Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Discussie nav prijswinnend La Chouffe kloon - NHC (Niels, Jos, Sjaak en Hoppie)  (gelezen 4302 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline FransHilly

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 74
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Hierbij het recept van de NHC (Niels, Jos, Sjaak en ik).
Het bier heeft 88 punten gescoord.

Naam brouwsel: CHOUFFE 2
Biertype: Tripel
Begin SG: 1070
Eind SG:  1007
Kleur (berekend):      10,5 EBC (Morey)
Berekende bitterheid: 19,5 EBU (Tinseth)

Vermeld de hoeveelheden per 30 liter wort/bier

Mout
8510  gram       92 %      Pilsmout            3 EBC     
0740  gram       08 %      Bruine kandij      17 EBC     
9250  gram       totaal

Water
35,0 L maischwater
13,3 L spoelwater

Maischschema
60ºC   45 min.
70ºC   30 min.
75ºC   05 min.
78ºC   05 min.

Hop
35 gram    Cascade 6,7 % alfa  bloemen     kooktijd 75 min
18 gram    Saaz      3,5 % alfa  bloemen     kooktijd 15 min

Kruiden
16 gram    Koreander(zaad) gevijzeld          kooktijd 05 min

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 75 min

Gist
Naam gist:   La Chouffe
Starter: 2 ltr 2 uur belucht

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting    04 dagen bij  20 gr C
lagering        14 dagen bij  20 gr C

Bijzonderheden
Brouwzaalrendement: 54%
Extractgehalte: 17,1 graden Plato
Alc. 8,0 %vol.

 :degroeten:
Hallo allemaal,

Mooi recept. Dit wil ik zaterdag ook gaan brouwen. Ik ben nu wat voorbereidingen aan het treffen en probeer het in te voeren in BrouwHulp. Maar de eenheden die BrouwHulp vanzelf berekend komen niet overeen met de hoeveelheden van de ingrediënten.
De IBU is veel hoger in BrouwHulp met de ingevulde hoeveelheid ingrediënten dan hier in het recept staat. Kan dat kloppen?
 
Ik begrijp dat de waarden die in de recepten vermeld worden, de hoeveelheid is die op dat moment gemeten is. En dat dat puur afhankelijk van de brouwinstallatie en het moment is, maar heeft het dan nog wel nut om ze te vermelden als de eigen berekende BrouwHulp waarden zo ver afwijken?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.126
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
De IBU is veel hoger in BrouwHulp met de ingevulde hoeveelheid ingrediënten dan hier in het recept staat. Kan dat kloppen?
 
Ik begrijp dat de waarden die in de recepten vermeld worden, de hoeveelheid is die op dat moment gemeten is. En dat dat puur afhankelijk van de brouwinstallatie en het moment is, maar heeft het dan nog wel nut om ze te vermelden als de eigen berekende BrouwHulp waarden zo ver afwijken?

IBU meten wij als hobbybrouwers niet. Dat berekenen we met alle onzekerheden die daarbij horen.

De waarde waarop je uitkomt is sterk afhankelijk van de gebruikte rekenmethode. Dat kan de oorzaak zijn van de afwijkende waarden. Ook kan het zijn dat het alfazuurgehalte van de hop die in BrouwHulp staat anders is dan het alfazuurgehalte van de hop die in het recept staat.

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 483
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Hallo allemaal,

Mooi recept. Dit wil ik zaterdag ook gaan brouwen. Ik ben nu wat voorbereidingen aan het treffen en probeer het in te voeren in BrouwHulp. Maar de eenheden die BrouwHulp vanzelf berekend komen niet overeen met de hoeveelheden van de ingrediënten.
De IBU is veel hoger in BrouwHulp met de ingevulde hoeveelheid ingrediënten dan hier in het recept staat. Kan dat kloppen?
 
Ik begrijp dat de waarden die in de recepten vermeld worden, de hoeveelheid is die op dat moment gemeten is. En dat dat puur afhankelijk van de brouwinstallatie en het moment is, maar heeft het dan nog wel nut om ze te vermelden als de eigen berekende BrouwHulp waarden zo ver afwijken?

Zoals Jacques ook al een beetje laat doorschemeren moet je even controleren of de alfazuur in het recept overeenkomen met de alfazuur van jouw hoppen en de alfazuur die BrouwHulp in zijn database heeft staan. Deze kunnen per oogstjaar nog aardig verschillen. Ik denk dat daar die afwijking in berekend IBU vandaan komt bij jou.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.941
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Yep da's een goed recept én de correcte hoeveelheid koriander.
Met die koriander kunnen er veel overdrijven, houden zo, i shall tell this only once...   :D

Offline brewt

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 140
  • Land: nl
  • Proost!
Is er iemand die mij kan vertellen wat de bruine kandij (17 EBC) precies is? Misschien een linkje?
De bruine kandij die ik online kan vinden bij de bekende winkels zitten allemaal heel erg hoog (EBC)..

Offline Jeltuh

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 94
  • Land: nl
  • Hop hop!
Yep da's een goed recept én de correcte hoeveelheid koriander.
Met die koriander kunnen er veel overdrijven, houden zo, i shall tell this only once...   :D
Eens wat betreft de koriander!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.126
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Is er iemand die mij kan vertellen wat de bruine kandij (17 EBC) precies is? Misschien een linkje?
De bruine kandij die ik online kan vinden bij de bekende winkels zitten allemaal heel erg hoog (EBC)..

De bruine kandij van Van Gilse die je in de Nederlandse supermarkten kunt kopen is veel minder donker dan de donkere kandij van onze leveranciers.

Offline brewt

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 140
  • Land: nl
  • Proost!
De bruine kandij van Van Gilse die je in de Nederlandse supermarkten kunt kopen is veel minder donker dan de donkere kandij van onze leveranciers.
Bedankt voor je reactie Jaques, begrijp ik het goed dat je adviseert om de bruine kandij van Van Gilse te gebruiken voor dit recept? Of is het niet erg om de donkere kandij te gebruiken hier voor?
Mijn doel is om zo dicht mogelijk bij dit kloon recept te komen!

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.876
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Bedankt voor je reactie Jaques, begrijp ik het goed dat je adviseert om de bruine kandij van Van Gilse te gebruiken voor dit recept? Of is het niet erg om de donkere kandij te gebruiken hier voor?
Mijn doel is om zo dicht mogelijk bij dit kloon recept te komen!

In dit geval inderdaad de kandij uit de supermarkt gebruiken!

Offline brewt

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 140
  • Land: nl
  • Proost!
In dit geval inderdaad de kandij uit de supermarkt gebruiken!

Hartlijk dank! Dan word dit recept mijn derde brouwsel :) 

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.876
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Hartlijk dank! Dan word dit recept mijn derde brouwsel :)

Qua smaak gaat dit erg in de buurt van de La Chouffe komen, mijn poging (heb deze ook nagebrouwen) werd wat te donker. Wellicht zou je witte kandij kunnen gebruiken, volgens mij kun je dat bij de gemiddelde supermarkt wel krijgen

Offline brewt

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 140
  • Land: nl
  • Proost!
Qua smaak gaat dit erg in de buurt van de La Chouffe komen, mijn poging (heb deze ook nagebrouwen) werd wat te donker. Wellicht zou je witte kandij kunnen gebruiken, volgens mij kun je dat bij de gemiddelde supermarkt wel krijgen

Goede tip! Leuk om hier een beetje mee te spelen. Wellicht dat een mix van witte en bruine kandij ook een goed resultaat oplevert.

Offline peterw

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 49
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Ik wil deze kloon ook binnenkort gaan brouwern. Nog een vraagje over de gist: is dit de Wyeast 3522 Belgian Ardennes Yeast?

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.876
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
De WLP550 van White Labs of de WY3522 inderdaad, eventueel de Gnome van Imperial. Zie ook deze pagina

Offline brewt

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 140
  • Land: nl
  • Proost!
De WLP550 van White Labs of de WY3522 inderdaad, eventueel de Gnome van Imperial. Zie ook deze pagina

Handige lijst zeg, bedankt!

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.526
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
De WLP550 van White Labs of de WY3522 inderdaad, eventueel de Gnome van Imperial.

Zowel de Imperial B45 Gnome als Omega OYL-024 Belgian Ale moeten voor een goede kloon zorgen.
(Weet niet of de Omega nog ergens in de buurt te krijgen is)

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.876
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Zowel de Imperial B45 Gnome als Omega OYL-024 Belgian Ale moeten voor een goede kloon zorgen.
(Weet niet of de Omega nog ergens in de buurt te krijgen is)

Van de Gnome durf ik het wel te stellen, heb hier deze kloon mee gebrouwen. Duidelijk de La Chouffe qua gistprofiel

Offline LAM

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 194
  • Land: nl
  • Beter LAM in de kroeg dan schaap in de wei
Is er iemand die mij kan vertellen wat de bruine kandij (17 EBC) precies is? Misschien een linkje?
De bruine kandij die ik online kan vinden bij de bekende winkels zitten allemaal heel erg hoog (EBC)..

Een beetje laat maar ik brouw dit recept bijna maandelijks. Ik gebruikt gewoon kristalsuiker en vervang ongeveer 5 eetlepels suiker voor donkere basterdsuiker. Gaat helemaal prima! En het is stukken goedkoper.

Groetjes LAM

Offline LAM

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 194
  • Land: nl
  • Beter LAM in de kroeg dan schaap in de wei
Ik wil deze kloon ook binnenkort gaan brouwern. Nog een vraagje over de gist: is dit de Wyeast 3522 Belgian Ardennes Yeast?

Goedemiddag Peter,
Ik heb voor dit brouwsel de Mangorve Jack's Belgian Abbey (M47) gebruikt.
Dit geeft een geweldig resultaat! Licht fruitig en zoet. Je moet 'm wel een week of 4 laten staan nadat het de fles in is gegaan. Dan is ie al super lekker.

Groetjes LAM

Offline Bvk1983

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 223
  • Land: nl
Een beetje laat maar ik brouw dit recept bijna maandelijks. Ik gebruikt gewoon kristalsuiker en vervang ongeveer 5 eetlepels suiker voor donkere basterdsuiker. Gaat helemaal prima! En het is stukken goedkoper.

Groetjes LAM

Ik heb dit recept ook op de planning staan. Voeg je de suiker toe aan de kook of na de hoofdvergisting?

Offline Bvk1983

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 223
  • Land: nl
Ik kom overigens met deze hopwaarden op een IBU van 20 in Brewfather. Als ik me niet vergis zou La Chouffe rond de 26 moeten zitten, toch?

Edit: Ik was in de war met de Isid'or kloon.

Als ik de Wyeast 3522 invoer kom ik op een eind SG van 1.013 i.p.v. 1.007. Heeft Brewfather de vergistingsgraad verkeerd of is het zinvol de suiker- of moutstort te verhogen om op een ABV van 8.0% i.p.v. 7.6% te komen?

Offline Arthur B

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 98
  • Land: nl
Goedemiddag Peter,
Ik heb voor dit brouwsel de Mangorve Jack's Belgian Abbey (M47) gebruikt.
Dit geeft een geweldig resultaat! Licht fruitig en vrijwel hetzelfde als La Chouffe. Je moet 'm wel een week of 4 laten staan nadat het de fles in is gegaan. Dan is ie al super lekker.

Hoi LAM, kwam je niet beduidend lager uit qua alcohol dan?

Groet,

Arthur.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.155
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Goedemiddag Peter,
Ik heb voor dit brouwsel de Mangorve Jack's Belgian Abbey (M47) gebruikt.
Dit geeft een geweldig resultaat! Licht fruitig en vrijwel hetzelfde als La Chouffe. Je moet 'm wel een week of 4 laten staan nadat het de fles in is gegaan. Dan is ie al super lekker.

Groetjes LAM

Ik heb dit recept pas ook gebrouwen met de M47 gist.  Eén van mijn beste tripels tot nu toe. Heerlijk aroma!

Offline Arthur B

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 98
  • Land: nl
Ik heb dit recept pas ook gebrouwen met de M47 gist.  Eén van mijn beste tripels tot nu toe. Heerlijk aroma!

En ook lijkend op de Chouffe?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.155
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Dan zou ik weer eens een chouffe moeten kopen en side-by-side moeten proeven. Ga ik doen!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.126
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Dan zou ik weer eens een chouffe moeten kopen en side-by-side moeten proeven. Ga ik doen!

Alles voor de wetenschap...   :proost:

Offline LAM

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 194
  • Land: nl
  • Beter LAM in de kroeg dan schaap in de wei
Ik heb dit recept ook op de planning staan. Voeg je de suiker toe aan de kook of na de hoofdvergisting?
Gewoon bij de kook, zoals het recept aangeeft.

Offline LAM

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 194
  • Land: nl
  • Beter LAM in de kroeg dan schaap in de wei
Hoi LAM, kwam je niet beduidend lager uit qua alcohol dan?

Groet,

Arthur.

Nee hoor. Het eind SG was wel iets hoger dan gepland maar op het alcoholpercentage scheelde het haast niks.
Hij staat hier overigens achter mij heerlijk te pruttelen dus de vergisting gaat lekker met die Mangrove Jacks's. Hij is trouwens wel erg fruitig, hierdoor is ie erg makkelijk weg te drinken hahahaha

Offline Arthur B

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 98
  • Land: nl
Dank voor de info!

Edit: LAM & William, de M47 ook op 20C vergist?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.155
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Bij 19ºC gestart en na de piek langzaam naar 21 ºC.
Daarna zo'n 3 weken op 15 ºC.

Vooral op hogere temperaturen vind ik de smaak prachtig. Opvallend was dat ze direct uit de koelkast veel minder fruitig was. Nooit zo extreem meegemaakt.

Offline Arthur B

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 98
  • Land: nl
Dank!

Offline LAM

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 194
  • Land: nl
  • Beter LAM in de kroeg dan schaap in de wei
Dank voor de info!

Edit: LAM & William, de M47 ook op 20C vergist?

Ik heb hem inderdaad op 20 ºC laten vergisten. Dus 16 dagen en daarna heb ik het over geheveld zodat de meeste drab vast weg is en daarna heb ik het vat nog 2 weken gelagerd in de kruipruimte (dat was toen een graad of 15). Dan wordt het gewoon nog wat helderder en komt je bier alvast wat op smaak.

Offline LAM

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 194
  • Land: nl
  • Beter LAM in de kroeg dan schaap in de wei
Bij 19ºC gestart en na de piek langzaam naar 21 ºC.
Daarna zo'n 3 weken op 15 ºC.

Vooral op hogere temperaturen vind ik de smaak prachtig. Opvallend was dat ze direct uit de koelkast veel minder fruitig was. Nooit zo extreem meegemaakt.
Dit herken ik inderdaad! Hij wordt lekkerder en vooral fruitiger als je het biertje even een paar minuten buiten de koelkast op temperatuur laat komen.

Offline Arthur B

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 98
  • Land: nl

Ik heb 'm inderdaad op 20C laten vergisten. Dus 16 dagen en daarna heb ik het over geheveld zodat de meeste drab vast weg is en daarna heb ik het vat nog 2 weken gelagerd in de kruipruimte (dat was toen een graad of 15). Dan wordt het gewoon nog wat helderder en komt je bier alvast wat op smaak.

Cheers! 🍻

Offline Bvk1983

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 223
  • Land: nl
Vandaag dit recept gebrouwen. Voor het eerst een smackpack gebruikt, deze had ik ik gestart met 1 liter en 8 uur op de magneetroerder gehad. Daarna nog een dag in de koelkast en vandaag nog een half uurtje met het verse afgekoelde wort op de magneetroerder. Daarna geënt.

Misschien ligt het aan de Wyeast 3522 of misschien heb ik toch iets verkeerd gedaan maar ik zie 5 uur na het enten nog geen enkele vorm van activiteit. Geen drukopbouw in het waterslot en geen bewegende gistcellen in het vat. Is de 3522 misschien een trage starter?

Offline vanderhoeve

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Land: nl
Duurde bij mij ook wel een dag voor dat deze goed op gang was.

Offline LAM

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 194
  • Land: nl
  • Beter LAM in de kroeg dan schaap in de wei
Dan zou ik weer eens een chouffe moeten kopen en side-by-side moeten proeven. Ga ik doen!
Ga ik ook doen! Kunnen we een dubbel onderzoek doen en onze bevindingen hier posten. (Met M47 uiteraard)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.126
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Misschien ligt het aan de Wyeast 3522 of misschien heb ik toch iets verkeerd gedaan maar ik zie 5 uur na het enten nog geen enkele vorm van activiteit. Geen drukopbouw in het waterslot en geen bewegende gistcellen in het vat. Is de 3522 misschien een trage starter?

Dat is heel gebruikelijk. Vaak duurt het 8 tot 12 uur voordat je waterslot werkt. Bij vloeibare gist ent je in de regel minder vitale gistcellen dan bij korrelgist. Vaak zijn de giststarters te klein....

Op dit moment kun je niet veel meer doen dan geduld hebben.

Offline Bvk1983

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 223
  • Land: nl
Dat is heel gebruikelijk. Vaak duurt het 8 tot 12 uur voordat je waterslot werkt. Bij vloeibare gist ent je in de regel minder vitale gistcellen dan bij korrelgist. Vaak zijn de giststarters te klein....

Op dit moment kun je niet veel meer doen dan geduld hebben.

Ik had inderdaad even meer geduld moeten hebben. We zijn een nacht verder en inmiddels is de vergisting op gang gekomen.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.126
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Ik had inderdaad even meer geduld moeten hebben. We zijn een nacht verder en inmiddels is de vergisting op gang gekomen.



Gaat goed komen.
Geduld hebben is soms lastig.

Heel snel starten met de vergisting, bijvoorbeeld na een uur, is overigens een teken dat je te veel gist geënt hebt.
De vergisting hoort zo tussen de 6 en 12 tot 24 uur na het enten merkbaar aan de gang te zijn. Als het langer dan 24 uur duurt heb je te weinig gist geënt of is de temperatuur waarbij de gist zijn werk moet doen te laag.

Offline Bvk1983

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 223
  • Land: nl
Inmiddels een weekje verder in de vergisting. Redelijk wat bezinksel wat ik vandaag of morgen voor de 2e keer ga aftappen. Het valt me op dat de schuimvorming nog niet is weggetrokken. Hoort dat zo bij Wyeast 3522? Een tikje tegen het vat lijkt er voor te zorgen dat het schuim "brokkelt" en naar beneden valt.


Offline vanderhoeve

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Land: nl
Klopt, had ik ook, duurt een poos voor het bezinkt maar het komt goed.
Geduld  :biersmile:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.126
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Inmiddels een weekje verder in de vergisting. Redelijk wat bezinksel wat ik vandaag of morgen voor de 2e keer ga aftappen. Het valt me op dat de schuimvorming nog niet is weggetrokken. Hoort dat zo bij Wyeast 3522? Een tikje tegen het vat lijkt er voor te zorgen dat het schuim "brokkelt" en naar beneden valt.



Dit is een gist die een zogenaamd gistdek vormt. Door samenvlokking van gistcellen ontstaat er een netwerk waarin koolzuurbelletjes gevangen worden. Met de tijd zal de koolzuur ontsnappen en zakt de gist naar beneden.

Inderdaad een kwestie van geduld hebben...

Tags: