Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Hergisting op fles  (gelezen 506 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline de.campus.brouwerij

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Land: nl
  • De Campus brouwerij - Maastricht
    • Instagram
Hergisting op fles
« Gepost op: 14-05-2018 11:10 u »
Lieve brouwers,

Wat is de beste manier van hergisting en rijpen op fles?
Het bier wat in de flesjes zit is tweemaal gefilterd (tijdens het overhevelen naar de lagertank en tijdens het bottelen).

- Kan men de flesjes het beste elke dag schudden?
- Of gewoon stil laten staan (verticaal of horizontaal)

Ter info:
36 flesjes van 30 cl met 7 g suiker/liter
- nu 10 dagen hervergisten op kamer temp. donkere plaats
- daarna 6 weken rijpen op kelder temp. donkere plaats

Alvast bedankt!

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline brouwerwaldonk

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 312
  • Land: be
  • VAW is mijn informatiebron
Re: hergisting op fles
« Reactie #1 Gepost op: 14-05-2018 12:05 u »
Gewoon rechtop, schudden is nergens voor nodig. Laat de gistdepot maar bezinken dan kan je later helder bier uitschenken.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.086
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hergisting op fles
« Reactie #2 Gepost op: 14-05-2018 20:48 u »
Lieve brouwers,

Wat is de beste manier van hergisting en rijpen op fles?
Het bier wat in de flesjes zit is tweemaal gefilterd (tijdens het overhevelen naar de lagertank en tijdens het bottelen).

- Kan men de flesjes het beste elke dag schudden?
- Of gewoon stil laten staan (verticaal of horizontaal)

Ter info:
36 flesjes van 30 cl met 7 g suiker/liter
- nu 10 dagen hervergisten op kamer temp. donkere plaats
- daarna 6 weken rijpen op kelder temp. donkere plaats

Alvast bedankt!

Hoe ie het bier gefilterd?

En waarom heb je het bier gefilterd?

Offline FrankOD

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 93
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hergisting op fles
« Reactie #3 Gepost op: 14-05-2018 20:58 u »
Hoe ie het bier gefilterd?

En waarom heb je het bier gefilterd?

En hoe fijn was je filter?
Heb je dan nog wel voldoende gist in je bier?

Offline de.campus.brouwerij

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Land: nl
  • De Campus brouwerij - Maastricht
    • Instagram
Re: Hergisting op fles
« Reactie #4 Gepost op: 14-05-2018 21:55 u »
We hebben het gefilterd met een monofilament filterzak 100 micron.
De reden was om te voorkomen dat er weer flesjes zouden ontploffen en niet te veel gist mee te nemen in het bier

- Maakt het nog uit als jet het staand of ligend laat rijpen?

Offline CeesM

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 380
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Hergisting op fles
« Reactie #5 Gepost op: 14-05-2018 22:27 u »
We hebben het gefilterd met een monofilament filterzak 100 micron.
De reden was om te voorkomen dat er weer flesjes zouden ontploffen en niet te veel gist mee te nemen in het bier

- Maakt het nog uit als jet het staand of ligend laat rijpen?
De hoeveelheid gist in je fles heeft geen invloed op ontploffen. Het vergistbaar suikergehalte is de boosdoener.
Staand natuurlijk. Dan zakt het sedement naar de bodem.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.086
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hergisting op fles
« Reactie #6 Gepost op: 14-05-2018 22:50 u »
We hebben het gefilterd met een monofilament filterzak 100 micron.
De reden was om te voorkomen dat er weer flesjes zouden ontploffen en niet te veel gist mee te nemen in het bier

- Maakt het nog uit als jet het staand of liggend laat rijpen?

Die filterzak houdt geen gistcellen tegen...
Filter met een filterzak is een beetje vragen om oxidatie. Dat kun je beter niet doen. Als je minder gist in de fles wilt hebben kun je beter het bier wat langer laten staan zodat de gist meer uitzakt.

Hergisting op de fles staand uitvoeren. Dan lig de gist op de bodem en kun je het bier makkelijker uitschenken. Beter gezegd: gaat het verwijderen van de kroonkurk makkelijker...

Offline de.campus.brouwerij

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Land: nl
  • De Campus brouwerij - Maastricht
    • Instagram
Re: Hergisting op fles
« Reactie #7 Gepost op: 15-05-2018 23:40 u »
Goed om te weten, gaan we doen!

Tags: