Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Help! Vraag over S-23 korrelgist  (gelezen 760 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline breda82

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 230
  • Land: 00
  • Just experiment
Help! Vraag over S-23 korrelgist
« Gepost op: 03-05-2018 18:55 u »
Zaterdag had ik op de planning om een pils te brouwen voor de eerste keer. Nu heb ik niet goed gekeken en maar 1 zakje S-23 besteld en dat is te weinig. Volgens de verpakking heb ik 2 zakjes nodig om op lage temp te vergisten tot 15 liter.

Ik heb wel een halve kilo moutextractpoeder besteld, ik kan een starter maken of heeft dat geen zin meer en op welke temp zou ik die starter moeten houden? Mijn  koelkast heb ik nu niet ter beschikking.

Wie heeft tips?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 778
  • Land: nl
  • Green Anchors Crew
Re: Help! Vraag over s-23 korrelgist
« Reactie #1 Gepost op: 03-05-2018 19:14 u »
Sorry man maar dit klinkt als een plan dat nooit gaat slagen.
Je hebt te weinig gist, volgens de verpakking maar als je een normaal zakje gist hebt zou dat voor zeker 20L genoeg moeten zijn.
Dan zeg je dat je pils wilt brouwen maar geen koelkast beschikbaar hebt? Pils is lager dus moet je gekoeld vergisten. Gaat hem niet worden.
Voor een starter ben je misschien nog net op tijd maar 4-5 dagen van te voren maken is beter.

Al met al kun je natuurlijk gewoon brouwen en kijken wat je gist doet met deze hoeveelheid en temperatuur.
Je zou zelfs kunnen overwegen om je batch kleiner te maken zodat je wel genoeg gist hebt.
En anders toch maar een bovengister brouwen.

Offline breda82

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 230
  • Land: 00
  • Just experiment
Help! Vraag over s-23 korrelgist
« Reactie #2 Gepost op: 03-05-2018 19:19 u »
Bedankt!

Mijn gistkast is zaterdag wel beschikbaar uiteraard. Gelukkig heb ik ook nog andere gisten besteld, dan gaan we nu maar voor de saison, is het weer ook naar dit weekend.

Baal wel, echt stom dat ik dat over het hoofd gezien heb zucht...

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.149
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Help! Vraag over s-23 korrelgist
« Reactie #3 Gepost op: 03-05-2018 19:26 u »
Heb zelf regelmatig (met succes) lagers gebrouwen met een kleine starter (1 tot 1,5 ltr) van één zakje korrelgist. Kan zelfs de dag van te voren. Je maakt in principe niet gist volume aan, maar bereid de gist dan voor om in het wort meteen aan de slag te gaan.

Helpt wel als je een magneetroerder, of andere manier van beluchten hebt.

Offline breda82

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 230
  • Land: 00
  • Just experiment
Re: Help! Vraag over s-23 korrelgist
« Reactie #4 Gepost op: 03-05-2018 19:38 u »
Heb zelf regelmatig (met succes) lagers gebrouwen met een kleine starter (1 tot 1,5 ltr) van één zakje korrelgist. Kan zelfs de dag van te voren. Je maakt in principe niet gist volume aan, maar bereid de gist dan voor om in het wort meteen aan de slag te gaan.

Helpt wel als je een magneetroerder, of andere manier van beluchten hebt.


Ik heb helaas nog geen magneetroerder tot mijn beschikking.

Stel ik maar 1,5 liter starter op welke temperatuur zou je die dan maken?

Misschien kan ik de vergisting wat warmer starten  en dan verlagen?

Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.054
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Help! Vraag over s-23 korrelgist
« Reactie #5 Gepost op: 03-05-2018 20:03 u »
Ik zou de gist in 1 (of 2 frisdrank flessen verdelen) op kamer temperatuur. (natuurlijk wel met wort sg 1.040 en een klein puntje gistvoeding)
Folie om de hals en regelmatig schudden. Voor schudden fles schuin houden en meermaals in de fles knijpen voor zuurstof inname.
Op de brouwdag langzaam laten afkoelen tot wort temperatuur.
Wort koelen tot enkele graden boven vergistingstemperatuur, toevoegen gist en op juiste ingestelde temperatuur in gistkast zetten.
Binnen enkele uren zal de temperatuur bereikt zijn en is de vergisting gestart.
(voor ondergister is de starter bijna 2x zo groot als bij een bovengister)

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.149
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Help! Vraag over s-23 korrelgist
« Reactie #6 Gepost op: 03-05-2018 20:18 u »

Ik heb helaas nog geen magneetroerder tot mijn beschikking.

Stel ik maar 1,5 liter starter op welke temperatuur zou je die dan maken?

Misschien kan ik de vergisting wat warmer starten  en dan verlagen?

Dan gewoon in een ruime fles en regelmatig schudden/zwenken.

Kamertemp. is prima. Zou juist op normale vergistingstemp. Starten en dan na een week langzaam temp. Omhoog brengen bv. 0,5 tot 1 graad per dag naar de 18 graden. Dan krijgt de gist het wat makkelijker naar het einde toe, en ruimt ie de diacetyl goed op.

Tags: