Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Drop in porter en/of stout  (gelezen 538 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 816
  • Land: nl
  • IBU-lid
Drop in porter en/of stout
« Gepost op: 16-05-2018 21:33 u »
Een tijd terug heb ik een bijzondere drop porter gedronken, een collab van Oedipus en Põhjala, een brouwerij uit Estland.
Het heeft de fijn in de mond liggende naam PO17-PJ-ZDIB, of Planet Oedipus Lifeform No. 5, meegekregen.
Al een tijdje heb ik in mijn achterhoofd ook iets dergelijks te proberen.

Meer recent zat ik met een medebrouwer onze beide inzendingen voor het ONK vergelijken. Allebei deze RIS'en hadden ook iets dropperigs in de smaak, dat wat minder werd naarmate het bier wat verder opwarmde. Er zat iets laurier of anijs achtigs aan.
We vroegen ons allebei af hoe die drop smaak in het bier komt. Ik omdat ik wel eens een bier wil maken waar dat meer uitgesproken is. Hij omdat hij het juist minder wil.

In dit topic hoop ik wat te horen over jullie ervaringen met dropsmaken, zowel mét als zonder toevoeging van echte drop/laurier/anijs/zoethout, en hoe je dropsmaken uit de (ik vermoed donkere) mouten kan benadrukken of onderdrukken.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline PP

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 186
  • Land: nl
Re: drop in porter en/of stout
« Reactie #1 Gepost op: 16-05-2018 22:04 u »
Persoonlijk ben k geen voorstander om additieven aan bier toe te voegen die een specifieke smaak / geur moeten opleveren.
DE combinatie van mout, hop, gist geeft een breed palet van mogelijke smaken en geuren.
Door gebruik te maken van bruine mout, chocolade mout, zwarte mout / gebrande gerst in porter / stout krijg je net voldoende de indruk van een dropsmaak.

Groet, Paul

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 816
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: drop in porter en/of stout
« Reactie #2 Gepost op: 16-05-2018 22:19 u »
Maar hoe benadruk, of onderdruk je nou juist die smaak dan?
Dat je uit die mouten een dergelijke smaak kan krijgen, zo ver was ik namelijk al.

Overigens vind ik het juist leuk om af en toe eens te experimenteren met toevoegingen. Als ik iets dergelijks ga doen dan zal ik zeker een split-batch doen om te kunnen vergelijken.

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 471
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: drop in porter en/of stout
« Reactie #3 Gepost op: 16-05-2018 22:34 u »
Ik voeg wel verse laurier toe aan een RIS voor een dropsmaak. Vers is laurier heel sterk droppig en geurig, verder dan 4 bladeren op 20 liter ben ik nooit gegaan. Ik kook ze dan 10-15 minuten mee. In combinatie met flink wat geroosterde mout en wat restzoetheid zit je dan al flink in de laurierdropsmaak. Ik kan me zo voorstellen dat de combi met wat special-b ook goed werkt, richting honingdrop (?).

Wat ik nog wel eens wil proberen is dit combineren met zoethout (uiteraard ook een belangrijk ingrediënt van drop).

Offline pippakillinova

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 337
  • Land: nl
Re: Drop in porter en/of stout
« Reactie #4 Gepost op: 29-05-2018 11:26 u »
Knobby, ben je nog verder gekomen met het 'drop-experiment'?
Ik ben zelf nogal gecharmeerd van de Imp. stout 'Trekdrop' van brouwerij Van Moll.
Maar ik heb geen idee hoe, wanneer en hoeveel drop ik zou moeten toevoegen.  :-\

Offline Koen S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Drop in porter en/of stout
« Reactie #5 Gepost op: 29-05-2018 12:05 u »
Zoethoutstaven accentueren ook de dropsmaak. Dat is een soort zoethoutconcentraat van Damhert te koop in de betere dieetwinkel maar ook in sommige supermarkten (bij ons in Carrefour). Het wordt verkocht als harde staven, verpakt in doorschijnend cellofaan. Het heeft de smaak van drop.
Gebruik: breek de harde stokken met een notentang zodat je kleine stukjes krijgt (of gebruik een vijzel). Daarvan neem je 1 tot 3 gram per 10 liter bier. Los het op in een bokaaltje met lauw water daags voor je begint met brouwen, regelmatig roeren zodat er geen brokjes meer zijn. Tijdens het koken giet je het in de kookketel en laat je het enkel minuten meekoken.
Dit zou ook helpen bij een betere schuimhoudbaarheid.

Tags: