Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Geforceerd carboniseren Probleem  (gelezen 1748 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline MJMarcel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Geforceerd carboniseren Probleem
« Gepost op: 11-05-2018 21:38 u »
Hallo, ik ben nu voor het tweede jaar bezig met cider maken, en ben nu zover dat mijn cider gebotteld moet worden, Ik heb gekozen om de cider geforceerd te carboniseren.
Nu loop ik tegen het volgende probleem aan: alle boeken die ik heb vertellen met hoe dit werkt, echter nu na 3 dagen op 1,6 bar bij 2 graden in een sodakeg, heb ik wel schuim, maar vrijwel geen bubbels in de cider. Ik dacht: misschien zie je het pas als je hem gebotteld hebt, maar het blijft hetzelfde. Ik doe vast iets helemaal verkeerd.
De keg gaat met de CO2 fles er aan vast in de koeling op 2 garden, elke dag wals ik de keg een paar keer, zodat je de CO2 hoort stromen, na 3 dagen is de CO2 cilinder 500 g lichter, maar geen bubbels, wel een enorme berg schuim (die wel snel verdwijnt!)

Wie wil mij op gang helpen?

Vast bedankt, Marcel

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline TimW

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geforceerd carboniseren Probleem
« Reactie #1 Gepost op: 12-05-2018 17:04 u »
Hoe heb je de cilinder aangesloten? Ik forceer altijd door de gaszijde op de vloeistofzijde van een keg aan te sluiten. Vervolgens de keg rollen gedurende  een minuut of 10 zodat het koolzuur goed  met het bier in contact komt. Dit levert goed gecarboniseerd bier op. Je kunt ook een carbonisatiesteen gebruiken en gedurende enkele dagen hier koolzuurdruk op laten staan. Met jouw druk lijkt me niks mis.

Is de opstelling gasdicht?

Grt. Tim

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.135
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Geforceerd carboniseren Probleem
« Reactie #2 Gepost op: 12-05-2018 18:12 u »
Hallo, ik ben nu voor het tweede jaar bezig met cider maken, en ben nu zover dat mijn cider gebotteld moet worden, Ik heb gekozen om de cider geforceerd te carboniseren.
Nu loop ik tegen het volgende probleem aan: alle boeken die ik heb vertellen met hoe dit werkt, echter nu na 3 dagen op 1,6 bar bij 2 graden in een sodakeg, heb ik wel schuim, maar vrijwel geen bubbels in de cider. Ik dacht: misschien zie je het pas als je hem gebotteld hebt, maar het blijft hetzelfde. Ik doe vast iets helemaal verkeerd.
De keg gaat met de CO2 fles er aan vast in de koeling op 2 garden, elke dag wals ik de keg een paar keer, zodat je de CO2 hoort stromen, na 3 dagen is de CO2 cilinder 500 g lichter, maar geen bubbels, wel een enorme berg schuim (die wel snel verdwijnt!)

Wie wil mij op gang helpen?

Vast bedankt, Marcel

Je bedoelt veel schuim en geen prikkeling bij het tappen? En heb je de fust eerst ontlucht met koolzuur via het ventieltje? Als er lucht inzit krijg je er geen koolzuur in.

Offline MJMarcel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geforceerd carboniseren Probleem
« Reactie #3 Gepost op: 12-05-2018 20:31 u »
Hallo Tim, ik heb de cilinder aangesloten op de gaszijde, IN, zou volgens alle informatioe die ik heb, met elke dag een minuutje schudden, in drie dagen een verzadigd resultaat moeten geven, zo te lezen zorgt een steen, en door de vloeistofzijde voor een snellere werking, maar ik heb wel een paar dagen, de bedoeling is dat de cider daarna in flessen gaat. Heb je dan direct resultaat, na 10 minuten al?

De opstelling is helemaal dicht ja.

Groet, Marcel

Offline MJMarcel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geforceerd carboniseren Probleem
« Reactie #4 Gepost op: 12-05-2018 20:35 u »
Hallo Hans,

Ja, veel schuim en niks in de cider zelf, geen bubbeltje te zien!

Schuimt het dan zo hard, dat alles ui de vloeistof ontsnapt? Lijkt me dat bij overcarbonisatie ook de cider zelf erg geprikkeld moet aanvoelen.

Ik heb wel ontlucht, maar begin nu te twijfelen of dat genoeg was, ik heb de keg zo hoog mogelijk gevuld, en toen onder druk een keer of 5 een paar seconden gelucht. Kun je controleren of er lucht in zit?

Groet, Marcel

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.135
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Geforceerd carboniseren Probleem
« Reactie #5 Gepost op: 12-05-2018 20:54 u »
Hallo Hans,

Ja, veel schuim en niks in de cider zelf, geen bubbeltje te zien!

Schuimt het dan zo hard, dat alles ui de vloeistof ontsnapt? Lijkt me dat bij overcarbonisatie ook de cider zelf erg geprikkeld moet aanvoelen.

Ik heb wel ontlucht, maar begin nu te twijfelen of dat genoeg was, ik heb de keg zo hoog mogelijk gevuld, en toen onder druk een keer of 5 een paar seconden gelucht. Kun je controleren of als er lucht in zit?

Groet, Marcel
Wat je moet doen is met de koolzuurcilinder aangesloten de zaak ontluchten. Een seconde of 2 is wel voldoende als de fust helemaal vol zit. Als je dat heel rustig doet met de druk langzaam opregelen vanaf 0 dan gaat de koolzuur niet mengen, maar blijft onderop drijven en verdringt dan rustig alle lucht. Daarna ventieltje dicht en de volle druk erop, dan pers je de deksel goed dicht.
Anders loop je kans dat de deksel een beetje lekt en je alsnog al je koolzuur kwijt raakt.

Verder kan het zijn dat je een probleem hebt met tappen en er koolzuur vrij komt in je leidingen. Dat kan als je fust niet goed is gekoeld of als je tapleiding te kort is of te grote diameter. Ik gebruik ca 2 meter leiding van 4 mm inwendig bij 7 graden gekoelde fust+ leiding, dat werkt als drukafbouw zodat de druk langzaam afbouwt in de leiding als je tapt. Als je dat niet doet dan kun je krijgen dat al je schuim in de leiding vrijkomt met als gevolg alleen een glas schuim zonder prikkeling.

Offline MJMarcel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geforceerd carboniseren Probleem
« Reactie #6 Gepost op: 13-05-2018 11:14 u »
Ok, dat lijkt er wel op ja, enorm schuim en niks meer in de cider, ik zal eens een lange slang bestellen, alles staat in een koelcel die toch al 2 graden draait. Ik gebruik tot nu toe gewoon dat tapslangetje dat standaard bij de keg zat.
De zuurstof moet er op die manier zeker uit zijn, want ik heb alles nogmaals overdreven ontlucht. Is het nog beter om een aantal centimeters ruimte tussen de cider en deksel te houden voor een beter contact van de CO2 met de cider?

Nu eerst een lange slang, bedankt zover!

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.135
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Geforceerd carboniseren Probleem
« Reactie #7 Gepost op: 13-05-2018 11:26 u »
Je kunt de keg gewoon helemaal vullen. voor C02 maakt de hoogte ziet uit zolang er geen lucht bijzit. Vooral de combinatie binnendiameter en lengte is van belang. Volgens 'Vakboek voor de bierslijter, van Baetsle' heb je voor 4.1 liter/minuut en 4 mm inwendige diameter een drukafbouw van 0.64 atm/meter lengte dus als je 1 atmosfeer tapdruk gebruikt bij 7 graden dan heb je ca 1.5 meter nodig. maar als je wat langzamer kunt tappen dan kun je rustig 2 meter gebruiken. Dat geeft nog minder schuimvorming en  geeft je dus meer marge.
Voor 6 mm heb je als 0.16 atm/meter dus dan heb je al 6 meter leiding nodig, gaat dus heel hard bij grotere diameter en geeft je dan ook veel meer bier in je leiding wat mogelijk slecht gaat smaken, dus beter om 4 mm te gebruiken.

Offline MJMarcel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geforceerd carboniseren Probleem
« Reactie #8 Gepost op: 13-05-2018 11:39 u »
OK, dank voor je bericht, ik was me net af aan het vragen welke diameter te gebruiken... Ik heb nu 6 mm aansluitingen en slang, kan dat gewoon een siliconen slang zijn? Op youtube zie ik meer van die stugge slang.
Als die beter is, waar koop je zoiets?


Alles is uiteindelijk bedoeld om flessen te vullen, een tap komt later wel. Ik ben in elk geval blij dat de cider enorm lekker is.
Ik heb voor de flessen dus geen schuim nodig, maar echt bubbels in de cider. Het carboniseren zelf zou op deze manier niet kunnen mislukken, ik heb hem teruggebracht tot 1 bar, eigenlijk de aanbevolen druk.

Groet, Marcel

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.135
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Geforceerd carboniseren Probleem
« Reactie #9 Gepost op: 13-05-2018 15:40 u »
OK, dank voor je bericht, ik was me net af aan het vragen welke diameter te gebruiken... Ik heb nu 6 mm aansluitingen en slang, kan dat gewoon een siliconen slang zijn? Op youtube zie ik meer van die stugge slang.
Als die beter is, waar koop je zoiets?


Alles is uiteindelijk bedoeld om flessen te vullen, een tap komt later wel. Ik ben in elk geval blij dat de cider enorm lekker is.
Ik heb voor de flessen dus geen schuim nodig, maar echt bubbels in de cider. Het carboniseren zelf zou op deze manier niet kunnen mislukken, ik heb hem teruggebracht tot 1 bar, eigenlijk de aanbevolen druk.

Groet, Marcel
Siliconenslang kun je beter niet gebruiken. Die laat zuurstof door met as gevolg oxidatie van je bier. En zal ook een beetje uitrekken en dat wil je ook niet. Ik gebruik 4mm persluchtleiding met koppelingetje en aansluit slangthule voor sodakeg
https://www.conrad.nl/zoeken?search=Bestnr.%3A%20581000%20-%2089&searchType=regular
https://www.conrad.nl/zoeken?search=582857%20-%2089%20&searchType=regular
http://www.hobbybrouwshop.nl/slangtulemoer4mm

Puntje van aandacht is hoe je die 4 mm leiding koppelt met je tapkraan. Heb ik opgelost via het persluchtkoppelingetje. Misschien bestaan er ook wel standaardoplossingen voor.

Offline SanderH

  • t Wort Wat!
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 403
  • Land: nl
  • Brouwen met de HERMS of de RIMS?
Re: Geforceerd carboniseren Probleem
« Reactie #10 Gepost op: 13-05-2018 16:02 u »
Probeer deze koppelingen maar eens: https://www.johnguest.com/products/drinks-dispense-and-pure-water/

Zijn wel te krijgen in Nederland, maar mogelijk niet als particulier. Ik weet dat een aantal brouwerijen ze gebruiken.

Offline TimW

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geforceerd carboniseren Probleem
« Reactie #11 Gepost op: 13-05-2018 16:44 u »
Heb je dan direct resultaat, na 10 minuten al?


Hoi Marcel,

Na 10 minuten is er bij mij voldoender koolzuur in het bier opgenomen. Ik laat de met dan wel een dag rusten en sluit deze daarna pas aan op de tap. Wat voor mij erg goed werkt is een tapkraan met compensatie kraantje. Hiermee is de flow goed te regelen.

Groet Tim

Offline MJMarcel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geforceerd carboniseren Probleem
« Reactie #12 Gepost op: 13-05-2018 18:08 u »
Hoi Tim, het vreemde is toen ik de eerste keer probeerde de cider te carboniseren volgens mijn boeken, deed ik 0,65 bar, een minuut walsen, rollen, schudden, de druk er af, en dit drie dagen herhalen, toen had ik gewoon geen carbonisatie, ja een enkel bubbeltje, als je goed keek, maar ook geen schuim, deze cider heb ik gebotteld, maar is echt helemaal vlak. Daarna werd mij aanbevolen de druk er 3 dagen op te laten...

Nu eerst eens met die slangen aan de gang, persluchtslang en koppelingen koop ik bij Mattech, dat moet lukken.

Groet, Marcel

Offline MJMarcel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geforceerd carboniseren Probleem
« Reactie #13 Gepost op: 13-05-2018 18:11 u »
Dank voor de tips, die koppelingen dat moet lukken, morgenvroeg bestellen.....

Ben benieuwd!

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.062
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Geforceerd carboniseren Probleem
« Reactie #14 Gepost op: 13-05-2018 18:16 u »
Hoi Tim, het vreemde is toen ik de eerste keer probeerde de cider te carboniseren volgens mijn boeken, deed ik 0,65 bar, een minuut walsen, rollen, schudden, de druk er af,

Waarom zou je de druk er af halen? Als je doelcarbonisatie bij je gegeven cidertemperatuur op 0,65 bar ligt die druk er zeker niet af halen maar het geheel gewoon zo laten staan. Iedere (1/2)dag de druk weer naar 0,65 bar brengen. Al dat gerol is ook niet nodig, de juiste druk er op en geduld. De dag dt je geen CO2 hoeft toe te voegen om op druk te komen is verzadiging bereikt.
Eventueel het vat neerleggen als de vullingsgraad zodanig is dat dit een groter cider oppervlak geeft,

Ingo

Offline MJMarcel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geforceerd carboniseren Probleem
« Reactie #15 Gepost op: 13-05-2018 19:36 u »
O, nee, sorry, ik haalde de druk er niet af, ontkoppelde alleen de cilinder, omdat ik drie kegs tegelijk wilde carboniseren, en omdat het zo in mijn handleiding stond (beginner he), heb nu een verdeelleiding waarmee ik ze alle drie tegeliijk kan aansluiten en aangesloten kan laten tot het goed is. Mij is aan bevolen door de leverancier om bij begin en eind de CO2 cilinder te wegen, zodat je altijd een konstante carbonisatie krijgt. Dit om de juiste hoeveelheid CO2 in het vat te krijgen, Ik ga uit van 5 gram per liter om te beginnen.

Groet, Marcel

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.509
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Geforceerd carboniseren Probleem
« Reactie #16 Gepost op: 14-05-2018 07:47 u »
De zuurstof moet er op die manier zeker uit zijn, want ik heb alles nogmaals overdreven ontlucht. Is het nog beter om een aantal centimeters ruimte tussen de cider en deksel te houden voor een beter contact van de CO2 met de cider?

Het pijpje van de CO2 aansluiting in het vat moet boven de cider blijven, het mag niet in de cider steken. Neem een centimeter ruimte.

Offline MJMarcel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geforceerd carboniseren Probleem
« Reactie #17 Gepost op: 14-05-2018 15:15 u »
Over die ruimte boven de cider lees ik verschillende meningen, ik heb hem tot aan de rand vol...

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.135
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Geforceerd carboniseren Probleem
« Reactie #18 Gepost op: 14-05-2018 17:00 u »
Het pijpje van de CO2 aansluiting in het vat moet boven de cider blijven, het mag niet in de cider steken. Neem een centimeter ruimte.
Wat is de reden daarvoor? Terugstromen van bier in je CO2 leiding?

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.509
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Geforceerd carboniseren Probleem
« Reactie #19 Gepost op: 14-05-2018 18:05 u »
Wat is de reden daarvoor? Terugstromen van bier in je CO2 leiding?

Inderdaad, met een beetje drukverschil loopt je drukregelaar vol. En ga die dan maar uit elkaar halen en schoonmaken.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.135
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Geforceerd carboniseren Probleem
« Reactie #20 Gepost op: 14-05-2018 18:34 u »
Inderdaad, met een beetje drukverschil loopt je drukregelaar vol. En ga die dan maar uit elkaar halen en schoonmaken.
Klopt, maar daarvoor heb je ook nog een terugslagventiel vlak achter de koppeling om dat te voorkomen.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.509
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Geforceerd carboniseren Probleem
« Reactie #21 Gepost op: 14-05-2018 18:57 u »
Klopt, maar daarvoor heb je ook nog een terugslagventiel vlak achter de koppeling om dat te voorkomen.

Nee, dat werkt niet. Het drukverschil bouwt langzaam op. Zodra de verzadiging bereikt is, en de ruimte waar het vat staat koelt af ... dan wordt de druk in het vat relatief hoger en stroomt het je drukregelaar in. Maar ook de luchtdruk vanwege mooi weer kan al voor problemen zorgen.

Het terugslagventiel werkt enkel indien je de gaskoppeling op de bieraansluiting drukt.

Offline SanderH

  • t Wort Wat!
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 403
  • Land: nl
  • Brouwen met de HERMS of de RIMS?
Re: Geforceerd carboniseren Probleem
« Reactie #22 Gepost op: 14-05-2018 20:09 u »
Nee, dat werkt niet. Het drukverschil bouwt langzaam op. Zodra de verzadiging bereikt is, en de ruimte waar het vat staat koelt af ... dan wordt de druk in het vat relatief hoger en stroomt het je drukregelaar in. Maar ook de luchtdruk vanwege mooi weer kan al voor problemen zorgen.

Het terugslagventiel werkt enkel indien je de gaskoppeling op de bieraansluiting drukt.

Dat is mijn ervaring ook. Door de extra lengte is de bier aansluiting die werkt als een soort buffer, die heb je niet met de CO2 aansluiting. Deze inkorten geeft wat meer speling, maar altijd wat kopruimte houden anders. (ik carboneer daarom  ook via de bier aansluiting.)

Offline MJMarcel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geforceerd carboniseren Probleem
« Reactie #23 Gepost op: 14-05-2018 20:28 u »
OK, dat is duidelijk, de volgende keer houd ik ook wat ruimte, maar het carboniseren moet net zo goed werken dus...

Offline SanderH

  • t Wort Wat!
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 403
  • Land: nl
  • Brouwen met de HERMS of de RIMS?
Re: Geforceerd carboniseren Probleem
« Reactie #24 Gepost op: 14-05-2018 20:45 u »
Als je bedoelt of je via de bier aansluiting of de CO2 aansluiting de CO2 aansluit hetzelfde werkt, dan ja.

Normaliter sluit ik de twee uitgaande CO2 aansluitingen van het reduceer aan op de bier aansluitingen, laat hier zachtjes wat CO2 door lopen voordat ik het dier afvul via de deksel. Doordat de bier pijp tot onderin reikt verdrijf je de zuurstof. Wanneer beide fusten gevuld zijn (in mijn geval), dan plaats ik de deksels, door niet te hoog te vullen dompel je die ook niet onder in het bier bij het plaatsen, wat weer wat schoonmaken scheelt. Daarna zet ik er de benodigde druk op en blaas in een paar keer via het veiligheidsventiel (zo heet dat volgens mij) wat CO2 ontsnappen. Daarna zet ik ze een week weg, niet schudden of zo, maak daar geen tijd voor en geduld is bij het maken van een bier en ook het carboneren ervan een schone zaak en zoals ik mijn projectleiders probeer bij te brengen gebrek aan planning betekent geen haast.

Tags: