Erg veel gist...

Gestart door oengabunga, 08-05-2018 14:17 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Wolter

Citaat van: CeesM op 08-05-2018  22:01 uOf je nou met het bolletje of slangetje aftapt, er komt altijd lucht bij je jongbier via het gaatje van je waterslot.
En wat zuurstof erbij activeert de gist weer.

Tijdens de vergisting ontstaat er een CO2 deken op het jongbier waardoor er geen licht van bovenaf bij komt zolang je niet hele gekke dingen doet.
De gist hoeft tussentijds dus ook niet meer geactiveerd te worden met zuurstof.

Knobby

Dat deken verhaal geldt ook alleen maar als er nog actieve gisting is en er dus continue CO2 gevormd wordt. Er is namelijk altijd diffusie van de gassen. Dus zuurstof in je gistvat via een lek of aangezogen door je waterslot kan je beter voorkomen. Aangezien ik thuis een CO2 fles heb om te tappen en ik altijd de drukset van de fermentasaurus gebruik (maar ik vergist (nog) niet onder druk) zet ik eerst een heel klein beetje overdruk op het vat met CO2 voordat ik gist af neem. Op deze manier komt er helemaal geen zuurstof in bij het af tappen. Dit doe ik ook met coldcrashen om te voorkomen dat de PET fles helemaal indeukt.

Hay

Dat bedoel ik, en met dit vat hoef je er geen druk op te zetten met CO2.
Doet ie helemaal gratis en uit zichzelf .
Tenminste als de vergisting nog niet helemaal voorbij is.

Jacques

Citaat van: EdwinBrouwt op 09-05-2018  21:02 uIk heb sowieso een terugslagklepje voor mijn waterslot zitten, dus ik denk dat ik het waterslot even een beetje los zet?

Het is jammer dat de Fermentasaurus niet zo stevig is. Je kunt voor lief nemen dat er deuken in het vat komen als je gist aftapt wanneer je onder je waterslot een terugslagklep hebt gemonteerd. Door dat te doen heb je geen zuurstof in je vat door het aftappen van de gist.

Jacques

Citaat van: oengabunga op 08-05-2018  14:17 uHeb trouwens maar een zakje gist gebruikt ;) S04

1 zakje op hoeveel liter wort?

Het kan zijn dat de gist nog inklinkt.

Waarom zo'n bol zit onder een Fermentasaurus en FastFerment is mij een compleet raadsel. Die zitten toch ook niet onder professionele CCT! Ik gebruik al jaren rvs CCT's zonder zo'n bol en heb ook nog nooit enige behoefte daaraan gehad. Als ik gist wil oogsten zet ik een grote gedesinfecteerde maatbeker onder de tuit van mijn CCT. Kraan openzetten en laten lopen tot er bier meekomt. Vervolgens de inhoud van de maatbeker overgieten in gedesinfecteerde jampotjes.

Overigens hoef je niet bang te zijn voor een infectie door een grote bel lucht. Doordat het jongbier een lage pH heeft, alcohol en koolzuur heeft en veel minder aminozuren is het veel minder gevoelig voor infecties dan wort.

Het enige waar je druk over zou kunnen maken is oxidatie, maar doordat zo'n bol niet een hele grote inhoud heeft valt dat wel mee. Een lekkend gistvat of terugslagklepje heeft veel meer invloed.

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 11-05-2018  00:10 uWaarom zo'n bol zit onder een Fermentasaurus en FastFerment is mij een compleet raadsel.
De enige reden die ik me kan voorstellen is dat je het zo voor de minder ervaren brouwers makkelijker maakt om gist te oogsten omdat je de stap van een extra opvangbeker kunt overslaan en je minder kans loopt op onbewust handelen mbt infectierisico. Maar zodra er meer gist in zit dan de grootte van de bol zie ik eigenlijk alleen nog maar nadelen.


Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 11-05-2018  10:26 uDe enige reden die ik me kan voorstellen is dat je het zo voor de minder ervaren brouwers makkelijker maakt om gist te oogsten omdat je de stap van een extra opvangbeker kunt overslaan en je minder kans loopt op onbewust handelen mbt infectierisico. Maar zodra er meer gist in zit dan de grootte van de bol zie ik eigenlijk alleen nog maar nadelen.

Sowieso zie ik nadelen. In het geval de bol niet vol zit gooi je onnodig bier weg. En als je het bier afgiet om het later te bottelen loop je oxidatierisico's.

CeesM

Citaat van: Jacques op 11-05-2018  12:00 uSowieso zie ik nadelen. In het geval de bol niet vol zit gooi je onnodig bier weg. En als je het bier afgiet om het later te bottelen loop je oxidatierisico's.
Ik vulde mijn laatste 2 flesjes met het bier uit mijn bol en opvangschaal bij het bottelen. Na de hergisting op fles proefde ik geen verschil met deze en het uit het vat gebotteld bier. ;)

Jacques

Citaat van: CeesM op 11-05-2018  13:34 uIk vulde mijn laatste 2 flesjes met het bier uit mijn bol en opvangschaal bij het bottelen. Na de hergisting op fles proefde ik geen verschil met deze en het uit het vat gebotteld bier. ;)

Ik doelde op overgieten en voegen bij de rest van het bier. Daardoor krijg je een klein beetje extra oxidatie.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.