Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Geforceerd carboniseren Probleem  (gelezen 2513 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Easywoods

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 653
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: Geforceerd carboniseren Probleem
« Reactie #25 Gepost op: 15-05-2018 20:37 u »
Ik gebruik 4mm persluchtleiding met koppelingetje en aansluit slangthule voor sodakeg
https://www.conrad.nl/zoeken?search=Bestnr.%3A%20581000%20-%2089&searchType=regular
https://www.conrad.nl/zoeken?search=582857%20-%2089%20&searchType=regular
http://www.hobbybrouwshop.nl/slangtulemoer4mm

Puntje van aandacht is hoe je die 4 mm leiding koppelt met je tapkraan. Heb ik opgelost via het persluchtkoppelingetje. Misschien bestaan er ook wel standaardoplossingen voor.

Bedankt voor het materiaal lijstje, in combinatie met onderstaande kraan van AlieExpress vormt het, als ik me niet vergis, een complete set (4mm slang moet met de slangtule en het persluchtkoppelingetje tussen de NC Ball Lock en de kraan passen)  :proost2: 





Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.119
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Geforceerd carboniseren Probleem
« Reactie #26 Gepost op: 15-05-2018 23:12 u »
Lijkt erop dat de tapkraan een inwendige schoefdraad heeft die weer op de zwarte (bier) koppeling past.
Op de zwarte koppeling kun je een 4 mm slangtule aanbrengen. de verbinding met de kraan zie ik nog niet opgelost zo.

Offline Easywoods

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 653
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: Geforceerd carboniseren Probleem
« Reactie #27 Gepost op: 15-05-2018 23:48 u »
Lijkt erop dat de tapkraan een inwendige schroefdraad heeft die weer op de zwarte (bier) koppeling past.
Op de zwarte koppeling kun je een 4 mm slangtule aanbrengen. de verbinding met de kraan zie ik nog niet opgelost zo.

De kraan heeft een 1/4" binnendraad en de persluchtkoppeling 1/4" buitendraad... Hopelijk hetzelfde draad want daar ben ik nog niet helemaal zeker van...

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.119
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Geforceerd carboniseren Probleem
« Reactie #28 Gepost op: 16-05-2018 05:47 u »
De kraan heeft een 1/4" binnendraad en de persluchtkoppeling 1/4" buitendraad... Hopelijk hetzelfde draad want daar ben ik nog niet helemaal zeker van...
Volgens deze site: http://www.hobbybrouwshop.nl/slangtulemoer4mm is de aansluiting van de slangtule en fustkoppeling 7/16" schroefdraad en geen 1/4
Ook even gekeken want ik heb die koppelingetjes beide liggen. Past niet.


Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.303
  • Land: nl
    • Moaneschien

Offline Easywoods

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 653
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: Geforceerd carboniseren Probleem
« Reactie #30 Gepost op: 16-05-2018 11:03 u »
Volgens deze site: http://www.hobbybrouwshop.nl/slangtulemoer4mm is de aansluiting van de slangtule en fustkoppeling 7/16" schroefdraad en geen 1/4
Ook even gekeken want ik heb die koppelingetjes beide liggen. Past niet.

Bedankt voor het passen  :duimop: Ik heb niet verder gelezen dan 1/4" in de omschrijving van de zwarte koppeling  :stom:



Offline Easywoods

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 653
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: Geforceerd carboniseren Probleem
« Reactie #31 Gepost op: 16-05-2018 11:10 u »
Spulletjes in 7/16 UNF draad:

https://www.zapfanlagendoktor.de/store-search-result.php?keywords=7%2F16&categories_id=&inc_subcat=1

Ingo

Bedankt voor de link, eens kijken of we hier iets kunnen vinden om een 4mm slang rechtstreeks op een kraan met 7/16 binnendraad kunnen krijgen danwel een verloopje van 1/4" Bi naar 7/16 Bu  :leren:

Offline Easywoods

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 653
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: Geforceerd carboniseren Probleem
« Reactie #32 Gepost op: 16-05-2018 11:41 u »
Met deze zou het misschien kunnen lukken; ene kant in de bierkraan en op de andere kant een slangtule van 4 mm  :weetniet:




Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.303
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Geforceerd carboniseren Probleem
« Reactie #33 Gepost op: 16-05-2018 11:56 u »
Dat is tweezijdig UNF, dan moet je nog een 4mm thule met UNF binnendraad vinden.

Dit is een leverancier die veel heeft https://www.fhtperslucht.nl/ maar heb niet gekeken of ze hebben wat je zoekt,

Ingo

Offline Easywoods

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 653
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: Geforceerd carboniseren Probleem
« Reactie #34 Gepost op: 16-05-2018 12:05 u »
Dat is tweezijdig UNF, dan moet je nog een 4mm thule met UNF binnendraad vinden.

Dit is een leverancier die veel heeft https://www.fhtperslucht.nl/ maar heb niet gekeken of ze hebben wat je zoekt,

Ingo

Mmm, 7/16 UNF buitendraad past dus niet op 7/16 MFL binnendraad?  :weetniet:


Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.119
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Geforceerd carboniseren Probleem
« Reactie #35 Gepost op: 16-05-2018 12:40 u »
Dat is tweezijdig UNF, dan moet je nog een 4mm thule met UNF binnendraad vinden.

Dit is een leverancier die veel heeft https://www.fhtperslucht.nl/ maar heb niet gekeken of ze hebben wat je zoekt,

Ingo
http://www.hobbybrouwshop.nl/slangtulemoer4mm
Dus 2 van deze thules en 2 meter remslang 4 mm inwendig. De  persluchtkoppeling die ik had gegeven heb je dan niet nodig.

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.267
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Geforceerd carboniseren Probleem
« Reactie #36 Gepost op: 16-05-2018 12:52 u »
Mmmmm, 7/16 UNF buitendraad past dus niet op 7/16 MFL binnendraad?  :weetniet:



Voor 7/16" UNF moet je uit China 1/4" MFL bestellen. Dus 7/16" UNF binnendraad past op 1/4" MFL (buitendraad)  MFL is is per definitie buitendraad. Binnendraad is FFL


Zie bijlage.

Offline Easywoods

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 653
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: Geforceerd carboniseren Probleem
« Reactie #37 Gepost op: 16-05-2018 13:03 u »
Voor 7/16" UNF moet je uit China 1/4" MFL bestellen. Dus 7/16" UNF binnendraad past op 1/4" MFL (buitendraad)  MFL is is per definitie buitendraad. Binnendraad is FFL


Zie bijlage.

TOP!! Dank je wel... Zag het bos door de bomen niet meer  :nut:

Nu nog even informeren of ze die drie niet per briefpost willen verzenden...  13,10 verzendkosten lijkt me niet nodig  :huilen:


Offline Easywoods

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 653
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: Geforceerd carboniseren Probleem
« Reactie #38 Gepost op: 16-05-2018 14:12 u »

Nu nog even informeren of ze die drie niet per briefpost willen verzenden... 13,10 verzendkosten lijkt me niet nodig  :huilen:



Nee dus... 3 verloopjes moeten echt per DHL verzonden  :huilen: :huilen: :huilen:

EDIT: Opgelost: https://www.candirect.eu/Adapter-7-16-UNF-x-7-16-UNF

Offline MJMarcel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geforceerd carboniseren Probleem
« Reactie #39 Gepost op: 17-05-2018 17:59 u »
Nou, zojuist 3 meter slang aangesloten, en waarempel, gewoon schuim, best acceptabel, er ontwikkeld zich ongeveer een dikke centimeter schuim met tappen. De cider smaakt ook een beetje gecarboniseerd, beter dan eerst, maar ik zie nog steeds amper bubbels in de cider. Heb ik wel een goede verwachting hiervan?
Met andere woorden: moet je de bubbels wel kunnen zien in de vloeistof?
Ik denk dat ik toch maar eens aan nagisting ga denken.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.119
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Geforceerd carboniseren Probleem
« Reactie #40 Gepost op: 17-05-2018 18:19 u »
Nou, zojuist 3 meter slang aangesloten, en waarempel, gewoon schuim, best acceptabel, er ontwikkeld zich ongeveer een dikke centimeter schuim met tappen. De cider smaakt ook een beetje gecarboniseerd, beter dan eerst, maar ik zie nog steeds amper bubbels in de cider. Heb ik wel een goede verwachting hiervan?
Met andere woorden: moet je de bubbels wel kunnen zien in de vloeistof?
Ik denk dat ik toch maar eens aan nagisting ga denken.

Heeft cider niet een hoger koolzuur percentage dan bier? Champagne heeft wel 6-8 BAR druk tov 3 BAR bij bier (20 graden) dus dat is al meer dan dubbele van bier en als dat zo is dan kun je het waarschijnlijk nooit goed tappen of je moet hele lage temperatuur nemen in combinatie met nog meer remleiding lengte. Hoe hoger het koolzuurpercentage hoe minder marges je hebt met tappen.

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 874
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Geforceerd carboniseren Probleem
« Reactie #41 Gepost op: 17-05-2018 18:53 u »
Nou, zojuist 3 meter slang aangesloten, en waarempel, gewoon schuim, best acceptabel, er ontwikkeld zich ongeveer een dikke centimeter schuim met tappen. De cider smaakt ook een beetje gecarboniseerd, beter dan eerst, maar ik zie nog steeds amper bubbels in de cider. Heb ik wel een goede verwachting hiervan?
Met andere woorden: moet je de bubbels wel kunnen zien in de vloeistof?
Ik denk dat ik toch maar eens aan nagisting ga denken.
Kan ook aan je glas liggen, CO2 heeft normaal gesproken een nucleatie punt nodig om een bubbel te vormen. Doe het eens in een champagne of duvel glas, daar zitten onderin krasjes in om bubbels te stimuleren.

Offline MJMarcel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geforceerd carboniseren Probleem
« Reactie #42 Gepost op: 18-05-2018 23:27 u »
Terwijl ik gisteren me afvroeg of ik niet beter kon nagisten, heb ik twee flessen gevuld, in de koelcel bij 2 graden, de flessen waren ook koud. Dicht gemaakt, en vanochtend bij 6 graden gelegd, zojuist geopend en waarempel: geweldige bubbels, echt de cider waarop ik gehoopt had. Ergens is het op de een of andere manier toch gelukt.
Zou ik gisteren te snel geoordeeld hebben? IN elk geval het werkt! Ik ga toch ook eens een vaatje na laten gisten, ben benieuwd wat het verschil is. IK hoor, fijnere bubbels die langer aanwezig blijven.


Offline MJMarcel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geforceerd carboniseren Probleem
« Reactie #43 Gepost op: 19-05-2018 07:38 u »
Heeft cider niet een hoger koolzuur percentage dan bier? Champagne heeft wel 6-8 BAR druk tov 3 BAR bij bier (20 graden) dus dat is al meer dan dubbele van bier en als dat zo is dan kun je het waarschijnlijk nooit goed tappen of je moet hele lage temperatuur nemen in combinatie met nog meer remleiding lengte. Hoe hoger het koolzuurpercentage hoe minder marges je hebt met tappen.

Ik ga uit van 6 gr/ liter. Geen idee hoe dit met bier zit, ik heb wel profijt van de lange leiding en zie nu zoveel te voorzichtiger ik de fles vul, zoveel te beter de cider uiteindelijk in het glas komt, ik ga vandaag de beergun proberen, kijken of ik daar nog verder mee kom.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.607
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Geforceerd carboniseren Probleem
« Reactie #44 Gepost op: 19-05-2018 08:32 u »
IK hoor, fijnere bubbels die langer aanwezig blijven.

Nee hoor, er is daarin geen verschil.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.119
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Geforceerd carboniseren Probleem
« Reactie #45 Gepost op: 19-05-2018 09:37 u »
Ik ga uit van 6 gr/ liter. Geen idee hoe dit met bier zit, ik heb wel profijt van de lange leiding en zie nu zoveel te voorzichtiger ik de fles vul, zoveel te beter de cider uiteindelijk in het glas komt, ik ga vandaag de beergun proberen, kijken of ik daar nog verder mee kom.
Bier is ca 5-6 g gram/liter koolzuur. Aan het eind van de gisting zit er al ca 0.17% koolzuur in tgv de koolzuur die hoort bij de atmosferische luchtdruk. Dus moet er nog ca 3-4 g per liter bij en dat ontstaat uit 6-8 gram suiker (de helft wordt suiker en de andere helft alcohol). Cider mag denk ik wat meer koolzuur hebben, bv 9 gram suiker per liter, maar is een beetje experimenteren wat er met jouw tap mogelijk is evt bij lagere temperatuur. bij teveel koolzuur gaat de zaak toch schuimen in je leidingen en houd je netto toch niet meer bubbels in je glas over, maar wel problemen met tappen. De evenwichtsdruk die je op de tap moet instellen is min of meer evenredig met het koolzuurpercentage, dus ook de lengte van je remleiding zou daarmee evenredig moeten zijn. ga maar even uit van 2 meter leiding 4 mm bij 7 graden en 1 BAR op je manometer bij 5g koolzuur per liter. Dus bij 10 g koolzuur per liter moet je al 4 meter leiding hebben en 2 BAR, maar omdat je uiteindelijk naar omgevingsdruk gaat als de cider de tapkraan verlaat en de druk steeds minder wordt als het door de remleiding stroomt krijg je na de helft van de leiding toch schuimvorming, dus het gaat erom hoe je die schuimvorming kunt blijven hanteren en dat gaat uiteindelijk ergens bij teveel koolzuur toch mis. 

Tags: