Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Russian Imperial Stout in motorolie-stijl? Recept gezocht!  (gelezen 743 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline rajd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 729
  • Land: nl
  • Elk antwoord is slechts een vraag verwijderd.
Ik ben voornemens een nieuwe batch van mijn "barrel"-aged RIS te brouwen. Mijn eerdere batches heb ik gebrouwen aan de hand van het Dementor RIS recept (https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=22144.0) en dat is me goed bevallen. Toch wil ik dit maal wat anders - ik wil graag een wat "dikker" / meer visceus bier brouwen.

Mijn vraag is dan ook: hoe bereik ik dit? Is simpelweg het aanpassen van de verhouding mout<->water voldoende of wordt dit anders gedaan? Ik heb er geen bezwaar mee indien het een >10% bier wordt.

Tips zijn welkom, alvast bedankt :)


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.493
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Russian Imperial Stout in motorolie-stijl? Recept gezocht!
« Reactie #1 Gepost op: 27-04-2018 23:21 u »
ik wil graag een wat "dikker" / meer visceus bier brouwen.

Meer mout, langer spoelen en dan langer koken (indikken).

Offline rajd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 729
  • Land: nl
  • Elk antwoord is slechts een vraag verwijderd.
Re: Russian Imperial Stout in motorolie-stijl? Recept gezocht!
« Reactie #2 Gepost op: 28-04-2018 00:20 u »
@Oscar: bedankt!

Hoe klinkt dit recept?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptDementor Variant
Brouwdatum
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume17,1 l
Begin SG1,100 SG
Berekende kleur (Morey)110 EBC
Berekende bitterheid (Garetz)81 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
18,00 lWater uit Landgraaf
12,39 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
38 mg/l2 mg/l5 mg/l112 mg/l8 mg/l14 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,52 kgPale Ale moutDingemans9 EBC34,4 %
1,83 kgPale mout. Golden PromiseThomas Fawcett and Sons5 EBC25,0 %
1,00 kgRogge / Rye Pale Ale moutThomas Fawcett and Sons6 EBC13,6 %
0,73 kgWhiskymout, heavy peated 25ppmOnbekend3 EBC10,0 %
0,73 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC10,0 %
0,29 kgChocolademoutDingemans800 EBC4,0 %
0,22 kgOntbitterde zwarte moutDingemans1400 EBC3,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust69,0 įC1 min.40 min.2,5 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.10 min.2,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,7 gCascadebellen9,0%60 min.28,6 IBU
25,0 gAdmiralbellen14,5%60 min.37,5 IBU
13,5 gCascadebellen9,0%30 min.6,9 IBU
84,7 gCascadebellen9,0%15 min.7,9 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
25,0 gSafale American (US-05)bovengist



Offline Chilobrachys

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 249
  • Land: nl
Re: Russian Imperial Stout in motorolie-stijl? Recept gezocht!
« Reactie #3 Gepost op: 28-04-2018 08:03 u »
Ik zou de whiskymout er uit laten. Deze geven niet echt het barrel aged effect wat je zoekt denk ik. Houtsnippers geven een mooiere smaak.
Persoonlijk zou ik de gebrande mouten wat verhogen.

Offline Erick

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.456
  • Land: sy
    • erickslobbe.nl
Re: Russian Imperial Stout in motorolie-stijl? Recept gezocht!
« Reactie #4 Gepost op: 28-04-2018 09:04 u »
Haver toevoegen, dit zorgt voor het wat dikkere-olieachtige effect.

Offline rajd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 729
  • Land: nl
  • Elk antwoord is slechts een vraag verwijderd.
Re: Russian Imperial Stout in motorolie-stijl? Recept gezocht!
« Reactie #5 Gepost op: 28-04-2018 10:24 u »
Ik zou de whiskymout er uit laten. Deze geven niet echt het barrel aged effect wat je zoekt denk ik. Houtsnippers geven een mooiere smaak.
Persoonlijk zou ik de gebrande mouten wat verhogen.

OK, waarmee zou je de whiskymout vervangen? Ik heb eerder mijn RISsen telkens met 7 a 8% gebrande mout gebrouwen en daarover was ik altijd te spreken - persoonlijk hou ik net wat minder van te sterk gebrand in dit soort bieren. Ik had het inderdaad niet vermeld, maar ik ga deze zeker nog een tijdje op houtsnippers leggen. Van Gerlachus heb ik een mooie zak houtsnippers waar zijn whiskey op gelegen heeft, die ga ik gebruiken voor dit bier.

Offline Chilobrachys

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 249
  • Land: nl
Re: Russian Imperial Stout in motorolie-stijl? Recept gezocht!
« Reactie #6 Gepost op: 28-04-2018 11:07 u »
OK, waarmee zou je de whiskymout vervangen? Ik heb eerder mijn RISsen telkens met 7 a 8% gebrande mout gebrouwen en daarover was ik altijd te spreken - persoonlijk hou ik net wat minder van te sterk gebrand in dit soort bieren. Ik had het inderdaad niet vermeld, maar ik ga deze zeker nog een tijdje op houtsnippers leggen. Van Gerlachus heb ik een mooie zak houtsnippers waar zijn whiskey op gelegen heeft, die ga ik gebruiken voor dit bier.

Dan zou ik dat zo laten  ;)
Ik zou hem er zelf gewoon uit laten of vervangen voor palemout om het sg gelijk te houden. 

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.923
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Russian Imperial Stout in motorolie-stijl? Recept gezocht!
« Reactie #7 Gepost op: 28-04-2018 11:18 u »
Haver toevoegen, dit zorgt voor het wat dikkere-olieachtige effect.

Een hele goede tip. Gebruik tot 15%

Tags: