Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Kriekbier (op basis van kriekensap)  (gelezen 470 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jochen

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 56
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Kriekbier (op basis van kriekensap)
« Gepost op: 05-05-2018 09:18 u »
Hallo,

Deze winter heb ik noodgedwongen mijn voorraad diepgevroren krieken moeten omzetten naar een voorraad diepgevroren kriekensap.

De diepvries waar ik ze in bewaarde had er namelijk geen zin meer in ... Gelukkig nog net op tijd gemerkt, en dus nog net op tijd alles kunnen ontsappen.

Nu was er wel het plan om nog eens een kriek te brouwen, en dit valt dus gedeeltelijk in het water.


Ik zou nu eens willen een kriekbier maken op basis van het sap. Al heb ik hier al wel ergens gelezen dat dit niet altijd aan te raden is.

Ik had zo in mijn achterhoofd om als basisbier een volmout bier te kiezen, en dan eigenlijk het sap te gebruiken als suiker ...
Maar is dit wel een goed idee?

Alle tips meer dan welkom!

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 605
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
    • Udentse Fisturz Brouwerij
Re: Kriekbier (op basis van kriekensap)
« Reactie #1 Gepost op: 05-05-2018 09:22 u »
Ik brouw heel veel bieren waar ik in de nagisting fruitsap of puree bij doe. Meestal is dat dan een berliner weissen als basis of een saison.

Witbier zou ook kunnen maar als je dat zuurtje zoekt zou ik een berliner als basis nemen. Bij ons altijd een succes. Ben er nu eentje met bosbessap aan het vergisten. Heerlijk voor de zomer en vrijwel meteen drinkbaar.

Online Koen S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 417
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Kriekbier (op basis van kriekensap)
« Reactie #2 Gepost op: 05-05-2018 11:10 u »
Mijn laatstse kriek was op basis van een oud bruin met Roeselare gist. Ik heb de krieken toegevoegd na de hoofdgisting en 3 maanden laten vergisten, dan het jongbier van de krieken afgeheveld. Staat nu nog te lageren! Recept hieronder.
Als ik jou was, zou ik het kriekensap toevoegen na de hoofdgisting. Als je geen gist met Brett/melkzuurbacteriën gebruikt, kan je bottelen wanneer de suikers uit je kriekensap zijn uitgegist en hoef je dus niet zo lang te wachten als met de Roeselare gist.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk2017-05
Naam receptVessem
Brouwdatum21-07-2017
BierstijlVlaams Bruin
Volume20,8
Begin SG1,052 SG
Eind SG1,012 SG
Schijnbare vergistingsgraad76,9%
Alcoholgehalte5,2 vol.%
Berekende kleur (Morey)50 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)24 IBU
Brouwzaalrendement79,8 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
18,00 lWater uit Diest, België
0,40 gCaCl2
0,10 gCaSO4
1,30 mlMelkzuur
12,61 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
27 mg/l5 mg/l108 mg/l115 mg/l43 mg/l58 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,82 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC39,9 %
1,30 kgPilsmoutDingemans3 EBC28,4 %
0,46 kgMaïsvlokkenThomas Fawcett and Sons3 EBC10,0 %
0,24 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC5,3 %
0,23 kgAroma 150Dingemans150 EBC5,0 %
0,23 kgWeyermann Special W® 280-320 EBCWeyermann300 EBC5,0 %
0,23 kgBiscuitDingemans50 EBC5,0 %
0,07 kgCarafa Special IIIWeyermann1400 EBC1,5 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust69,0 °C2 min.60 min.3,9 l/kg
Uitmaischen78,0 °C2 min.5 min.3,9 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gSimcoebellen13,1%60 min.24,1 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
3,00 gZoethoutstaven (réglisse)specerijkoken
30,00 gEik chips amerikaans medium (Brouwland)smaakstofnagisting/lagering
400,00 gFrambozen diepvriesandersnagisting/lagering
4470,00 gKriekenandersnagisting/lagering


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 l starterRoeselaere Belgian Blend (3763)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,022 SG
Schijnbare vergistingsgraad57,7%
Start nagisting26-07-2017
Temp. nagisting20,0 °C
Start lagering09-08-2017
Temp. lagering20,0 °C



Offline brouwerwaldonk

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 406
  • Land: be
  • Water pas lekker als het langs brouwerij isgeweest
Re: Kriekbier (op basis van kriekensap)
« Reactie #3 Gepost op: 05-05-2018 11:30 u »
Met kriekensap is de kleur niet erg stabiel is mijn ondervinding. Verbleekt nogal vlug. Dus heel snel opdrinken dan gaat het wel goed.

Kies een maischema met heel kort op 63° of helemaal niet, zelfs ineens inmaischen op 70 à 72°C en daar 90 minuten blijven.

Tags: