Hierbij het recept van de NHC (Niels, Jos, Sjaak en ik).
Het bier heeft 88 punten gescoord.
Naam brouwsel: CHOUFFE 2
Biertype: Tripel
Begin SG: 1070
Eind SG: 1007
Kleur (berekend): 10,5 EBC (Morey)
Berekende bitterheid: 19,5 EBU (Tinseth)
Vermeld de hoeveelheden per 30 liter wort/bier
Mout
8510 gram 92 % Pilsmout 3 EBC
0740 gram 08 % Bruine kandij 17 EBC
9250 gram totaal
Water
35,0 L maischwater
13,3 L spoelwater
Maischschema
60ºC 45 min.
70ºC 30 min.
75ºC 05 min.
78ºC 05 min.
Hop
35 gram Cascade 6,7 % alfa bloemen kooktijd 75 min
18 gram Saaz 3,5 % alfa bloemen kooktijd 15 min
Kruiden
16 gram Koreander(zaad) gevijzeld kooktijd 05 min
Kooktijd
Totale kooktijd wort: 75 min
Gist
Naam gist: La Chouffe
Starter: 2 ltr 2 uur belucht
Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting 04 dagen bij 20 gr C
lagering 14 dagen bij 20 gr C
Bijzonderheden
Brouwzaalrendement: 54%
Extractgehalte: 17,1 graden Plato
Alc. 8,0 %vol.

Hallo allemaal,
Mooi recept. Dit wil ik zaterdag ook gaan brouwen. Ik ben nu wat voorbereidingen aan het treffen en probeer het in te voeren in BrouwHulp. Maar de eenheden die BrouwHulp vanzelf berekend komen niet overeen met de hoeveelheden van de ingrediënten.
De IBU is veel hoger in BrouwHulp met de ingevulde hoeveelheid ingrediënten dan hier in het recept staat. Kan dat kloppen?
Ik begrijp dat de waarden die in de recepten vermeld worden, de hoeveelheid is die op dat moment gemeten is. En dat dat puur afhankelijk van de brouwinstallatie en het moment is, maar heeft het dan nog wel nut om ze te vermelden als de eigen berekende BrouwHulp waarden zo ver afwijken?