Hergisting op fles

Gestart door de.campus.brouwerij, 14-05-2018 11:10 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

de.campus.brouwerij

Lieve brouwers,

Wat is de beste manier van hergisting en rijpen op fles?
Het bier wat in de flesjes zit is tweemaal gefilterd (tijdens het overhevelen naar de lagertank en tijdens het bottelen).

- Kan men de flesjes het beste elke dag schudden?
- Of gewoon stil laten staan (verticaal of horizontaal)

Ter info:
36 flesjes van 30 cl met 7 g suiker/liter
- nu 10 dagen hervergisten op kamer temp. donkere plaats
- daarna 6 weken rijpen op kelder temp. donkere plaats

Alvast bedankt!

brouwerwaldonk

Gewoon rechtop, schudden is nergens voor nodig. Laat de gistdepot maar bezinken dan kan je later helder bier uitschenken.

Jacques

Citaat van: de.campus.brouwerij op 14-05-2018  11:10 uLieve brouwers,

Wat is de beste manier van hergisting en rijpen op fles?
Het bier wat in de flesjes zit is tweemaal gefilterd (tijdens het overhevelen naar de lagertank en tijdens het bottelen).

- Kan men de flesjes het beste elke dag schudden?
- Of gewoon stil laten staan (verticaal of horizontaal)

Ter info:
36 flesjes van 30 cl met 7 g suiker/liter
- nu 10 dagen hervergisten op kamer temp. donkere plaats
- daarna 6 weken rijpen op kelder temp. donkere plaats

Alvast bedankt!

Hoe ie het bier gefilterd?

En waarom heb je het bier gefilterd?

FrankOD

Citaat van: Jacques op 14-05-2018  20:48 uHoe ie het bier gefilterd?

En waarom heb je het bier gefilterd?

En hoe fijn was je filter?
Heb je dan nog wel voldoende gist in je bier?

de.campus.brouwerij

We hebben het gefilterd met een monofilament filterzak 100 micron.
De reden was om te voorkomen dat er weer flesjes zouden ontploffen en niet te veel gist mee te nemen in het bier

- Maakt het nog uit als jet het staand of ligend laat rijpen?

CeesM

Citaat van: de.campus.brouwerij op 14-05-2018  21:55 uWe hebben het gefilterd met een monofilament filterzak 100 micron.
De reden was om te voorkomen dat er weer flesjes zouden ontploffen en niet te veel gist mee te nemen in het bier

- Maakt het nog uit als jet het staand of ligend laat rijpen?
De hoeveelheid gist in je fles heeft geen invloed op ontploffen. Het vergistbaar suikergehalte is de boosdoener.
Staand natuurlijk. Dan zakt het sedement naar de bodem.

Jacques

Citaat van: de.campus.brouwerij op 14-05-2018  21:55 uWe hebben het gefilterd met een monofilament filterzak 100 micron.
De reden was om te voorkomen dat er weer flesjes zouden ontploffen en niet te veel gist mee te nemen in het bier

- Maakt het nog uit als jet het staand of liggend laat rijpen?

Die filterzak houdt geen gistcellen tegen...
Filter met een filterzak is een beetje vragen om oxidatie. Dat kun je beter niet doen. Als je minder gist in de fles wilt hebben kun je beter het bier wat langer laten staan zodat de gist meer uitzakt.

Hergisting op de fles staand uitvoeren. Dan lig de gist op de bodem en kun je het bier makkelijker uitschenken. Beter gezegd: gaat het verwijderen van de kroonkurk makkelijker...

de.campus.brouwerij

Goed om te weten, gaan we doen!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.