Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Rendement  (gelezen 2418 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline peter.delange

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Rendement
« Gepost op: 11-09-2015 16:45 u »
Mijn vierde batch staat nu te gisten en dat is een echte bock ondergister. Mijn eerste ondergister wel te verstaan. Mijn bieren smaken heerlijk maar ik kom er wel achter dat ik het verwachtte rendement niet haal in SG. Ik heb een schijvenmolen en ik denk zelf dat het hiermee te maken heeft. Is jullie ervaring dat fijner afstellen een beter resultaat geeft of krijg ik dan weer problemen met filteren? Het valt me op dat ik nog wel hele gerstkorrels tegen kom na het malen. Ik heb op zich wel geld om een walsenmolen te kopen maar vraag me af of ik met mijn schijvenmolen ook betere resultaten kan halen.

Bij voorbaat dank voor jullie expertise!

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Online Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.194
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Rendement
« Reactie #1 Gepost op: 11-09-2015 17:10 u »
Als je nog hele korrels tegenkomt kun je de schijven wat dichter tegen elkaar zetten. De korrels moeten breken maar niet totaal vermalen. Volgens mij heb je nog rek om het dichter bijelkaar te zetten.

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.540
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: Rendement
« Reactie #2 Gepost op: 11-09-2015 23:01 u »
Is jullie ervaring dat fijner afstellen een beter resultaat geeft
Je rendement wordt er in ieder geval hoger van, maar laat dat geen doel op zich zijn! Het is veel belangrijker dat je je rendement constant kunt houden zodat je weet wat je kunt verwachten en hierop je receptuur kunt aanpassen, dan dat je een hoog rendement haalt :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.838
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Rendement
« Reactie #3 Gepost op: 12-09-2015 12:23 u »
Bij schijvenmolen worden de korrels vermalen. Fijner zetten betekent dat je ook veel fijnere kafdeeltjes hebt. Afhankelijk van de manier waarop je filtert kan dat filterproblemen geven. Hierdoor kan het rendement juist minder hoog zijn.

Voor het optimale rendement moet je een beetje spelen de afstelling. Te grof zorgt er voor dat de korrels onvoldoende openbreken. Te fijn zorgt voor veel weerstand tijdens het filteren.

Offline Rodger

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 77
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Rendement
« Reactie #4 Gepost op: 12-09-2015 12:38 u »
Wat is je rendement?

Offline JanEric

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 405
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Rendement
« Reactie #5 Gepost op: 12-09-2015 14:11 u »
Zie de tags, er is genoeg over geschreven:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?action=tags;tagid=11

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.200
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Rendement
« Reactie #6 Gepost op: 16-05-2018 00:13 u »
Zie de tags, er is genoeg over geschreven:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?action=tags;tagid=11
Laat nou “rendement” niet als tag opgenomen zijn op dit forum.

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.046
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Rendement
« Reactie #7 Gepost op: 16-05-2018 00:36 u »
Laat nou “rendement” niet als tag opgenomen zijn op dit forum.

Brouwzaalrendement wel

Online brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.097
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Rendement
« Reactie #8 Gepost op: 16-05-2018 07:47 u »
Is jullie ervaring dat fijner afstellen een beter resultaat geeft of krijg ik dan weer problemen met filteren?
Wat je ook kan doen nadat je uw molen iets fijner hebt ingesteld is, de graankorrels bevochtigen vóór het schroten zodat de kafjes niet zoveel versplinterd worden.
Gebruik een zuivere plantensproeier om het water te vernevelen op de droge graankorrels.
kap het mout enkele malen en benevel deze gelijktijdig met de plantenspuit.
En meng alles goed door elkaar zodat er zeker geen plekken zijn waar de mout te nat is.
Dan laat je alles minstens 30 min rusten om het water de tijd te geven om in de kafjes te trekken zodat deze soepel worden. De graankorrels mogen in geen geval nat aanvoelen want dan heb je teveel water gebruikt.
Je zal merken dat je meer kracht moet zetten tijdens het schroten. 

Als je met een motor je schijvenmolen aandrijft is het belangrijk dat je het niet te snel laat draaien, hoe sneller hoe meer versplintering van de kafjes. Trager is beter voor het rendement.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.838
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Rendement
« Reactie #9 Gepost op: 16-05-2018 21:30 u »
Brouwzaalrendement wel

Het is inderdaad goed bij de tags even wat verder te kijken. Vanwege de overzichtelijkheid is er voor gekozen het aantal tags beperkt te houden. Daarnaast is de hoeveelheid tags dat kan worden weergegeven beperkt.

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.540
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: Rendement
« Reactie #10 Gepost op: 16-05-2018 22:20 u »
Laat nou “rendement” niet als tag opgenomen zijn op dit forum.
Dit is een topic van bijna 3 jaar oud?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.838
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Rendement
« Reactie #11 Gepost op: 16-05-2018 23:23 u »
Dit is een topic van bijna 3 jaar oud?

Ja, vanwaar de de vraag? Het is op dit forum mogelijk te reageren op oude topics...

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.540
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: Rendement
« Reactie #12 Gepost op: 17-05-2018 12:47 u »
Ja, vanwaar de de vraag? Het is op dit forum mogelijk te reageren op oude topics...
Ja, dat begrijp ik. Vond alleen de reden om dit topic te heropenen een beetje vreemd ;)

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.200
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: Rendement
« Reactie #13 Gepost op: 17-05-2018 13:02 u »
Ja, dat begrijp ik. Vond alleen de reden om dit topic te heropenen een beetje vreemd ;)
Niets vreemds aan. Ik zocht naar de definitie van "Rendement" - omdat die term op veel verschillende manieren wordt toegepast hier op het forum en ik begrijp dat er heel wat haken en ogen zitten aan het nauwkeurig bepalen van je (brouwzaal)rendement.
Het is een term die vaak gebruikt wordt, op diverse manieren en mijn eerste insteek was: eerst kijken bij de tags.
Waar die niet in staat dus.
Wel "Brouwzaalrendement". Maar of dat duidelijk is voor de beginnende brouwer?
Het reageren op een oeroud topic om derhalve een signaleringsfunctie te creëren voor de beheerders/moderators...waarom niet?
Misschien gaan zij wel tot actie over en voegen deze tag toe? Zou zomaar kunnen?
Er wordt ook gereageerd op andere topics, waarin men bijvoorbeeld vraagt hoe een bepaald brouwproces is afgelopen als daar geen vervolg op is gegeven in het topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.838
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Rendement
« Reactie #14 Gepost op: 17-05-2018 21:51 u »
Niets vreemds aan. Ik zocht naar de definitie van "Rendement" - omdat die term op veel verschillende manieren wordt toegepast hier op het forum en ik begrijp dat er heel wat haken en ogen zitten aan het nauwkeurig bepalen van je (brouwzaal)rendement.
Het is een term die vaak gebruikt wordt, op diverse manieren en mijn eerste insteek was: eerst kijken bij de tags.
Waar die niet in staat dus.
Wel "Brouwzaalrendement". Maar of dat duidelijk is voor de beginnende brouwer?
Het reageren op een oeroud topic om derhalve een signaleringsfunctie te creëren voor de beheerders/moderators...waarom niet?
Misschien gaan zij wel tot actie over en voegen deze tag toe? Zou zomaar kunnen?
Er wordt ook gereageerd op andere topics, waarin men bijvoorbeeld vraagt hoe een bepaald brouwproces is afgelopen als daar geen vervolg op is gegeven in het topic.

Rendement kan ook slaan op andere zaken zoals de omzetting van alfazuren naar iso-alfazuren...

Tags: