Recept voor eerste brouwsel Easybrew

Gestart door milanket, 06-05-2018 18:13 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

milanket

Ik ga binnenkort voor de eerste keer volmout brouwen, hiervoor gebruik ik een Easybrew.

Was op zoek naar iets wat redelijk "snel" op dronk is.

Het is een witbier geworden, heb eea inbrouwhulp ingevoerd, kunnen jullie eens kijken of er niet hele rare dingen instaan?

Bvd, Milan.



BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptBlanche Originale
Brouwdatum
BierstijlWitbier
Volume20.0 l
Begin SG1.050 SG
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Rager)18 IBU
Brouwzaalrendement70.0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
19.40 lWater uit Antwerpen. België
5.40 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
90 mg/l11 mg/l37 mg/l76 mg/l57 mg/l84 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2.00 kgPilsmoutDingemans3 EBC42.1 %
2.00 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC42.1 %
0.50 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC10.5 %
0.25 kgMünchenermoutDingemans15 EBC5.3 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust50.0 °C1 min.15 min.4.1 l/kg
Amylaserust68.0 °C1 min.45 min.4.1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
18.5 gCascadebellen5.5%90 min.15.3 IBU
15.0 gCascadepellets5.5%10 min.2.7 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
25.00 gKorianderzaadspecerijkoken
25.00 gSinaasappelschil, bitterspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
1.0 gClassic Belgian Witbier ()weizengist


JoepH

Citaat van: milanket op 06-05-2018  18:13 uIk ga binnenkort voor de eerste keer volmout brouwen, hiervoor gebruik ik een Easybrew.

Was op zoek naar iets wat redelijk "snel" op dronk is.

Het is een witbier geworden, heb eea inbrouwhulp ingevoerd, kunnen jullie eens kijken of er niet hele rare dingen instaan?

Bvd, Milan.


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptBlanche Originale
Brouwdatum
BierstijlWitbier
Volume20.0 l
Begin SG1.050 SG
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Rager)18 IBU
Brouwzaalrendement70.0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
19.40 lWater uit Antwerpen. België
5.40 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
90 mg/l11 mg/l37 mg/l76 mg/l57 mg/l84 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2.00 kgPilsmoutDingemans3 EBC42.1 %
2.00 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC42.1 %
0.50 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC10.5 %
0.25 kgMünchenermoutDingemans15 EBC5.3 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust50.0 °C1 min.15 min.4.1 l/kg
Amylaserust68.0 °C1 min.45 min.4.1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
18.5 gCascadebellen5.5%90 min.15.3 IBU
15.0 gCascadepellets5.5%10 min.2.7 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
25.00 gKorianderzaadspecerijkoken
25.00 gSinaasappelschil, bitterspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
1.0 gClassic Belgian Witbier ()weizengist


Als je tijdens het maischen om het kwartier een keer roert kun je efficiëntie wel op 75% zetten. Nu zul je op een hogere SG uitkomen dan gepland.
Waar heb je het recept vandaan?

BrouwMark

Een klassiek witbier wordt gebrouwen met tarwe(vlokken), niet met tarwemout. Ook niet met haver overigens.

Ik vind je hoeveelheid koriander en sinaasappelschil erg hoog, die gaan erg domineren zo ben ik bang.

Cascade is een gekke hop voor een klassiek witbier, maar is denk wel smakelijk.

Eiwitrust zou ik achterwege laten, met de mouten van nu voegt het niets toe, het is hoogstwaarschijnlijk alleen maar negatief voor je schuim.

Enneh, 1 gram gist hoop ik toch niet  :)

Kortom: met dit recept krijg je een sterk gekruid, weizenachtig bier met Amerikaanse hop.  :brouwen:

Knobby

Voor een klassiek witbier zou je ongemoute tarwe moeten gebruiken, bv tarwevlokken.
Zo wordt het vast ook lekker, daar niet van.
Haver vind ik persoonlijk wel lekker in een witbier.

De kruiden zou ik echt minder doen zoals BrouwMark al zegt, misschien zelfs wel halveren.

milanket

OK, top. ik ga de commentaren aanpassen in het recept.

Zit nu nog wel met een vraagtekens rond het maischschema, eenstapsmaisch? En op welke temperatuur?

BVD, Milan

EBC

Eerste brouwsel? Eens met overig, daarbij:

50 % pilsmout, 50 % tarwemout. Meer niet.

Het verschil met ongemoute tarwe proef je niet.
Haver proef je ook niet met al die kruiden.
Die bittere sinaasappel heel beperkt houden, die geeft bittere wrange smaken, zeker als het bier een paar maanden ouder wordt.
Je rekent met Rager, dat levert heel weinig bitter op.
Neem een goede gist. K97 of Wyeast 3944 of WLP400. Dat maakt je witbier.

Tjardo

Een witbier wordt traditiegetrouw gebrouwen met ongemoute tarwe, een weizen met gemoute tarwe (reinheitsgebot). Ik heb echter meerdere malen een witbier gebrouwen met tarwemout en kan geen smaakverschil ontdekken tov ongemoute tarwe. Als je dus alleen tarwemout in huis hebt is dat dus geen probleem volgens mij. Koriander echt terugbrengen naar plm. 5 gram!

(Edit: EBC is me net voor... Inderdaad maakt de gist een goed witbier, ik heb WB-06, Brewferm Blanche en WLP400 gebruikt. WB-06 leek gewoon niet op een witbier, met de Blanche werd het al beter maar echt beste resultaat behaal je met de WLP400, ik kan me echter indenken dat je niet gelijk met een vloeibare gist wil werken de eerste keer volmout brouwen)

milanket

Het maischschema blijft nog een beetje een vraagteken voor me. Heeft iemand hier iets zinnigs over te melden?

Bedankt mannen!


Aangepaste versie:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptHaerlemsch With
Brouwdatum
BierstijlWitbier
Volume20.0 l
Begin SG1.050 SG
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Rager)18 IBU
Brouwzaalrendement70.0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
19.40 lWater uit Antwerpen. België
5.15 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
90 mg/l11 mg/l37 mg/l76 mg/l57 mg/l84 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2.25 kgPilsmoutDingemans3 EBC50.0 %
2.25 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC50.0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust50.0 °C1 min.15 min.4.3 l/kg
Amylaserust68.0 °C1 min.45 min.4.3 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
18.5 gCascadebellen5.5%90 min.15.3 IBU
15.0 gCascadebellen5.5%10 min.2.5 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5.00 gKorianderzaadspecerijkoken
10.00 gSinaasappelschil, bitterspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
10.0 gSafAle German Ale (K-97)bovengist


Tjardo

Eiwitrust op 50 graden is echt niet nodig, misschien bedoel je de 'kruidnagelrust' bij 40-42 graden? Voor een witbier echter niet echt nodig. Eenstapsmaisch werkt prima.

EBC

40 min 63 °C, 20 min 73 °C.
Dan filteren en spoelen.

milanket

Hatzeflats!

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptHaerlemsch Wittigh
Brouwdatum
BierstijlWitbier
Volume20.0 l
Begin SG1.050 SG
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Rager)18 IBU
Brouwzaalrendement70.0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
19.40 lWater uit Antwerpen. België
24.55 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
90 mg/l11 mg/l37 mg/l76 mg/l57 mg/l84 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2.25 kgPilsmoutDingemans3 EBC50.0 %
2.25 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC50.0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eerste Stap63.0 °C1 min.40 min.0.0 l/kg
Tweede Stap73.0 °C1 min.20 min.0.0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
18.5 gCascadebellen5.5%90 min.15.3 IBU
15.0 gCascadebellen5.5%10 min.2.5 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5.00 gKorianderzaadspecerijkoken
10.00 gSinaasappelschil, bitterspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
10.0 gSafAle German Ale (K-97)bovengist


BrouwMark

Ziet er lekker uit zo👍

Ik vind persoonlijk de hoeveelheid sinaasappelschil nog wat veel, maar ik ben daar dan ook niet zo'n liefhebber van...

Ik vermoed dat je brouwzaalrendement wat hoger uit gaat vallen, vooral als je nog even goed roert tijdens de maisch. Maar een beetje meer alcohol is nog nooit iemand dood van gegaan 🤔😁. Brouw ze!  :brouwen:

EBC

60 min koken is meer dan zat.

Ik weet niet waarom iemand 90 min zou willen koken.

Je mag ook terug naar 1,045 SG.

En Cascade vervang je beter door Tettnanger, of Hallertau of Saaz.

Jacques

Citaat van: BrouwMark op 06-05-2018  19:09 uEen klassiek witbier wordt gebrouwen met tarwe(vlokken), niet met tarwemout. Ook niet met haver overigens.

Een klassiek wit bier wordt wel degelijk gebrouwen met haver! In Hoegraarden Witbier zit 10% haver! Veel klassieker kan niet!

Citaat van: EBC op 06-05-2018  22:27 uEn Cascade vervang je beter door Tettnanger, of Hallertau of Saaz.

Cascade kan prima in een witbier. Geeft een mooie fruitigheid die goed past in een witbier.

BrouwMark

Citaat van: Jacques op 06-05-2018  23:25 uEen klassiek wit bier wordt wel degelijk gebrouwen met haver! In Hoegraarden Witbier zit 10% haver! Veel klassieker kan niet!

Wat vreemd dat dit niet bij de ingrediënten vermeld wordt dan.

Fractus

Let op je spoelwater, dit is in de laatste versie van 5 naar 25 liter gegaan?

Koen S

Citaat van: Fractus op 07-05-2018  07:14 uLet op je spoelwater, dit is in de laatste versie van 5 naar 25 liter gegaan?
Ja en geen van beide klopt volgens mij.
Ik brouw zelf deze week een witbier, ook 20 liter, en gebruik daarvoor 30 liter water in totaal: 20 liter maisch + 10 liter om te spoelen.

milanket

hmm, ja, dat water staat vaag...

beetje lopen rommelen met BrouwHulp... nu heb ik um zo:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptHaerlemsch With
Brouwdatum
BierstijlWitbier
Volume20.0 l
Begin SG1.050 SG
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Rager)18 IBU
Brouwzaalrendement70.0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20.00 lWater uit Antwerpen. België
10.60 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
90 mg/l11 mg/l37 mg/l76 mg/l57 mg/l84 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2.25 kgPilsmoutDingemans3 EBC50.0 %
2.25 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC50.0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eerste Stap63.0 °C1 min.40 min.4.4 l/kg
Tweede Stap73.0 °C1 min.20 min.4.4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
18.5 gCascadebellen5.5%90 min.15.3 IBU
15.0 gCascadepellets5.5%10 min.2.7 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5.00 gKorianderzaadspecerijkoken
5.00 gSinaasappelschil, bitterspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
1.0 gSafAle German Ale (K-97)bovengist

dit moet meer richting de waarheid zijn denk ik...

MAB

Citaat van: JoepH op 06-05-2018  18:53 uAls je tijdens het maischen om het kwartier een keer roert kun je efficiëntie wel op 75% zetten. Nu zul je op een hogere SG uitkomen dan gepland.
Waar heb je het recept vandaan?

Hi, waarom komt sg hoger uit als je effiiceïntie lager is? Als je roert komen er toch juist meer suikers vrij?

JoepH

Citaat van: MAB op 07-05-2018  21:18 uHi, waarom komt sg hoger uit als je effiiceïntie lager is? Als je roert komen er toch juist meer suikers vrij?
Je hebt je brouwzaalrendement op 70% staan. Zet maar op 75% Met wat roeren verloopt het maischen efficiënter. Meer suikers, hogere SG

Tjardo

Jacques heeft gelijk dat haver wél in een witbier past, ik brouw mijn witbieren met 45% pilsmout, 45% tarwe(mout) en 10 % haver (goedkoopste pak 'havermout' uit de supermarkt). Maar milanket wil het mogelijk eenvoudig houden omdat het zijn eerste keer volmout brouwen is.

Wel een bijzondere keuze voor eerste volmout bier, tarwe kan zorgen voor dichtslaan tijdens het spoelen en een witbier heeft relatief weinig hop zodat brouwfoutjes/smaakafwijkingen eerder te proeven zouden kunnen zijn. Maar laat je niet gek maken milanket, gewoon je recept brouwen!  :biersmile:

milanket

Citaat van: JoepH op 06-05-2018  18:53 uAls je tijdens het maischen om het kwartier een keer roert kun je efficiëntie wel op 75% zetten. Nu zul je op een hogere SG uitkomen dan gepland.
Waar heb je het recept vandaan?


Beetje samentreksel recept, deze is wel de basis ongeveer...

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,29751.msg454849.html#msg454849

grtz, Milan

Jacques

Citaat van: BrouwMark op 06-05-2018  23:43 uWat vreemd dat dit niet bij de ingrediënten vermeld wordt dan.

Toen ik mij pas ging interesseren in bier een kleine 40 jaar geleden ben ik samen met een uitbater van een bekend Tilburgs biercafé (die was zijn tijd ver vooruit) een aantal keren in Hoegaarden geweest en heb daar Pierre Celis gesproken en ook gezien dat er haver in het witbier ging. Dat gaf wel eens filterproblemen. Dat zelfde gold ook voor de koriander en sinaasappelschillen.

Overigens werd in vroegere tijden veel haver gebruikt in witbieren. Zie ook https://witteklavervier.nl/nl/historie/mythen-over-bier/haver-mout-in-bier

BrouwMark

Citaat van: Jacques op 07-05-2018  22:08 uToen ik mij pas ging interesseren in bier een kleine 40 jaar geleden ben ik samen met een uitbater van een bekend Tilburgs biercafé (die was zijn tijd ver vooruit) een aantal keren in Hoegaarden geweest en heb daar Pierre Celis gesproken en ook gezien dat er haver in het witbier ging. Dat gaf wel eens filterproblemen. Dat zelfde gold ook voor de koriander en sinaasappelschillen.

Overigens werd in vroegere tijden veel haver gebruikt in witbieren. Zie ook https://witteklavervier.nl/nl/historie/mythen-over-bier/haver-mout-in-bier

Ik geloof je meteen, en ik doe zelf ook graag haver in mijn witbierrecepten. Ik was er alleen heilig van overtuigd dat het niet de klassieke benadering was. Zo blijft een mens leren! (Of, klassieke forumtaal: rol, rol, hier komt het bakzeil  ;) )

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.