Een Westlands pilsje

Gestart door tommyg, 31-03-2018 19:33 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

tommyg

Hoi mede-brouwers!
Omdat ik recent een hele lading van 4 soorten Westlandse hop heb gekregen, dacht ik laat ik eens een simpel Pilsje brouwen om uit te proberen.

Vandaag dus onderstaand recept gebrouwen (met BrouwHulp):

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptDe Naeldwyker
Brouwdatum31-3-2018
BierstijlPils(ener)
Volume20,0
Begin SG1,047 SG
Eind SG1,009 SG
Schijnbare vergistingsgraad85,2%
Alcoholgehalte4,5 vol.%
Berekende kleur (Morey)5 EBC
Berekende bitterheid (Rager)20 IBU
Brouwzaalrendement58,6 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
19,00 lEvides water (Naaldwijk)
5,04 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
47 mg/l8 mg/l47 mg/l123 mg/l74 mg/l62 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,00 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC100,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.30 min.4,8 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C10 min.30 min.4,8 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,8 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
23,0 gTargetbellen7,1%60 min.24,5 IBU
11,0 gHensbrückerbellen3,7%10 min.1,2 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gSafLager German Lager (S-189)ondergist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting15,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting9,0 °C
Temp. nagisting9,0 °C
Temp. lagering4,0 °C

De afwijkingen die ik tijdens het brouwen heb geconstateerd:
Brouwdag metingen
OmschrijvingWaarde
SG na maischen1,047 SG
gebruikt spoelwater3,0l
SG na koken1,052 SG
Volume in gistvat15,0l
Extra water in gistvat4,0l

Al een beetje geproefd uiteraard, hij is in ieder geval lekker bitter met een duidelijk hoparoma! En daar hou ik wel van :)
Ik heb bewust na aanleiding van een eerder brouwsel iets minder spoelwater gebruikt omdat ik bang was voor een te dun beslag, uiteindelijk lijkt dit mee te vallen dus een lesje voor de volgende keer.
Graag hoor ik jullie bevindingen over bovenstaand recept, wat jullie evt. anders zouden doen of hadden gedaan.

Pappa-M

Je hebt minder spoelwater gebruikt en je SG was hoger. Dat heeft waarschijnlijk met elkaar te maken te hebben.

tommyg

Citaat van: pappa-m op 07-05-2018  17:41 uJe hebt minder spoelwater gebruikt en je SG was hoger. Dat heeft waarschijnlijk met elkaar te maken te hebben.

Ja klopt, dit ga ik de volgende keer anders doen en gewoon het recept aanhouden.
Inmiddels zit het pils op fles, helaas tijdens het bottel een domme rekenfout gemaakt waardoor er nu te weinig koolzuur in het bier zit. Daarnaast is de smaak helaas ook niet helemaal hoe ik het gehoopt had, waarschijnlijk omdat ik hem na de hoofdgisting van ca. 1 week niet gelijk heb overgeheveld. De nagisting vermoed ik op een te lage temperatuur van 8 ºC en na 1 week naar 4ºC.

31 maart gebrouwen, uiteindelijk pas 4 mei gebotteld, wat voor me gevoel 1-2 weken te laat is geweest.
Hij is weliswaar redelijk goed helder, bitterheid ook goed tot iets aan de sterke kant en de sg is 1,009, je ruikt een vaag honing-achtig aroma wat iets zuurs heeft. De smaak is uiteindelijk te doen maar kan beter. Zou het haast een pils met een tikje IPA kunnen noemen, ofwel al te complex voor een plat pilsje :)

Al met al best nog wat verbeterpunten, die ik de volgende keer anders ga doen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.