Taras Boulba kloon?

Gestart door kylesobrien, 10-05-2018 17:32 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

kylesobrien

Beste hobbybrouwers,

Dit is mijn eerste bericht; ik ben oorspronkelijk uit de VS, maar nu 6 jaar in Canada. Ik spreek een beetje Nederlands (met veel fouten).

Ik onderzoek Taras Boulba, een biertje van Brasserie de la Senne in Belgie. Dit is een lekker sessiesbier, heel goed gehopt en verfrissend. Het aroma is citroen en citrus, met een beetje zwarte peper.

http://brasseriedelasenne.be/?portfolio=taras-boulba
http://edsbeer.blogspot.ca/2017/12/a-visit-to-brasserie-de-la-senne.html

Ik heb een paar dingen geleerd:

Mout: 100% pilsmout
Hop: Saaz en Challenger (aromahop), Brewers Gold (bitterhop) (35 EBU [Derek Walsh] of 48 EBU [Test-Aankoop])
10 EBC [Derek Walsh] of 9.8 EBC [Test-Aankoop]
Maischen: infusie bij een enkele temperatuur [Derek Walsh] of 45-62-72-78C [Ed's Beer Blog]
80,1% SVG
4,6 vol % alc.

Ik weet niet de gist; vanwege de kleur en de mout, ik denk dat de kook minimaal twee uur moet zijn. Als ik een schatting maak, de gist is Duvel (WY1388). De esters moeten mild zijn, en het bier is heel helder.

Heeft iemand een kloon geprobeerd? Alle adviezen zijn van harte welkom.

BrouwMark

Ik heb het bier wel geproefd, maar een kloon heb ik nog nooit geprobeerd. Even googlen leverde dit op:

https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/228680/taras-boulba-clone

Het recept ziet er niet ongeloofwaardig uit. Misschien heb je er iets aan.

Eskil

Er zit zeker tarwe in, Tarras Boulba is troebel. Ik had eens het laatste uit het vat en dat was heel troebel
(café Russe) . De hop is Saaz , Saaz en nog eens Saaz , met misschien een beetje Sorachi Ace.
Als gist zou ik safale US-05 nemen. En geen suiker met een begin S.G. van 1.047.

Toevallig brouw ik zondag iets wat op Tarras Boulba is geïnspireerd, maar ik wil hem super troebel hebben en een dikke vette schuimkraag. Er gaat dus een handje bloem in bij het koken.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk020
Naam receptBlue Velvet
Brouwdatum08-04-2018
BierstijlPale Ale/Strong Bitter
Volume23,3 l
Begin SG1,052 SG
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Rager)50 IBU
Brouwzaalrendement76,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
18,36 lWater uit Venlo Groote Heide 2016/3/31
1,30 gCaCl2
10,50 gCaSO4
1,70 mlFosforzuur
15,94 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
200 mg/l5 mg/l11 mg/l157 mg/l35 mg/l348 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,69 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC70,0 %
0,53 kgSwaen Munich LightDe Swaen14 EBC10,0 %
0,40 kgPlatinumSwaen SpeltDe Swaen7 EBC7,5 %
0,40 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC7,5 %
0,26 kgCara-pilsWeyermann4 EBC5,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C2 min.60 min.2,1 l/kg
Uitmaischen78,0 °C2 min.10 min.3,5 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
8,0 gSorachi Acepellets12,0%60 min.13,6 IBU
30,3 gSorachi Acepellets12,0%20 min.17,3 IBU
30,3 gSorachi Acepellets12,0%10 min.10,3 IBU
30,3 gSorachi Acepellets12,0%0 min.8,6 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSafale American (US-05)bovengist


kylesobrien

Vielen dank voor de antwoorden. "Blue Velvet" is een interessant recept, ziet er heerlijk uit.

Eskil, ik had dezelfde gedachte, maar er is geen tarwe volgens deze referenties:

https://beerandbrewing.com/pick-six-russian-river-brewings-vinnie-cilurzo/
https://www.Brouwland.com/content/assets/docs/Brouwland%20Hip%20Hops%20final.pdf

Vinnie Cilurzo zegt ook

It's such a simple beer—one malt, a couple of hops varieties, one yeast for fermentation, another for bottle fermentation.

Ik dacht ook dat het Sorachi Ace was! Maar bekijk dit interview:



Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.