Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Donkere mouten  (gelezen 1174 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Traploper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Donkere mouten
« Gepost op: 30-04-2018 22:30 u »
Ik heb deze week onverwacht een extra moment om te gaan brouwen en daarvoor ben ik een recept aan het maken.

Het moet een stout/porter achtige gaan worden met een mooie volle gebrande smaak, maar ik ben nog niet erg ervaren met de hele donkere mouten.

Kan iemand feedback geven of de hoeveelheid donkere mouten teveel is of dat het juist nog wel wat meer mag zijn?

Ik zat op basis van wat ik heb te denken aan een bier met start SG 1.070 met S-04 en Styrian Goldings met de volgende moutstort:
40% Maris Otter
35% Münchener
10% Aroma 50
9% Cara 90 ebc
2% pale chocolate
2% chocolade
2% zwarte mout

Wat denken jullie?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 848
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Donkere mouten
« Reactie #1 Gepost op: 30-04-2018 22:36 u »
Wat is het idee achter de munchener? Alleen Maris Otter als basismout lijkt prima.
Je hebt genoeg aan 1 soort chocolate, totaal % mag wel iets hoger
Als je veel gebrande smaak wil mag de zwarte mout wel naar 3-4%
Ik zou de aroma vervangen door brown malt en de cara halveren.

Offline Traploper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Donkere mouten
« Reactie #2 Gepost op: 30-04-2018 22:50 u »
De Münchener gebruik ik omdat omdat ik niet genoeg Maris Otter meer heb. Leek me de meest logische aanvulling van wat ik nog heb staan.

Dus:
40 % Maris Otter
35% Münchener
10% Brown (die heb ik volgens mij nog wel)
6% chocolade
5% cara 90 ebc
4% zwarte mout

Klinkt beter zo?

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 848
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Donkere mouten
« Reactie #3 Gepost op: 30-04-2018 23:42 u »
Daar kan denk ik weinig aan mis gaan :)

Offline Traploper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Donkere mouten
« Reactie #4 Gepost op: 01-05-2018 12:53 u »
Super dankjewel!

Offline Brambo

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Land: be
Re: Donkere mouten
« Reactie #5 Gepost op: 01-05-2018 19:59 u »
Brown malt is een topper in stouts/porter. Zeker erin steken!

Offline Traploper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Donkere mouten
« Reactie #6 Gepost op: 01-05-2018 20:05 u »
Ik las in het boek 'Malt' dat overmatig gebruik van Brown mout wel een hele nare smaak kan geven. Wat is teveel volgens jullie?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.923
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Donkere mouten
« Reactie #7 Gepost op: 01-05-2018 20:18 u »
Ik las in het boek 'Malt' dat overmatig gebruik van Brown mout wel een hele nare smaak kan geven. Wat is teveel volgens jullie?

Veel koffie en op het eind een donkere smaak die lang blijft hangen. Tot 10% heb ik geen problemen gehad maar ik gebruik het altijd met andere mouten zodat de brown malt meer gedragen wordt.

Offline Traploper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Donkere mouten
« Reactie #8 Gepost op: 06-05-2018 14:36 u »
Ik ben dit bier vandaag aan het brouwen. Ik ben benieuwd!

Offline Traploper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Donkere mouten
« Reactie #9 Gepost op: 16-06-2018 19:31 u »
Ik drink dit bier nu voor het eerst en ik ben er erg blij mee. De smaak is behoorlijk vol, maar kan meer body hebben. De smaak van de gebrande mouten is precies goed!

Tags: