%15 min.15,0 IBU
25,0 gMosaicpellets12,0%15 min.12,6 IBU
50,0 gCascadepellets7,0%koudhop0,0 IBU
50,0 gMosaicpellets12,0%koudhop0,0 IBU
50,0 gEl Doradopellets14,3%koudhop0,0 IBU
20,0 gCascadepellets7,0%0 min.3,7 IBU
20,0 gMosaicpellets12,0%0 min.6,3 IBU
20,0 gEl Doradopellets14,3%0 min.7,5 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gSafale American (US-05)bovengist

One time a fluke. Two times a coincidence. Three times a pattern. Op naar Rome!

Vraagje.
Kooktijd  "0 minuten voor Hop". Wat houdt dat precies in?
Even indompelen en dan gelijk eruit halen? Of laten zitten tot het is afgekoeld.

Mark GA

Citaat van: amekkeh op 14-05-2018  15:25 uVraagje.
Kooktijd  "0 minuten voor Hop". Wat houdt dat precies in?
Even indompelen en dan gelijk eruit halen? Of laten zitten tot het is afgekoeld.
Edit: okee deze snap ik ook niet.

NaahedetleJ

Dat is de vlamuit hopgift.
De een gooit deze er in na het koken en laat het even rusten en dan koelen.

De ander koelt terug naar 75 - 80 graden en doet de hop er dan bij voor 20 - 30 minuten om daarna verder te gaan met koelen.

foz

Dit was een vlamuit toevoeging. Direct erin nadat je de warmtebron hebt gedoofd en een hopstand van 30 minuten voordat ik ging afkoelen. Ik heb deze bier gebrouwen voordat ik met whirlpool ben gaan experimenteren. Dat gezegd doe ik vandaag de dag zowat alleen first wort en whirlpooltoevoegingen na koelen tot ongeveer 77/78 graden in mijn IPAs.

Mark GA

Citaat van: foz op 15-05-2018  23:03 uDit was een vlamuit toevoeging. Direct erin nadat je de warmtebron hebt gedoofd en een hopstand van 30 minuten voordat ik ging afkoelen. Ik heb deze bier gebrouwen voordat ik met whirlpool ben gaan experimenteren. Dat gezegd doe ik vandaag de dag zowat alleen first wort en whirlpooltoevoegingen na koelen tot ongeveer 77/78 graden in mijn IPAs.
Vlamuit-hoptoevoeging voordat je koelt lijkt me ook erg infectiegevoelig? Je moet toch juist zsm koelen naar 20'C?

Traploper

Die temperaturen zijn nog hoog genoeg om dat geen probleem te laten zijn, denk ik?

Fermon

Citaat van: Mark GA op 16-05-2018  00:38 uVlamuit-hoptoevoeging voordat je koelt lijkt me ook erg infectiegevoelig? Je moet toch juist zsm koelen naar 20'C?

Boven de 60 graden heb je niet snel kans op een infectie, hieronder moet je oppassen vooral onder de 40C° Dus rond 75C° hop toevoegen  kan prima.

snowdog2006

Citaat van: foz op 17-09-2016  22:10 uHop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
16,8 gColumbusbellen16,7%first wort hop44,3 IBU
30,0 gCascadepellets7,0%15 min.8,8 IBU
25,0 gEl Doradopellets14,3%15 min.15,0 IBU
25,0 gMosaicpellets12,0%15 min.12,6 IBU
50,0 gCascadepellets7,0%koudhop0,0 IBU
50,0 gMosaicpellets12,0%koudhop0,0 IBU
50,0 gEl Doradopellets14,3%koudhop0,0 IBU
20,0 gCascadepellets7,0%0 min.3,7 IBU
20,0 gMosaicpellets12,0%0 min.6,3 IBU
20,0 gEl Doradopellets14,3%0 min.7,5 IBU


Hoi Suzan,

Zou ik mogen vragen hoe jij gekoudhopt heb?

Heb jij die 150 gram dryhop gewoon los erin gegooid of verzwaard (met knikkers/rvs gewicht) in een zakje?
En in wat voor type nagistingsfles (mandfles bv)? Ik heb zelf nl een standaard mandfles die taps toeloopt ( ) na zoveel liter en als je daar dus 150 gram in zou gooien hoopt alles boven elkaar op, wat vlg mij niet ideaal is. Wel met bloemen is dat trouwens.

Martijn0172

Er zijn pellets gebruikt, die zinken

NaahedetleJ

Citaat van: Martijn0172 op 16-05-2018  10:36 uEr zijn pellets gebruikt, die zinken

Ik smijt de hopbellen er ook gewoon bij. Werkt prima! :)

foz

Citaat van: snowdog2006 op 16-05-2018  10:27 uHoi Suzan,

Zou ik mogen vragen hoe jij gekoudhopt heb?

Heb jij die 150 gram dryhop gewoon los erin gegooid of verzwaard (met knikkers/rvs gewicht) in een zakje?
En in wat voor type nagistingsfles (mandfles bv)? Ik heb zelf nl een standaard mandfles die taps toeloopt ( ) na zoveel liter en als je daar dus 150 gram in zou gooien hoopt alles boven elkaar op, wat vlg mij niet ideaal is. Wel met bloemen is dat trouwens.

Zoals Martijn zegt. Ik gebruik voor koudhoppen altijd pellets en gooi ze direct in het gistingsvat. Ik hevel niet over en gebruik al een tijdje 23 liter PET carboys. Bij het hevelen naar mijn bottelemmer gebruik ik een nylon hopspider om verdwaalde hopdeeltjes op te vangen. Ik zit er trouwens aan te denken om hier een inline filter voor te kopen.

snowdog2006

Bedankt Suzan.  Bedoel je met Nylon hopspider toevallig zo'n monofilament filter zak of totaal iets anders?: https://www.unibrew-nederland.nl/monofilament-filter-zak-100-micron.html


foz

Citaat van: snowdog2006 op 17-05-2018  21:35 uBedankt Suzan.  Bedoel je met Nylon hopspider toevallig zo'n monofilament filter zak of totaal iets anders?: https://www.unibrew-nederland.nl/monofilament-filter-zak-100-micron.html

Ja, zoiets. Van Amihopfen. Die gebruikte ik voor mijn hopgiften, maar heb hem vervangen met een RVS hopspin uit China.

NaahedetleJ

Citaat van: foz op 17-05-2018  22:31 uJa, zoiets. Van Amihopfen. Die gebruikte ik voor mijn hopgiften, maar heb hem vervangen met een RVS hopspin uit China.

Hoi Suzan,

Ik zie dat je een RVS hopspin gebruikt om de laatste hopdeeltjes op te vangen? Ik heb laatst met mijn Black IPA na de coldcrash de boel met een RVS hevel overgeheveld + RVS Spons naar het bottelvat, maar vind nog hopdeeltjes terug in mijn bier. Deze spider vangt bij jou alle laatste hopdeeltjes van de pellethop dus ook op? Dan ga ik dat ook eens proberen (koudhoppen doe ik nu dus alleen weer met hopbellen na mijn laatste pellethop ervaring). 

foz

Citaat van: NaahedetleJ op 22-05-2018  11:46 uIk zie dat je een RVS hopspin gebruikt om de laatste hopdeeltjes op te vangen? Ik heb laatst met mijn Black IPA na de coldcrash de boel met een RVS hevel overgeheveld + RVS Spons naar het bottelvat, maar vind nog hopdeeltjes terug in mijn bier. Deze spider vangt bij jou alle laatste hopdeeltjes van de pellethop dus ook op? Dan ga ik dat ook eens proberen (koudhoppen doe ik nu dus alleen weer met hopbellen na mijn laatste pellethop ervaring).

RVS hopspin gebruik ik voor het koken. De oude nylon variant bij het overhevelen naar mijn bottelvat. Maar ik verwacht dat de RVS hopspin ook prima zou werken.

Ooievaar

Citaat van: Fermon op 16-05-2018  08:33 uBoven de 60 graden heb je niet snel kans op een infectie

Volgens mij is dat pas vanaf 67 graden, dit is de grens dat bacteriën doodgaan.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.